Flamma stolt

on 14 juli 2014

av Mahlin78

Idag är det flaggdag, eller korrekt uttryckt högtidsdag, och dagen då H.K.H. Kronprinsessan Victoria fyller år. Detta uppmärksammar vi på Skrotboken genom att göra alster med minst 5 (V) flaggor och/eller vimplar.

Högtidsdag
När man bryter vardagens sysslor för att fira något brukar detta kallas högtid, och det finns i alla kulturer och har funnits under alla tider. Många av högtiderna är tämligen universella medan andra har mer koppling till religion och eller kultur/land.

Flaggning
Historiskt sett är bruk av flaggor förknippat med sjöfart, och det förekom redan innan vår tideräkning började. Det var dock först i början av 1200-talet som flaggning i modern mening uppstod, då fartyg från de italienska handelsrepublikerna Venedig och Genua började föra nationsflaggor. Det var fast etablerat bruk i slutet av 1400-talet att fartyg skulle föra flagga som utvisade fartygets nationalitet. Ursprungligen var flaggorna fästa på en stång som gjordes fast på fartyget. Då kunde de tas loss och föras som fana av militära förband på land. Det var först senare lärde man sig att hissa flaggor med hjälp av sejnfall (flagglina).

Flaggningen på land är en relativt ung tradition. Under 1600-talet kunde det förekomma flaggning på fästningar, och då framför allt på sjöfästningar. Än mer senare kunde flaggning även förekomma på slott, kungsgårdar och beskickningar. Sitt genombrott fick flaggningen på land först under 1800- och 1900-talet genom att flaggor efterhand kom att ses som symboler för hela folk och inte enbart för stater och deras ledningar.

Flaggdagar
I vissa länder förekommer officiellt fastställda flaggdagar, vilket innebär allmän flaggning med nationsflagga. I vissa länder, exempelvis Sverige, gäller ingen plikt att flagga på de allmänna flaggdagarna, men det anses höra till god sed att göra så. I andra länder kan det förekomma krav på att myndigheter flaggar på flaggdagar. I Sverige regleras flaggdagarna genom en särskild flaggordning om allmänna flaggdagar.

Med informationen om detta i bagaget är det dags att ge oss i kast med dagens fina alster från våra inspiratörer. Information kring Kronprinsessan Victoria och romerska siffran V kommer efter dagens läckra alster, i slutet av inlägget.

Eftersom Öland är ett sommarparadis för Kronprinsessan Victoria passar det bra att börja med en digital layout med Ölands-tema.Vi hittade för ett par år sedan en ny hobby - geocaching. Kort förklarat så kan man säga att det är som modern skattjakt. Man behöver en GPS-mottagare till att börja med. Om man sedan gillar kluriga utmaningar är det ännu bättre! En solig dag på Öland kan bara innebära bra geocaching!
Digital layout av Mahlin78


Från soliga Öland vidare till ett riktigt läckert grattiskort, även det med orange touche.


Jag gick all in med vimplar med papper med vimplar på och egenjorda vimplar i washitejp. Prova, det är väldigt lätta att göra! Det blev ett färgglatt grattiskort!
Kort av Spacegirl


Att skicka ett kort till en jubilar, eller ringa... Det är frågan det.


Vimplar och pippisar på tråd...
Vänner hör man av sig till antingen via posten eller telefonen ...

Kort av Chruss


Mindre foton gör sig oftast bäst i ett enkelt utförande som vi ser här nedan.


En mixed media layout med vimplarna placerade nertill på fotot
Layout av Tussling


Att man kan tillverka vimplar/flaggor i olika material och utförande är något som är riktigt bra.


Harmoniska färger
Närbild på layout av Tussling


Att man inte alltid måste tillverka vimplarna själv utan kan nyttja mönstret på ett papper är himla bra!


Jag gjorde några olika boxar till dotterns lärare till sommaravslutningen. Hennes mentor fick en box där mönsterpappret har fullt med vimplar.
Box av Bi


Innehållet i denna box hade ju inte jag tackat nej till :-)


Inuti ryms en lagom stor chokladgömma.
Närbild på ask av Bi


Inläggets sista alster är en riktig färgklick.


En grattiskort med vimplar både utstansade och egengjorda.
Kort av Hozzan


H.K.H Kronprinsessan Victoria
Den 14 juli 1997 föddes Sveriges Kronprinsessa Victoria Ingrid Alice Désirée, Hertiginna av Västergötland, som äldsta barn till Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia. Den dagen Kung Carl Gustaf avlider alternativt abdikerar kommer Kronprinsessan Victoria bli Sveriges första kvinnliga regent inom ätten Bernadotte. Sverige har under nyare tid endast haft två regerande drottningar, Kristina och Ulrika Eleonora d. y. Sedan juni 2010 är Kronprinsessan Victoria gift med Daniel Westling, numera Prins Daniel, och i februari 2012 föddes deras dotter Prinsessan Estelle.

Romerska siffran V
Talsystemet som de romerska siffror består av är vanligtvis de sju grundsiffror I (1), V (5), X (10), L (50), C (100), D (500) och M (1000). Ytterligare tecken har brukats i ett utökat system, som romarna införde under 200-talet f.Kr., men också för att beteckna större tal samt bråk. Romarna inkluderade aldrig noll i sitt talsystem och kunde aldrig hantera noll i sin aritmetik.

Som avslutning på dagens inlägg bjuder jag, Mahlin78, på lite bilder från ett av mina besök på Solliden Slott. Detta skedde i slutat av augusti 2009, en varm och solig dag. Jag var där precis till öppning vilket gjorde att jag fick gå relativt själv i den vackra parken. Har ni möjlighet att besöka den tycker jag ni ska göra det. För mig har den varit värd varje krona de gånger jag besökt parken.


Det vackra slottet från ett par olika håll, samt skylten man möts av uppe på parkeringen.


Parken kring slottet är otroligt lummig och bjuder på mycket härliga, skuggiga vråer.


Statyer finns det gott om.
Inne i parken finns en del som är anlagd i otrolig perfektionism. Läckert!Länkar
- Solliden Slott
- Kungahuset, Kronprinsessan Victoria
- Flaggdag
- Högtidsdag


Skrotbokens länkar
- Heja Sverige och klassisk sommarmat av Bi
- Lösenord av maxell
- Koder och tecken av Pyssellina
- Sifferlek av Mahlin78
- Som en bro över mörka vatten av Bi
- Vetenskapliga symboler av Maxell
- Med inspiration från våra gener av Pyssellina
- Hieroglyfer i nutida tolkning av Bi
- Vi knepar och knåpar med knopar av Bi
- 12 mars Kronprinsessans namnsdag av Samara
- Med fokus på vågen av Bi
- Jordens dag - tänk på miljön av maxell
- Svenska spetsar av Mahlin78


0 kommentarer: