Tutorial - Card in a box

on 9 mars 2014

av Birgitta/Bi

Card in a box är en kortmodell som blivit alltmer populär de senaste månaderna. Jag råkade på det för första gången för ett par månader sedan. Det är ett kort som erbjuder mängder av varianter både i storlek och dekorationer.

Den storlek jag presenterar idag passar perfekt i ett vanligt C6 kuvert men måtten går naturligtvis att ändra efter eget gottfinnande.


Det färdiga kortet öppet
Kort av BiDet färdiga kortet ihopvikt och lätt att få ner i ett kuvert.
Kort av Bi


Du behöver:
1 st stadigt papper/cardstock (A4)
Mönsterpapper till panelerna (i detta kortformat räcker troligen större spillbitar)
Valfria dekorationer
Skärmaskin/Skalpell
Sax
Lim/dubbelhäftande tejp
Bonefolder eller liknande
Stadig plast (till exempel från en tom förpackning)

Först en bild på mallen. Denna ger ett exempel på de mått som kan användas.
Önskas en pdf på denna mall var vänlig mejla Skrotboken, se adress i högermarginalen.


Mall till Card in a box


Ber om ursäkt för att mallen är fläckig men ett barn kom för nära med ett glas juice innan fotografering och scanning och jag hann inte göra en ny. Hoppas det syns tillräckligt ändå.

Som synes är det enkelt att förändra måtten utifrån egna preferenser. Beräkna sidans bredd x 4 + en bit för att fästa ihop boxen, lämpligen 1-1,5 cm. Man kan också välja att ha den olika hög. Tänk bara på att de översta flikarna som ska falla ut behöver vara något kortare än underdelen eller i alla fall lika höga, som de är i detta fall.

Då är det bara att sätta igång. Börja med att i stadigt papper/cardstock skära ut en fyrkant med måtten 14cm x 21,5cm.

Biga/förpreparera vecken med en bonefolder eller liknande (smörkniv i plast duger bra) se de streckade linjerna på mallen. Vi börjar på långsidan.


Biga vid 5, 10, 15 och 20 cm

Vänd pappret och biga från kortsidan. Här och enligt mallen är det i mitten men det går som sagt att hitta på egna varianter. ;)
OBSERVERA: Biga inte hela vägen, se mall och bild nedan.


Biga i mitten de första 15 cm, det vill säga det som kommer att bli de första tre sidorna på boxen. Den sista sidan; som kommer att utgöra baksidan, och den bit som ska användas för att fästa ihop boxen ska inte vara bigade på mitten.Klipp mellan de tre första sidornas övre del, enligt mall och bild.
Klipp också bort den övre delen på de 1,5cm som ska bli den del som fäster ihop hela boxen. Se mall och bild.

Följande steg är valfritt men jag tycker det blir lite snyggare med en rundad kant men själva kortmodellen fungerar absolut lika bra utan detta steg.


Jag rundar hörnen i ovankanten med en hörnstans.

Skär till ytterligare en bit ur det stadiga pappret/cardstocken. Denna ska mäta 2 x 14 cm.


Pappersremsa 2 x 14cm. Denna ska bigas vid 1,5cm, 6,5cm, 8cm samt vid 13cm.
Klipp även av kanterna i ena sidan, enligt mall och bild.Sätt dubbelhäftande tejp eller lim på den tillklippta flikenFäst ihop sidorna så de går kant i kant.

Nu är grundmaterialet klart och vi kan börja fundera på paneler och dekorationer.


Till utsidan går det 1 stor (något mindre än 14x5cm) och 6 små paneler (något under 7x5cm vardera)Här är panelerna och utsidans dekorationer monterade på kortbasen.Till insidan behövs det 4 små paneler (i detta fall något under 7x5cm vardera)Här är insidans paneler monterade på kortbasen.Dekorera "insidans" paneler. Sidan längst till höger kommer att utgöra baksidan på kortet medan de tre "sidorna" till vänster kommer att falla ner då kortet öppnas. Tänk på att montera "upp och ner" så det blir rätt när kortet öppnas.
Så länge man tänker på hur kortet kommer att ligga både som platt och som öppet gör det inget att motiven sticker ut över kanterna - här har jag dock tänkt fel (blomman längst till höger) vilket jag fick korrigera senare. =(Dags att montera den lilla fyrkanten i mitten som ska vara fäste för dekorationerna.
Limma/tejpa på ena kortsidan.Passa in den kant i kant med vikningen och ungefär i mitten av den tredje sidan, se bild.Sätt lite lim/tejp på den andra kortsidan och lägg hela "fyrkanten" plant mot kortbasen.Vik den yttersta sidan över och tryck till så limmet/tejpen fäster.
Genom att fästa fyrkanten på det här viset slipper man hålla på och passa in för att få den att sitta exakt - det löser sig av sig självt. ;)Nu ska din box börja ta form och se ut så här.

Om man vill kan man i det här skedet fästa ihop boxen helt och hållet men jag tycker det är lättare att komma åt och fästa dekorationerna om boxen är "öppen" så jag väljer att vänta lite till.


Börja måtta och sätta in dina dekorationer. Det är lättare att se var sakerna ska sättas om man ömsom viker ihop och ömsom öppnar upp kortet.
Tänk på det är okey om saker sticker ut så länge kortet viks ihop åt samma håll hela tiden. Testa dig fram.
Här kan man se att jag har korrigerat mitt förra misstag genom att helt enkelt klippa av den sida av blomman som stack ut och istället monterat en till som sticker ut åt andra hållet, där den andra sidans flik gör att den inte kommer i vägen fast den sticker ut.Dekorationerna bakifrån. Här kan man även se att fjärilen (till höger i bild, framför blomman) är monterad på en remsa av klar plast (från en förpackning), vilket gör att den ger ett mer fritt svävande intryck när man ser kortet framifrån.Slutligen dags att fästa ihop kortet i sidan. Lim på den smala fliken ...... lägg fliken rätt och pressa ihop.

Därmed är kortet klart, för så vida du inte vill dekorera det mer! Jag har valt att sätta dit ett band och knyta en rosett också, se det färdiga kortet ovan.

Nedan ett annat kort som är gjort med lite andra mått; det är något större, som jag gjorde som uppmuntran till en tjej inför Alla Hjärtans dag.


Ihopvikt
Kort av BiÖppet
Kort av Bi

Ett i grunden enkelt kort som beroende på dekorationerna kan varieras i det oändliga. Hoppas jag har kunnat bjuda på lite inspiration och att du vågar dig på att göra ett eget Card in a box-kort. Lämna gärna en kommentar till detta inlägg med en direktlänk till ditt alster.

Skrotbokens länkar
Ugglor i mossen av Bi

0 kommentarer: