Ett skrik för trasdockan

on 30 augusti 2013

av Birgitta/Bi

Jag hoppas att du skrek i söndags!
Den 25 augusti varje år uppmanas vi att inte acceptera tystnaden utan att istället skrika, inte enbart för skrikandets egen skull utan för trasdockans. Skrotboken tolkar som vanligt kreativt och skapade inför Trasdockans dag genom att bland annat använda tyg och/eller sömmar på våra alster.


Att associera från trasdocka till tyg och sömmar är inte så svårt men varför finns det överhuvudtaget en dag som kallas för Trasdockans dag?

Birgitta Holmberg grundade föreningen ATSUB, Föreningen Anhöriga till Sexuellt utnyttjade barn, då hon såg hur illa utsatta barn blev behandlade. Hon påbörjade därmed arbetet med att uppmärksamma hur verkligheten ser ut idag för en del barn.
Okunskapen om brott mot barn och ungdomar i vårt land är stor. Varje dag görs 20 anmälningar angående barn som utsätts för sexuella övergrepp och kränkningar. Oftast sker det i hemmet och av vuxna barnet litar på vilket gör problemen svåra att komma åt.

Föreningen ATSUB är en ideell och oberoende förening som bedriver opinionsbildning, informationsspridning och förändringsarbete för sexuellt utnyttjade barn och ungdomar samt deras anhöriga. Utöver den verksamhet som manifesterar sig i Trasdockans dag bedrivs en viktig verksamhet året runt.

En del av det ATSUB kan erbjuda är jourtelefon för barn, ungdomar och anhöriga. Enskilda samtal med en stödperson och stöd och hjälp vid kontakt med myndigheter. Stödgrupper, aktiviteter som läger, säkerhetskurser för barn och ungdom, skrivarkurser samt Öppet hus där man får träffa andra anhöriga till utsatta barn.

Trasdockans Dag
Trasdockans Dag är en årlig manifestation som är till för att belysa våld och sexuella övergrepp på barn.
I söndags, den 25 augusti, hölls; för elfte året i rad, manifestationer där man bland annat skrek för trasdockan, på olika platser i Sverige, i ett försök att förändra och skydda våra utsatta barn.

"Trasdockan är en symbol för det sexuellt utnyttjade barnet, de tusentals utsatta som nu är barn och de tusentals som en gång blivit utsatta som barn och fortfarande bär på följderna av övergreppen. Ett barn som någon slitit i, slängt undan i ett hörn och glömt bort – som ett ting, ett föremål, en ägodel – precis som en trasdocka. Övergivet både av den som utsatt barnet och av samhället."
På grund av tekniska missöden kunde inte detta inlägg publiceras enligt planerna i söndags så för den som inte kunde vara med aktivt i någon av manifestationerna ger vi uppmaningen att låta alla årets dagar vara en Trasdockas dag med ATSUBs uppmaning ...

- Håll inte en tyst minut för det utsatta barnet – Skrik så högt du kan.

Trasdockor i tyg och med sömmar
Pippin får inleda med sin Art Journal där numer denna docka i 3D finns med. Missa inte texten som är synnelrigen lämpad till dagens tema.


Jag har gjort en sida i min Art Journal till detta tema. Jag använde tyg till ansikte och armar, samt klänningen som min trasdocka har. Hon fick hår av garn. Jag har också sytt med maskin runt kanten på pappret som trasdockan sitter på.
Art Journal av Pippin

För att läka det trasiga kan det; förutom att plocka samman de trasiga bitarna, behövas en hel del kramar, Hozzan bjuder med hjälp av sin trasdocka på både ock.


Jag inspirerades av temat trasdocka och gjorde en egen i så kallad paper piecing, vilket innebär att man klipper ut delarna och sammanfogar dem.
Tygband och sömmar runt det mönstrade papperet.

Kort av Hozzan

Cri_kee gick loss med symaskinen på sitt kort för att få lite tygaktig känsla.


Jag skrev ut min trasdocka på sticky-back canvas.
Trasdockan är en free digi som jag hittade för flera år sedan någonstans på nätet. Använde promarkers vid färgläggningen och klippte sedan ut trasdockan med en ganska bred kant runt om. Sicksackade sedan med symaskinen runt om, så att det blev ett tygmärke.
Jag har även sicksackat runt om det mönstrade papperet. Fick också användning av några orangea tygblommor som jag haft i mina gömmor en längre tid.

Kort av cri_kee

Även Chruss fick användning av sin symaskin då hon gjorde detta kort.


Trasdockestämpel som jag målat och sytt fast på papper. Till höger har jag ett "washimåttband" och till vänster en spets.
Kort av Chruss

Det var de alster vi hade att presentera idag. Kvar återstår att påminna om sommarutmaningen. Ännu finns det några timmar kvar att skapa till den. Idag klockan 23:59 stängs möjligheten att få ta del av vinsten som passande nog är boken Skrik för trasdockan 2012, en antologi där barn, ungdomar och vuxnas poesi och skrik samlats. Det finns även en del fakta om barn och sexuella övergrepp samt information om var den som behöver stöd och hjälp kan vända sig.
Ett citat ur boken
"Att ha värk gör ont men att inte bli trodd gör ondare" /Flicka 15 år.
Vinsten är sponsrad av ATSUB.
Information om utmaningen finner du i inlägget nedan.

Länkar
Atsub om Trasdockan


Skrotbokens länkar
Våra barn, allas ungar av ScräpEmma
Vi skapar kring barns rättigheter av ScräpEmma och Bi
Ge med hjärtat av maxell - I inlägget visar Bi en layout med tygbanderoll.
Vi skapar med tyg av Carola

0 kommentarer: