Ett skrik för trasdockan

on 30 augusti 2013

av Birgitta/Bi

Jag hoppas att du skrek i söndags!
Den 25 augusti varje år uppmanas vi att inte acceptera tystnaden utan att istället skrika, inte enbart för skrikandets egen skull utan för trasdockans. Skrotboken tolkar som vanligt kreativt och skapade inför Trasdockans dag genom att bland annat använda tyg och/eller sömmar på våra alster.


Att associera från trasdocka till tyg och sömmar är inte så svårt men varför finns det överhuvudtaget en dag som kallas för Trasdockans dag?

Birgitta Holmberg grundade föreningen ATSUB, Föreningen Anhöriga till Sexuellt utnyttjade barn, då hon såg hur illa utsatta barn blev behandlade. Hon påbörjade därmed arbetet med att uppmärksamma hur verkligheten ser ut idag för en del barn.
Okunskapen om brott mot barn och ungdomar i vårt land är stor. Varje dag görs 20 anmälningar angående barn som utsätts för sexuella övergrepp och kränkningar. Oftast sker det i hemmet och av vuxna barnet litar på vilket gör problemen svåra att komma åt.

Föreningen ATSUB är en ideell och oberoende förening som bedriver opinionsbildning, informationsspridning och förändringsarbete för sexuellt utnyttjade barn och ungdomar samt deras anhöriga. Utöver den verksamhet som manifesterar sig i Trasdockans dag bedrivs en viktig verksamhet året runt.

En del av det ATSUB kan erbjuda är jourtelefon för barn, ungdomar och anhöriga. Enskilda samtal med en stödperson och stöd och hjälp vid kontakt med myndigheter. Stödgrupper, aktiviteter som läger, säkerhetskurser för barn och ungdom, skrivarkurser samt Öppet hus där man får träffa andra anhöriga till utsatta barn.

Trasdockans Dag
Trasdockans Dag är en årlig manifestation som är till för att belysa våld och sexuella övergrepp på barn.
I söndags, den 25 augusti, hölls; för elfte året i rad, manifestationer där man bland annat skrek för trasdockan, på olika platser i Sverige, i ett försök att förändra och skydda våra utsatta barn.

"Trasdockan är en symbol för det sexuellt utnyttjade barnet, de tusentals utsatta som nu är barn och de tusentals som en gång blivit utsatta som barn och fortfarande bär på följderna av övergreppen. Ett barn som någon slitit i, slängt undan i ett hörn och glömt bort – som ett ting, ett föremål, en ägodel – precis som en trasdocka. Övergivet både av den som utsatt barnet och av samhället."
På grund av tekniska missöden kunde inte detta inlägg publiceras enligt planerna i söndags så för den som inte kunde vara med aktivt i någon av manifestationerna ger vi uppmaningen att låta alla årets dagar vara en Trasdockas dag med ATSUBs uppmaning ...

- Håll inte en tyst minut för det utsatta barnet – Skrik så högt du kan.

Trasdockor i tyg och med sömmar
Pippin får inleda med sin Art Journal där numer denna docka i 3D finns med. Missa inte texten som är synnelrigen lämpad till dagens tema.


Jag har gjort en sida i min Art Journal till detta tema. Jag använde tyg till ansikte och armar, samt klänningen som min trasdocka har. Hon fick hår av garn. Jag har också sytt med maskin runt kanten på pappret som trasdockan sitter på.
Art Journal av Pippin

För att läka det trasiga kan det; förutom att plocka samman de trasiga bitarna, behövas en hel del kramar, Hozzan bjuder med hjälp av sin trasdocka på både ock.


Jag inspirerades av temat trasdocka och gjorde en egen i så kallad paper piecing, vilket innebär att man klipper ut delarna och sammanfogar dem.
Tygband och sömmar runt det mönstrade papperet.

Kort av Hozzan

Cri_kee gick loss med symaskinen på sitt kort för att få lite tygaktig känsla.


Jag skrev ut min trasdocka på sticky-back canvas.
Trasdockan är en free digi som jag hittade för flera år sedan någonstans på nätet. Använde promarkers vid färgläggningen och klippte sedan ut trasdockan med en ganska bred kant runt om. Sicksackade sedan med symaskinen runt om, så att det blev ett tygmärke.
Jag har även sicksackat runt om det mönstrade papperet. Fick också användning av några orangea tygblommor som jag haft i mina gömmor en längre tid.

Kort av cri_kee

Även Chruss fick användning av sin symaskin då hon gjorde detta kort.


Trasdockestämpel som jag målat och sytt fast på papper. Till höger har jag ett "washimåttband" och till vänster en spets.
Kort av Chruss

Det var de alster vi hade att presentera idag. Kvar återstår att påminna om sommarutmaningen. Ännu finns det några timmar kvar att skapa till den. Idag klockan 23:59 stängs möjligheten att få ta del av vinsten som passande nog är boken Skrik för trasdockan 2012, en antologi där barn, ungdomar och vuxnas poesi och skrik samlats. Det finns även en del fakta om barn och sexuella övergrepp samt information om var den som behöver stöd och hjälp kan vända sig.
Ett citat ur boken
"Att ha värk gör ont men att inte bli trodd gör ondare" /Flicka 15 år.
Vinsten är sponsrad av ATSUB.
Information om utmaningen finner du i inlägget nedan.

Länkar
Atsub om Trasdockan


Skrotbokens länkar
Våra barn, allas ungar av ScräpEmma
Vi skapar kring barns rättigheter av ScräpEmma och Bi
Ge med hjärtat av maxell - I inlägget visar Bi en layout med tygbanderoll.
Vi skapar med tyg av Carola

av Lina/Pyssellina

Det finns ännu tid kvar att delta i vår sommartävling.

Skrotbokens sommarutmaning 2013 består i att skapa utifrån temat Tystnad, vila och/eller ljud.

För att delta ska du:
Skapa valfritt alster där du använder minst ett av följande tre ord: TYSTNAD/ VILA/ LJUD.
Valfri böjning och ordkombination.
I utmaningen ingår även att du ska berätta hur du har tolkat temat.
Utmaningen pågår hela sommaren, till och med 30 augusti klockan 23:59
(OBS! Vi förlänger härmed utmaningen med ett par dagar på grund av vår egen tidsbrist)

Här kommer ännu ett inspirationsalster för att öka er kreativitet.



Jag och sambon satt på altanen vid hans föräldrars sommarstuga. Helt plötsligt märker jag att sambon sover, och var snabbt framme med kameran! Så skönt att vi snart har semester och kan vila lite när vi känner för det.
Layout av Kosepute

Jag hoppas att du har hunnit koppla av ordentligt på din semester (om du nu inte har den framför dig) precis som Koseputes sambo på layouten ovan. Men inte för mycket så att du missat att skapa till tävlingen. Vi vill gärna se ditt bidrag.

Skrotbokens länkar
Låt mobilen vila - Sommarutmaning av Pyssellina
Sommarutmaningen Inspiration del 1 av Pyssellina

av Pia/Pippin

Idag, den 12 augusti, är den den Internationella Ungdomsdagen, en årligen återkommande temadag. I dagarna öppnar även skolorna för höstterminen och där använder man som bekant penna och suddgummi. Med anledning härav har vi inspirerats att skapa alster där vi använt minst en penna och ett suddgummi.

Den internationella ungdomsdagen (International Youth Day) är instiftad av FN i december 1999 och är tänkt som en möjlighet för regeringar och andra att uppmärksamma ungdomsfrågor över hela världen. Konserter, workshops, kulturella evenemang och möten med nationella och lokala regeringstjänstemän och ungdomsorganisationer äger rum runt om i världen för att fira dagen.

Skolstart
Den obligatoriska svenska grundskolan med skolår 1-9 infördes 1972, och efterträdde då folkskolan. Fram till 1994 var skolåren indelade i lågstadium (skolår 1-3), mellanstadium (skolår 4-6) och högstadium (skolår 7-9) men numera är det indelat i skolår 1-9. Det är kommunerna som ansvarar för grundskolan och skall då följa skollagen och grundskoleförordningen. I läroplanen beskriver Sveriges Riksdag och Sveriges regering de riktlinjer och värden som ska gälla i skolan.

Nu ska vi se vad tjejerna hittat på till detta tema. Först på tur är Hozzan som altrat en pennförvaring. Mycket vackert!


Altrade en pennförvaring och klädde pennan i washitejp. Suddgummit fick ett sammetsband runt sig, allt för att det skulle matcha förvaringen bättre.
Altrad pennförvaring av Hozzan



Detaljbild på altrad penna och suddgummi.
Altrat av Hozzan

Nästa på tur är Spacegirl som har ett kort på lut.


Jag tog en blyertspenna och ritade fält på ett papper, sen färglade jag fälten med Pro Markers och suddade sen ut (så gott det gick) blyertsstrecken. Det blev ett färgglatt grattiskort.
Kort av Spacegirl

Ett kort har även Pippin gjort.


Jag skar ut mönster av en blomma på en bit suddgummi och använde den som stämpel. På den andra sidan av suddgummit gjorde jag några löv, som jag stämplade med. Sedan har jag doodlat med en penna runt stämpelmotiven, inuti blommorna och på det mönstrade pappret.
Kort av Pippin

Som avslutning har vi Kicken som gjort en layout.


Jag har gjort en Lo med foton på olika teckningar jag har tecknat. Jag har också använt mig av en blyertspenna och ett suddigum i form av en krita som dekoration. Jag har också gjort egna små blommor med gammalt bokpapper, där jag har skuggat mitten med blyertspenna (vilket tyvärr inte syns på bilden).
Layout av Kicken

Så här har vi uppmärksammat den Internationella Ungdomsdagen, även om flera av oss inte är direkt ungdomar längre. Men alla har vi ju släkt och vänner som är unga. Firar du denna dagen på något speciellt sätt? Berätta gärna för oss genom att kommentera detta inlägg.
br /> Här nedan finns en länk till mer information.

Länkar
Europaparlamentets sida om Internationella ungdomsdagen


Skrotbokens länkar
Välkommen åter till skolan av Bi
Den ljusnande framtid är vår av Bi
Sommarlovet är slut - nu är det dags för skolstart! av Samara

Vänskapsband

on 3 augusti 2013

av Birgitta/Bi

Idag uppmärksammar vi World Friendship Day, som av tradition firas den första söndagen i augusti. Skrotboken firar genom att inspireras av så kallade vänskapsarmband och använder minst ett flätat band på de kort vi presenterar idag.

Mitt i semestertider ägnar jag (Bi) mig personligen åt att träffa släkt och vänner. Jag har flyttat runt en del i landet och då blir sommaren ett utmärkt tillfälle att återknyta kontakten med goda vänner från förr, det kan ju av naturliga skäl inte bli så ofta vi ses. Även om dagens teknik gör det lätt att hålla kontakten via olika media så finns det få saker som kan slå den personliga och nära kontakten man får öga mot öga (och inom kramavstånd). ;)

World Friendship Day
För dig som missade att fira den av FN instiftade "International Day of Friendship" som firades den 30 juli kommer nu chansen; att imorgon, uppmärksamma dina vänner lite extra. En andra chans, helt enkelt.
En "Friendship Day" har funnits ända sedan 1930-talet då Joyce Hall; grundare av Hallmark cards, uppmanade kortindustrin att den 2e augusti skulle vara en dag speciellt avsedd för att uppmärksamma sina vänner genom att skicka kort till dem. Början av augusti ansågs lämpligt då detta datum låg mitt emellan andra stora högtider.
Allmänheten var dock initialt tämligen svårflirtad då de enbart såg det som en gimmick för kortindustrin att tjäna mer pengar.

Intresset för en Vänskapsdag har dock levt kvar och med fäste inte minst i de södra delarna av sydamerika; som till exempel Paraguay, har dagen med åren vunnit allt mer intresse, inte minst med hjälp av moderna sociala medier som gör det lättare att skicka hälsningar världen över.
Nuförtiden firas dagen som sagt den första söndagen i augusti. Detta trots att den 27 juli 2011 den 65: e sessionen i FN:s generalförsamling förklarade 30 juli som "International Day of Friendship".

Vänskapsarmband
I många länder, inte minst i Indien, Nepal, Bangladesh och delar av Sydamerika är det tradition att göra och ge bort vänskapsarmband. Dessa egentillverkade armband har en uråldrig historia men fick en renässans under 1970-talet; framför allt bland tonåringar i USA, och bärs av både män och kvinnor.
Vänskapsarmbandet knyts runt handleden och då kan bäraren tyst önska sig något, armbandet bärs sedan tills det är slitet och faller av - då förväntas önskan slå in.

Med inspiration från dessa armband har Hozzan och Chruss skapat kort på tema vänskap, där flätade band finns med.


Här tänkte jag mer i banorna på begynnande vänskap och ett påbörjat band.
Bandet blev påbörjat med hjälp av min dotter och sedan satte jag fast det på kortet, det går att knyta upp och fortsätta fläta!

Kort av Chruss


Vänskapsband behöver inte alltid vara mellan två människor. Det kan också vara till ett djur eller kanske en nallebjörn.
Jag flätade bandet som jag sedan häftade fast i en cirkel runt mitt stämpelmotiv.

Kort av Hozzan

Vi önskar dig en riktigt skön helg fylld av vänskap! Glöm inte kontakta vännerna från förr, har du möjlighet så skicka ett kort - det gör inget om det inte kommer fram förrän i nästa vecka. Det gläder säkert minst lika mycket då. ;)

Länkar
Wikipedia om International Friendship Day


Skrotbokens länkar
Måla genom att dra snöre eller garn - Alster av maxell, i detta inlägg finns alster skapade med snöre/garn samt med flätade band.


Augusti - en månad full av nystarter, om det så gäller skola, återgång till arbete eller det är dags att ta itu med träningen efter sommarens latare dagar. ;) Välkommen att följa även denna månad med Skrotboken!

Nya tag ...
Förväntningarna inför en nytt läsår eller ett nytt arbete brukar vara stora nu i början av augusti och förhoppningsvis infrias dessa under de månader som följer. Även om hösten innebär återgång till gamla vanliga gängor så brukar det kännas skönt att få komma in i de invanda rutinerna igen. Vissa saker förändras och andra förblir de samma.
Skrotboken fortsätter i vanlig ordning att publicera inspirerande inlägg, fortfarande med något nedbantad frekvens men trots det finns mycket spännande att ta del av under augusti.

Du har väl inte glömt bort sommarens utmaning?

Utmaning ...
Skrotboken utmanar dig att skapa utifrån temat Tystnad, vila och/eller ljud ett nog så passande tema för sommarens skapande.

För att delta ska du:

Skapa valfritt alster där du använder minst ett av följande tre ord:
TYSTNAD/ VILA/ LJUD.
Valfri böjning och ordkombination.
I utmaningen ingår även att du ska berätta hur du har tolkat temat.

Inlämning av alster ...
Lämna in ditt/dina bidrag genom att lämna direktlänk; till blogg/hemsida, som kommentar till detta inlägg. Tänk på att skriva i din egen blogg eller motsvarande att ditt/dina alster är skapade för denna tävling samt att länka till tävlingsinlägget. Presenterar du flera alster samtidigt i din blogg markerar du vilket som är med och tävlar här.

Om du av någon anledning föredrar att lämna in via e-post är adressen skrotboken(snabel-a)gmail.com. Märk med "Sommarutmaning 2013".

Utmaningen pågår hela sommaren, till och med 25 augusti klockan 23:59.

Vinst och vinnare ...
Vinnare kommer att utses med lottens hjälp - alla har lika stor chans att vinna! En lott per bidrag.
Vinsten är ett ännu så länge hemligt bokpaket, väl värt att "kämpa" för.
Inkomna bidrag och vinnare presenteras i Skrotbokens blogg i början av september månad.

Under sommaren har vi visat upp inspirationsalster till utmaningen och fler kommer under augusti men har du kommit på något bra så vänta inte med att skapa utan gör det redan nu.

Lycka till med ditt skapande!

Kontakta oss
Vi ser fram emot en fantastisk månad så håll dig ajour med vad som händer här!

Vi påminner om att du alltid är välkommen att höra av dig till oss med tips och idéer. Vill du vara vår gäst eller känner du till någon som du tycker borde vara det? Skicka in en intresseanmälan till Skrotboken.

Samma adress gäller för den som är intresserad av att sponsra Skrotboken och göra reklam för sin verksamhet.

Välkommen till augusti månad!

Prenumerera på: Inlägg (Atom)