av cri_kee

Igår, den 11e november, inföll origamidagen i Japan. Skrotboken fortsätter att uppmärksamma papperskonstens egen dag genom att vika en klänning som kan användas som dekoration.

Origamidagen handlar självklart om att sprida konsten att vika papper. Dagen, som firas vart år den 11e november, är också till för att fira "World Peace Memorial Day" och för att fira minnet av första världskrigets slut.

Traditionellt användes origami i samband med religiösa ceremonier. Med tiden användes origamiskapelser som dekoration även i andra ritualer för att än senare även allmänt handla om spridning av denna form av användning av papper.

Den 11e november firas dagen i Japan och resten av världen med utställningar som visar origami. Detta kombineras vanligen med informationsspridning och kurser.

Origami kommer av de två japanska orden oru=vika och kami=papper. Världen över är origami synonymt med att vika papper. Origami är dock inte begränsat till vikning. Du kan även klippa, klistra och måla origami.

En av de mest klassiska origamivikningarna är Tranan, orizuru, som är Japans nationalfågel. Tranan har också blivit en fredssymbol. I gårdagens inlägg visade Hozzan hur Tranan viks. Idag fortsätter vi vika och denna gång är det cri_kee som visar hur vi viker en klänning som kan användas som dekoration.


Till origamiklänningen behövs en bit papper som är 10,5*10,5 cm. Tänk på att välja ett tunt papper.

Vik papperet så du får 9 lika stora rutor, det vill säga vik papperet vid 3,5 cm och vid 7 cm. Både vertikalt och horisontalt.Vik kvadraten på mitten.Vik därefter mellan mittenvecket och den högra respektive vänstra vertikala vecket.Vik in höger och vänster sida bakom mittenpartiet.Klipp längst den vikta linjen fram till mittenpartiet, på båda sidorna. Vänd på klänningen!

Nu ska du vika in sidorna för att forma kjolen. Vik från snittet till nedre hörnet på båda sidorna.Det har blivit dags att göra ärmarna och livstycket.

Öppna upp kvadraten och vik den övre delen i mitten, nedåt. Klipp sedan det mittersta vertikala vecket ner till det första horisontala vecket.Vik ihop klänningen igen och vik de klippta mittkanterna utåt 45 grader, för att göra kragen.Vik axlarna bakåt 45 grader.Använd kragens kanter som mått och klipp upp mot dem fram till det vikta vecket. Vik sedan den uppklippta biten bakåt 45 grader så armen tar form.Vik upp armen bakåt 45 grader. Nu är armarna klara. Vik även in midjan.Jag dekorerade min klänning genom att knyta en liten rosett av sidenband i midjan. Knapparna är halvpärlor. Den söta lilla galgen har jag vikt av en ståltråd som jag hittade i verktygslådan.

Som ni ser har jag klippt en rund, vågad kant nertill, med en mönstersax. Det är inte så ofta jag använder mönstersaxen numera så det är lite skoj att faktiskt få användning för den!Slutligen monterar jag fast klänningen inuti ramen och dekorerar kanten.

För er som missade tutorialen på hur jag viker mina ramkort och som vill prova denna kortvikning, kan klicka er vidare till min tutorial här eller via länk sist i detta inlägg!

Ramkort av cri_keeSedd från en annan vinkel ser kortet ut så här...
Ramkort av cri_kee


Länkar
Hemsida för Japanska Origiamisällskapet - på engelska

Skrotbokens länkar
- Tutorial - Vik en trana av Hozzan - Tutorial för att vika den klassiska origamitranan
- Tutorial - Vik en klänning som dekoration av cri_kee - Tutorial för origamivikning av en klänning som kan användas som dekoration. Cri_kee använder den i ett ramkort.
- Tutorial - Ramkort med kopparstick av cri_kee - Tutorial för kortet där klänningen monteras
- På söndag firar vi far av Bi - Innehåller flera alster där någon av de tu nedanstående skjorttutorials använts
- Tutorial - Skjortkort med slips av Mahlin78
- Tutorial - Miniskjorta av Pippin

0 kommentarer: