Snilleblixtar

on 15 juni 2012

av Lina/Pyssellina

Idag för 260 år sedan bevisade Benjamin Franklin att blixten var ett elektriskt fenomen genom att använda sig av en drake och en nyckel. Med anledning av detta har vi skapat alster med minst en blixt på.

Egentligen är det ingen som vet exakt vilket datum han gjorde det men den 15 juni är traditionellt det datum som används för att uppmärksamma denna upptäckt.

Under medeltiden kallade man de stenyxor som man hittade på marken för Åskvigg eller Torsvigg. Man trodde att dessa hade magiska krafter då de förknippades med guden Tor. De ska enligt tron ha borrats långt ner i marken vid åsknedslag och först efter lång tid kommit upp till markytan igen.
Den franske biskopen Marbodæus beskrev åskstenarnas magiska egenskaper i sin dikt ”Liber lapidum” (kallas även för ”Liber de gemmis”) i början på 1000-talet.

"Han som bär en åsksten kommer ej att träffas av blixten, inte heller hus om stenen finns där, resande på skepp som färdas på hav eller floder kommer inte att sänkas av storm eller träffas av blixten, den åskstenen ger seger i rättegångar och strider, och garanterar god sömn och sköna drömmar."

Blixtar i olika former
Pippin gjorde ett tufft kort med blixtar i den stil vi oftast ritar dem på, det klassiska zickzackmönstret.


Jag gjorde ett kort till en tuff kille med blixtar på bakgrundspappret. Det är rätt kul att göra den här typen av kort ibland, det är sällan jag gör det.
Kort av Pippin

Lillylva valde att göra blixtarna mer naturliga, så som de ser ut på himlen när de slår till.


Det här blev knepigare än vad jag först tänkt mig. Hade gjort klart bakgrund och motiv för att sedan embossa, men då blev allt silvrigt. Hade glömt torka pappersbiten med fönen innan.... *suck* Fick göra om. Först embossa "blixtarna" (Det är egentligen ett upp och ner vänt träd, och den andra en kvist.), sedan göra bakgrund för att till sist stämpla motivet. Så kan det gå!
Kort av lillylva


På 1700-talet började åskstenarnas magiska krafter ifrågasättas. Dess former förklarades av att de tillverkats av människor från längre bak i tiden.
Oavsett detta har folk inte slutat att förundras över blixtarnas kraftfulla/magiska egenskaper.

Länkar
Benjamin Franklin
Åska och blixtar


Skrotbokens länkar
- Nyckeln i forskningens tjänst ... och vår av Bi - Vi uppmärksammar Benjamin Franklins forskning genom att skapa om och med nycklar
- Vi tar vad vi har för att fira Halloween av maxell - Innehåller ett genomskinligt Halloweenkort av maxell där det finns en blixt
- Pang i bygget av Samara - Innehåller ett alster av Bi med blixtar

0 kommentarer: