av Marie/missan78

Med anledning av att det den 27 april ska hållas en tyst minut för alla de som förolyckats i arbetet har vi skapat valfritt alster där vi inspirerats av valfri varningssymbol/-skylt som man finner i en arbetsmiljö.

Idag kommer det på många arbetsplatser att hållas en tyst minut för dem som förolyckats i arbetet.
Under 2011 dog det 61 personer i arbetsplatsolyckor i Sverige. Utöver de direkta olycksfallen tillkommer att ytterligare minst 1 000 personer dör av cancer, hjärt-, kärl- eller lungsjukdom där förhållanden i arbetet är den mest betydande orsaken bakom dödsfallet. Cirka 100–300 dör på grund av självmord där mobbning i arbetet varit främsta orsak.

Säkerhet och hälsa på arbetsplatsen ...
Imorgon den 28e april är det Arbetsmiljödagen och Världsdagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen vilket är en årligen återkommande temadag.
Utöver detta ...
År 1912; i år således 100 år sedan, utsågs de första skyddsombuden i Sverige. Under hela året arrangeras aktiviteter för och med skyddsombud runt om i landet och det görs extra skyddsronder på arbetsplatser. Med anledning av skyddsombudens 100-årsjubileum, har dessutom LO, TCO och Saco tillsammans inrättat Skyddsombudens dag. Den kommer att infalla 24 oktober varje år och firas för första gången i höst.

Varningsskyltar
Med anledning av dessa händelser som vill uppmärksamma säkerheten i arbetsmiljön inspireras vi i detta inlägg av varningssymboler och skyltar som finns på arbetsplatser ...
Vissa gånger finns det inte så många varningsskyltar runt om oss på väggarna, däremot kan datorn vara full av dem. lillylva visar här att man kan inspireras av varningar från datorn.


Ja ... jag jobbar ju i ett kontorslandskap, så så mycket varningsskyltar har jag inte i min vardag. Men. För att komma runt det så får jag ju en himla massa varningsmeddelanden på min dator ...
Kort av lillylvaInspirationsbild
Foto av lillylva

Flygplatser är fulla av skyltar, en del förstår man inte alls.


På Umeå flygplats finns det texter skrivna på norrländska, och den här är ett typiskt exempel på det.
"Harta borti harta å nalta borti hä" betyder på svenska "Hälften av hälften och lite av det"
Det är en sån mening som man ofta använder för att förvirra folk söderifrån så de inte fattar vad man menar alls.
Mina 3d stickers med flygtema kändes helt rätt till den här utmaningen.

Layout av Samara

Arbetsmiljön är väldigt viktig för att vi ska trivas och vara säkra på våra jobb. Det är fantastiskt att man nu uppmärksammar arbetsmiljön ordentligt. Vill du läsa vidare om vad din arbetsgivare (och du själv) har för ansvar och vad du som anställd kan kräva? Länken här nere går till LO:s hemsida där det står om arbetsmiljö och vad som uppmärksammas den 27-28 april.

Länkar
- LOs hemsida - En tyst minut för avlidna i arbetet


Skrotbokens länkar
Val i livet - Var leder pilarna? av maxell - Inlägg från 2008 där maxell använder en varningsskylt för mötande trafik på en layout

0 kommentarer: