Tutorial - Vik en trana

on 11 november 2012

av Hozzan

Idag den 11e november infaller origamidagen i Japan. Skrotboken uppmärksammar papperskonstens egen dag genom att vika orizuru, det vill säga den klassiska Tranan.

Origamidagen handlar självklart om att sprida konsten att vika papper. Dagen, som firas vart år den 11e november, är också till för att fira "World Peace Memorial Day" och för att fira minnet av första världskrigets slut.

Traditionellt användes origami i samband med religiösa ceremonier. Med tiden användes origamiskapelser som dekoration även i andra ritualer för att än senare även allmänt handla om spridning av denna form av användning av papper.

Den 11e november firas dagen i Japan och resten av världen med utställningar som visar origami. Detta kombineras vanligen med informationsspridning och kurser.

Origami kommer av de två japanska orden oru=vika och kami=papper. Världen över är origami synonymt med att vika papper. Origami är dock inte begränsat till vikning. Du kan även klippa, klistra och måla origami.

En av de mest klassiska origamivikningarna är Tranan, orizuru, som är Japans nationalfågel. Tranan har också blivit en fredssymbol. I detta inlägg visar jag, Hozzan, hur Tranan viks.


Orizuru - Origamitrana


Detta är en vikning som jag fick lära mig av en Japansk utbytesstudent. Den vikta tranan symboliserar välmående och hälsa.

Det finns en sägen i Japan som lyder: "Det sägs att den vita tranan lever i tusen år. Och om den som är sjuk viker tusen tranor, så kommer hon att bli frisk." Så då börjar vi vika.


Det man behöver är ett kvadratiskt papper som är lite tunnare. Börja med typ ett kopieringspapper och gör det kvadratiskt.

Mått bestämmer du själv men det är enklare om man börjar med bredden på en A4 och gör en kvadrat utifrån det. Övning ger som bekant färdighet och när man har fått in tekniken så kan man ta mindre storlek på papperet, men gemensamt är att det måste vara helt kvadratiskt.

Var nogrann när du viker för ju bättre slutresultat blir det. Drag gärna med fingrarna eller ett sk falsben över alla vikningar.
Vik ditt papper på mitten. Vik upp. Rotera papperet och upprepa.Du har nu vikt så du har ett kors mitt på ditt papper.Rotera nu ditt papper så du har ett hörn mot dig. Vik upp spetsen mot motsvarande hörn. Vik upp och rotera ditt papper ett kvarts varv. Upprepa.Du ska nu ha vikningar mitt på ditt papper och på diagonalerna.Vrid nu ditt papper så att du har ett hörn emot dig. Vik ned det övre hörnet emot det hörn som du har mot dig.

Du har nu en triangel med öppningen emot dig.
Ta tag med din vänstra hand och håll ned och ihop den vänstra delen av triangeln. Lyft det högra hörnet och tryck in den högra spetsen in mot mitten.Det blir då en flärp som står upp i mitten. Vik sedan ned den tillbaka mot det högra hörnet.Upprepa genom att hålla fast den högra delen och vika in vänstra sidan av triangeln ner mot mitten. Denna flärp som blir viks nu ner mot vänster.Du ska nu ha vikt en mindre kvadrat med två vingar, en höger och en vänster.Vik upp den högra vingen in mot mitten. Dra fingret längs vikningen.Upprepa lika på den vänstra sidan.Vänd nu din blivande trana och vik in lika från andra sidan. Du ska nu ha en drakliknande pappersvikning framför dig.Veckla ut flikarna på båda sidor, tillbaka till den kvadrat som tidigare hade.Lyft nu spetsen på det översta lagret uppåt och för samtidigt in sidorna mot mitten.

Det brukar hjälpa att hålla med ett finger i den nedre spetsen.
Vik in den högra sidan ordentligt.Upprepa för att vika in den vänstra sidan ordentligt.Både vänster och höger sida är invikta.Vänd ditt arbete och upprepa på andra sidan.Du ska nu ha en ruterformad vikning som är delad i från mitten och nedåt.

Detta är det svåraste momentet med denna vikning enligt mig så ge inte upp nu utan hädanefter blir det bara enklare.
Vik in det högra hörnet in mot mitten på det övre lagret av papper. Upprepa för den vänstra sidan.Vänd ditt arbete och gör likadant på andra sidan. Öppna nu ditt arbete genom att vika hörnen mot varandra på mitten. Gör likadant med andra sidan.Detta innebär att du nu har den delade spetsen uppåt. Vik uppspetsen på det övre lagret så långt som det går upp mot mitten. Vänd ditt arbete och upprepa."Stäng till" ditt arbete genom att vika in hörnen mot mitten. Upprepa på andra sidan.Håll fast längs ner på mitten av ditt arbete och drag ut den högra lös mitten spetsen en bit. Nyp till i nederdelen.Upprepa för den andra spetsen.Vik av en bit upptill på den ena spetsen, tryck till. Du har nu skapat huvudet på din pappertrana.Håll kvar ditt grepp i nederkant, dvs tranans kropp, och vik ner vingarna. Tryck till med dina fingrar. Ta tag i vingarna och dra försiktigt ut kroppen lite. Blås in lite luft undertill i det lilla hål som bildats.


Grattis! Du har nu vikt din första trana, bara 999 kvar till hälsa och framgång/lycka.

Länkar
Hemsida för Japanska Origiamisällskapet - på engelska

Skrotbokens länkar
- Tutorial - Vik en trana av Hozzan - Tutorial för att vika den klassiska origamitranan
- Tutorial - Vik en klänning som dekoration av cri_kee - Tutorial för origamivikning av en klänning som kan användas som dekoration. Cri_kee använder den i ett ramkort.
- Tutorial - Ramkort med kopparstick av cri_kee - Tutorial för kortet där den vikta klänningen monteras
- På söndag firar vi far av Bi - Innehåller flera alster där någon av de tu nedanstående skjorttutorials använts
- Tutorial - Skjortkort med slips av Mahlin78
- Tutorial - Miniskjorta av Pippin

0 kommentarer: