Mitt kreativa rum - Spacegirl

on 25 september 2013

av Mahlin78

Alla bilder i inlägget är tagna av Spacegirl

Idag tittar vi in i det sjätte kreativa rummet i vår årslånga serie på just det temat. Turen har idag kommit till Spacegirl.

Vår tanke med denna serie är att inspirera våra läsare till att visa upp sina kreativa rum. Kanske har just du en toppenbra lösning på en förvaring?! Dela gärna med dig, antingen via en kommentar till detta inlägg eller via mail till Skrotboken. Mailadressen återfinns längst ner i detta inlägg.



Här ser man mitt pysselbord, en LO under skapande och diverse smått och gott :-)



Här ser man mina två expedithyllor med tillhörande skrivbord, jag älskar min nya pysselplats, jag har gott om plats. Jag har en extremt lång hall och då funkar denna lösning bra.



Närbild på mitt bord.



Här ser man min expedithylla med tillhörande backar som rymmer oändliga mängder med saker. I hyllan förvarar jag också album, lådor med smått och gott såsom dekorationer, blommor, dies, band, pärlor och mycket annat i.



Här ser man min cuttlebug, diverse stansar och mina sprayfärger/mister, lite färger, stämpeldynor och så.



Jag läste i en blogg om en smart stämpelförvaring och jag nappade direkt på idéen. Jag köpte plastfickor med fack på Clas Ohlson, klippte till papper i rätt storlek, stämplade på det och lade i rätt stämpel i rätt fack. Nu sitter alla fickor i en pärm och jag har bra överblick över mina stämplar.

Jag hoppas att du som läsare fick med dig något/några bra tips på förvaring av dina pysselsaker. Hur har du löst din förvaring hemma? Lämna gärna en kommentar så vi på Skrotboken kan titta förbi.
Vill du hellre maila oss klickar du på länken nedan.

Skrotboken

Länkar
- Mitt kreativa rum - Mahlin78 av Mahlin78
- Mitt kreativa rum - cri-kee av Mahlin78
- Mitt kreativa rum - Kosepute av Mahlin78
- Mitt kreativa rum - Cajaba av Mahlin78
- Mitt kreativa rum - chruss av Mahlin78


Genomskinligt

on 19 september 2013

av Mahlin78

Den 19 sept 1991 hittas en mumifierad manskropp som senare får namnet Ötzi, delvis fastfrusen i en glaciär i Sydtyrolen. Detta i kombination med den 21 sep årligen återkommande temadagen - Internationella Alzheimerdagen ger oss associationen historia och minnen som sviker och lämnar oss “blanka” - clear - som is. Vi skapar därför valfritt alster där vi använder minst en clearprodukt.

Ötzi
Ötzi, även benämnd ismannen, levde ca 3000 f.Kr. och var således en förhistorisk man som levde under kopparstenåldern.
Ismannen blev upptäck av två tyska bergbestigare, Helmut och Erika Simon. Vid tiden för upptäckten av Ötzi var det inte direkt uppenbart att det var fråga om ett arkeologiskt/historiskt fynd, då folk regelbundet omkommer i snöstormar och glaciärolyckor i detta område. Normalt förs lämningarna efter sådana omkomna ner med isen från alptopparna och sprids på sluttningarna.

Det som gjorde att Ötzis kvarlevor bevarades och hölls på plats var att han dog mycket högt upp, på en plats som mycket sällan töar fram, vilket gör att den bildar en skyddande sänka där material på sänkans botten inte utsätts för isens rörelse i sidled.
Det verkar mest troligt att just det år då Ötzi avled och 1991 smälte isen i sänkan nästan helt. Troligen var 1991 den första gång som Ötzis kvarlevor töat fram sedan dagen då han dog, och platsen var bara åtkomlig under några få dagar.

Alzheimer

Alzheimer är den vanligaste formen av demens. Sjukdomen är obotlig och dödlig, och innebär även att funktionen hos cellerna upphör. År 1906 beskrev den tyska psykiatern och neuropatologen Alois Alzheimer sjukdomen för första gången.

Det är i allmänhet personer över 65 år som diagnostiseras med sjukdomen även om den mindre utbredda, tidigt debuterande Alzheimers sjukdom, kan uppträda mycket tidigare. I september 2009 var antalet människor i världen med Alzheimersdiagnos mer än 35 miljoner. År 2050 antas förekomsten av sjukdomen nå omkring 107 miljoner människor.

Nog om ismän och blanka sinnen - nu kastar vi oss över dagens alster som alla har någon form av clear på sig.


Det genomskinliga som jag använt på denna layout utan foto är glasflaskorna som jag fyllt med sand från en strand som betyder mycket för mig. Jag har använt riktiga snäckor och snöre, och under papperet med citatet har jag använt juteväv. .
Layout av Spacegirl

Från glasflaska till clearblomma ...


Jag har rotat fram gamla clearblommor som var populärt för ett par år sedan. Eftersom jag har så mycket foton på min layout ville jag hålla dekorationerna enkla så de inte tar för mycket fokus. Fotona är collage jag gjort direkt i min telefon och sedan skickat på framkallning. Det är alltså tre bilder, men ett väldigt bra och billigt sätt att få med många fler på en layout.
Layout av Kosepute

Från clearblomma till 3D-lackerade bokstäver ...


Ett grattiskort till våran hästtokiga "sonhustru"! Har använt 3-D lack på grattisbokstäverna, om än det inte syns så tydligt.
Kort av frubard

Och slutligen stämplad overheadplast.


Jag har i och med detta tema valt att starta årets julkortstillverkning. När jag satt och bläddrade bland alla mina julpapper gled ett OH-ark ut på skrivbordet. Det var då givet att det skulle användas. Jag har stämplat med akrylfärg på OH-plasten, låtit det torka ca 15 minuter för att sedan köra det i min Cuttlebug med en die. Utskuret blev det inte, men plasten fick samma former som pappret som sitter under.
Kort av Mahlin78


Vi alla har någon form av clearprodukt i våra gömmor - vad är det första du tänker på? I Skrotbokens arkiv finns flertalet inlägg där vi använt genomskinliga produkter på något vis. Välkommen att botanisera!

Relaterade inlägg

- Mall till en liten presentask av maxell - Inlägg från 2008 där vi skapar en genomskinlig presentask
- Julklappsstugan 20/11 - en genomskinlig presentask av maxell - Inlägg från 2008 där vi skapar en genomskinlig presentask
- Min hemstad - och en bit svensk historia av maxell - Inlägg från 2008 där vi skapar med ett genomskinligt inslag
- Mall till en liten presentask av maxell - Inlägg från 2008 där vi skapar en genomskinlig presentask
- Sams byteshandel av Sam - Inlägg från 2009 där vi visar en layout baserad på OH-plast
- Varm embossing - Crackled Glass Technique av Birgitta/Bi - Inlägg från 2009 där vi visar en rolig teknik med effekten av krackelerat glas - eller sprucken is
- Varm embossing - dubbel embossing och överembossing av maxell - Inlägg från 2009 där vi visar hur man kan använda två tekniker med varm embossing på samma motiv för att få en heltäckande glansig yta
- Varm embossing med embossingpenna av Birgitta/Bi och maxell - Inlägg från 2009 där vi visar vad man kan göra med en embossingpenna
- Vi önskar eder alla en fröjdefull jul av Birgitta/Bi - Inlägg från 2010 där vi visar alster där vi använt bland annat plastförpackningar
- Sams byteshandel 2 av Sam - Inlägg från 2010 där vi visar en layout baserad på OH-plast

Think Pink - med rosa i tankarna!

on 8 september 2013

av Pia/Pippin

Den 8 september 1979 föddes den amerikanska rockstjärnan och låtskrivaren Pink, som egentligen heter Alecia Beth Moore.
I oktober är det också dags för Rosa Bandet-kampanjen mot bröstcancer.
Med anledning härav så har vi skapat monokromatiska alster i just den rosa färgen.


Rockstjärnan Pink (ofta stavat P!nk) är född i staden Abington i Pennsylvania och växte upp i Doylestown i samma delstat.
Hon var tidigt intresserad av musik och kom redan i gymnasiet i kontakt med sitt första band. Som 16-åring bildade hon ett band med ett par vänner och blev sedan övertalad att bli soloartist. Under hela tiden skrev hon också egna låtar.
År 2000 släppte hon sitt första soloalbum, som blev en stor succé. Till sitt andra album bytte hon stil, eftersom hon inte ville bli ihopbuntad med alla andra unga kvinnliga artister. Och detta märks väldigt väl i hennes låtar. Hon har en personlig stil som är lätt att känna igen. Man ska inte bli missledd av artistnamnet och tro att hon är en ljuv och bräcklig artist. Hon blandar riktigt tuffa rocklåtar med känsliga ballader. Hon släppte förra året sitt sjunde album.

Rosa bandet
Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj genomförs under oktober varje år med syfte att finansiera cancerforskning, sprida kunskap om bröstcancer och driva opinion. Kampanjen genomförs 2013 för elfte gången i rad.
Varje dag får 20 kvinnor veta att de har bröstcancer. Detta betyder att var nionde kvinna kommer att drabbas någon gång i livet. Därför är denna kampanjen en mycket viktig sak för oss kvinnor. Att man är medveten om detta och regelbundet undersöker sina bröst och går på mammografi.

Här ska vi nu se de olika rosa alster vi hittat på. Vi börjar med Hozzan som gjort ett kort med annorlunda vikning.


Ett kort i svagt rosa med annorlunda vikning.
Kort av Hozzan


Kortet från en annan vinkel.
Kort av Hozzan

Nästa kort kommer från Spacegirl och är förstås rosa.


Som alltid är det riktigt roligt och inspirerande att skapa i favoritfärgen.
Det blev ett grattiskort utan text utanpå men med flera dekorationer i rosa,
det är kul att skapa monokromt!

Kort av Spacegirl

Kosepute har också knåpat ihop ett rosa kort.


Här har jag öst på med olika rosa papper och dekorationer. Väldigt roligt att bara använda en färg!
Kort av Kosepute

Och nu över till Pippins rosa kort!


Nu har jag verkligen frossat i rosa! Plockade fram flera rosa papper och satte ihop till ett kort. Stansade ut en oval som jag stämplade på och embossade med glittrigt rosa embossingpulver. Lite blommor förstås och bling. Allt i rosa.
Kort av Pippin

Mahlin78 har gjort ett fint rosa bokmärke.


Jag har gjort mig ännu ett bokmärke - eftersom de alltid (!) försvinner... Den här gången har jag valt en modell som viker sig över sidan. För att verkligen vara på säkra sidan att ha märket kvar så har jag satt magneter bakom det mönstrade pappret på både kort och långa delen av märket.
Bokmärke av Mahlin78

Som avslutning har vi frubard med sitt rosa kort.


Det blev en verklig utmaning för mej att skapa i rosa. Och att göra det Clean and simple... Varför jag valde just rosa har jag ingen aning om...
Det är ganska typiskt för mej att riva kanterna, antingen för hand eller så med verktyg. Tycker det passar till allt...

Kort av frubard

Vad har du för förhållande till artisten Pink? Jag själv tycker att hon är en väldigt bra sångerska och låtskrivare.
Och alla tjejer, kom nu ihåg att sköta om era bröst.

Länkar
Information om Rosa Bandet


Skrotbokens länkar
En rosa höst av missan78
Världspostunionens dag och rosa bandet i skön förening av Bi
Skapat med tema Rosa bandet av Lena S och maxell
Tutorial - bokkort med rosa band av Bi

Höst med F

on 1 september 2013

av Birgitta/Bi

Bland årets dagar finns det många teman att fira, så även idag då vi kan fira både Fluortantens dag och Svampens dag. I Skrotbokens tappning blir det härligt höstinspirerade alster med fokus på bokstaven F.

För alla som växte upp under 60-, 70-, och 80-talet är "Fluortanten" ett välkänt fenomen. Under dessa år var fluorsköljning ett obligatoriskt inslag i skolan och den som varit med om det minns säkert än hur det kändes att sitta där med fluor i munnen under 2 minuters munsköljning. Jag vet att jag personligen INTE uppskattade det.

Fluortanten var ofta en tandsköterska eller tandhygienist som med uppsökande verksamhet skötte denna del av tandvården men hos gemene man blev det rätt och slätt fluortant som gemensam benämning. "Drabbade" blev alla barn i låg- och mellanstadiet.
Under 2000-talet har det på sina håll börjat återinföras men metoden att skölja med fluor är idag något omtvistad.

Höstinspirerat med F
September är den första höstmånaden och då passar det extra bra att uppmärksamma just detta inte minst med tanke på att det idag är Svampens dag.
Svampens dag infördes 2008 och firas alltid den 1 september i ett nordiskt samarbete som täcker Sverige, Norge och Danmark. Genom att följa länken nederst i inlägget kan du finna mer information om Svampens dag och vilka olika aktiviteter som arrangeras idag.

Svampar har det vetenskapliga namnet Fungi och då den kemiska beteckningen för Fluor är F riktade vi extra fokus på ord med F då vi skapade till dagens teman.
Vi låter svampar få inleda dagens alsterskörd, det är dock bäst att låta bli att använda just denna i matlagningen annars lär det gå illa, men vacker är den Amanita muscaria.


Jag älskar att gå i skogen och hösten är min absoluta favorit bland årstiderna. Naturen bjuder på så underbara färger. För mig innebär också hösten att plocka svamp, men kanske inte flugsvampar som pojken på mitt kort håller i.
Kort av cri_kee

Denna färgrika svamp leder oss vidare till de lysande höstfärgerna. Både Mahlin78 och Pippin har fastnat för dessa underbara färger och visst är det Fantastiskt?!


Jag hittade ett foto från september 2012 som jag valde att göra en digital layout av. Vi får så otroligt vackra färger på träden här. Hösten är en av mina favoritårstider.
Digital layout av Pippin

Jag (Bi) kan inte påstå att hösten är min favoritårstid precis men visst har den sina ljusa stunder även den. En sådan dag som Mahlin78 presenterar kan även jag hålla med om är något alldeles extra, men här i Skåne innebär höst ofta dimma, regn och en evig snålblåst och då är jag inte med på noterna längre. ;) Bäst att passa på och njuta av Mahlin78s dag istället.


Jag valde att scrapa ett foto taget i oktober 2012 - en helt underbar dag! Vindstilla, solsken och hög, tunn luft. Just denna dag tog vi en promenad i skogen och kommer fram till en glänta och får denna underbara vyn på vår näthinna. Fotografiet jag har använt är oredigerat.
Layout av Mahlin78

Visst är det otroligt vackert!
Vissa "skogspromenader" under hösten är mer målinriktade än andra. För den som har möjlighet och viss tur kan frysen få ett gott och trevligt tillskott inför vintern. Hozzan tar oss med på höstjakt, i vissa kretsar den viktigaste perioden på året.


Hösten är förknippad med älgjakt. Lyckan är ju när någon älg blir fälld.
Jag har färgat in bokstaven F och därefter doppat det i embossingpulver som jag sedan värmt med embossfön, för en rolig effekt.

Layout av Hozzan

Förhoppningsvis har dessa höstskildringar fått dig sugen på en sväng ut i naturen. Alltid finns det något att uppleva och kanske till och med något gott att plocka med hem. Om du inte har möjlighet att komma ut idag så kanske pysselhörnan får ett besök. Som alltid är du välkommen att visa ditt alster genom att lämna en direktlänk i kommentar till detta inlägg alternativt genom att mejla oss på Skrotboken.

Länkar
Svampens Dag


Skrotbokens länkar
Vi berättar om hösten
Höstens färger - Del 1: Höstens alla färger av maxell
Höstens färger - Del 2: Grön av maxell
Höstens färger - Del 3: Röd av maxell
Höstens färger - Del 4: Orange av maxell
Höstens färger - Del 5: Gul av maxell
Höstens färger - Del 6: Beige av maxell
Höstens färger - Del 7: Brun av maxell
Höstens färger - Del 8: Grå och svart av maxell

Tänk, redan september! Den fantastiska sommaren hänger kvar men träden börjar så sakteliga skifta färg och i trädgårdar och skogar börjar höstskörden kunna plockas in. Det är dags för en ny månad tillsammans med Skrotboken.

Nu börjar högsäsongen för rotfrukter, bär och svamp - nätterna blir allt kallare och blomsterprakten byts pö om pö ut mot mer färgsprakande lövverk. Det är dags att välkomna hösten och i vanlig ordning kommer Skrotboken att beröra dagsaktuella händelser i kombination med skapade alster även denna månad.

Tack!
Med höstterminen kommer också mer arbete, i alla fall för en del av oss. Idag tackar vi lillylva och Cissi för den tid de har varit inspiratörer för Skrotboken. Ni har båda bidragit med fantastiska alster och vi kommer att sakna er men hoppas på ett framtida återseende. Lycka till framöver!

Kontakta oss
Vi ser fram emot en spännande ny månad så håll dig uppdaterad med vad som händer här!

Vi påminner om att du alltid är välkommen att höra av dig till oss med tips och idéer. Vill du vara vår gäst eller känner du till någon som du tycker borde vara det? Skicka in en intresseanmälan till Skrotboken.

Samma adress gäller för den som är intresserad av att sponsra Skrotboken och göra reklam för sin verksamhet.

Välkommen till september månad!

Prenumerera på: Inlägg (Atom)