Från skrot till guld!

on 30 januari 2013

av Pia/Pippin

Den 30 januari 1913 föddes den folkkäre svenska skådespelaren Sten-Åke Cederhök som främst är känd för sin roll som skrothandlaren Albert. Med anledning av detta så har vi letat efter "skrot" hemma och förvandlat det till guld på våra alster.

Sten-Åke Cederhök föddes den 30 januari 1913 i Småland men flyttade bara ett par månader gammal med sin familj till Göteborg. Han växte upp och började arbeta på SKF och senare även med annat. Men under hela tiden skrev han och spelade i olika revyer. På 1960-talet blev han känd för det svenska folket i och med introduktionen av televisionen. Vi som är uppvuxna under den tiden kommer ihåg revyer på TV såsom "Jubel i busken" och "Låt hjärtat va' med". Men den roll som de flesta kommer ihåg honom i och som gjort honom mycket folkkär är den charmiga serien "Albert och Herbert" som kom 1974. Där spelade han skrothandlaren Albert som tillsammans med sin son Herbert drev en skrotfirma i Hagakvarteren i Göteborg. "Albert och Herbert" var också julkalender i SVT 1982.

Han fortsatte med skådespeleri och revyer ända fram till 1989.
Sten-Åke Cederhök gick ur tiden 1990.

Vad är skrot?
Vad är "skrot" egentligen? Bitar av sånt som varit användbara saker en gång i tiden. Som sedan gått sönder eller blivit ratat av någon anledning. Men inte av oss! Vi har letat runt hemma efter skrot och gjort alster med det.
Vi börjar med Cissi som gjort en fantastisk shadowbox.


Här har jag använt en kraftig kartong som det låg delikatesskorvar i till jul och några extra kartongbitar att göra hyllplan av. Skarvarna mellan hyllplanen och kartongen klädde jag först med washitape innan jag klädde hela boxen med olika mönsterpapper.
Jag skrev ut några miniatyer av foton på familjen. Den fyrkantiga ramen med vårt hus är en plastgrej som Simon fick i en advendskalender för något år sedan, jag målade den med stämpeldyna och guldglittrigt embossingpulver.
Kristallkronan var trasig på baksidan men lampan fungerar och lyser med ett batteri som är gömt på baksidan.
Den lilla lådan med glasflaskorna är en del från en adventskalender med lådor. Lådan och glasflaskorna fick etiketter som jag klippte ut från mönsterpapper.

Shadowbox av CissiDetaljbild av shadowbox
Shadowbox av Cissi

Vi fortsätter med Pippin och Cajaba som altrat några olika askar.


Här är mitt alster gjort med en massa "skrot".
Till min presentask har jag i grunden använt en fin kartong som det varit kalsonger i. Jag har sen klätt den med några sidor från en telefonkatalog. Jag limmade bitar av sidorna med multi medium och lackade även ovanpå. Jag patinerade med distress ink och Viva gold.
Labeln och kugghjulen är stansade av en pizzakartong med fint trämönster.

Altrad ask av PippinJag visar också en bild på undersidan, så man ser telefonkatalogbitarna.
Baksida av ask av Pippin

Cajaba har också använt en ask som annars hade gått i soporna.


Jag har återanvänt en linslåda som är helt perfekt för mina kritor. Förpackningen kritorna var i fungerade inte så bra, letade i mina gömmor efter något användbart. Då kom dottern med denna, fungerar hur bra som helst!
Altrad ask av Cajaba


Här kommer ett par Art Journal-sidor av Pysselina och maxell.


Jag fyllde granen med chokladkulor och chokladtomtar i år för jag tyckte det var en kul grej att ha en julgransplundring när jag firade min födelsedag.
Själva plundringen blev inte av men allt eftersom chokladen nu slinker ner så blir det över en massa skräp, eller förlåt, en massa fina glittriga papper som man kan scrappa med.

Art Journal-sida av PysselinaDet var verkligen inte lätt att fota denna glittriga Art Journalingsida så här kommer en närbild som visar lite mer.
Detaljbild av Art Journalsida av Pysselina

Här har vi maxells Art Journalsida.


Så här i den kalla vintern går det åt både tändstickor och böcker. ;-) Jag har använt både och för att göra en sida i en Art Journal.
Jag har några lösa udda boksidor som jag kommit över. Perfekta att använda för att skapa bakgrunder, dekorationer, detaljer och även hitta ord eller hela meningar i. På denna sida är det text från två olika böcker. Färg och återigen färg och sedan tre brända tändstickor. Kladdigt och kul.

Art Journalsida av maxellDetalj av Art Journal-sida av maxell

Vi fortsätter med Samara som gjort en layout.


Jag har gjort en sida om mitt andra möte med Kronprinsessan Victoria. Jag borde ju ha varit smart nog att vända mig om så vi kunde ta en bild tillsammans, men jag blev så rörd att träffa henne igen. Plus att hon kände igen mig sen vårt första möte och nämnde mig vid namn, så min hjärna slutade funka. Haha, så ni ser bara hästsvansen på mig.
Som guld till den här sidan tog jag ett billigt halsband. Jag hade tur i höstas och fyndade ett helt gäng likadana halsband i en liten tygpåse på loppis för 5 kr. Jag visste inte vad jag skulle ha dem till, men som dekoration så här är det helt ok.
Nu skulle jag egentligen ha använt en häftapparat för att häfta fast det, men jag hade slut på häftklamrar. Ja ja, jag får häfta fast det senare! En brad håller det på plats tills vidare.

Layout av Samara


Som avslutning har vi Chruss som gjort ett kort med skrot på.


Jag håller på att småstäda lite inför ett projekt och hittade lite skrot som blev till guld på ett kort.
Gammalt wellpapp blev till en bakgrund. Fint underlag där det suttit Primablomster på blev till en stomme. Gamla frimärken blev pricken över i.
Så alla 3 sakerna som jag kanske hade kastat blev till renaste guld på kortet!

Kort av Chruss


Brukar du också använda skrot när du scrappar? Sånt som andra bara kastar bort. Många scrappare är väldigt duktiga på att spara på allt möjligt som kan vara bra att ha. Jag är själv sån.
Om du har alster med skrot på, visa oss gärna. Skriv en kommentar här på bloggen med en länk.

Här kan du läsa mer om Sten-Åke Cederhök:

Länkar
Wikipedia om Sten-Åke Cederhök


Skrotbokens länkar
- Vi slänger ut granen av Lina/Pysselina, där vi använder delar av granen till alster.
- Fars dag i köket av Mahlin78, där vi hittar saker i köket till olika alster.
- Fynda på loppis av Pia/Pippin, där vi gör alster med saker vi hittat på loppis.
- Vintern rasat ut bland våra fjällar av Lina/Pysselina, där vi använt brännbara saker på våra alster.
- Krya på dig! av Pia/Pippin, där vi använder nån sjukvårdsrelaterad detalj på våra alster.
- Saran Wrap - alster av Birgitta/Bi, där vi använder plastfolie.
- Vi önskar eder alla en fröjdefull jul av Birgitta/Bi, där vi använt delar av förpackningar.

0 kommentarer: