Ljus i höstmörkret

on 26 september 2014

av maxell

I samband med höstdagjämningen, dvs den tid av hösten då det på allvar blir mörkare och mörkare för var dag innan det återigen vänder framåt våren, har vi valt att skapa höstmysalster där vi använder minst åtta mönstrade papper fördelat på minst 4 mörka mönstrade papper respektive minst 4 ljusa mönstrade papper.

2014 inföll höstdagjämningen i veckan som var - den 23e september klockan 02.29. Det brukar sägas att det är en av två dagar på året när dagen och natten är lika lång. I praktiken fördelas tiden över hela jordgloben och därför är tar det ytterligare någon tid och dag efter höstdagjämningen innan vi upplever detta fenomen.

Oavsett exakt tidpunkt är det uppenbart att nu blir det mörkare och mörkare för var dag som går. Det är har även blivit kyligare med höstrusk över vårt avlånga land. Flera passar på att krypa upp under en filt för att mysa. Ibland låter vi flitens lampa lysa och skapar.

Vi har valt att skapa ljus i höstmörkret. Detta gör vi genom att skapa ett höstmysalster där vi använder minst åtta mönstrade papper fördelat på minst 4 mörka mönstrade papper respektive minst 4 ljusa mönstrade papper.

Som vi får se i alstren nedan är det här en lämplig utmaning för den som vill använda spillbitar av alla de slag.

Först ut är Hozzan som skapat med något som i regel kommer med hösten - skolfoto.


Ett skolfoto från 2003 tillsammans med några sönderklippta spillbitar och ett mönstrat papper blev till en layout på mitt bästa ljus i tillvaron, min dotter.
Layout av Hozzan

Mahlin78 har gjort nästa alster som handlar om en annan aktivitet som ofta förknippas med mys - höstfika på väg.


Jag har scrapat ett foto från när vi stannade och fikade i det fantastiska höstvädret 2013 på väg hem från Stockholm. Vi satt och mös en lång stund i solskenet innan vi fortsatte vår färd hemåt.
Layout av Mahlin78

Här kommer mer fika, Jag (maxell) har gjort en layout där morotsskörden ger en morotskaka för mys med höstfika.


Skördetid är en härlig tid. Här har jag scrappat en saftig morotskaka för fikamys i hösttid.

Jag letade bland en av mina favoriter - spillbitarna - och kombinerade ihop några på en bakgrund bestående av ett mörkt mönstrat papper.
Layout av maxell



Höstmysiga närbilder
Layout av maxell

Vi avslutar detta inlägg med ett uppfriskande höstkort signerat Chruss.


Att riva kanter är perfekt när man har en del spillbitar med ojämn storlek!

Texten är DYMO.

Kort av Chruss

Följ gärna Chruss tips rörande spillbitar. Gör ett kort och skicka ljus och värme till någon i höstmörkret.

Skrotbokens länkar
- Kontraster - som dag och natt av maxell - Ett inlägg i samband med höstdagjämningen 2010 där vi skapar kontraster med hjälp av färg

Love, Peace and Understanding!

on 21 september 2014

av Pia/Pippin

Idag, den 21 september, är det den Internationella fredsdagen. Med anledning härav har vi skapat alster med minst ett minst fredsmärke och ordet kärlek på valfritt språk.

Den Internationella fredsdagen instiftades av Förenta Nationernas generalförsamling 1981 för att stärka fredsidealen både inom och emellan länder och folk.
I år är det dessutom 30 år sedan Generalförsamlingens deklaration om Rätten till fred för folken, vilket har utsetts till tema för årets Internationella fredsdag. Man anser att Rätten till fred är viktig som en av grunderna till mänskliga rättigheter.

Denna månad har det också varit riksdagsval i Sverige, vilket förstås innebar att många fick rösta för första gången. Inte bara ungdomar som fyllt 18 år utan också många nyblivna svenska medborgare. Vi slår därför ett slag för det multikulturella, förståelse och tolerans samt kärlek över gränser och kulturer.

Fredsmärkets ursprung.
Det vi kallar för fredsmärket är från början ett antikärnvapenmärke som användes av den brittiska antikärnvapenorganisationen Campaign for Nuclear Disarmament i slutet av 1950-talet. Den består egentligen av semaforbokstäverna N och D, alltså Nuclear Disarmament. Den har dock därefter blivit en symbol för fred i största allmänhet och användes flitigt av de sk hippiesarna under slutet av 50-talet och 60-talet.

Så här ser antikärnvapen/fredsmärket ut. Bokstäverna N som ser ut som ett upp och nervänt V och D som ser ut som ett vertikalt streck finns som synes med här.



Här ska vi nu se vad vi skapat till detta tema. Först ut är Chruss som gjort ett kärleksfullt kort med ett lite annorlunda fredsmärke.


För många år sedan hittade jag en die som var ett hjärta med fredsmärket,
väldigt fint och användbart.

Kort av Chruss

Nästa kort kommer från Spacegirl, även det fyllt av kärlek.


Jag blev inspirerad till att göra ett kort med hippieinfluenser. Ny frän ducktape med blommor, washitejp med peacemärken, en korkstickers, stämplade och målade vimplar samt dymo-ord.
Kort av Spacegirl

Hozzans kort har en stor pussmun, ett perfekt tecken på kärlek.


Jag blev lite internationell så Love, Peace and Understanding. Ett kort med cardstock, mönstrat papper, en berlock och lite handskrift, förhoppningsvis så kommer budskapet fram trots mina "kråkfötter".
Kort av Hozzan

Som avslutning har vi en digital layout av Pippin som går i hippietidens tecken.


Jag har gjort en hippieinspirerad digital layout. Hippiesarna hade fredsmärket som symbol samt även v-tecknet som på den tiden betydde just fred (eller peace). Färgerna som var typiska för den tiden (1960-talet) var lila, turkos och orange.
Digital layout av Pippin

Hur kommer du att tillbringa denna dagen? Passa gärna på att visa lite extra kärlek och förståelse. Och naturligtvis hoppas vi alla på fred på jorden, det finns nog inget värre än att behöva leva i ett krigshärjat land.

Länkar
En länk till Förenta Nationernas sida om den Internationella fredsdagen.


Skrotbokens länkar
Med känsla för fred på jorden av Bi - Inlägg med alster som har en annan fredssymbol - den vita duvan
Tutorial - vik en trana av Hozzan - En tutorial med anknytning till en fredssymbol.
Skrotboken uttrycker kärlek av maxell - Inlägg där vi använder ordet “kärlek” eller “love”.
Flower power i sitt esse av maxell - Inlägg där flera alster innehåller fredsmärket.

Val

on 14 september 2014

av Mahlin78

Idag är val till Sveriges Riksdag, men även till landsting och kommun. Men vilka övriga val gör vi världen över? Det uppmärksammar Skrotboken med att göra alster på just temat val.

Val till riksdag, landsting och kommun
Sedan 1921 hålls det allmänna val i Sverige, för både kvinnor och män. Fram till 1994 hade vi val vart tredje år, men därefter har detta ändrats till vart fjärde år. År 1942 togs beslutet att valen alltid skulle hållas den tredje söndagen i september. Detta år var första året man kunde förtidsrösta på Posten. Att man ska ha fyllt 18 år senast på valdagen för att rösta infördes 1975. Året efter, det vill säga 1976, fick utländska medborgare rösträtt i val till landsting- och kommunfullmäktige.

Mänskliga rättigheter
I Sverige är det en mänsklig rättighet att få rösta i dessa tre olika valen. Men så ser det inte ut i alla länder i världen, eftersom rätten att ha en egen åsikt eller att få utöva sin religion inte är självklart världen över. Detta till trots att Förenta Nationen, FN, 1948 publicerade den allmänna förklaring kring de mänskliga rättigheterna.

Detta är ännu viktigare idag med tanke på de humanitära katastrofer som pågår runt om i världen som inte ger befolkningen några val än att acceptera pågående konflikter, kriser och liknande. Kortfattat beskrivet innebär de mänskliga rättigheterna att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter, att de är universella samt gäller över hela världen oavsett land, kultur eller specifik situation.

Till dagens alster skulle vi inspiratörer inspireras av en lista, gärna numrerad 1-10.

För Chruss blev inte listan numrerad, men ack så viktig under sommarens alla besök, då i poolen av de mindre personerna.



Sommaren som var iår var underbar, har aldrig badat så mycket på väldigt länge! En del minimänniskor var på besök så vi fick införa en del regler i poolen. Dock inte som på kortet men mycket gällde iallafall oss själva... Sen var det ju bara att välja den regel som passade oss bäst eller lämna blankt för vad som helst.
Kort av Chruss


Från en tydlig lista till en lista som mer är av önskningar.


Jag fick en idé kring den numrerade listan och har gjort mig en så kallad Bucket List, det vill säga en lista med saker uppskrivna som jag skulle vilja göra i mitt liv. Men jag känner att det är en väldigt privat lista, varför jag har valt att blurra texten i sig. Men jag säga så mycket att det är högt och lågt mellan sakerna på listan :-)
Kort av Mahlin78


Vi gör alla olika val flera gånger dagligen i vårt vardagliga liv. Vissa kanske vi inte ens tänker på som val, medan andra är väldigt medvetna. Redan på morgonen kommer de första valen, frukosten och dagens kläder. Basala val som känns självklara för oss, men som inte är det på någon annan plats i världen. Ibland kanske det är bra om vi stannar upp och reflekterar kring detta!

Skrotbokens länkar
- Tio i topp av maxell - inlägg med alster som innehåller listor 1-10
- Listor med anknytning till val av maxell - inlägg med alster med listor och information om val och valdagen
- Val i livet - Var pekar pilarna? av maxell - inlägg med alster där vi skapat kring val och använder pilar till vår hjälp
- Skrotbokens inlägg där vi vet plats för eftertanke - Mycket tänkvärda inlägg och alster som helt klart har anknytning till val som vi kan göra


Höstskatter i skog och mark

on 7 september 2014

av Birgitta/Bi

Idag ger vi oss ut i skog och mark för att leta fram några av höstens skatter - svamparna! För den kunnige finns det massor att hämta och hjälp att finna rätt kan man få idag då det är Svampens dag. Skrotbokens inspiratörer passar på att skapa valfritt alster om eller med höstskatter vi kan finna i skog och mark där vart alster också innehåller färgen kantarellgult.

Jag erkänner direkt - jag är hopplös! Fullständigt obrukbar i konsten att finna svamp. Jag lyckas nog hitta en och annan flugsvamp men det är väl det hela. Medan mitt sällskap i skogen finner ena svampstället efter det andra så är det som om svampen hukar sig och gömmer sig för mig. Vad det beror på begriper jag inte men värdelös det är bara förnamnet. Som väl är brukar jag lyckas finna svamparna i livsmedelsbutiken så även jag kan få smaka delikatesserna men det är klart, något dyrare blir det ju förstås. ;)

För den som inte är lika hopplös som jag eller som bara vill lära sig mer finns det gyllene tillfällen under firandet av Svampens dag. Sedan 2008 har dagen firats för att öka svampintresset och för att sprida kunskap om svampar i skog och mark. Dagen är ett nordiskt samarbete som täcker Sverige, Norge och Danmark. I Sverige är det Sveriges Mykologiska förening som står för planeringen men det görs i samarbete med Biologiska föreningar, Botaniska föreningar, Länsstyrelsen, Museér, Nationalparker, Naturskyddsföreningar, Naturum, Studiefrämjandet, Svampfärgarsällskapet, Svampföreningar, Svampkonsulenterna och Turistbyråer.

En av de vanligen förekommande aktiviteterna under dagen är bland annat att svampkunniga delar med sig av sin kunskap och hjälper till med artbestämning av det du har i svampkorgen. Ett lovvärt initiativ.

Allt är inte guld som glimmar ...
Jag som hopplös svampplockare kan bara ana lyckan då man finner ett område som lyser gult. Finns det något godare än kantareller?
Den kantarellgula färgen låter vi idag lysa upp de alster som skapats med hösten i åtanke för även om större delen av landet nu har en underbar helg med sommartemperaturer talar de svalare nätterna sitt tydliga språk - hösten är här och den 23 september är det dags för höstdagjämning men innan dess är det dags att göra viktiga val.

Under valmånaden september ägnas Skrotbokens inlägg och teman åt en multikulturell, fredlig valmånad med fokus på mänskliga rättigheter. I dagens inlägg får valmånaden belysas genom att den höstigt gula färgen också kan ses som en varningens färg. Vid alla val gäller det att ta vara på det ansvar valet också innebär. Ansvar för både samtid och framtid utan att för den skull förlora kunskapen om det förflutna. Valet är en mänsklig rättighet att värna hårt om, vi glömmer lätt att valfrihet inte är alla förunnat.
En annan unik rättighet som vi har i Sverige är allemansrätten, vår lagliga rätt att vistas fritt under ansvar i skog och mark och som ger oss ALLA lika möjlighet att få ta del av höstskatterna i skog och mark. Samma sak här - en rättighet under ansvar!

Korgar fulla ...
På mitt facebooklöp avlöser vännernas bilder av fyllda svamp- och bärkorgar varandra. Själv får jag som sagt nöja mig med det riktigt lokalt odlade och det är gott så. De av Skrotbokens inspiratörer som har lämnat bidrag till dagens inlägg är dock duktiga med svampkorgen i hand. Chruss får inleda.


Jag älskar att vara ute i skogen och leta svamp. Dock håller jag mej till de vanligaste matsvamparna som kantareller, trumpetsvampar och trattkantareller. Kalle Johansson slinker också med ibland men han brukar ha alldeles för mycket hyresgäster för att det ska bli något kvar tillslut.
Kort av Chruss

De där hyresgästerna är väl de som jag får stifta mest bekantskap med när jag är ute i skogen. De har en tendens att titta fram då man tar en paus och sätter sig ner på en stubbe eller sten för att njuta av alla syn-, hörsel- och doftintryck. Lägg därtill en varm kopp kaffe eller the och njutningen är närmat total.


Jag gillar verkligen att plocka svamp på hösten. Men oftast blir det inte kantareller. Förra året var vi med några grannar till fjällen och där fanns det verkligen gott om just kantareller.
Digital layout av Pippin

En vandring i fjällen låter underbart. Vi har en fantastisk och variationsrik natur i Sverige och det är en ynnest att vi alla kan få ta del av den. Slutligen kommer en hösthälsning från Spacegirl.


Ett höstigt kort med höstlöv i fina färger, svampar & djur.
Kort av Spacegirl

Med det önskar vi er alla en riktigt skön och njutbar höst! Glöm nu inte att ta ditt ansvar den 14 september.

Länkar
Svampens dag - Sveriges Mykologiska Förening


Skrotbokens länkar
Skrotbokens inlägg om och med höstteman
Skrotbokens inlägg som fokuserar på färgen gult

Prenumerera på: Inlägg (Atom)