Tick, tack ...

on 28 mars 2014

av Birgitta/Bi

De kommande två dagarna är definitivt viktiga om man ser på dem med "tickande" ögon. Imorgon firas Earth Hour och på söndag ställer vi om till sommartid. Skrotboken inspireras naturligtvis av detta och skapar alster med urverk/klockor på.

I dagar då larmrapporter om än det ena än det andra duggar tätt i media kan hopplösheten lätt gripa tag i en. På lördag har vi alla möjlighet att på ett enkelt sätt själva få visa att vi vill förändring och att vi vill att jorden ska få en chans.

Det kan tyckas futtigt att bara släcka ner lampor och stänga "onödig" elektrisk apparatur under en timma mellan kl 20.30 och 21.30 men jag tror ändå att det spelar en större roll än man kan tro, både för en själv och som miljöpolitisk markering.
Vi är trots allt många som bryr oss om den miljö våra barn och barnbarn ska få ta över och som försöker så gott vi kan att tänka efter och göra miljösmarta val, även om det kan kännas löjligt smått i det stora hela. På lördag kan vi göra detta lilla tillsammans och då plötsligt syns det på ett helt annat sätt.

På Earth Hour Sveriges hemsida; länk nedan, finns dels mer information om hela Earth Hour idén dels information om årets svenska tema som är fyra B: Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen. Här finns både information och vägar att påverka.

Ta nu chansen att umgås kring stearinljusen och njuta av den TV, data och mediabrus fria timmen tillsammans, antingen hemma eller på något av de arrangemang som anordnas runt om i kommunerna. Hemma över ett spel eller något annat avkopplande, högläsning är till exempel en klart underskattad aktivitet både hos barn och vuxna. Ta fram den gamla kunskapen att berätta spännande historier "vid lägerelden" och njut av gemenskapen.

Tick, tack ...
Urtavlor och klockor har länge funnits med som trendiga dekorationer inom skapandet och de håller måttet än. Idag förbereder vi oss för sommartidsomställningen och fokuserar på urtavlor, klockor och tid. Mahlin78 inleder med ett annat bra tips på gemensam aktivitet.


Jag har gjort en digital layout med bilder på några av de pussel vi har lagt bara runt nyår. Japp, otroligt avkopplande och tiden blir väldigt oviktig!
Digital layout av Mahlin78

Instämmer med Mahlin78 om att pussel är bra tidsfördriv, vilket klingar väl ihop med Chruss kort som bjuder oss på kloka ord.


Hittade ett superbra mönsterpapper med klockor och en text på vellum som passade in - blev ett strikt manligt kort av det hela!
Kort av Chruss

Har man lyckan att träffa rätt person och får möjligheten att spendera livet tillsammans i 50 år kan man också få fira sin guldbröllopsdag ...


Nu börjar visst tiden komma ifatt oss ;) i vänkretsen är det dags för guldbröllop! (Själv kan jag i år fira 34 års samboskap, det är inte så illa det heller).
Den gyllene klockan får visa på tiden som förflutit och hjärtana på kärleken som består.

Kort av Bi

Femtio år är en aktningsvärd tid. Från vilken tid Pippins foto kommer framgår inte men att det är fler än 50 år kan modet avslöja.


Gjorde en digital layout om att tiden går så fort. Jag hade ett gammalt foto av farfar och farmor, som båda sen länge är borta. När man tittar på gamla foton, blir man varse att man blir äldre själv dag för dag.
Digital layout av Pippin

En vacker layout om tidens flykt. Lagom till detta inläggs publicering är det bara ca 17 timmar kvar innan Earth Hour påbörjar sin världsomspännande tur. Först ut att släcka ner är Nya Zeeland. Vi får vänta lite längre men 20.30 på lördag är det dags. Ytterligare några timmar senare byter vi till sommartid - det känns också hoppfullt! Snart kan vinterkläderna hängas undan för säsongen.

Länkar
Earth Hour around the world, Officiell hemsida
WWF Earth Hour Sverige


Skrotbokens länkar
Släck ljuset en timme av Pyssellina, 2012
Earth Hour - Vi skapar i mörker, del II av Bi, 2009
Earth Hour - Vi skapar i mörker av Bi, 2009
Earth Hour - i elfte timmen?, 2009 av Bi

Idag känner vi glädje!

on 20 mars 2014

av Pia/Pippin

Idag, den 20 mars, är det den Internationella glädjedagen, en årligen återkommande temadag inrättad av Förenta Nationerna. Med anledning härav har vi skapat alster med temat glad/glädje.

Initiativet till den Internationella glädjedagen kom från det lilla kungadömet Bhutan, som lär ha en av världens lyckligaste befolkningar och den 12 juli 2012 togs en resolution av Förenta Nationernas alla 193 medlemsstater att den 20 mars varje år skulle vara den Internationella glädjedagen.
Tanken med den Internationella glädjedagen är att glädje och välstånd inte bara handlar om ekonomisk tillväxt utan även en hållbar utveckling med mänsklig lycka, allmänt välbefinnande, socialt välstånd, jämlikhet och solidaritet.

Datumet inte bara en slump
Att det var den 20 mars som utsågs till den Internationella glädjedagen är inte bara en slump. Den 20 mars råkar vara vintersolståndet, den tid när dag och natt är lika långa och solen är på samma plan som ekvatorn. Man anser att detta skapar en balans och bidrar till att sprida budskapet om stabilitet och fred.

Här nedan kan du se vad vi med glädje skapat till detta tema. Vi börjar med ett kort från Chruss, som har ett citat på sitt kort som stämmer så bra.


Musik - visst är det glädje???!!
Gjorde ett kort med dies och Dymo-text som jag ska lägga ett presentkort i för ett musikuppträdande!

Kort av Chruss

Sedan har vi ett par glädjefulla layouter. Mahlin78 uttrycker sin glädje över en fisketur.


Jag har gjort en digital layout med dubbla glädjeämnen - mitt som är maken och makens som är fiske. Dubbel glädje är delad glädje. Jag har fiskat mycket själv framför allt i min barndom, så jag sitter gärna bredvid och njuter av naturen när jag själv inte fiskar.
Digital layout av Mahlin78

Frubard har gjort en layout, som man blir glad av att se. Titta bara på de härliga bilderna.


Vårat goa barnbarn Nelly är en riktig glädjespridare.
Därav den passande titeln. GLAD skit!!!

Layout av frubard

Vad gör dig glad? Kanske denna dagen, när man känner att våren verkligen är på väg, och dagarna blir allt ljusare. Så känner jag i alla fall. Tänk efter, har du inte mycket att känna glädje över? Dina närmaste, att du är trygg i din tillvaro och där du bor, och så vidare.

Länkar
Länk till Förenta Nationernas sida om Internationella glädjedagen


Skrotbokens länkar
Julklappar gjorda med kärlek av Bi om Förenta Nationernas Barnfond
Maskning med stämplar - Tekniktutorial och alster av Pippin om Förenta Nationernas Internationella barndag

Sifferlek

on 14 mars 2014

av Mahlin78

Med anledning av att det idag firas Pi-dagen och Matematikens Dag innehåller dagens inlägg alster på temat siffror.

Talet Pi
Pi-dagen är en dag tillägnad just talet π (pi). π är alltså förhållandet mellan sträckan genom en cirkel, som går genom cirkelns mitt, och sträckan runtom cirkeln. Inom matematik kallas detta för förhållandet mellan diametern och omkretsen, och förhållandet är ungefär 3,14 för alla cirklar, oavsett hur stora eller små de är. Dagen inträffar den 14 mars varje år, då detta datum i många länder skrivs som 3.14. I flera länder har dagen blivit en dag då matematik i sig uppmärksammas på olika sätt av skolor, kommuner, organisationer och företag.

Matematiks Dag
Detta är en temadag, även känd som Pi-dagen. Det är en underavdelning till Kungliga Vetenskapsakademin, Nationalkommittén för matematik, som driver dagen och vid ett möte 2013 tog man ett beslut att driva utvecklingen av Pi-dagen mot en nationell Matematikens dag. Syftet med detta är att skapa en dag då matematiken och dess betydelse synliggörs i många olika former och sammanhang, både inom forskningen och i samhället i stort.

Med det skrivet (sagt) är det dags för kluriga sifferkombinationer.


Jag har först torrembossat en massa siffror. Sedan gned jag in VersaMark över hela och clearembossing så det blev ett blankt kort med en text från gömmorna. Ännu ett fiffigt födelsedagskort!
Kort av Chruss

Från ett grattiskort som kan ha många mottagare till en bestämd mottagare.


Det blev ett kort till en blivande femtonåring, med stämplade, färglagda cupcakes, rosor, bling, en stansad bård i filt, siffror och glitterspray.
Kort av Spacegirl

Vi fortsätter på inslaget födelsedagstema.


Detta kort är typiskt mig men i lite mer clean and simple, även om andra kanske inte skulle kalla det CAS. Jag har fått med allt som är jag; rosa, fjärilar, blommor, bling. Först tänkte jag gå wild and crazy på siffertemat, med siffror överallt ... men det slutade visst såhär.
Kort av GI-Citronlime

Från födelsedagskort till födelsedagsfirande.


Jag har gjort en digital layuot med ett foto från min födelsedag 2013, året då jag fyllde 35 år. Dagen tillbringades på spa :-)
Layout av Mahlin78

Från födelsedagstemat ger vi oss i kast med något alla gillar - temperaturer!


Jag har gjort en layout med några instagrambilder från förra sommaren. För att symbolisera att sommaren "aldrig tog slut" har jag stämplat en ram med siffror. På fotona står även datum och temperatur för dagen.
Layout av Kosepute

Slutligen ett alster med matematisk filosofi...


En målad och stämplad (med siffran 1) bakgrund är bas för detta uppslag min art journal - ett uppslag som har en matematiskt filosofisk anknytning... :-)
Art journal av maxell


Närbild.
Art journal av maxell


Själv hade jag länge en väldigt komplicerad relation till matematik, men den har idag utvecklats till en rolig lek när jag är och handlar - att räkna ut totalsumman eller rabatten i huvudet. Det är riktigt bra hjärngymnastik kan jag lova!

Länkar
- Kungliga Vetenskapsakademin


Inlägg om och kring Pi och matematik
- Pi på cirklar av maxell
- Vetenskapliga symboler av maxell
- Vintersport och fem cirklar av maxell
- Lösenord av maxell


Tutorial - Card in a box

on 9 mars 2014

av Birgitta/Bi

Card in a box är en kortmodell som blivit alltmer populär de senaste månaderna. Jag råkade på det för första gången för ett par månader sedan. Det är ett kort som erbjuder mängder av varianter både i storlek och dekorationer.

Den storlek jag presenterar idag passar perfekt i ett vanligt C6 kuvert men måtten går naturligtvis att ändra efter eget gottfinnande.


Det färdiga kortet öppet
Kort av Bi



Det färdiga kortet ihopvikt och lätt att få ner i ett kuvert.
Kort av Bi


Du behöver:
1 st stadigt papper/cardstock (A4)
Mönsterpapper till panelerna (i detta kortformat räcker troligen större spillbitar)
Valfria dekorationer
Skärmaskin/Skalpell
Sax
Lim/dubbelhäftande tejp
Bonefolder eller liknande
Stadig plast (till exempel från en tom förpackning)

Först en bild på mallen. Denna ger ett exempel på de mått som kan användas.
Önskas en pdf på denna mall var vänlig mejla Skrotboken, se adress i högermarginalen.


Mall till Card in a box


Ber om ursäkt för att mallen är fläckig men ett barn kom för nära med ett glas juice innan fotografering och scanning och jag hann inte göra en ny. Hoppas det syns tillräckligt ändå.

Som synes är det enkelt att förändra måtten utifrån egna preferenser. Beräkna sidans bredd x 4 + en bit för att fästa ihop boxen, lämpligen 1-1,5 cm. Man kan också välja att ha den olika hög. Tänk bara på att de översta flikarna som ska falla ut behöver vara något kortare än underdelen eller i alla fall lika höga, som de är i detta fall.

Då är det bara att sätta igång. Börja med att i stadigt papper/cardstock skära ut en fyrkant med måtten 14cm x 21,5cm.

Biga/förpreparera vecken med en bonefolder eller liknande (smörkniv i plast duger bra) se de streckade linjerna på mallen. Vi börjar på långsidan.


Biga vid 5, 10, 15 och 20 cm

Vänd pappret och biga från kortsidan. Här och enligt mallen är det i mitten men det går som sagt att hitta på egna varianter. ;)
OBSERVERA: Biga inte hela vägen, se mall och bild nedan.


Biga i mitten de första 15 cm, det vill säga det som kommer att bli de första tre sidorna på boxen. Den sista sidan; som kommer att utgöra baksidan, och den bit som ska användas för att fästa ihop boxen ska inte vara bigade på mitten.



Klipp mellan de tre första sidornas övre del, enligt mall och bild.
Klipp också bort den övre delen på de 1,5cm som ska bli den del som fäster ihop hela boxen. Se mall och bild.

Följande steg är valfritt men jag tycker det blir lite snyggare med en rundad kant men själva kortmodellen fungerar absolut lika bra utan detta steg.


Jag rundar hörnen i ovankanten med en hörnstans.

Skär till ytterligare en bit ur det stadiga pappret/cardstocken. Denna ska mäta 2 x 14 cm.


Pappersremsa 2 x 14cm. Denna ska bigas vid 1,5cm, 6,5cm, 8cm samt vid 13cm.
Klipp även av kanterna i ena sidan, enligt mall och bild.



Sätt dubbelhäftande tejp eller lim på den tillklippta fliken



Fäst ihop sidorna så de går kant i kant.

Nu är grundmaterialet klart och vi kan börja fundera på paneler och dekorationer.


Till utsidan går det 1 stor (något mindre än 14x5cm) och 6 små paneler (något under 7x5cm vardera)



Här är panelerna och utsidans dekorationer monterade på kortbasen.



Till insidan behövs det 4 små paneler (i detta fall något under 7x5cm vardera)



Här är insidans paneler monterade på kortbasen.



Dekorera "insidans" paneler. Sidan längst till höger kommer att utgöra baksidan på kortet medan de tre "sidorna" till vänster kommer att falla ner då kortet öppnas. Tänk på att montera "upp och ner" så det blir rätt när kortet öppnas.
Så länge man tänker på hur kortet kommer att ligga både som platt och som öppet gör det inget att motiven sticker ut över kanterna - här har jag dock tänkt fel (blomman längst till höger) vilket jag fick korrigera senare. =(



Dags att montera den lilla fyrkanten i mitten som ska vara fäste för dekorationerna.
Limma/tejpa på ena kortsidan.



Passa in den kant i kant med vikningen och ungefär i mitten av den tredje sidan, se bild.



Sätt lite lim/tejp på den andra kortsidan och lägg hela "fyrkanten" plant mot kortbasen.



Vik den yttersta sidan över och tryck till så limmet/tejpen fäster.
Genom att fästa fyrkanten på det här viset slipper man hålla på och passa in för att få den att sitta exakt - det löser sig av sig självt. ;)



Nu ska din box börja ta form och se ut så här.

Om man vill kan man i det här skedet fästa ihop boxen helt och hållet men jag tycker det är lättare att komma åt och fästa dekorationerna om boxen är "öppen" så jag väljer att vänta lite till.


Börja måtta och sätta in dina dekorationer. Det är lättare att se var sakerna ska sättas om man ömsom viker ihop och ömsom öppnar upp kortet.
Tänk på det är okey om saker sticker ut så länge kortet viks ihop åt samma håll hela tiden. Testa dig fram.
Här kan man se att jag har korrigerat mitt förra misstag genom att helt enkelt klippa av den sida av blomman som stack ut och istället monterat en till som sticker ut åt andra hållet, där den andra sidans flik gör att den inte kommer i vägen fast den sticker ut.



Dekorationerna bakifrån. Här kan man även se att fjärilen (till höger i bild, framför blomman) är monterad på en remsa av klar plast (från en förpackning), vilket gör att den ger ett mer fritt svävande intryck när man ser kortet framifrån.



Slutligen dags att fästa ihop kortet i sidan. Lim på den smala fliken ...



... lägg fliken rätt och pressa ihop.

Därmed är kortet klart, för så vida du inte vill dekorera det mer! Jag har valt att sätta dit ett band och knyta en rosett också, se det färdiga kortet ovan.

Nedan ett annat kort som är gjort med lite andra mått; det är något större, som jag gjorde som uppmuntran till en tjej inför Alla Hjärtans dag.


Ihopvikt
Kort av Bi



Öppet
Kort av Bi

Ett i grunden enkelt kort som beroende på dekorationerna kan varieras i det oändliga. Hoppas jag har kunnat bjuda på lite inspiration och att du vågar dig på att göra ett eget Card in a box-kort. Lämna gärna en kommentar till detta inlägg med en direktlänk till ditt alster.

Skrotbokens länkar
Ugglor i mossen av Bi

Ugglor i mossen ...

on 8 mars 2014

av Birgitta/Bi

Mars månad kallades förr för vårmånad och/eller ugglemånad därför välkomnar Skrotboken våren genom att skapa valfritt alster där minst en uggla finns med.

Mars månad är den första vårmånaden och i slutet av månaden är det åter dags att ändra till sommartid. För oss som gillar värme och ljusare tider är det hoppfullt att veta. Att mars kallas för ugglemånad är nog inte så förvånande eftersom ugglorna är mycket aktiva just nu med att förbereda sina bon inför våren. Skrotboken passar på att skapa ett vårligt alster där minst en uggla finns med.
Pippin får inleda med ett säkert vårtecken.


Inte ugglor i mossen, men väl murklor, en av vårens delikatesser. Det är fantastiskt gott att göra sås på, bara man är noga med att förvälla dem ordentligt. Det finns ju en del gift i dem.
Jag har gjort en digital layout med ugglor som dekoration och även embossade ugglor på pappret.

Digital layout av Pippin

Jag måste dessvärre erkänna att jag är dålig på allt som har med svampplockning att göra och murklor är inget undantag, däremot älskar jag att använda dem när de väl finns hemma. Finns med andra ord utrymme för förbättring inom området. ;)
Mahlin78s vårtecken passar mig dock som hand i handsken - instämmer i längtan.


Jag har letat reda på bilder som är tagna våren 2013 och visar den första fikastunden på uteservering, första grillningen och första frukosten. Som jag längtar till denna tiden!
Digital layout av Mahlin78

Vi dröjer oss kvar vid de ljusa vårliga färgerna. En serie kort får inledas av vår gästinspiratör Citronlime.


Jag valde papper först, letade efter pasteller i mina block, och sen kom jag på att jag hade en ugglestämpel som jag faktiskt inte använt än, trots att det var flera år sen jag köpte den. Så färgade in pappret med distresser och sen stämplade ugglan på. Givetvis så var jag tvungen att ha blommor och bling också.
Kort av Citronlime

I samma färgskala men med något mer mättade färger finner vi Koseputes alster och här tillkommer fler vårtecken.


Jag har gjort ett bra-att-ha kort med en söt uggla på. Vårfärger för mig är grönt, gult och rosa, så det har jag använt till kortet. Och små söta björklöv bakom blommorna, både björklöv och blommor är ju riktiga vårtecken!
Kort av Kosepute

I Skåne där jag (Bi) bor har vårblommorna redan kommit en bra bit på väg. Såg faktiskt de första Tussilago/Hästhovarna i måndags. Björken väntar jag ihärdigt på för då är det dags att ta itu med beskärningen av rosor och lavendel. Ett vårarbete så gott som något.
I stort sett i samma färger, men med tillskott av renare blått är Spacegirls kort.


Jag har gjort ett bra-att-ha-grattiskort. Med blommor, en fågel, en uggla och bling.
Kort av Spacegirl

Ännu mer blått finner vi Chruss kort.
Vi bor i ett avlångt land och medan jag i söder njuter av vårblommor väntar de i norr på helt andra vårtecken.


Vårliga tecken är ju bland annat att isarna spricker upp och farvattnet fylls med fartyg, stora och små. Även lite pirater är ju inte sena att dyka upp ...
Kort av Chruss

Ett Grattiskort har även Hozzan gjort men nu lämnar vi de ljusa pastellerna och går över i mer jordiga nyanser. Här ett riktigt fiffigt kort med dolt budskap.


Jag har en die som man kan göra rivkant på som det brukar finnas på förpackningar, men det är också roligt att gömma meddelande så att mottagaren får jobba lite för att få fram budskapet.
Kort av Hozzan



Dubbelt upp i ugglor då eftersom den brad jag använt också var en uggla.
Kort av Hozzan

Jag måste säga att jag gillar lösningen med en dold hälsning. Tack för en sneakpeek på kortet innan det monterades så vi fick se själva hälsningen också. Ett kärleksfull kort med mycket humor i.
Sista kortet för idag är gjort i en kortmodell som har blivit ofantligt populär de senaste månaderna. En tutorial över modellen kommer att publiceras imorgon.


Ett "card in the box" kort till min dotter då hon efter många vedermödor äntligen fick klart sin skoluppgift om miljöfrågor.
Den vårliga tolkningen från mig blir: Den bruna jordiga utsidan som öppnas ...

Kort av Bi



... och ut springer våren fram med blommor, fågelsång och vad det lider också en hel del fjärilar.
Kort av Bi

maxell får avsluta dagens vårtecken i uggelsällskap med en tydlig uppmaning så här i början av året. Tänkvärda ord ...


Vårtecken som begrepp används - på gott och ont - i olika sammanhang. Ofta sker det för att mer eller mindre "se ljust på saker och ting" oberoende verkligheten.

Här har jag kopplat detta förfarande med begreppet till den storögda, fluffiga, observerande och avvaktande ugglans mest kända egenskap ...

Art Journal av maxell



Art Journal av maxell

Likväl som att vårstäda trädgården eller bostaden kan vi behöva ta en stund till att reflektera över oss själva och "vårstäda" lite där också. Kanske är det just denna helg du ska prioritera att ge dig själv tid för att hinna ikapp dig själv. ;)

Många; liksom jag själv, tycker att det att vara uppe i och aktiv i en skapande process är rena terapin så varför inte ta chansen att likt maxell kombinera de båda. Sätt dig och lek förutsättningslöst med färg, form och olika material och bara se vart det leder. Bli klok som en Uggla!
Nedan lite länkar till tidigare inlägg där vi skapat med och om fåglar.

Skrotbokens länkar
Alla fåglar kommit re´n, vårens glada gäster av Pippin, Inlägg från 2013
Sagofåglar av Bi, Inlägg från 2011
Pippi på fåglar av maxell, Inlägg från 2009

Prenumerera på: Inlägg (Atom)