Julklappar gjorda med kärlek

on 12 december 2013

av Birgitta/Bi

Den 11 december 1946 grundades Förenta Nationernas Barnfond (United Nations International Children Emergency Fund; UNICEF. Med anledning av det skapar vi kärleksfulla julklappar där vi finner material via bokstäverna U, N, I, C, E, F.

UNICEF lyder under FN och har verksamhet i 190 länder. Verksamheten utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter, den så kallade Barnkonventionen. I Sverige finns en av de 37 nationalkommittéerna under ledning av Generalsekreterare Véronique Lönnerblad.

UNICEFs internationella arbete kretsar kring bekämpning av fattigdom, barns rätt till överlevnad och utveckling, skydd mot våld och övergrepp, utbildning och jämställdhet, HIV/aids, katastrofarbete och opinionsbildning för barns rättigheter.

Barnkonventionen antogs den 20 november 1989 av FN:s generalförsamling. Idag har 193 stater ratificerat (förpliktat sig att följa) barnkonventionen. I Sverige arbetar man bland annat för att få barnkonventionen att gälla som svensk lag för trots att Sverige förbundit sig att följa barnkonventionen finns det brister i både lagstiftning och praxis. FN:s barnrättskommitté som granskar hur stater följer barnkonventionen har flera gånger kritiserat Sverige för detta och därför vill UNICEF Sverige få igenom denna lagföränding.

Kärleksfull julklapp ...
I jultid tänker vi mycket på gåvor och presenter. För en del är det stressande och det är många klappar som ska köpas och oket av en ansträngd ekonomi kanske tynger lite extra. Åter andra tycker bara det är roligt och går in för det med liv och lust.
Hemma hos mig har vi en rätt avslappnad attityd till julklappar och det är inte antalet som är avgörande utan tanken bakom. Prioriterat är julklapp till dottern men det händer att även vuxna får en present eller två. Utöver behövda praktiska mjuka paket är det dock gåvor med djupare innehåll som ger mest "valuta för pengarna" och överst på dotterns önskelista kommer alltid en önskan om en matkasse, en get, en flickas skolgång eller något annat i en motsvarande insamling.

En julklapp som du gör själv värmer kanske lite extra. Det behöver inte vara avancerat, dyrt eller ta lång tid att framställa. Idag visar vi på ett par exempel och då passar vi på att använda material eller tekniker som börjar på bokstäverna i UNICEF, lite av en utmaning i sig kan jag lova. Fler presenttips kan du finna via länkarna nederst i inlägget.
frubard känner säkert minst en gottegris och då är ju detta en perfekt gåva.


Julklapp gjord med kärlek! Vem kan motstå en god chokladkaka!? Inte jag i alla fall ...
Mina använda produkter/tekniker är:
U- Ullgarn
N- Notpapper (ihoprullat uppe i vä hörnet)
I- Inca Gold (kletat in på snöret)
C- Cardstock
E- Epiphany Craft (2 hängen som jag knytit fast på garntåtarna)
F- Färg (Distressat kanterna med Walnut Stain)

Himla skoj var det att göra detta chokladkort, så mera blir det.

Chokladkort av frubard

Jag hade definitivt blivit glad över en sådan gåva, för som frubard säger - vem säger väl nej till lite choklad? ;)

Jag fick under veckan som gick se ett i mitt tycke superbra julklappstips på facebook, har tyvärr glömt vems tips det var så jag kan inte ge cred till rätt person men sprider i alla fall gärna idén.
För en del år sedan köpte jag en bok till mina svärföräldrar där de kunde svara på frågor och berätta för sitt barnbarn om tiderna förr och om deras liv. Meningen var att boken sedan skulle komma i retur till min dotter och ge ett bra minne för livet. Nu var det tyvärr så många och svåra frågor att besvara att "luften" gick ur när de skulle sätta sig och skriva - med resultatet att det inte blev något alls.
Förra året tog jag därför tillbaka boken och lät mina föräldrar titta på den - dock med samma resultat!
Där löstes det hela med att jag istället "intervjuade" och ställde frågor, till viss del med hjälp av boken, men det tog tid, mycket tid, men vi var där under någon vecka och gjorde detta till ett återkommande inslag då och då under dagen. I gengäld gav det många intressanta samtal. ;) Nu hoppas jag att jag har funnit lösningen för att ge min dotter samma möjlighet då det gäller farmor och farfar.


Jag har altrat en helt vanlig glasburk samt ett lagom stort anteckningsblock för att skapa en minneskapsel fylld av farmor och farfars minnen från förr till nu.
I glasburken ska jag lägga ner lappar med frågor - lagom för att kunna dra en lapp var annan var tredje vecka. Meningen är att man drar en lapp, läser frågan och sedan besvarar den i boken.
En fråga kan till exempel lyda "Vem var/är din bästa kompis när du var barn, tonåring, vuxen och nu? Vad brukade/brukar ni göra tillsammans?"
Hyfsat enkla frågor att besvara som så småningom ger en bok med anteckningar om farmor och farfars liv. ;)
Mina använda produkter är:

U- Urtavla (stämlar)
N- Nät, (Notebook - anteckningsbok)
I- Insekt (fjärilen) och Inca Gold guld, runt kanter
C- Cardstock och Chipboard
E- Eyelets
F- Fluid chalk, Fjäril, Floss (sytt fast nätet med samt knutit runt chipboarden)och Fjädrar

"Minneskapsel" av Bi

För dig som vill ge och samtidigt hjälpa andra finns det mängder med vägar att gå, hjälp som når både inom- och utomlands. Unicef har egna projekt men det finns även flera projekt som pågår för att göra en sämre lottad medmänniskas jul till en jul med mat och klappar.
Varför inte byta ut någon av de köpta julklapparna mot en egentillverkad och använd istället pengarna som "blir över" till att hjälpa någon annan.

Lycka till med ditt skapande och vill du ge dig själv en extra utmaning - finn ett ord och sök använda material som matchar bokstäverna - det är både kul och lite klurigt.

Länkar
Unicef Sverige


Skrotbokens länkar
Julklappsttugan 2008 en samling länkar till flera av pyssliga julprojekt.

0 kommentarer: