Släck ljuset en timme

on 31 mars 2012

av Lina/Pyssellina

Under en timme i slutet på mars släcker miljontals männsikor världen över ljuset för att uppmärksamma Earth Hour. Skrotbokens inspiratörutmaning gick ut på att använda sig av två pilar/visare, en kort och en lång, på sitt alster.

Earth Hour började 2007 och Sverige var officiellt med första gången den 28/3 2009. "Firandet" av denna dag har olika datum varje år, i år är det idag, den 31/3. Klockan 20.30 och en timme framåt är det som gäller om du vill vara med.
För att citera cri_kee nedan "En gång om året släcker vi ljuset för en ljusare framtid."

Vi har skapat med alster där den gemensamma nämnaren är att de har minst två pilar/visare, en kort och en lång, dtta för att symbolisera visarna i en klocka.

På lillylvas kort kan man känna skräcken över att tiden går så fort.


En trasig och slaktad klocka fick bli dekorationer. Stansade ut urtavlan med en cirkelpunch och hällde över rikligt med glossy accents.
Kort av lillylva



Kort av lillylva

cri_kee uppmanar oss att komma ihåg att deltaga i Earth Hour genom att ställa klockan på sitt kort på 20.30.


En gång om året släcker vi ljuset för en ljusare framtid. I år sker detta 31 mars, klockan 20:30, då vi släcker ljuset under en timme.
För att påminna er om hur viktigt detta är har jag valt att göra ett kort...
Flickan som kramar jorden är en målarbild som ni hittar här tillsammans med andra målarbilder med samma tema. Jag har färglagt motivet med promarkers.

Kort av cri_kee

Även Chruss valde att ställa sin "världsklocka" på 20.30 då Earth Hour börjar.


Här skrev jag ut ett foto på jorden (Appollos astronauter som fotat) och monterade bilden på en kartongbit. Måttade in mitten och gjorde ett hål där visarna sattes fast med en brad. Timmen inträffar ju kl 20.30 så för att visarna skulle hålla sig på plats satte jag en liten klisterplopp på dem. Man kanske kan bjuda in någon på en liten mysfest med levande ljus eller bara skicka kortet till eftertanke inför den här dagen.
Kort av Chruss

När man ser färgerna på Mahlin78s layout kan man inte direkt gissa att bilden är tagen en nyårsafton.


En layout med ett foto från nyårsafton 2011, taget vid 12-snåret på dagen. Klockan tillverkade jag själv i mitt fotoredigeringsprogram.
Layout av Mahlin78

frubard går i väntans tider, eller mest är det väl hennes son med fru som gör det. Eller har det efterlängtade barnet redan sett dagens ljus för första gången?


Earth Hour-Jord Timme på svenska. Eller som det är för oss just nu - Väntans tider. Vi längtar, väntar och ser fram emot att bli farmor och farfar vilken dag som helst nu. Hur ska det då inte vara för de blivande föräldrarna! En ny liten person kommer till vår familj och det lilla livet kommer att vara älskat från första stund.
Det blev en hel urtavla som fick symbolisera Earth Hour. Här i huset slängs det numer inget scrappbart!!!

Layout av frubard

Hozzan uppmanar till lite eftertanke i vårt snabba samhälle där allt ska gå så fort. Ta vara på tiden du har så den inte springer i från dig.


Titeln på min Lo "Livet - Din tid på jorden." Man får inte glömma att ta vara på tiden man har tillsammans då den är allt för flyktig. Något som vi borde påminna oss själva om lite oftare. Det är så lätt att vi springer ikapp med klockan och kanske inte upptäcker det förrän det är för sent.

Jag använde mina Distress stain och en klockmall som jag färgade ett grått cardstock med. Klippte därefter ut "klockan". Har lekt med en ny produkt, iallafall för mig, embossingkräm, tillsammans med ytterligare en mall. Syns bakom fotot i ett harleqiunmönster. Krämen är litegrann som fint putsspackel i sin struktur...kanske skulle prova det istället då det kanske kunde vara en budgetvariant....

Layout av Hozzan



Layout av Hozzan

Spacegirl vill även hon uppmana till eftertanke men inte vad det gäller tiden. Hon tycker vi ska tänka på miljön så att vi kan hjälpas åt för att få behålla vår fina jord och natur.


Jag har gjort en layout med tema earth hour, där frågan är om vi vill ha kvar en fin jord & natur och att alla måste dra sitt strå till stacken och att man kan börja med att delta i earth hour som jag tycker är en viktig påminnelse om klimat & miljöfrågan och hur viktig den är.
Layout av Spacegirl

Några inspirerades av just Earth Hour på sina alster och några valde att använda visarna och tid som sin inspiration. Några valde att göra en direkt uppmaning till eftertanke. Fast när man tittar igenom alla bilder och tankarna kring dem tycker jag mig se och känna samma uppmaning i alla alster.
Vi behöver nog då och då stanna upp och tänka efter lite grann istället för att bara rusa på.

Länkar
- Anmäl dig till Earth Hour
- Earth Hour.org
- Apples4theteacher.com - Innehåller bland annat målarbilder till Earth Hour


Skrotbokens länkar
- Earth Hour - i elfte timmen? av Bi - Ett inlägg i samband med Earth Hour 2009 där en utmaning - att skapa i mörker och att använda minst en staple/häftklammer ingår.
- Earth Hour - Vi skapar i mörker av Bi - Alster skapade från utmaningen att skapa i mörker och att använda minst en staple/häftklammer
- Earth Hour - Vi skapar i mörker, del 2 av Bi - Alster skapade från utmaningen att skapa i mörker och att använda minst en staple/häftklammer

av Birgitta/Bi

Inför den kommande helgen bjuder vi på lite påskpyssel som passar att göra tillsammans med barnen. Quilling med påsktema.

Quilling eller pappers filigran är skapande med rötter tillbaka till åtminstone 1500-talet. Under 1500-talet förekom det tämligen utbrett i medelhavsländerna. Det var en syssla som framför allt utfördes av munkar och nunnor. Quillingen användes för att dekorera heliga bilder och reliker. Ofta gåvor från rika för att få avlat för sina synder.
I fattigare religiösa samfund spreds traditionen vidare.
I antik quilling användes ofta papper med förgylld kant. Det var ofta den yttre förgyllda kanten i missale och biblar som revs av och användes.

Under 1700-talet hade seden spridit sig till den Europeiska adeln och så kallade "ladies of leisure" där quilling ansågs vara en av de få saker som varken ansträngde hjärnan för mycket eller som på annat sätt kunde skada damernas delikata disposition.
Quilling omnämns bland annat av Jane Austen i hennes böcker.

Hantverket spreds även vidare till Amerika där man har funnit exempel från kolonialtiden.
Idag har spridningen nått runt hela klotet och till alla samhällsklasser. Det är en billig hobby då det inte krävs en massa dyra verktyg och papper går alltid att finna.
Detta är ett bra papperspyssel med barn - man kan dock inte vara alltför liten då ett visst mått av motorisk mognad krävs.

Vad är då quilling?
Enkelt uttryckt är det pappersremsor som snurras/vrids till olika former och som sedan används i dekorativt syfte.

Det finns färdiga pappersremsor att köpa men man kan också göra dem själv. Perfekt vikt för quillingpapper är omkring 100 g/m²

De vanligaste standardmåtten är:
1 strip - 450 mm (18in) lång
1/2 strip - 225 mm (9in) lång
1/3 strip - 15 mm (6in) lång

Vanligaste bredderna är: 3 mm, 5 mm respektive 10 mm.
Till kort eller layouter är det smidigt att inte ha alltför bred remsa - då passar 3-5 mm bäst.
Skall du göra figurer att hänga eller arbeta i 3D kan 10 mm ge ett stadigare slutresultat.

Gör så här:
För att lätt kunna göra de ihopsnurade figurerna behövs ett redskap. Här kan man använda ett Quillingverktyg men det går även att hitta på egna lösningar. Jag har använt mig av både smala pincetter, grillpinnar och som ses nedan - av sugrör. Bara att prova sig fram. Den som arbetar mycket med quilling vill kanske investera i en mall-platta där alla formar blir likadana men det går att klara sig utan också.
Nålar för att hålla på plats och för att vira kring kan behövas samt något att sätta fast dem i. Lim för att fästa med och så naturligtvis papper.


En quillingboard/mall-platta med nålar samt ett quillingverktyg.
Foto av Bi

Jag har inte lyckts hitta något quillingpapper smalare än 10 mm ännu ( i fysisk butik) så jag skär till mitt eget efter behov.


Skär till pappersremsor

Här har jag skurit till 5 mm breda remsor. För dekorationer att hänga i riset kan det gärna vara 10 mm breda remsor - det gör dem lite stadigare för barnen att arbeta med.

Om du har ett lite stadigare papper kan det behöva mjukas upp något för att inte få hårda veck istället för mjuka former. Det görs lättast genom att dra remsan mellan fingrarna ett par gånger. Låt eventuellt nageln ligga emot för ännu mer effekt.


Pappret mjukas upp en aning.

Ta fram ditt quillingverktyg. När vi (Bi och Sam) var och påskpysslade hade vi inte något verktyg med oss så jag fick helt enkelt ta vad som fanns tillgängligt. Här blev det sugrör från de drickor barnen hade fått till fikat. =)


Jag klippte en skåra i ena änden av sugröret. Detta för att kunna fästa pappret i mitt verktyg.

Riv gärna av den yttersta spetsen i pappersremsans bägge ändar innan du börjar. Det ger en mjukare övergång om du behöver fästa ihop flera remsor till en längre samt då du skall fästa änden.

Stick in pappersänden i skåran på ditt verktyg och börja rulla upp pappersremsan på det.


Snurra ditt verktyg för att vira upp remsan till en rulle/spole.

När rullen/spolen är klar tas den av från verktyget. Nu skall man som regel släppa efter lite så att spolen får vidga sig något. Det kan antingen göras i en mall (för att få samma storlek) till exempel på en quillingboard men det går även att använda andra egentillverkade mallar. Självklart kan man även släppa ut den lite på frihand genom att lägga den mot bordet och försiktigt släppa efter tills den öppnat sig lagom mycket.

När spolen har öppnat sig så mycket som du önskar skall änden limmas fast. Använd gärna en tandpetare eller motsvarande för att limma och för att bearbeta skarven lite så pappret arbetas ihop något.


Änden limmas fast mot spolen.

Nu är spolen färdig att formas till önskad modell.


Spolen före och efter att den formats



Nyp ihop spolen så det blir två ändar; som ett öga, och skjut ihop fingertopparna för att forma en romb.

Här kan flera olika former göras, lite fler exempel följer sist i inlägget.


Flera romber tillsammans ger blomblad. Stjälken är en pappersremsa och bladen är gjorda på frihand men kan göras efter mall och med hjälp av nålar.
Ett utmärkt verktyg då du skall forma blad är annars en lökhållare, sån man sticker i löken för att hålla den på plats då man skall skära/hacka. Vill du ha långa blad tejpar man bara ihop två lökhållare med varandra och får därmed fler pinnar att vira kring. =)


Denna blomma kan till exempel få pryda ett kort. (Kortet på bilden är dock inte färdigt. Ytterligare några rader med gräs samt påskstämplar tillkom).


Grund till påskkort
Påskkort av Sam

Med dessa spolar som grund har Sam även gjort flera olika dekorationer att hänga i påskriset.


Olika dekorationer till riset. Från enklaste möjliga blomma till kycklingar osv. Fantasin sätter gränserna. =)



På plats i påskriset, tillsammans med blommor gjorda av Missan78

Nedan visar jag några av de grundformer som används inom quillingen. Med dessa i bagaget är det bara att sätta igång och leka.


Några olika basformer.
Fyrkant, hjärta, droppe/tår, triangel, i gult ett swirl-öga/swirl-diamant samt överst en dubbelkon gjord av två hårda spolar där centrum trycks ut något ur spolen för att därefter monteras ihop med varandra.


Den dubbla konen kan till exempel användas för att göra en fjärilskropp. Komplettera med fyra hjärtan med spetsen in mot kroppen samt antenner och fjärilen blir komplett. =)
Två större koner bör kunna monteras ihop till ett påskägg.


Diverse olika quilling och filigran mönster. Där finns "ormbunksblad", antenner, hjärta, hård spole, C, S och lös spole med förskjutet centrum samt ovanför den hårt rullade spolen, en spiral/klänge.

Då är det bara att ta fram papper och börja leka!
Låt barnen bygga egna figurer genom att använda dessa basformer eller rita upp ett mönster på ett kort; till exempel ett lagom stort ägg, och be dem fylla utrymmet med olika quillade spolar, extra formade eller ej.

Information och mängder av mönster kan du finna genom att Googla på quilling.

Testar du lite quilling till påsk får du gärna dela med dig av dina erfarenheter och resultat genom att kommentera detta inlägg eller genom att skicka e-post till Skrotboken märkt "Quilling".

Lycka till!

Länkar
Engelska Wikipedia om quilling

av Kicki/frubard

I gårdagens inlägg hade jag med ett för temat specialtillverkat kort. Idag delar jag med mig av hur jag gick till väga då jag gjorde mitt prins-/prinsesskort bestående av en säng.

Eftersom vi ska bli farmor och farfar i dagarna så passar detta tema riktigt bra. I gårdagens inlägg var det med ett kort till en prinsessa fastän vi inte vet om det blir en kille eller tjej. Den lilla prinsessängen är en egen idé, nedan visar jag hur jag gjort men först en återblick på den färdiga lilla sängen/kortet.


Namnet på den lilla tjejen hade jag tänkt skriva uppe på täcket. Sen blir det en liten hälsning till den lilla på undersidan av täcket ...


Samtliga foton i detta inlägg av frubard

Stommen består av cardstock som klätts med aluminiumfolie.
Du behöver:
- Papper av stadig kvalitet, jag har använt 2 st vit cardstock men det går lika bra med spillbitar. Se mått nedan.
- Mönsterpapper, se mått nedan.
- Aluminiumtejp
- 4 st Hattnålar
- Skärmaskin eller motsvarande
- Punch till kantdekoration
- Spets till kuddens kanter och runt om sängens ram
- Dubbelhäftande tejp eller motsvarande
- Distress Pad/chalk eller motsvarande
- Dekorationer efter tycke och smak
Så här gick jag tillväga
Skär ut alla papper i de nedan angivna måtten.
Till sängen behöver du:
4 st 9x9 cm (sängstolpar)
2 st 3x14 cm (sängram)
2 st 3x8 cm (sängram)
1 st 12,5x10,5 cm (madrass)
2 st 6,8x 2 cm (kant på madrass)
Material till täcke och kudde.
1 st 8,5x10 cm (Täcke)
3 st 8,5 cm (dekoration här har jag använt Martha Stewart punch Doily Lace)
2 st 7,5x4,5 cm (Kudde)
spets till kudde
Vi börjar med att bygga sängens ram.


1. Till sängen behöver du:
4 st 9x9 cm (sängstolpar)
2 st 3x14 cm (sängram)
2 st 3x8 cm (sängram)
1 st 12,5x10,5 cm (madrass)
2 st 6,8x 2 cm (kant på madrass)




2. Bigning sängram.
Biga den långa (14 cm) i mitten, och 1 cm från varje kortsida.
Biga den korta (8 cm) i mitten.




3. Det ska se ut så här när det är bigat och vikt.



4. Limma ihop delarna; i hörnen, till en ram.



5. Ser ut så här när limningen är klar.



6. Klä ramen med aluminiumtejp.



7. Rulla bitarna till sängstolparna. Jag använde dubbelhäftande tejp att fästa ändarna på rullarna. Limma hattnålar i toppen på rullarna.



8. Klä sängstolparna med aluminiumtejp.



9. Fäst sängstolparna på kortsidans utsida med aluminiumtejp. Jag mätte 2,5 cm till sängramen.



10. Den färdiga sängramen.



11. Bigning av madrass.
Biga den stora cardstockdelen 1 cm från bägge långsidorna.
Biga de små i mitten, som bilden visar.




12. Mät mitten på madrassen och kantbitarna. Passa in och limma. Jag använde dubbelhäftande tejp.



13. Den färdiga madrassen.



14. Madrassen på plats i sängen.



15. För att få en kant på sängen använde jag en Martha Stewart punch.
Mät in kortsidorna så de går mellan stolparna, och långsidorna ska gå utanpå stolparna




16. Fastsatta på madrassen.



17. På plats på sängramen.



18. Dekorera med spets. Jag använde dubbelhäftande tejp när jag satte fast spetsen.



19. Material till täcke och kudde.
1 st 8,5x10 cm (Täcke)
3 st 8,5 cm (dekoration Martha Stewart punch Doily Lace)
2 st 7,5x4,5 cm (Kudde)
spets till kudde




20. Distressat kanterna med vintage photo.



21. Täcket och kudden är klar.



22. Nu är hela sängen klar och det återstår bara att dekorera.

Det kan kanske tyckas att det är invecklat, men det är det inte.

Lycka till!

Skrotbokens länkar
Riddare och prinsessor av Missan78

Riddare och Prinsessor

on 27 mars 2012

av Marie/missan78

I dag den 27 mars minns vi “De trettios kamp”. Med anledning av detta skapar vi kring temat “Riddare och prinsessor” och på det vi skapar låter vi det finnas någon detalj i metall.

Detta tema är med anledning av att den 27e mars 1351 utspelade sig "De trettios kamp" - en vida besjungen och romantiserad riddardrabbning som utspelade sig utanför Josselin i Bretagne.
Det här är ett riddartema där även prinsessor att rädda ingår.

De trettios kamp
Bretoniska tronföljarkriget 1341-1364 stod mellan mellan Karl av Blois och huset Montfort.
Det sägs att 30 riddare var med och alla sårades eller blev dräpta.
Vi inspireras av riddare och prinsessor och metallen i riddarnas rustningar.

Prinsessor
Vi lämnar de blodiga striderna till förmån för prinsessorna. Det första alstret är en riktig prinsesshatt i metall, vad annat passar bättre att starta detta tema med ...


När jag läste om tema riddare och prinsessor och att man skulle skapa med metall, visste jag direkt att jag ville göra en prinsesskrona.
Jag letade på nätet efter en modell som jag gillade och tyckte liksom att det skulle vara skoj att tillverka en gammal konformad prinsesshatt.

Prinsesshatt av cri_kee



Jag började med att rita upp en fjärdedels cirkel på ett cardstock, som jag sedan dekorerade med några stjärnor. Därefter klädde jag mitt cardstock med
aluminiumtejp som jag knölat till lite innan. Jag ville skapa så mycket struktur som möjligt. Sist men inte minst så målade jag på med lite svart och röd akrylfärg
och torkade av det överflödiga.
Prinsesshatten kommer jag att ta med mig till mitt jobb på förskolan och jag är övertygad om att den kommer att bli en succé bland barnen

Layout av cri_kee

Från prinsesshatt till en riktig liten prinsessa. I mars föddes Sveriges nya tronarvinge, lilla Estelle.
Kosepute har gjort en layout om just lilla Estelle, i dekorationen runt kortet finns en blomma i metall.


Jag har scrappat ett foto på prinsessan Estelle. Jag har med en metallblomma som dekoration.
Layout av Kosepute

frubard har tillverkat en säng som en liten hälsning till en nyfödd prinsessa. I morgon publicerar vi en tutorial över hur du kan tillverka din egen prins- eller prinsessäng.


Eftersom vi ska bli farmor och farfar i dagarna så passar detta tema riktigt bra. Valde att göra ett alster till en blivande prinsessa, fastän vi inte vet om det blir en kille eller tjej...
Namnet på den lilla tjejen hade jag tänkt skriva uppe på täcket. Sen blir det en liten hälsning till den lilla på undersidan av täcket ...

Sängkort av frubard



Den lilla prinsessängen är en egen idé. Stommen består av cardstock som klätts med aluminiumfolie.
Sängkort av frubard

Ett grattiskort till en liten prinsessa bjuder Cajaba på.


Jag valde att göra ett grattiskort till en liten prinsessa som fyller år. Jag tejpade aluminiumtejp på papper och stansade sedan ut blommorna och en fjäril som sedan fick lite akrylfärg på sig.
Kort av Cajaba

Riddare
Nu två fina kort som är inspirerade av riddare.


Hittade en av mina digitala stämplar som passade perfekt för temat - man tager vad man haver och vips är man en riddare som besegrat draken! Killen är målad med MCP-teknik och bakom fotomattorna sitter en kartongbit klädd med aluminiumtejp - säkert ännu en riddarsköld!
Kort av Chruss



Jag har gjort en riddare i rustning. Först ritade jag upp honom på vanligt papper och använde sen som mall och klippte ut bitar av kartong. Kartongbitarna klädde jag sedan med aluminiumtejp. Skölden är gjord av flera lager kartong innan den kläddes med tejp. Jag har ristat på tejpen för att få mönstren på rustningen. Jag stansade även ut bokstäverna i metalltejpen som jag klistrat på albumblad.
Kort av Ziro

Ännu ett kort med metalldekorationer värdigt en riddarsal kommer här, från Pippin.


Jag gjorde ett kort med torrembossad aluminium tejp istället för mönstrat papper. Jag duttade på svart gesso som jag sedan delvis torkade bort. Jag stämplade en text och embossade med silver och satte i mitten. Jag skar också ut en krona av alutejp som jag satte fast lite bling på.
Kort av Pippin

Avslutningsvis har vi två layouter, den första med en prinsessa som sadlar om och blir riddare då hon provar en riktig riddarutrustning.


Splashar är så kul!! Här fick sonen hjälpa till och fördela dem över layouten, lite teamwork! Metallbokstäverna matchar rustningen.
Layout av Pilla

Kicken får avrunda med en layout med olika dekorationer i metall.


Jag har gjort en layout på min yngsta kusin. Jag valde att använda mycket gröna färger, blommor och andra dekorationer man ser ute i naturen, då fotona är tagna utomhus en härlig höstdag
Layout av Kicken

Det var mycket prinsessor och riddare. Temat passar extra bra då vi fått en ny liten prinsessa i Sverige. Även om man inte är en älskare av kungahuset kan man alltid tycka att det är mysigt med alla små nyfödda prinsar och prinsessor.
Vill du läsa mer om just denna dagens bakomliggande tema, “De trettios kamp”, kan du följa länken här nedanför.

Länkar
- Wikipedia De trettios kamp


Skrotbokens länkar
- Tutorial Silver Machine: Skapa ett eget aluminiumpapper av maxell - Tutorial som visar infärgning av aluminiumfolie
- - Skrotbokens Mini Art Journal -Uppföljning v 31 - 34 av Mahlin78 - Innehåller alster av metallfolie samt kort med metalldekoration
- I sagans underbara värld av maxell - Innehåller alster med prinsessor och riddarborgar
- Prinsessan Diana och andra sessor av Samara - Om och med prinsessor
- Skiss # 7 - 1 april av maxell - Innehåller en layout av Sam med prinsess- och prinstema

Prenumerera på: Inlägg (Atom)