Titanic

on 14 april 2012

av Marie/missan78

Med anledning av att det är 100 år sedan som Titanic gav sig ut på sin första och enda resa över Atlanten skapar vi valfritt alster inspirerat av en reklamaffisch, se bild nedan.

Detta inlägg är med anledning av att den 14-15 april 1912; dvs för 100 år sedan, sjunker det brittiska passagerarfartyget Titanic efter att ha kolliderat med ett isberg i Atlanten cirka 600 kilometer utanför Newfoundland under sin jungfrufärd mellan mellan Southampton och New York. 2227 personer finns ombord, av dessa omkommer 1522. Omkring 130 svenskar finns med ombord, varav 90 omkommer.

Titanic
I detta inlägg inspireras vi av en reklamaffisch om ett “osänkbart” fartyg som gjorde sin första och enda resa den 14-15 april 1912.


Reklamaffisch med White Star Line-rederiets RMS Titanic

Solnedgång
Vi börjar med en solnedgång från Kosepute.


Jag har inspirerats av färgerna i affischen. Och så är det båtar på mina foton. Förhoppningsvis går inte de båtarna samma öde till mötes som Titanic.
Layout av Kosepute

Henrietta har gjort ett vintagekort och visst skulle det kunna ha sett ut så på tiden för Titanics avresa.


Jag har inspirerats av tiden därav ett vintagekort. Pojken bär sjömansdräkt och det var ju vanligt på den tiden som Titanic hade sin jungfrufärd. Sedan plockar jag upp havet i det blå pappret som sticker fram och även med de blåa blommorna.
Kort av Henrietta

Från ett kort med gammal stil till en annan båt som gick samma öde till mötes som Titanic, med den skillnaden att denna båten sjönk inte.


När vår klass åkte på klassresa till Bornholm 1989 så mötte vi ett annat skepp , jag tog en bild och sen knappt en månad senare kolliderade det skeppet, Maxim Gorkij med ett isberg nära Svalbard.
Till skillnad från Titanic så blev det här skeppet bärgat innan det hann sjunka helt, och gick sen i trafik till 2009 då det skrotades.

Jag inspirerades av dels Titanic-temat och dels de blåa tonerna på bilden.
För rubriken så fick jag vända på en del svenska bokstäver för att få ryska bokstäver.

Layout av Samara

Titanic
Nu två layouter med och om själva Titanic.


Titanic var en populär film och givetvis har jag sett den och många dokumentärer genom åren.
Stämplar var inte lätt att hitta men till slut så!
Jag har stämplat direkt på ett mönstrat papper och det ska föra tankarna till ett utrivet ark, kanske ur en dagbok ...
Reklamen om resan, biljetten, förväntansfulla passagerare och Titanic ...
Pärlorna passar in som små frusna vattendroppar ...

Lyaout av Chruss

Den sista layouten av Missan78 är om en av svenskarna som faktiskt överlevde olyckan.


Min layout är inspirerad av en person som var med på resan, och överlevde. Han hette Håkan Björnström-Steffansson och reste i förstaklass. På båten blev han vän med en Eric Lind som åkte under falskt namn då han var eftersökt i Sverige och flydde från landet. Håkan och Eric sägs ha hoppat samtidigt från Titanic, men Eric missade livbåten och föll i vattnet. Håkan överlevde och bosatte sig i Amerika.
Layout av Missan78

Titanic ett osänkbart skepp gick ett tragiskt öde till mötes. En av berättelserna handlar om en släkting till min sambo. Min (Missan78) layout är inspirerad av den berättelsen. Han överlevde kanske mycket tack vare att han åkte första klass. Han hette Håkan Björnström och var en mycket välbärgad man trots sin unga ålder, han bara var 28 år. På Titanic träffade han en annan svensk vid namn Eric Lind och de blev vänner. Håkan klarade sig men inte Eric, det uppstod dock lite problem när man skulle skriva listorna över de som omkommit. Eric hade nämligen åkt under falskt namn och fanns inte med på passagerarlistorna. Inte förrän Håkan under ed intygade att han åkt tillsammans med Eric Lind kunde man skriva in honom som saknad.

Jag vill även rekommendera att man, om har möjlighet, går på Titanic utställningen som var på Tivoli i Köpenhamn i under 2011. Den är mycket sevärd om man gillar Titanic det minsta lilla. Utställningen har sin fasta hamn på Maritime Museum of Barcelona, Spanien.

Länkar
- Wikipedia RMS Titanic


Skrotbokens länkar
- Skapa med kalla icke-kontraster av maxell - Inlägg från 2012 om innehåller ett kort av Ziro där ett skepp seglar på havet
- Som en bro över mörka vatten av Bi - Inlägg från 2011 som innehåller en layout av Samara där ett kryssningsfartyg finns med och flera alster där broar, vatten och båtar/fartyg är centrala ingredienser
- Vi knepar och knåpar med knopar... av Bi - Inlägg från 2011 där knopar, som hör till sjöfarten, används
- Skogen ger oss mycket - Vad ger du tillbaka? av maxell - Inlägg från 2011 som innehåller en layout av maxell, en layout som handlar om en kryssning
- En spännande historia med gummiband av maxell - Inlägg från 2011 som innehåller ett kort av Chruss där ett skepp seglar på havet
- Ahoy, alla landkrabbor och sjögurkor! av Bi - Inlägg från 2010 som innehåller alster med anknytning till pirater och deras skepp
- På upptäcktsresa av Bi - Inlägg från 2010 som innehåller ett egentillverkat minialbum, i form av ett kryssningsfartyg, av maxell
- Min hemstad - Vi ser klart på en bit av svensk historia av maxell - Inlägg från 2008 som innehåller ett kort av Henrietta om kustpärlan Karlskrona

1 kommentarer:

maxell sa...

Härliga tolkningar av en händelse som är hemsk, vidrig och allt samtidigt som den ledde till en massa förbättringar inom sjöfarten.

Med en liten man som lärt sig massor om fartyget ifråga sedan han såg en modell på ett museum för en massa år sedan har vi uppmärksammat händelsen här hemma. Dock missade vi att skjuta nödraketerna i natt... ;)

Apropå fartyg som sjunkit har jag varit närmast i fråga om Estonia... Överlag är det otäckt många fartyg som råkar illa ut nu för tiden. Vad har gått tok i utvecklingen?