Kors och tvärs ...

on 31 juli 2014

av Birgitta/Bi

Dagens inlägg syr ihop ett par av veckans händelser men utan att brodera ut texten för mycket kan jag meddela att de alster vi visar idag har sömnad som gemensam nämnare.

Veckan inleddes med att Peru firade sin nationaldag, som alltid den 28 juli, till minne av självständigheten från Spanien år 1821. Från 1438 till dess att spanjoren Francisco Pizarro erövrade landet åt den spanska kronan 1532 var Peru centrum i det mäktiga Inkariket. Peru förklarade sin självständighet den 28 juli 1821 tack vare José de San Martíns argentinska armé och Simón Bolívars venezuelanska armé. Det var dock inte förrän 1827 den förste folkvalde presidenten kom till makten. Peru har sedan haft en instabil historia präglat av militärstyre och maktövertaganden och inte förrän 1980 genomfördes demokratiska val.

De Peruanska broderierna
Under 1920-talet upptäcktes på Paracashalvön i nuvarande Peru ett unikt världskulturarv. Trots att det gått många år sedan forskare började kartlägga Paracaskulturen utifrån fynden så vet man fortfarande väldigt litet om hur människorna levde och hur deras samhälle såg ut. Däremot har man kunnat visa att Paracaskulturens utbredning var större än själva den halvö där gravarna har hittats och att den var en del av den så kallade Andinska kultur, som en gång fanns längs hela Stillahavskusten.

I gravarna låg textilierna kring mumifierade människor. De avlidna hade placerats i sittande ställning och därpå svepts in i flera lager vackra textilier och formade på detta sätt ett gravbylte. Merparten av textilierna i gravbyltena utgjordes av vävda och broderade dräkter. Datering med C14-metoden har visat att de äldsta textilierna i samlingen är 2500 år gamla.
Eftersom gravbyltena sänktes ner i torr, kall och salt ökensand, skyddade från syre och ljus, var textilierna i mycket gott skick när de grävdes upp för cirka 100 år sedan. Trots sin mer än tvåtusenåriga historia äger Paracastextilierna än idag fantastiska och välbevarade färger men det krävs mycket arbete och forskning nu för att på bästa sätt bevara dem i så gott skick som möjligt då det är ett unikt fynd. 89 av dessa textilier ägs formellt av Göteborgs Stad och ingår i den så kallade Göteborgssamlingen.

Världsbroderidagen
Från 2000-åriga broderier till dagens hantverk. Den andra av denna veckas broderidagar firades under onsdagen då den årligen återkommande Världsbroderidagen inföll. Sedan 2011 har denna dag firats på initiativ av Broderiakademin. I manifestet för Världsbroderidagen, den 30 juli, kan vi bland annat läsa:

Att brodera är en fredlig sysselsättning, traditionell ur det gemensamma minnet, uppritade, efter mönsterbok eller fritt nyskapande. Man broderar till glädje, skönhet, dekoration och för att skapa identitet.
Stygn kan vara dekorativa, vackra, tröstande, rapporterande, helande, berättande, lustfyllda, upproriska, smekande, perfekta.
Människor broderar av lust, som fritidssyssla, professionellt, för livets nödtorft, som befriande handling. Man broderar i grupp eller meditativ enskildhet.
Vi vill uppmärksamma broderiet som fri skapande handling, som kan leda till fria, kreativa tankar och idéer. Vi vill knyta samman våra broderitrådar från en nordlig privilegierad del av världen med stygn som sys av broderande systrar och bröder jorden runt. Vi vill vara en del av en lustfyllt skapande fredsrörelse.

Alster med stygn ...
Idag sätter vi fokus på stygn då vi skapat alster där "broderi" på något vis finns med. Oavsett om du är van och rutinerad med nål och tråd eller inte så kan man kombinera pappershobbyn med sömnad. Rutinerade Kosepute får inleda.


Jag gillar att brodera på mina layouter, tycker att det ger en fin effekt.
Oftast använder jag mina stenciler jag har när jag mistar för att rita av mönster som jag broderar. Men här har jag använt mig av en ryktmall för hästar som jag fyndat billigt. Bara att rita av mönstret med blyerts, göra hål efter linjerna, sudda ut linjen och brodera på.

Layout av Kosepute

Hozzan ser visst inte på sig själv som den broderande typen men vet hur man gör i alla fall. ;) Här finns stygn både som dekorativt mönster och som ram.


Broderi har aldrig varit min starka sida men man gör så gott man kan. Jag har broderat stygn med floss.
Kort av Hozzan

Debutant i sammanhanget är Tussling. Att använda några stygn för att fästa ihop motiv är inte bara dekorativt utan ibland riktigt fiffigt (för att inte säga nödvändigt) för att få "svåra" dekorationer att sitta på plats. Här får stygnen bilda en sammanhållande ram kring motivet.


Jag har broderat för första gången i scrapbookingens värld. Det blev några stygn med floss runt motivet.
Kort av Tussling



Kort av Tussling

Brukar du brodera på dina scrappade alster? Personligen är jag rätt dålig på att göra det men det beror nog mest på att jag inte kommer ihåg att göra det, vilket ju är synd för det finns mycket kul att göra egentligen och dekorativt är det också.
Garnet finns alltid med i min tote men kommer oftast bara fram när något krångligt behöver fästas. Måste nog ta mig själv i kragen och börja använda nål och tråd mer för som Broderiakademin säger i sitt manifest är broderiet en "fri skapande handling, som kan leda till fria, kreativa tankar och idéer" och det låter ju inte helt fel, eller hur!?

Länkar
Broderiakademin angående Världsbroderidagen


Skrotbokens länkar
Lucia med söm och pärla av Missan78
Sy i tyg och papper av Bi

0 kommentarer: