Picasso i våra hjärtan!

on 25 oktober 2014

av Pia/Pippin

Den 25 oktober 1881 föddes den spanska konstnären, skulptören, grafikern och poeten Pablo Picasso. Med anledning härav har vi inspirerats av hans konst och gjort alster.

Pablo Picasso, eller hans fullständiga namn Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso, föddes i Malaga i Andalusien. Hans far var målare och konstprofessor och arbetade som lärare vid olika konstskolor.
Pablo var tidigt intresserad av konst och målade redan vid 8 års ålder sin första tavla med oljefärg. Han studerade senare vid flera av de skolor där hans far arbetade, främst i Barcelona.

Kubismen och surrealismen
1904 flyttade han till Paris och umgicks där med andra konstnärer och författare. Han inledde ett samarbete med Georges Braque vilket resulterade i kubismen, som de tillsammans utarbetade. Kubismens huvudsakliga tidsperiod räknas från 1907 till 1914.
Picasso var mycket inspirerad av den primitiva konsten, bland annat afrikansk konst. 1925 deltog Picasso i den första surrealistutställningen i Paris. Hans surrealistiska verk är kända över hela världen.
Han var också en skicklig skulptör, och hans verk finns representerade bland annat i Sverige ex.vis i Kristinehamn och Stockholmstrakten.
Picasso fortsatte att vara aktiv fram till sin död den 8 april 1973 i Mougins, Provence i Frankrike.

Här nedan kan ni se hur vi har inspirerats av Picasso och hans verk. Först ut är Hozzan som inspirerades av en tavla.


Inspiration till Hozzans alster
Tavla av Pablo Picasso


Har fått denna stämpel av en vän som tyckte att den passade mig bättre än henne. Nu får hon nog ångra det då jag tycker att den är rätt så piffig. Har inspirerats av färgerna och framförallt ansiktet.
Kort av Hozzan

Pippin inspirerades istället av en skulptur.


Inspiration till Pippins alster
Skulptur av Pablo Picasso


Hösten 2013 fick jag i uppdrag att göra ett födelsedagskort till en dam ursprungligen härifrån trakten. Hon är en känd skulptör och fyllde förra hösten 75 år. Jag har gjort en layout om detta kort och henne.
Picasso var ju inte bara målare utan också skulptör, så detta blev jag inspirerad av, därav bilden.

Digital layout av Pippin

Har du inspirerats av någon konstnär? Det är lätt att bli med så många vackra konstverk som finns på muséer och konstutställningar. Visa oss gärna här hos Skrotboken om du har nåt alster. Kommentera detta inlägg med en länk.

Länkar
Picassos officiella webplats (på franska)


Skrotbokens länkar
Tavelstöld av maxell
Ätbart av maxell
I Rembrandts fotspår av Pysselina
Tutorial - ramkort med kopparstick av cri_kee

Magisk Halloween

on 16 oktober 2014

av maxell

Inför Halloween skapar vi alster där vi använder oss av minst en trollstav och minst en detalj som vi hämtat från ett lexikon eller en bok.

Idag den 16e oktober är lexikonets dag och den 27e oktober är det den interntionella skolbiblioteksdagen. Med läsande på datorskärmar är det två dagar värda att uppmärksamma. En bok är en bok. :)

Vi har valt att kombinera dessa bokrelaterade dagar med vad som händer den 31a oktober, dvs Halloween. På var alster använder vi oss av minst en trollstav (för Halloween) och minst en detalj som vi hämtat från ett lexikon eller en bok.

Tussling inleder med en häxa som är i full färd med trollformler för att koka ihop en festlig halloween.


En häxa som brygger en häxbrygd och bakom motivet sticker en bit av trollformeln fram.
Kort av Tussling


Ypperligt att hämta trollformlerna från en... trollbok. ;)

Även Chruss trollar inför Halloween. Här är det höga hatt och trollstav i högsta hugg för att trolla fram godis och busar.


Små trollkarlar i hög hatt och trollstaven redo efter att ha läst i texten hur de ska trolla till sig goooooodis... De kan ju även ha klätt ut sig till en söt katt och busar...
Kort av Chruss


Jo, det är välkänt att katter är listiga små busar som inte tackar nej till godis...

Vi avslutar med mitt (maxells) eget alster. Det är en Halloweentavla med en egentillverkad trollstav som används för att trolla fram en magisk Halloween.


Svart bakgrund är en av mina många favoriter. I mina ögon får svart de övriga färgerna att poppa och det gäller definitivt när svart kombineras med de klassiska Halloweenfärgerna.

Ett av spökena på mönsterpappret fick en egentillverkad trollstav. Basen är en tandpetare. Visst ät det något pillrigt att göra, men det går.

Texten "Magic Halloween" är självklar för denna Halloweentavla.
Tavla av maxell



Närbilder med dimensioner
Tavla av maxell


Halloween är en dag som förknippas med härliga färger och underbart lekfulla motiv att arbeta med. Passa på att leka och skapa minst ett alster.

Skrotbokens länkar

Halloweenrelaterade länkar
- Vi firar Halloween av Alien_bling - Ett inlägg från 2008 som berättar om Halloween, firandet och närliggande svenska högtider.
- Länk till tidigare publicerade inlägg i samband med Halloween

Länkar till inlägg relaterade till lexikon och böcker
- Tutorial - Färga in papper med hjälp av snö av Bi och maxell - En tutorial från 2011 där vi använder snö för att färga in papper varav några papper är boksidor
- Färgstarka böcker av maxell - Ett inlägg från 2011 där vi använder oss av tekniker för att färga boksidor som vi sedan använder för att skapa
- Bidrag och vinnare april månads tävling - Färgstarka böcker - Ett inlägg från 2011 med tävlingsalster där infärgade boksidor används för att skapa
- Collage - alster av maxell - Ett inlägg från 2011 där boksidor förekommer på flera alster
- Boktok eller tokig i böcker av Bi - Ett inlägg från 2014 där vi använder böcker för att skapa

Kort om kort ...

on 4 oktober 2014

av Birgitta/Bi

Idag firas World Cardmaking Day av kortmakare runt hela världen. Skrotbokens inspiratörer firar med genom att visa på kort med kort.

Paper Crafts, en amerikans tidskrift startade år 2006 National Cardmaking Day. Tanken med dagen var att göra en kickoff för kortmakare inför julen som är den brådaste kortmakarperioden. Detta blev en så stor succé att man beslöt att hädanefter göra denna dag till hela världens kortmakardag. En dag när alla kortmakare, tillverkare och distributörer kan förenas tillsammans. WCMD firas alltid första lördagen i oktober, i år alltså idag den 4 oktober.

Ta tillfället i akt och sätt dig vid pysselbordet. Glöm inte kaffet och en kanelbulle, dagen till ära.

Idag har våra inspiratörer naturligtvis skapat kort och de har dessutom använt ordet “kort” i valfri tolkning och på valfritt språk. Chruss får inleda med en liten ängel ...


Små änglar ska man vara rädd om och vad passar då bättre än ett kort med en ängel?
Kort av Chruss

Om Mahlin78s bror är en ängel eller inte ska vi kanske låta vara osagt men ett grattiskort är honom väl unt.


Jag har gjort ett grattiskort till min bror. Då vi bor i olika städer är det alltid så mycket roligare tycker jag att få skicka ett kort, istället för ett mer opersonligt email.
Kort av Mahlin78



Kort av Mahlin78

Med dessa båda kort önskar vi er alla pysslare en kreativ dag. Nu är det dags för julsäsongen ...

Vill du hitta utmaningar och inspiration i samband med WCMD kan du följa länkarna nedan.

Länkar
Officiel hemsida för World Cardmaking Day


Skrotbokens länkar
Skrotbokens tidigare inlägg med anledning av WCMD

Prenumerera på: Inlägg (Atom)