av maxell

Häromdagen presenterade vi analoga färger, det vill säga färger som är grannar med varandra (se länk sist i inlägget). Här visar vi kort skapade med fritt valda färggrannar.

Att vi väljer att publicera detta inlägg just idag, den 31a oktober, är att dagen är - utöver att det är Halloween - Grannens Dag. Läs mer om detta längre ner i inlägget.

Det finns flera begrepp som rör färger och variationer i färger. Analoga färger är ett sådant begrepp. Kort sagt betyder det två eller tre färger som är grannar med varandra på en färgcirkel. Detta är, som TinaStina upptäckt, inte samma sak som monokromatiska färger...


Eftersom jag aldrig insett skillnaden mellan monokromatiska och analoga färger så blev detta tema en ögonöppnare.

Det var jättekul att botanisera bland alla mönsterpapper och försöka hitta några som stämde in på en färg med dess grannar. Jag valde lila med blålila och rosa som grannar. Hittade en vintagebild som passade bra i sammanhanget och därför fick hela kortet bli i vintagestil. Till och med bladen går i rätt färg och inte i grönt som vore naturligt för mig. Men jag blev väldigt nöjd med resultatet. Det blev harmoniskt och lugnt på något vis. Jag kommer nog att använda mig av färgcirkeln fler gånger. :)

Kort av Tinastina

Lila som sedan går mot blått (blålila) och/eller rött (rosa) är en läcker färgkombination som fler nappade på.

Carola började sitt kort med lila och sedan flöt det på i en oljig historia med de två färggrannarna.


Min första färg blev lila, och dess grannar blev således blå/lila och rosa. Kompletterade med lite vita och svarta detaljer.

Tjejen blev lite smutsig när jag målade henne med promarkers. De svarta linjerna läkte. Men hon jobbar ju med bilar säger vi, så det är bara lite olja. ;)

Kort av Carola

Ja, det är olja. Jag vet hur det är att meka... ;)

Samma färgkombination med utgångspunkt från lila och dess två grannar rosa och blålila används också av AnnaÖ för sitt kort - en stilren romantisk historia.


Jag har använt mig av lila som huvudfärg, röd (rosa) och mot det blåa som analoga färger.Just nu är jag inne i en lila period. Jag tycker om att jobba med färger som går i ton i ton med varandra, så därför valde jag att göra ett kort i lila med rosa som inslag och hålla det så stilrent som möjligt.

Har använt mig av vanlig cardstock samt ett mönstrat papper från en Maja Design. Stämpeln kommer från Roxstamps. Mina favoriter är Martha Stewart stansar och den här som jag har använt mig av här, är en utav mina favoriter. Jag gillar att man kan stansa ut fina bårder/kanter för det kan göra en stor skillnad på ett kort, kanske rent av "pricken över i:et" och därför inte behöva så mycket dekorationer, men på det här kortet har jag använt mig av rätt många blommor.

Kort av AnnaÖ

Dessa tre kort har alla sin utgångspunkt i en så kallad kall färg. Som kontrast till detta kommer kort med utgångspunkt i varma färger.

Cajaba valde två färger som är grannar - orange och rött - för sitt kort.


Jag har valt att göra ett kort i färgerna orange och röd. Jag är ingen älskare av rött men dessa två tycker jag passar så bra ihop. Jag har jobbat med Distress Stain, dessa färger är så roliga att jobba med. Det är lätt att blanda ihop färgerna på ett bra sätt tycker jag. På detta har jag stämplat med olika motivstämplar för att få lite mer liv i det jag gjort. På den ena blomman har jag blandat Gesso med röd akrylfärg. På så sätt fick jag en annan struktur på blomman och en annan färg.
Kort av Cajaba

Elin utgår också från orange och lägger till rött samt detaljer i den andra grannen, det vill säga gult.


Jag har använt mig av olika nyanser orange som huvudfärg och detaljer av grannen röd. Lite gult som är granne på andra sidan kom också med. Ibland använder jag färgcirkeln för att hitta färger som passar fint ihop. Men lika ofta blandar jag färger som jag tycker om huller om buller och tycker ändå att det passar bra ihop. Men med färgcirkeln blir känslan lite mer lugn och harmonisk på nåt sätt.
Kort av Elin

De flesta känner nog till att brunt ofta har mycket rött i sig. Det utnyttjas av Kicken som kombinerar orange och rött samt ja, brunt.


Jag har valt att använda mig av brun/orange/röda nyanser. Rubriken "fika?" passar enligt mig in väldigt bra, för färgerna påminner om höst och vad passar bättre på hösten än en fika med en vän? :)
Kort av Kicken

En annan varm färgskala är den gröna som går mot gult. Jag (maxell) valde den för mitt kort och smet även med den något kallare blågröna färgen för några detaljer.


Jag har gjort ett Halloween- eller spoklikt inbjudningkort baserat på grönt och dess grannar blågrönt/turkost och gulgrönt/limegrönt.

Mitt kort har passande dramatiska svarta effekter vilka i mina ögon gör att färgerna samtidigt skiljer sig från varandra som de också håller ihop.

Kort av maxell

Med det har vi gått igenom en del av färgtoncirkeln vad gäller färggrannar. De som är över lämnar vi som utmaning till dig att skapa med och kanske är någon färg din favorit att utgå ifrån. :)

Om Grannens Dag
Grannens Dag firades för första gången den 31a oktober år 2000 i Köping efter ett initiativ av Kenneth Eneroth. Han ville hedra regionens alla grannar. Idag är temadagen en av Sveriges symboliska dagar som återkommer var år.

Under Grannens Dag uppmärksammar vi och värnar om våra grannar. Det finns trots allt flera olika sorters grannar. Några är vi såta vänner med, andra kan vi vara i fejd med. En dag per år, den 31a oktober, bör alla i alla fall kunna anstränga sig och vara snälla mot alla sina grannar och visa hänsyn.

Gå nu ut och gör något bra för och med din granne eller dina grannar.


Skrotbokens länkar
Analoga färger - Färggrannar av Bi och maxell - Presentation av analoga färger, det vill säga färggrannar

Kontraster - som dag och natt av maxell - Ett annat inlägg med färglära och hur det kan användas i skapande. Med information och alster.

av Mahlin78

I detta inlägg har vi nu kommit fram till ordet för vecka 44 i vår årslånga serie Mini Art Journaling.

Mer information om denna serie finner du genom att följa länken nedan.

Under vecka 44 väljer vi att jobba utifrån ordet Val.

Hur du väljer att tolka orden är upp till dig. Nedan får vi hjälp av "Mr Linky" att hålla ordning på de olika bidragen till vår Mini Art Journal serie.

Undrar du över något rörande Mini Art Journaling finns mer information i bloggen följ länk nedan eller i Skrotbokens forum (länkar finns även i högermarginalen).

Har du tolkat ordet Val för vecka 44 och lagt upp det i din blogg länkar du här:




Lycka till!

Skrotbokens länkar
Mini Art Journaling av Mahlin78 och maxell
Ord vecka 1 av Mahlin78
Ord vecka 2 av Mahlin78
Ord vecka 3 av Mahlin78
Ord vecka 4 av Mahlin78
Ord vecka 5 av Mahlin78
Ord vecka 6 av Mahlin78
Ord vecka 7 av Mahlin78
Ord vecka 8 av Mahlin78
Ord vecka 9 av Mahlin78
Ord vecka 10 av Mahlin78
Ord vecka 11 av Mahlin78
Ord vecka 12 av Mahlin78
Ord vecka 13 av Mahlin78
Ord vecka 14 av Mahlin78
Ord vecka 15 av Mahlin78
Ord vecka 16 av Mahlin78
Ord vecka 17 av Mahlin78
Ord vecka 18 av Mahlin78
Ord vecka 19 av Mahlin78
Ord vecka 20 av Mahlin78
Ord vecka 21 av Mahlin78
Ord vecka 22 av Mahlin78
Ord vecka 23 av Mahlin78
Ord vecka 24 av Mahlin78
Ord vecka 25 av Mahlin78
Ord vecka 26 av Mahlin78
Ord vecka 27 av Mahlin78
Ord vecka 28 av Mahlin78
Ord vecka 29 av Mahlin78
Ord vecka 30 av Mahlin78
Ord vecka 31 av Mahlin78
Ord vecka 32 av Mahlin78
Ord vecka 33 av Mahlin78
Ord vecka 34 av Mahlin78
Ord vecka 35 av Mahlin78
Ord vecka 36 av Mahlin78
Ord vecka 37 av Mahlin78
Ord vecka 38 av Mahlin78
Ord vecka 39 av Mahlin78
Ord vecka 40 av Mahlin78
Ord vecka 41 av Mahlin78
Ord vecka 42 av Mahlin78
Ord vecka 43 av Mahlin78

av Mahlin78

I detta inlägg gör vi en uppföljning för vecka 39-43 i vår årslånga serie Mini Art Journaling.

Mer information om denna serie finner du genom att följa länken nedan.

Under dessa fem veckorna har vi jobbat utifrån orden Umgås, färg, höst, värme och glädje.

Vi har alla tolkat orden på olika vis, dels genom formatet på våra kort men även beroende på ordets betydelse för oss. Hur du väljer att tolka orden och i vilket format är upp till dig. Varje vecka har vi haft hjälp av "Mr Linky" att hålla ordning på de olika bidragen till vår Mini Art Journal serie.

Undrar du över något rörande Mini Art Journaling finns mer information i bloggen följ länk nedan eller i Skrotbokens forum (länkar finns även i högermarginalen).

Nedan följer exempel från Skrotbokens fasta inspiratör Mahlin78 från de olika veckorna.


Att umgås med familj, vänner eller kollegor kan vara givande på olika plan. Alla är de lika viktiga för mig.
Mini Art Journal vecka 39 av Mahlin78



Vem kan leva utan färg :-)
Mini Art Journal vecka 40 av Mahlin78



Jag gillar hösten på många plan, bland annat för de underbara färger naturen ger oss, höstrusket som gör att man kan tända värmeljus, ta en kopp te och scrapa med gott samvete!
Mini Art Journal vecka 41 av Mahlin78



Min tolkning av ordet är antingen värme som från en öppen spis, levande ljus, eller i en relation eller i naturen.
Mini Art Journal vecka 42 av Mahlin78



Att göra dessa kort är en stor glädje för mig, likaså ett bra träningspass, att bli extra nöjd med något jag scrapat, en promenad i solskenet eller ett foto som blir riktigt, riktigt bra! Det finns många glädjeämnen runt omkring oss - bara vi väljer att se dom!
Mini Art Journal vecka 43 av Mahlin78



Har du precis hittat hit till oss och detta tema behöver du absolut inte känna någon panik kring att du missat något. Här skapar du i din egna takt och bara de veckor du känner att ordet passar dig. Vill du lägga upp en länk till ditt alster för en tidigare vecka hittar du länkar till respektive vecka längst ner i detta inlägg.

Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att maila oss, se nedan, eller hälsa på oss i vårt forum, länk dit finns i högermarinalen.
Lycka till!

Skrotbokens länkar
Mini Art Journaling av Mahlin78 och maxell
Uppföljning vecka 1-4 av Mahlin78
Uppföljning vecka 5-8 av Mahlin78
Uppföljning vecka 9-12 av Mahlin78
Uppföljning vecka 13-16 av Mahlin78
Uppföljning vecka 17-21 av Mahlin78
Uppföljning vecka 22-25 av Mahlin78
Uppföljning vecka 26-30 av Mahlin78
Uppföljning vecka 31-34 av Mahlin78
Uppföljning vecka 35-38 av Mahlin78
Ord vecka 1 av Mahlin78
Ord vecka 2 av Mahlin78
Ord vecka 3 av Mahlin78
Ord vecka 4 av Mahlin78
Ord vecka 5 av Mahlin78
Ord vecka 6 av Mahlin78
Ord vecka 7 av Mahlin78
Ord vecka 8 av Mahlin78
Ord vecka 9 av Mahlin78
Ord vecka 10 av Mahlin78
Ord vecka 11 av Mahlin78
Ord vecka 12 av Mahlin78
Ord vecka 13 av Mahlin78
Ord vecka 14 av Mahlin78
Ord vecka 15 av Mahlin78
Ord vecka 16 av Mahlin78
Ord vecka 17 av Mahlin78
Ord vecka 18 av Mahlin78
Ord vecka 19 av Mahlin78
Ord vecka 20 av Mahlin78
Ord vecka 21 av Mahlin78
Ord vecka 22 av Mahlin78
Ord vecka 23 av Mahlin78
Ord vecka 24 av Mahlin78
Ord vecka 25 av Mahlin78
Ord vecka 26 av Mahlin78
Ord vecka 27 av Mahlin78
Ord vecka 28 av Mahlin78
Ord vecka 29 av Mahlin78
Ord vecka 30 av Mahlin78
Ord vecka 31 av Mahlin78
Ord vecka 32 av Mahlin78
Ord vecka 33 av Mahlin78
Ord vecka 34 av Mahlin78
Ord vecka 35 av Mahlin78
Ord vecka 36 av Mahlin78
Ord vecka 37 av Mahlin78
Ord vecka 38 av Mahlin78
Ord vecka 39 av Mahlin78
Ord vecka 40 av Mahlin78
Ord vecka 41 av Mahlin78
Ord vecka 42 av Mahlin78
Ord vecka 43 av Mahlin78



Skrotbokens mail om du vill nå oss antingen med ditt alster eller sponsring av något slag.

av Bi och maxell

I detta inlägg introducerar vi så kallade analoga färger, det vill säga färger som är grannar med varandra.

Färg ritas ibland upp i cirklar - så kallade färgtoncirklar. Dessa kan bestå av olika antal sektorer. Bland de vanligaste finns färgtoncirklar som har endera 12 eller 24 sektorer, men det förekommer också cirklar som har 16 eller fler sektorer. Antalet sektorer beror på vilka färger som används som utgångspunkt för att rita färgtoncirkeln samt hur många toner du vill dela in den i..

För detta inlägg presenteras en färgtoncirkel med 12 sektorer som i grunden utgår från tre primärfärger (gul, röd samt blå).

Med hjälp av denna färgtoncirkel kan vi identifiera några olika färgkombinationer. Här fokuserar vi på analoga färger, det vill säga färger som är grannar med varandra.


Färgtoncirkel med 12 sektorer baserad på med de rena klara färgerna

En enkel färgtoncirkel visar endast de rena klara färgerna - se ovanstående bild. Ofta handlar det dock inte om de rena klara nyanserna när färger kombineras i praktiken utan det kan vara både olika nyanser och olika toner av färg som kombineras. Dessa färger kan fångas på några olika sätt varav nedanstående färgtoncirkel är en variant.


Färgtoncirkel med 12 sektorer. Var sektor har 5 delar. Den mittersta är den rena klara färgen.
Mot cirkelns mitt läggs mer vitt till färgen och mot cirkelns kanter läggs mer svart till samma färg.


Här visas var färg uppdelad i fem olika delar där graden av vitt eller svart varierar.

Av de fem delarna är den mittersta den rena klara färgen, mot mitten av cirkeln ökar graden av vitt och mot cirkelns yttre kanter ökar graden av svart. Tillsammans bildar en sådan sektor med fem delar det som kallas monokromatiska färger, det vill säga nyanser av samma färg där graden av vitt respektive svart ökar eller minskar.

Om vi forsätter och titta på en färg tillsammans med dess grannar erhålls det som kallas analoga färger. Analoga färger är, som synes, lika varandra, men inte lika lika som monokromatiska färger. Här finns nämligen även toner med i bilden eftersom graden av en annan urskiljbar färg ökar respektive minskar.

Ett exempel på analoga färger följer


Färgtoncirkel med 12 sektorer samt olika grader av vitt respektive svart i den klara färgen.

Markerad tårtbit visar exempel på analoga färger - grön, blågrön samt blå.


I ovanstående färgtoncirkel har en tårtbit med analoga färger markerats. Här valdes blågrön som huvudfärg och den är analog med grön och blå, det vill säga toner där graden av grönt respektive blått ökar.

Av färgtoncirkeln ovan framkommer också att de grannar som varierar i nyans, det vill säga graden av vitt respektive svart också är analoga färger. Detta gäller så länge du rör dig i sidled i färghjulet mellan en huvudfärg och dess närliggande grannar. Alla dessa analoga färger med varierad nyans och ton matchar vanligen varandra i alla kombinationer.

Tänk dock på att analoga färger ger liten kontrastverkan för ögat och därför bör en färg tillåtas dominera och de andra färgerna (en-två eller flera ) användas (eventuellt tillsammans med svart, vitt och grått) som stöd och accenter.

Ska du skapa med analoga färger väljer du en huvudfärg och kombinerar den med dess granne eller grannar enligt ovan.

Har du inte provat? prova!

Utmaning
Den 31a oktober 2011 presenteras ett inlägg här i Skrotbokens blogg där vi skapat kort med analoga färger.

Vill du skapa ett kort i helgen får du gärna skicka in ditt alster för chans att komma med i det inlägget. Lämna en kommentar till detta inlägg med direktlänk till ditt alster eller e-posta till skrotboken(snabel-a)gmail.com märkt "Analoga färger".

Vi vill ha ditt alster senast den 30e oktober klockan 18.00 - Lycka till!

Skrotbokens länkar
- Kort med analoga färger - färggrannar av maxell
- Kontraster - som dag och natt av maxell - Ett annat inlägg med färglära och hur det kan användas i skapande. Med information och alster.

Gossedjur

on 27 oktober 2011

av Marie/missan78

I dag den 27e oktober är det internationella Nalle-dagen. Vi vill vara med och hylla nallen, vi har skapat med tema gossedjur och använt (fusk)päls och/eller pälsmönster.

Den vanliga nallen som vi tänker oss i dag, “uppfanns” först 1902. Nallen har också ett annat namn och det är Teddy-björn, detta namn har nallen fått från den amerikanske presidenten Theodore “Teddy” Roosevelt som fyllde år just den 27 oktober. Länge var det bråk mellan USA och Tyskland om vem som var först med idén till Teddy-björnen.

Berättelsen börjar i Tyskland oktober 1902, där leksakskonstruktören Richard Steiff, som arbetade i ett familjeföretag i Giengen, besökte en färdande Amerika-cirkus för att finna en idé för till en ny populär leksak. Där såg han en grupp uppträdande björnar, som gav honom hans idé. Vill du läsa mer gå in på någon av länkarna nederst i inlägget.

Gossedjur
Vi minns vår gamla nallar, den första bilden vi får se är från samara som minns sin nalle Hubert som varit en trogen följeslagare.


Hubert väntade på mig i babykorgen redan när jag kom hem från BB, och vi var oskiljaktiga som barn, jag tog med honom vart jag än skulle, så han blev sliten med åren, numera sitter han i en soffa hemma hos min mor.

Djurmönstrat skulle man ha med på utmaningen, så jag satte mitt zebrapapper under rubriken.

Journalingen ville jag skriva på nåt snyggt journalingpapper, men jag hade städat undan min låda med såna, så det fick bli mönstersax för att piff upp lite.
Små julnallar i hörnen, det var de enda nallestickersen jag hade med någorlunda rätt färg.

Layout av Samara

Här kommer fler nallar som vi minns, missan78 har gjort en dubbel-layout med två av sina favorit nallar.


Två nallar, jag har många gossedjur som jag tycker väldigt mycket om. Den första nallen har jag haft sedan jag föddes och den andra fick jag när vi åkte genom Gränna. Vi brukade alltid få en polkagris där, men detta året hade jag godisförbud och fick då en nalle i stället.
Dubbel layout av missan78

Nästa layout av Tinastina visar på mycket kärlek. Två nallar som flyttade i hop för 21 år sedan. Än i dag sitter de sida vid sida.



När jag läste att temat skulle vara "Gosedjur" så fanns det ingen tvekan i världen om vad jag skulle göra.
Jag råkar vara otroligt svag för gosedjur, min höga ålder till trots ;) , och då framförallt nallar.

Jag och min man har varit gifta i snart 21 år och våra gamla barndomsnallar har suttit sida vid sida sedan dagen då vi flyttade ihop. Jag har länge velat göra något för att alltid kunna minnas dem, om den dagen då de tappas bort i någon flytt eller på annat sätt försvinner, mot all förmodan skulle komma. Jag satte dem i sängen på blåvita påslakan och lutade dem mot bruna kuddar för att jag ville ha brunt och blått på layouten och sen var det bara att försöka skapa en "nalligt" murrig och lite gammal känsla på layouten. Lite för sent såg jag att vi i detta tema skulle ha med päls eller pälsmönster så jag valde, i efterskott då, att låta nallarna på fotot representera pälsen : ).

Jag blev nog lite kär i denna layout. Troligen för att dessa älskade nallar betyder så himla mycket.

Layout av Tinastina

Inte bara Nallar
Den sista layoten får hylla alla de andra gossedjur som finns där ute i landet, både levande och de som är konstgjorda. Pippin började med en mjukdjurshund och sedan kom den riktiga levande hunden.


När jag såg temat "Gosedjur" tänkte jag genast på vår lilla vovve, ett levande gosedjur. Innan vi köpte henne så köpte vi en plyschhund av just den rasen som vi gillade. Sen nåt år senare så kom då det levande gosedjuret in i vår lilla familj. Hon är verkligen gosig, ligger i mitt knä på kvällarna och sover i fotändan av sängen på nätterna.
Layout av Pippin

Ta fram din nalle i dag och tänk på de stunder ni haft tillsammans.

Länkar
Teddybjörnens historia Läs mer om Nallens historia
Teddybjörnen Fredriksson September sjunger Teddybjörnen Fredriksson


Skrotbokens länkar
Värdesätt nallen på Nallens dag av Maria/Saawan - Inför Nallens dag 2008
Återvinn för världsmiljön av maxell - maxell har gjort en layout med en gosehund
Nalle Puh - En källa av klokskap av Birgitta/Bi
- Skapat om och kring en välkänd nalle

av Mahlin78

I detta inlägg har vi nu kommit fram till ordet för vecka 43 i vår årslånga serie Mini Art Journaling.

Mer information om denna serie finner du genom att följa länken nedan.

Under vecka 43 väljer vi att jobba utifrån ordet Glädje.

Hur du väljer att tolka orden är upp till dig. Nedan får vi hjälp av "Mr Linky" att hålla ordning på de olika bidragen till vår Mini Art Journal serie.

Undrar du över något rörande Mini Art Journaling finns mer information i bloggen följ länk nedan eller i Skrotbokens forum (länkar finns även i högermarginalen).

Har du tolkat ordet Glädje för vecka 43 och lagt upp det i din blogg länkar du här:




Lycka till!

Skrotbokens länkar
Mini Art Journaling av Mahlin78 och maxell
Ord vecka 1 av Mahlin78
Ord vecka 2 av Mahlin78
Ord vecka 3 av Mahlin78
Ord vecka 4 av Mahlin78
Ord vecka 5 av Mahlin78
Ord vecka 6 av Mahlin78
Ord vecka 7 av Mahlin78
Ord vecka 8 av Mahlin78
Ord vecka 9 av Mahlin78
Ord vecka 10 av Mahlin78
Ord vecka 11 av Mahlin78
Ord vecka 12 av Mahlin78
Ord vecka 13 av Mahlin78
Ord vecka 14 av Mahlin78
Ord vecka 15 av Mahlin78
Ord vecka 16 av Mahlin78
Ord vecka 17 av Mahlin78
Ord vecka 18 av Mahlin78
Ord vecka 19 av Mahlin78
Ord vecka 20 av Mahlin78
Ord vecka 21 av Mahlin78
Ord vecka 22 av Mahlin78
Ord vecka 23 av Mahlin78
Ord vecka 24 av Mahlin78
Ord vecka 25 av Mahlin78
Ord vecka 26 av Mahlin78
Ord vecka 27 av Mahlin78
Ord vecka 28 av Mahlin78
Ord vecka 29 av Mahlin78
Ord vecka 30 av Mahlin78
Ord vecka 31 av Mahlin78
Ord vecka 32 av Mahlin78
Ord vecka 33 av Mahlin78
Ord vecka 34 av Mahlin78
Ord vecka 35 av Mahlin78
Ord vecka 36 av Mahlin78
Ord vecka 37 av Mahlin78
Ord vecka 38 av Mahlin78
Ord vecka 39 av Mahlin78
Ord vecka 40 av Mahlin78
Ord vecka 41 av Mahlin78
Ord vecka 42 av Mahlin78

Spindlar

on 22 oktober 2011

av ElinÅ

Snart är det dax för årets spökhelg, den 31a oktober firar vi Halloween. En helg som ofta förknippas med häxor, spöken, fladdermöss och pumpor. Dit hör också den lilla (eller stora) spindeln som idag är temat för vårt skapande.

Med nätet i fokus
Spindeln är en ofta förekommande detalj när det gäller dekorationer och tankar kring Halloween. Men minst lika viktigt är det tillhörande spindelnätet.

Lillylva inleder vår spindelkavalkad med ett kort där spindelväven breder ut sig.


Då Halloweenkort överlag är något som ligger mig varmt om hjärtat var det extra roligt att göra ett kort efter detta tema. Färgade in vit cardstock med distressdynor, men när jag stämplat det svarta spindelnätet insåg jag att det blivit lite mörkt, så jag fick ta en liten klick gesso för att ljusa upp ena hörnet så att spindeln skulle synas.
Kort av lillylva

Även Chruss har skapat ett kort med nätet i fokus och med lite tunt nät som detalj blir det ännu mer framträdande.


En kille i sfären älskar allt vad småkryp heter och att följa spåren som leder in i boet, stallet etc är hans favoriter just nu, så när jag hittade denna lilla spindel på nätet vad det givet.
Häftat fast ett tunt nät vid sidan för att ge intryck av ett verkligt nät.
Kort av Chruss

Spindelnätet kan göras på många olika sätt. Här får vi tips på hur vi kan använda limpistolen för att dekorera med.


Jag har gjort ett enkelt kort där jag har stämplat och embossat tre spindlar. Sedan har jag använt min limpistol för att dra limtrådar över kortet för att få känslan av spindelnät. Jag har även skrivit texten på kortet med limpistolen.
Kort av Kosepute



Trådig närbild
Kort av Kosepute

Om du blir sugen på att varva ditt papperspyssel med lite virkning så kan du göra som Carola, ett spindelnät av garn. Lägg märke till hur den charmiga spindeln har fångat sin fångst i nätet.


Ett kort med spindeltema behövde jag inte fundera särskilt länge på, eftersom jag ville testa virka ett "spindelnät". Dessvärre hade jag varken vitt eller svart virkgarn hemma så det fick duga med lila som jag sedan mistade lite för att skita ner den och göra den mindre klar i färgen.

Jag har världens spindelfobi, så när det kom till att göra en spindel, så valde jag att göra den gullig...hur gullig nu en spindel kan bli!? Piprensare och snurriga ögon fick det bli. Ni ska se originalet av piprensarspindel (som fick leka modell
till denna) som min pojkvän gjort till mig för att bota min fobi, den ser läskig ut.

Kort av Carola

Spindelben
Något som många tycker är läskigt med spindlar är deras långa ben. På Kickens kort kan man nästan se hur spindeln vill springa iväg på sina långa ben.


Jag har gjort ett litet halloween kort med en spindel med gigantiska ben i centrum. Spindeln är gjort av en knapp och papper, benen är pålimmade på baksidan av knappen, vilket ger spindeln en mer "levande" känsla då de inte är på limmade på pappret.
Kort av Kicken

AnnaÖ har skapat ett vackert kort med spindeln i centrum. Även den här spindelsorten tycker jag ser ut att ha spring i benen.


Jag gjorde ett brev kort, utifrån en mall som jag köpt. Jag ritade bara av den på vanligt CS och dekorerade den. Går lite i Halloween-tecken. Spindeln gjorde jag av spill som blev över när jag hade använt mig av en stans. Jag formade till kroppen på frihand.
Kort av AnnaÖ

Happy Halloween
Halloween behöver inte bara vara läskigt. Samara visar med sitt kort att det även kan vara en helg med mycket glädje. Och om du tycker det är otäckt med spindlar kanske detta kortet kan vara något för dig, där spindeln faktiskt är lite söt:)


Stickers är väldigt praktiskt när man har bråttom
När jag skulle göra den här utmaningen skulle vi ha middagsgäster, så jag hade inte tid att pyssla så länge, därför blev mitt kort snabbt och enkelt men ändå med den rätta halloweenkänslan.

Jag tog 2 spillpapper med höstfärger, och 5 stickers, och sen var det klart
Kort av Samara

Trots att en arg stor spindel gömmer sig instucken i fickan på nästa kort så förmedlar kortet massor av glädje med klara färger och en söt glad liten häxa.


Ett Double Pocket Card med Halloweentema som kommer landa i mina brorsbarns brevlåda denna höst. Färgerna jag använt är för mig klassiska Halloweenfärger. För lite mer effekter sydde jag med orange tråd runt de mönstrade papprena.
Spindelstämplarna har jag lånat från en vän innan jag ens visste om detta tema - flyt! Flygande flickan med pumpan på hatten är en digistämpel som jag skrev ut och färglade med mina Polychromo-pennor.
Kort av Mahlin78



Spindlar i närbild
Kort av Mahlin78

maxell avslutar vår spindelkavalkad med ett kort i orange och svart, färger som passar perfekt till Halloween. Jag tycker hon gör alldeles rätt i att ge bort detta till någon som har spindelrädlsa, då kortet i sig ger en spökig känsla medan spindeln verkar vara ganska snäll:)


Ett "enkelt" kort till någon som har spindelrädsla... mooohahahaha

Klockrent mönsterpapper och chipboarddekoration. Det kompletterades med en egentillverkad tejp som också stämplades med passande bokstäver. Klart!
Kort av maxell



Spinnande spindel i närbild
Kort av maxell

Hör du till dem som har spindelrädsla? Tala inte om det för då kanske maxell skickar sitt kort till just dig... Gör istället som Carola och möt rädslan. Skapa med spindlar inför Halloween.

Skrotbokens länkar
Creepy Crawlies-fyrbenta vänner av Alien Bling
Vi spökar med ett öga på klockan av Bi
En färgrik helg av Bi
Djävlar och bevingade varelser av Alien Bling
Häxor och katter av Alien Bling
Pumpaprakt av Alien Bling
Vi berättar om Alla helgonahelgen av LenaS och Alien Bling
Halloweengodis av Bi
Vi bakar inför Halloween av Bi och Sam
Vi tar vad vi har för att fira Halloween av maxell

av Bi och maxell

Det finns många olika sorters färger för skapande. Flera av dem kan vi variera genom att tona ner intensiteten och till och med lyfta bort pålagd färg för att skapa effekter och mönster. I detta inlägg visar vi på flera exempel hur det kan gå till för vattenlösliga färger samt ger några fler tips och trix.

Först säger vi att du bör inte missa utmaningen i slutet av detta inlägg. Där finns något för alla.

Färger. Finns det något roligare att använda när du skapar? Hör du till dem som tycker om att kladda och kludda och leka finns det troligen inte det. Färg kan användas till allt och kan, beroende på vad och hur det används, ge intressanta effekter och mönster.

För Art Journals är färg i stort sett en grundläggande ingrediens. Du behöver inte alla sorters färger eller ens alla färger, men några är bra att ha till hands. Måla och kladda. Lek och experimentera. Lär vad just du tycker om och vad du är bekväm med att använda. Vi garanterar att du kommer att hitta något som passar just dig. Färg är trots allt mångsidigt.

I detta inlägg fokuserar vi på hur du kan variera färgen genom att tona ner och ibland till och med lyfta bort pålagd färg för att skapa effekter och mönster. Presentationen är indelad efter det medie som används - vatten, Blending Solution/Blender respektive citron samt det verktyg du kan använda - suddgummi respektive ditt eget finger. Ja, det här är ett kladdigt och lekfullt inlägg. ;)

Flera av teknikerna har vi presenterat i tidigare inlägg och tutorials varför vi ibland hänvisar till andra inlägg i Skrotbokens blogg. Det här blir ett långt inlägg hur vi än gör och vi behöver inte alltid uppfinna hjulet på nytt. Sätt dig bekvämt, läs, titta och inspireras. Sedan är det dags för lek och när du är klar får du gärna lämna en kommentar med länk till det du skapat. Alternativt kan du e-posta oss på skrotboken(snabel-a)gmail.com märkt “lek med färg”.

VATTEN SOM MEDIE
Flera färger är vattenlösliga och därmed kan de lyftas bort eller tonas ut med hjälp av ett lättillgängligt medie på kran - vatten.

Vattenfärg och akvareller
Det är ingen nyhet att såväl akvareller som vattenfärger av alla de slag har vatten som medie. Här visar Bi hur påförd färg kan lyftas. Hon använde vattenfärger, men metoden är alltså samma för alla vattenfärger och akvareller.

Till detta uppslag i min Art Journal har jag använt mig av vanliga vattenfärger av billigaste slag.

Du behöver

- något att måla på (i mitt fall en Art Journal, papper förbehandlat med Gesso)
- vattenfärger av mer eller mindre bra kvalitet
- vatten
- pensel
- stämpel
- pappersservett eller motsvarande
- oöm arbetsyta och gärna oömma kläder
Inledningsvis målade jag ytan med vattenfärgen i tre lager med torktid emellan. Det går bra att skynda på torkningen med embossingfönen.


Den förberedda sidan i min Art Journal
Foto av Bi

Jag började med att ta bort färg med min vattenpensel genom att rita och lägga på papper som fick suga upp färgen. Vill man bara lyfta ett lager av färgen behöver man bara pensla en gång och torka, medan man om man vill komma djupare får pensla flera gånger och torka emellan. För var gång lyfter man ytterligare lite mer färg.


Lyfter färg med vattenpensel
Foto av Bi

Det går även bra att stämpla med vatten. Jag använde gummistämpel då de “håller kvar” vattnet bättre än clearstamps. Blötte ner en trasa som jag kunde stämpla mot för att fånga upp vattnet och stämplade sedan på mitt färgade papper.
Om det blir väldigt blött kan man även nu lägga ett papper på motivet som får suga upp överskottsvatten och färg. Väldigt fint mönstrade stämplar kan vara svåra att använda till denna teknik.


Stämplar med vatten
Foto av Bi

Den sista teknik jag använde på denna sida målad med vattenfärg var att stänka lite vatten och suga upp det med papper. Några små droppar fick vara kvar utan att jag sög upp vattnet.


På den vänstra sidan det färdiga resultatet av målning med vattenpensel, vattenstänk och stämpling med vatten. Eftersom det är en väldigt ljus färg i översta lagret syns det inte så bra på foto. Till höger visar jag därför samma bild, fast färgmanipulerad i datorn, där man tydligare kan se de olika mönstren.
Foto av Bi



Färdig med första etappen
Foto av Bi

Vattenlösliga vaxkritor
Det finns vaxkritor som är vattenlösliga och här visar maxell lite av allt roligt som du kan göra med dem.

Du behöver
- något att måla på som inte innehåller någon vattenlöslig färg
- vattenlösliga vaxkritor i ett par eller fler färger
- vatten
- pensel
- servett som inte luddar eller motsvarande
- oöm arbetsyta och gärna oömma kläder


Jag har grundat ett uppslag i min Art Journal med vattenlösliga vaxkritor som sedan målats över med ett tunt lager Gesso så att färgerna delvis skiner igenom.
Foto av maxell

Gesso som underlag för uppslaget förseglar den vattenlösliga färgen så att den inte flyter ut om fler färger eller vatten tillförs uppslaget.


Jag valde att göra något med med mitt uppslag innan jag började med tekniken.

Det blev stämplat och en egengjord tejp. Ingen av de färger eller stämpeldynor jag använde är vattenlösliga. Observera att detta är nödvändigt om tekniken ska fungera.

Foto av maxell

Nu är det dags att föra på och sedan ta bort färg.


Måla den övre delen av uppslaget med vaxkritorna och måla ut färgen med vatten. Passa gärna på att vicka boken så att färgen rinner neråt.

Om du tycker att färgen är för svag. Tillför mer färg och måla ut igen med vatten.

Foto av maxell



Innan färgen torkat tillförs, med ren pensel, vatten till de ställen där du vill tona ut eller lyfta bort färgen. Prova dig fram hur mycket vatten du måste tillföra. Passa gärna på att vicka boken igen.

Lägg försiktigt över en servett som inte luddar, tryck lätt med handen och lyft servetten. Det ger något mer lyft av färg, det vill säga att ytorna med vatten blir något ljusare.

Foto av maxell

Om du önskar, kan proceduren med att tillföra färg, vatten och sedan lyfta den upprepas någon eller några gånger. Med en grund med Gesso går det rätt bra då Gesson gör att pappret under står emot väta. Om du målar direkt på papper finns risken att du blöter upp pappret så att det går sönder.


Här visas samma del av uppslaget med färg påförd respektive med färg lyft igen. Ser du skillnaden?
Foto av maxell

Vaxakvareller
Samma procedur som för vattenlösliga kritor kan användas med akvareller och en variant i form av vaxakvareller. Se även ovan under rubriken "Vatten som medie - Vattenfärg och akvareller".


Påförda vaxakvareller som sedan lyfts bort med vatten
Foto av maxell

Distresser
Många känner nog till distresser och att de är vattenlösliga. De används till mycket och vatten tillförs ofta för att tona ner färgen vid färgläggning med distresser. Du har kanske också sett flera olika tekniker med distresser där deras mångsidighet utnyttjas. Tekniken vi visar här är vanligt förekommande även om du kanske inte alltid ser att det är just den tekniken som använts. Den förekommer ofta på tags av olika slag. Här visar vi den dock i något större skala - på ett uppslag i en art journal.

Du behöver
- något att måla på som inte innehåller någon vattenlöslig färg
- distresser ett par eller fler färger
- infärgningsverktyg eller motsvarande
- vatten
- tandborste eller sprayflaska - alternativt din egen hand
- eventuellt en servett som inte luddar eller motsvarande
- oöm arbetsyta och gärna oömma kläder


Mitt underlag är ett uppslag i min art journal som jag grundat med collage av boksidor, Gesso och stämplade klockor.

Notera att klockorna är stämplade med en icke-vattenlöslig stämpelfärg.

När fotot togs hade jag börjat färga in sidan med distresser.

Foto av maxell



Med infärgningsverktyget färgar du in sidan med distresser i en eller några färger. Använd cirkulära rörelser för bästa effekt. Jag valde att lämna något ofärgat eller svagt infärgat.

Notera att trots att stämpeldynan är icke-vattenlöslig har jag lyckats smeta ut lite av de stämplade klockorna. Det beror på att det inte hade torkat klart. Effekten är samma som visades av Lillylva i förra månadens teknik - "Tutorial - Sudda svartvitt/gråskala" med bland annat fadening eller smetning (se även länk sist i detta inlägg). För det här uppslaget smälter effekten in i helheten. Vill du inte ha den effekten - se till att det du eventuellt stämplat har torkat ordentligt innan du färgar in med distresserna.

Foto av maxell



Dags att ta bort eller tona ut färg.

Skvätt vatten på ytan. Använd till exempel en tandborste eller en sprayflaska om du önskar finare droppar. Annars fungerar det också bra att skvätta med handen. :)

Låt vattnet rinna ut och notera hur det tar med sig distresserna. Vicka eventuellt på boken för att få vattnet att rinna och ta med sig färg.

Låt torka som det är eller lägg försiktigt över en servett som inte luddar, tryck lätt med handen och lyft servetten. Det ger något mer lyft av färg, det vill säga att ytorna med vatten blir något ljusare.

Foto av maxell



Samma sida av uppslaget med distresser påförda och sedan lyfta igen.
Foto av maxell

För ytterligare tips kring att lyfta och tona ut distreser med vatten hänsvisar vi till tidigare publicerad tutorial - "Tutorial - Föråldra en julklappsetikett" av maxell. Se även länk sist i detta inlägg.

Pigmentrika färgpennor
En del färgpennor är vattenlösliga. Dessa kan självklart tonas ner och ibland även lyftas bort med vatten - gärna i en vattenpensel.

maxell har tidigare visat ett exempel på använding av vattenlösliga färgpennor där färgen tonats ut.


Här har jag färglagt ett motiv med vattenlösliga färgpennor. Färgen tonas ut ju längre från den pålagda färgen vi kommer samt att jag lyft bort färgen mitt på mössan.

Notera även att jag lade på färg vid noterna, den stämplade texten samt runt motivet. Alla dessa färger har tonats ut.

Kort av maxell


För allmän information om färgpennor och vatten som medie hänvisar vi till en tidigare publicerad tutorial - "Färgläggningsskolan - Färgrika pigmentpennor och vatten" av maxell. Se även länk sist i detta inlägg.

Med tillägg av diskmedel för att skapa mönster
Denna del rör en intressant teknik för att skapa mönster med tillägg av diskmedel till vatten och färg. Det ger intressanta effekter där färgen trängs undan från delar av pappret och fastnar mer på andra ställen, det vill säga att den påförda färgen delvis tonas ner.

Bi visar hur det kan se ut.


Ett kort med bubbelmönstrat mönsterpapper
Kort av Bi

För att få reda på mer hänvisar vi till tidigare publicerad tutorial - "Tutorial - Mönsterpapper med bubbelmönster" av Bi. Se även länk sist i detta inlägg.

CITRON SOM MEDIE
Samma förfarande som ovan under Vattenfärg med vatten som medie. Tänk bara på att göra rent stämpeln noga då citron är uttorkande.


Här har jag stämplat genom att gnugga en gummistämpel mot en citron och sedan stämplat direkt på den målade ytan.

Översta lagret vattenfärg bleks och kvar blir en ljus yta med en lite mer markerad kant än då jag stämplade med enbart vatten.

Som man kan se var textstämpeln inte tillklippt utan den spillde lite extra vid kanterna. På något ställe har det droppat lite extra och där syns tydligt den undre färgen.

Foto av Bi


SUDDGUMMI SOM VERKTYG
Några färger som läggs på kan tas bort eller - om man så föredrar - lyftas bort med hjälp av ett vanligt suddgummi.

Generellt för denna del rekommenderas ett slätt underlag. Annars är risken att suddgummit inte kommer åt alla skrymslen och vrår som kan förekomma i ytans struktur. :)

Färgpennor
Förra månaden, i september, presenterade vi tekniker för att sudda i svartvitt/gråskala. Där hade vi bland annat med kol och blyerts (inklusive svarta och gråa färgpennor).

Samma sak gäller självklart för färgade färgpennor, det vill säga att metoden och tekniken är densamma. Därför hänvisar vi till "Tutorial - Sudda i svartvitt/gråskala" av Bi, Lillylva och maxell för att sudda färgpennor med hjälp av suddgummi. Se även länk sist i detta inlägg.


Det går att sudda såväl blyerts som en del färgade pennor. Tänk på att ha ett bra suddgummi och gärna några stycken av olika storlek beroende på vad du vill sudda.
Foto av maxell


Pasteller
Med pasteller avses här alla former av torra pasteller. Dessa färger kommer vanligen med någon form av appliceringsverktyg. Ett rent verktyg kan användas för att tona eller sudda ut färg som lagts på.

Pastellerna går också att sudda med ett bra suddgummi. Ibland kan du till och med sudda med en papperstuss eller motsvarande. maxell tipsar även om tops och sminkredskap med skumgummi- eller bomullstopp.

Principen är enkel. Lägg på pastellerna och tona ut eller sudda ut i lager på lager tills du är nöjd. Enkelt och effektfullt.

Här visar maxell ett exempel med pasteller i ett lager.

Du behöver
- något att måla på
- torra pasteller
- ett finger :)
- eventuell mall och valfri penna
- ett bra suddgummi - gärna flera i olika storlek
- oöm arbetsyta och gärna oömma kläder
- fixeringsspray eller motsvarande


Börja gärna med att rita en ram med - i princip - valfri penna. Denna ger dig gränser för var du ska ha pastellerna. :)

Rita i med pastellkrita. Du behöver inte vara noggrann i detta steg - helst inte om du gör som mig och använder en mall.

Foto av maxell



Måla ungefär så här med pastellerna och börja sedan gnugga ut dem. Jag använder fingret till detta.
Foto av maxell



Som synes har jag fått pasteller utanför ramen, men det kan som sagt suddas bort.

Börja sudda och...

Foto av maxell



... sudda tills du är nöjd.

Den nedre bilden visar en färdigsuddad cirkel i min Art Journal.

Foto av maxell

För att försegla pastellerna använder du fixeringsspray eller motsvarande.

Vi visar även hur ett färdigt resultat kan se ut genom att visa ett annat uppslag i en annan av maxells Art Journals. Detta uppslag har visats som finns i ett tidigare publicerat inlägg (se länk sist i detta inlägg).


Ett uppslag i min Art Journal med påförda pasteller som suddats och tonats ut i flera lager.
Art Journal av maxell

DITT FINGER SOM VERKTYG INKLUSIVE RESIST- OCH FADENINGEGENSKAPER FÖR ATT LYFTA OCH TONA FÄRG
Några färger går att tona ut med hjälp av ett finger eller - om du inte vill få färg på ditt finger - något annat lämpligt. :)

Ovan har vi ibland nämnt ett finger som verktyg för att sudda eller tona ut färger. Här gäller överlag att färger som ännu inte torkat kan gå att lyfta med ett finger samt att färger som inte fäster perfekt på underlaget också går att tona ut eller sudda med hjälp av ett finger.


Resist med stearin för ett papper som jag (maxell) och min lilla man färgat in med hjälp av snö
Foto av maxell

Detta handlar också om att vissa påförda färger på en yta med resistegenskaper går att torka bort med finger - eller om du så föredrar - en trasa eller papperstuss. Om färgen ännu inte torkat blir det lättare att torka bort den från resistytan. För att se vilka färger detta handlar om och få mer tips - hänvisar vi till tidigare publicerade tutorials - "Tutorial - Varm embossing med tuschpennor" av maxell, "Tutorial - Split Negative Stamping med hjälp av varm embossing" av Bi och maxell, "Tutorial - resist med stearin" av maxell samt "Tutorial - Färga in papper med hjälp av snö" av Bi och maxell. Se även länkar sist i detta inlägg.


Kort som använt tekniken fadening eller smetning av motiv stämplat med en oljig stämpeldyna
Kort av Lillylva

En annan intressant teknik i detta sammanhang är fadening eller smetning i samband med stämplar. Förra månaden, i september, presenterade vi tekniker för att sudda i svartvitt/gråskala. Där visade Lillylva hur fadening med svart stämpeldyna går till. Samma sak gäller självklart för andra färger på stämpeldynor, det vill säga att metoden och tekniken är densamma. Därför hänvisar vi till "Tutorial - Sudda i svartvitt/gråskala" av Bi, Lillylva och maxell för fadening med färgade stämpeldynor, det vill säga annat än svarta stämpeldynor. Se även länk sist i detta inlägg.

DET KOMMER MER...
Detta var del 1 av 2 där vi går igenom olika tekniker för att tona ner och lyfta färg. Nästa del kommer att publiceras i november. Lagom för att ge inspiration över jullovet. ;)

Vill du se mer redan nu? Söker du i Skrotbokens blogg finns det många intressanta tutorials och tips att finna. Saknar du något får du gärna höra av dig så kanske just ditt tips eller ditt önskemål blir ett eget inlägg.

UTMANING
Blir du inspirerad och sugen på att testa någon av dessa tekniker? Nu är det dags för lek och; som vi skrev ovan, när du är klar får du gärna lämna en kommentar med länk till det du skapat. Alternativt kan du e-posta oss på skrotboken(snabel-a)gmail.com märkt "lek med färg". Vi vill ha ditt alster senast torsdag den 10e november klockan 23.59 (pip).

Sist, men absolut inte minst, vill vi påminna om att vi överlag presenterar dessa tutorials som tekniker för Art Journal samtidigt som de passar för alla former av skapande.

Skrotbokens länkar

Länkar till relaterade tutorials

- Tutorial - Tona ner och lyfta färg, del 2 av 2 av Bi och maxell - Tutorial för att tona ut eller ta bort färg med fokus på icke-vattenlösliga alternativ
- Tutorial - Sudda i svartvitt/gråskala av Bi, Lillylva och maxell - Tutorial för att tona ut eller ta bort pålagd färg i svartvitt/gråskala
- Tutorial - Varm embossing med tuschpennor av maxell - Resistteknik för att lyfta påförda distresser
- Tutorial - Split Negative Stamping med hjälp av varm embossing av Bi och maxell - Innehåller ett kort av maxell med resistteknik för att lyfta påförda distresser
- Tutorial - resist med stearin av maxell - Innehåller kort av maxell, Martha och Lillylva där stearinets resistegenskaper används för att lyfta bort några olika påförda färger
- Tutorial - Färga in papper med hjälp av snö av Bi och maxell - maxell och son använder resistteknik för att lyfta påförd färg
- Tutorial - Föråldra en julklappsetikett av maxell - Använder vatten tillsammans med distresser för att tona ut färg
- Färgläggningsskolan - Pigmentrika färgpennor och vatten av maxell
- Tutorial - bubblor i massor av Bi - Tutorial för att göra bubbelmönstrade papper

Vissa alster som används för detta inlägg är tidigare är publicerade i följande inlägg
- Tutorial - Sudda i svartvitt/gråskala av Bi, Lillylva och maxell - Innehåller Lillylvas kort med fadeningteknik
- Det goda livet av Bi - innehåller ett uppslag i Art Journal där maxell suddat pasteller
- Tutorial - bubblor i massor av Bi - Innehåller Bis kort för att göra bubbelmönstrade papper
- Tutorial - Färga in papper med hjälp av snö av Bi och maxell - Innehåller pappret med resistteknik och infärgning med hjälp av snö
- Färgläggningsskolan - Pigmentrika färgpennor och vatten av maxell - Innehåller maxells kort med pigmentrika färgpennor och vatten som medie

Prenumerera på: Inlägg (Atom)