Muminhuset inspirerar ...

on 27 juni 2013

av Birgitta/Bi

"Är det jordens undergång? frågade lilla My nyfiket.
Allra minst, sa Mymlans dotter.
Försök bli snäll om du hinner, för nu ska vi nog snart in i himlen allihop.
Himlen? upprepade lilla My. Måste vi in i himlen? Och hur kommer man ut därifrån?"
Idag; år 2001, lämnade Tove Jansson jordelivet. Skrotboken uppmärksammar hennes författarskap genom att inspireras av Muminhuset som står uppbyggt i Muminvärlden i Nådendal.


Tove Jansson; som var den äldsta i syskonskaran, föddes 1914. Uppväxten i ett konstnärshem, som dotter till skulptören Viktor Jansson och tecknaren och illustratören Signe Hammarsten Jansson, präglade Tove Jansson och det stod tidigt klart att även hon ville följa den konstnärliga banan. Redan som femtonåring lämnade hon hemmet i Helsingfors och utbildade sig till bildkonstnär och illustratör bland annat vid Konstfack i Stockholm.
Under uppväxten tillbringade familjen sina somrar på Blidö i Stockholms skärgård. Blidö som senare kom att utgöra modellen för Mumindalen i Tove Janssons böcker om Mumintrollen.

Mumintrollen
Tove Jansson började tidigt att parallellt med bildkonsten att skriva, enligt egen utsaga först mest på lek men sedermera blev det lika viktigt att skriva som att måla. I Muminböckerna möts dessa båda och samspelet mellan text och bild utvecklas till fulländning. Muminböckerna har vid det här laget översatts till 43 språk.

Den första muminboken, Småtrollen och den stora översvämningen utkom 1945. Boken skrevs några år tidigare, som en motvikt till krigets mörker och tristess. Hon tog sin lilla arga signaturfigur från skämtteckningarna i Garm och gjorde honom till huvudperson.
Muminfamiljen utgörs av det nyfikna Mumintrollet, den lugna Muminmamman och den självupptagne Muminpappan, som tillsammans bor i den vackra idyllen Mumindalen i ett högt, cylinderformat blått hus som Muminpappan för längesedan själv har byggt. Andra figurer; som var och en har sin karakteristiska personlighet, är till exempel Sniff, Lilla My, Snusmumriken, Snorkfröken, Hemulen och Filifjonkan. Många är de barn och vuxna som - är/har varit/fortfarande är - rädda för Mårran.

Skrotboken inspireras ...
.. idag av nedanstående foto av Muminhuset då vi skapar.


Muminhuset som det är framställt i Muminvärlden i Nådendal.
Foto som är fritt att återpublicera

Samara får inleda med sin presentation av Muminfamiljen som snart får en ny värld att vistas i.


Jag har alltid älskat böckerna om Mumin, och för ett tag sen köpte jag ett set med hela Mumingänget och deras hus.
På bilden står de uppställda på min Ipad, men jag tänker skapa en värld åt dem på ett litet bord, jag tänker mig grön filt som gräsmatta, lite stenar osv. På vintern kan bomull få bli till snö.

Jag passade på att använda upp lite spillpapper och utstansat till den här utmaningen.

Layout av Samara

Som regel går Muminfamiljen i ide på vintern men som vi alla vet är regler till för att brytas och undantagsvis tar de sig en sväng utomhus även om vintern, i alla fall i boken Trollvinter.
För att uppskatta att vara utomhus under vintern behöver man ha ett varmt och ombonat hem att komma in i.
Till alla er som kommer att flytta eller skaffa hus följer här en kavalkad med flyttkort. Det är inte ju inte en helt osökt association till fotot på Muminhuset.


När jag såg inspirationsbilden så fick jag äntligen tillfälle att skapa ett kort till ett brorsbarn som blivit med hus.
Kort av Hozzan

Ett kort med en mycket tänkvärd text. Även Pippin och Chruss har funnit inspiration till flyttkort. Chruss inventerade sin stämpelsamling och fann en stämpel som verkligen är "spot on".


När jag såg Muminhuset så tyckte jag det direkt passade in på den här hatten!
Kort av Chruss

Där fick vi även med en association till Muminpappans hatt.
Pippin skickar en färgstark hälsning som är minst lika färgsprakande som karaktärerna i Muminböckerna.


När jag såg bilden, kom jag att tänka på en kul stämpel jag har i min ägo. Den använde jag och gjorde ett flyttkort.
Kort av Pippin

Som avslutning bjuder jag på ett kort som antingen kan lämnas till den som man tycker flyttar lite för långt bort eller kanske till ett rymdintresserat barn som fyller år. ;)


Min tolkning av Muminhuset fick bli ren inspiration tagen ur formen på huset, som i mina ögon minner om en raket. Den halvMÅNEformade bron gav även den inspiration. Gissa hur! ;)
Kort av Bi

Som avslutning citerar jag Tove Jansson i avslutningsfraserna i Vem ska trösta Knyttet?
"... Jag längtar efter havet som jag aldrig har fått se och att samla vackra snäckor är en underbar idé! De reste redan samma natt i filifjonkans båt och alla homsor hurrade och skrek och bar sig åt, nu gungar glädjelampor över havet var man ser, nu tröstar vi varandra och är aldrig rädda mer!" ...
Ta vara på varandra och gläds över sommaren och naturens alla underbara skatter!

Länkar
Wikipedia om Mumintrollen


Skrotbokens länkar
Här finner du olika länkar till Skrotbokens inlägg där Vi har inspirerats av ...

En lång dag!

on 21 juni 2013

av Pia/Pippin

Idag, den 21 juni, är det som vi alla vet midsommarafton. Men vad alla inte vet är att det idag även är Långsamhetens dag, en årligen återkommande temadag. Det innebär att man denna dag ska ta det extra lugnt, inte stressa och ha bråttom. Det är en dag för eftertanke. Vi har med anledning av detta skapat alster som innehåller orden "En lång dag".

Midsommar inträffar alltid omkring sommarsolståndet. Alltså numera är fredagen närmast sommarsolståndet midsommarafton och följdaktligen är dagen efter midsommardagen. I Sverige brukar man dansa kring midsommarstången eller majstången, vilket egentligen är en tysk sed. I Sverige firar man också Johannes Döparens dag den 24 juni, alltså runt midsommartid. Man äter ofta sill och färskpotatis och många tar en snaps till. Sedan blir det ofta dans kring midsommarstången och senare även annan dans. Ofta är man uppe länge denna dag, vilket även detta passar bra till dagens tema, "En lång dag".

Sommarsolståndet
Idag den 21 juni 2013 inträffar även sommarsolståndet, dvs den dag (eller egentligen tidpunkt) när solen är uppe längst tid under hela året och står som högst på himlen på norra halvklotet, där vi bor. Även detta gör att denna dag blir ovanligt lång.

Här nedan får ni se vad vi hittat på till detta tema. Vi börjar med Hozzans fina layout.


Efter en lång dag...36 timmar...så kom vår kära dotter till oss. Det var en lång väntan väl värd att vänta på.
Layout av Hozzan

Även Kicken har knåpat ihop en layout, men där var väntan en helt annan.


I april var jag och min syster i Stockholm för att gå på Justin Biebers konsert, det var en lång dag fylld av väntan innan han äntligen kom ut på scen. Även om det var många timmars väntan skapade vi många minnen som vi inte glömmer i första hand!
Layout av Kicken

Slutligen har vi här en layout av Samara.


När vi var på Rhodos tog vi en promenad upp på berget i staden för att se vårt hotell från ovan, det var inte direkt en stillsam vandring utan stön pust och flås, trodde aldrig vi skulle komma upp, men när vi väl var där uppe så var utsikten fantastisk. Jag valde att fokusera på bilderna, och ha lite dekorationer eftersom jag hade så många liknande foton.
Ett band och några överblivna swirlar som låg och skräpade blev lagom.

Layout av Samara

Hur firar du och din familj midsommar? Traditionellt eller mot strömmen. Kom bara ihåg att ta det lugnt också, och njut av den underbara svenska sommaren.

Skrotbokens länkar
- Sol, vind och vatten... av Pippin
- Midsommar av Bi

Den blomstertid nu kommer

on 13 juni 2013

av Lina/Pyssellina

Några har redan slutat skolan inför sommaren och vissa gör det i dagarna. Oavsett om det är ens första avslutning eller ens sista; som för alla som tar studenten, så brukar blommor av alla de slag vara inblandade. Just idag den 13 juni är det vilda blommors dag och det uppmärksammar vi genom att skapa ett valfritt alster med blommor på alla tänkbara sätt.

När Vilda blommornas dag uppmärksammas brukar det runt om i landet arrangeras blomstervandringar så att man kan lära sig mer om vår vackra natur och särskilt våra vilda blommor.
Dagen som har funnits som temadag sedan 2002 finns inte bara i Sverige utan även i Danmark, Finland, Island, Färöarna och Grönland. Det är de nationella botaniska föreningarna i Norden som arrangerar detta ihop, men Svenska Botaniska Föreningen står som huvudarrangör.
Syftet är att vi ska få uppleva, njuta av och bekanta oss med den mångfald av vilda växter som finns i vår härliga natur så nära oss.

Vanligaste dekorationen
Jag vågar nog påstå att blommor är den vanligaste dekorationen inom scrapbooking, oavsett alster. Vissa använder det mer än andra och kort brukar vara det alster där blommorna flödar.
Cri_kee har gjort ett urtjustigt kort med en annorlunda vikning.


Jag har gjort ett kort med en för mig ny kortvikning. Jag har testat att vika ett gatefold window card. En kortvikning som var både kul och enkel att göra. En glad sommarhälsning i mitten och massor av blommor.
Kort av cri_kee



Jag limmade fast en del av blommorna på kortets insida, så att säga, även om dessa alltid är synliga.
Kort av cri_kee

Pippin har då inte snålat med blommorna på sitt kort.


Jag har gjort ett kort med mycket blommor. Blommor på pappret, motivet, kakservetten och som dekoration. Det finns ingen så fin dekoration som blommor, tycker jag.
Kort av Pippin

Inte heller lillylva har sparat på dekorationerna vars blommor kommer från ljusmanschetter. Prästkragar hör verkligen sommaren till.


Något som hör till årstiden extra mycket för mig är prästkragar. Jag hittade ljusmanschetter på en loppis som jag slaktade för ett tag sedan. Skoj att få användning för dem.
Kort av lillylva



Kort av lillylva

Chruss visar på sitt kort att man inte behöver dekorera med blommor för att de ska finnas med.


Nu växer det så det knakar ute och till mångas sorg så kommer allergierna som ett brev på posten - bland annat är jag gräsallergiker.
Men ändå, det är vackert ute när de står och vajjar för vinden och tistlarna slår ut sina vackra blommor!

Kort av Chruss

Visst kan man ha blommor på ett kort till en man. Hozzan visar att det är inga problem alls.


Jag tycker att det är svårare att göra kort till män då de inte får bli för "puttinuttiga".
Ett födelsedagskort till en jubilar med blommor på, men som ändå känns manligt tycker jag på grund av färgvalet.

Kort av Hozzan

Det är nog inte många brudpar som får ett kort i form av en blomsterprydd traktor. Men det fick Emelie och Thomas, gjort av Cajaba.


Fick en beställning på ett bröllopskort med kravet att det skulle innehålla traktorer i någon form. En pepparkaksmall och massor av blommor som också hör bröllop till fick bli till mitt kort till brudparet. Beställaren blev nöjd.
Kort av Cajaba

Det är nog inte många som hade valt blommor som dekoration till detta fotot och pappret. Kosepute gjorde det oväntade med bravur.


Jag har gjort en layout med massa blommor. Det känns inte riktigt passande med massa blommor till detta fotot, därför var det kul att ösa på lite extra och göra något lite oväntat.
Layout av Kosepute

Spacgirl har verkligen fått till en änglalik låda med allt glitter, de fina blommorna och det underbara pappret.


Jag har klätt och dekorerat en trälåda med fina papper, somriga blommor, washitejp och lite glitter.
Låda av Spacegirl

Som sagt är blommor en väldigt vanlig och användbar dekoration oavsett om man köper färdiga eller gör dem själv. Det passar bra både på kort och layouter, till tjejer och killar. Mer allsidig dekoration får man leta efter.

Länkar
- SBF - Svenska Botaniska Föreningen - om De Vilda Blommornas Dag


Skrotbokens länkar
- Tutorial - Snurrade blommor av tygband! av Pippin
- Rosens dag av Bi
- Utmaning - En blommande Mors dag av Bi
- Du nalkas ljuva sommar ... av Bi
- Nejlikor av kaffefilter - tutorial av Pippin
- Den ljusnande framtid är vår ... av Bi

av Birgitta/Bi

Sveriges nationaldag, sillens- och färskpotatisens dag och som om inte det räcker kan vi även lägga till fruktens dag. Idag finns med andra ord något att fira för de flesta. ;) Skrotboken uppmärksammar alla dessa temadagar genom att skapa alster inspirerade av de svenska matklassikerna som till exempel sill, färskpotatis och rabarber.

Sveriges nationaldag firas över hela landet med flagghissning, sång och musik. Trots att det finns mycket som behöver förbättras i vårt land har vi all anledning att vara stolta över detsamma, oavsett om vi är gammel- eller nysvenskar. Vi ska vara tacksamma över att vi har fått leva i fred i flera hundra år, att vi har en mäktig natur som vi alla har rätt att nyttja, ett rikt kulturliv och så vidare, och så vidare. Idag bör vi uppmärksamma de positiva sidorna och känna oss stolta över vad vårt rika land kan erbjuda.

Matklassiker ...
Det är kanske inte så underligt att både sillen och färskpotatisen har temadag på vår nationaldag, för det finns väl få rätter som kan symbolisera svensk sommar så väl. Själv uppskattar jag enkelheten i en snabbfixad och lätt lunch ute i det gröna. Rykande het färskpotatis tillsammans med den välkylda sillen, gräddfilen och gräslöken. Det gör gott i en vintertrött själ. ;)

Fruktens dag får representeras av den första späda rabarbern, gärna serverad som en fräsch efterrättspaj med krämig vaniljsås eller kanske med en god glass och starkt gott kaffe.
Kan det bli mycket svenskare än så?

Matklassiker i Skrotbokens tolkning
Idag inspireras vi av de ovanstående matklassikerna i vårt skapande. lillylva får inleda med sin silltallrik.


Ja ... Detta föreställer då en midsommartallrik med sill, färskpotatis med dill, tomater, gräddfil och en himla massa gräslök. En pillig utmaning. Men jag fick användning för mycket spillbitar ...
Kort av lillylva


Kort av lillylva

Efter denna delikata lunch är det dags för efterrätten som Pippin bjuder på.


Denna underbara försommartid så frodas grönskan och man ser hur rabarbern växer flera centimeter varje dag. Nu är det dags att laga lite gott av dem.
Layout av Pippin

En dryck som verkligen smakar sommar är den som Chruss lockar oss att göra.


För mej är sommarens klassiker ett härligt glas körsbärssaft - kall och läskande god ute i solen!
Kort av Chruss



Receptet finns inuti kortet.
Kort av Chruss

Mätta och belåtna efter dessa kulinariska läckerheter är vi redo att gå ut och fira sommaren och vår nationaldag. Vi önskar er alla en riktigt solig och skön dag!

Skrotbokens länkar
Svenska spetsar av Mahlin78, Sveriges nationaldag 2012
Vi firar Sveriges nationaldag av Bi, Sveriges nationaldag 2010
Du gamla, du fria ... av Bi, Sveriges nationaldag 2009

av Lina/Pyssellina

Sedan den 1 juni 2002 är denna dag en temadag; Mobilfria dagen, vilket vi tar fasta på då vi idag presenterar sommarens stora utmaning.

Den mobilfria dagen tillkom på initiativ av den Mossenmarkska ljudfonden. Alla mobilägare uppmanas idag att stänga av sina mobiltelefoner till förmån för tystnaden. Detta ska i sin tur medföra att vi blir mer ljudmedvetna och tänker på ljudmiljön omkring oss, vare sig vi skapar ljuden själva eller mer eller mindre frivilligt blir utsatta för dem.

Utmaning ...
Med tanke på denna temadag vill vi utmana dig att skapa utifrån temat Tystnad, vila och/eller ljud ett nog så passande tema för sommarens skapande.

För att delta ska du:

Skapa valfritt alster där du använder minst ett av följande tre ord:
TYSTNAD/ VILA/ LJUD.
Valfri böjning och ordkombination.
I utmaningen ingår även att du ska berätta hur du har tolkat temat.

Inlämning av alster ...
Lämna in ditt/dina bidrag genom att lämna direktlänk som kommentar till detta inlägg. Tänk på att skriva i din egen blogg eller motsvarande att ditt/dina alster är skapade för denna tävling samt att länka till tävlingsinlägget. Presenterar du flera alster samtidigt i din blogg markerar du vilket som är med och tävlar här.

Om du av någon anledning föredrar att lämna in via e-post är adressen skrotboken(snabel-a)gmail.com. Märk med "Sommarutmaning 2013".

Utmaningen pågår hela sommaren, till och med 25 augusti klockan 23:59.

Vinst och vinnare ...
Vinnare kommer att utses med lottens hjälp - alla har lika stor chans att vinna! En lott per bidrag.
Vinsten är ett ännu så länge hemligt bokpaket, väl värt att "kämpa" för.
Inkomna bidrag och vinnare presenteras i Skrotbokens blogg i början av september månad.

Under sommaren kommer vi visa upp inspirationsalster till utmaningen. Men har du kommit på något bra så vänta inte med att skapa utan gör det redan nu.

Lycka till med ditt skapande!

Juni har påbörjats och att det är en sommarmånad går inte att ta miste på. I norr slås värmerekord efter värmerekord och även i söder bjuds sol och värme om än inte i rekordomfattning.

Sommarens första regnoväder och åskbyar har också dragit fram över landet. Hos mig säger prognosen regn idag, detta till trots; i alla fall för tillfället, är det sol från klarblå himmel som dominerar. Det där med prognoser ska man med andra ord ta med en nypa salt. Jag kan dock lova att prognosen för Skrotboken under juni månad ser mycket lovande ut!

Juni som bjuder på både nationaldagsfirande, prinsessbröllop, midsommarfirande och en mängd andra traditionstyngda event kommer naturligtvis att avspeglas även i vårt skapande. Gammalt och nytt i en skön förening. Redan vid ett-tiden idag uppmärksammar vi en relativt ny företelse som samtidigt bjuder på en utmaning till just dig - missa inte det!

Kontakta oss
Vi påminner om att du alltid är välkommen att höra av dig till oss med tips och idéer. Vill du vara vår gäst eller känner du till någon som du tycker borde vara det? Skicka in en intresseanmälan till Skrotboken.

Samma adress gäller för den som är intresserad av att sponsra Skrotboken och göra reklam för sin verksamhet.

Vi ser fram emot en fantastisk månad så håll dig uppdaterad med vad som händer här!

Välkommen till juni månad!

Prenumerera på: Inlägg (Atom)