av maxell

I detta inlägg skapar vi med inspiration från någon film och använder oss av dold journaling.

Dagens datum, den 30e september, år 1955 avled en välkänd skådespelare. Det var den kvällen som kulturikonen James Dean var med i en bilolycka. Han blev endast 24 år gammal.

Exakt 50 år senare, den 30e september 2005, publicerades de så kallade Muhammedbilderna i Jyllands-Posten. Jyllands-Posten den 30 september 2005. De bilderna fick starka reaktioner världen över. Det har pågått och pågår fortfarande debatt om dessa bilder skulle ha publicerats eller inte.

Till saken hör också att i början av september, den 1a september 1911, startade den svenska censurmyndigheten Statens biografbyrån sin verksamhet. Sverige blev då det det första landet med filmcensur. Byråns syfte var, till en början, att klippa bort de delar i en film som ansågs vara obehaglig, moraliskt stötande och sätta åldersgränser. I år skulle Statens biografbyrå ha firat 100 år, men verksamheten lades ner den 1a januari 2011 efter ett riksdagsbeslut att avskaffa filmcensuren.

Om vi slår ihop dessa tre händelser kommer vi till temat för detta inlägg. Vi skapar med inspiration från någon film och använder oss av dold journaling.

Det finns många sätt för att dölja sin journaling. Den vanligaste är nog att stoppa texten bakom något annat - ett foto eller bakom ett mönsterpapper. Det finns också andra lösningar varav journaling i kuvert och motsvarande samt i rullar som fästs på ett alster är två exempel.

Journaling kan döljas av olika orsaker. Ibland vill du inte dela med dig historien på en gång. Då är dold journaling som kan tas fram av den som det berör en bra lösning. Vid andra tillfällen kan dold journaling möjliggöra att du får med mer text på en annars kanske begränsad yta. Oavsett orsak är dold journaling något som vi alla använder oss av från och till.

Lillylva har dolt sin journaling bakom fotot.


Filmen jag valde är Sin City. Älskar kombinationen av svartvitt med röda detaljer. Eftersom det var så mycket mörkt i bilderna, valde jag att utgå från vit cardstock. Det röda är gjort med en minimister fylld med distress och vatten.
Layout av Lillylva

Det har även Bi gjort.


När jag letade foton till detta tema föll min blick på detta foto av Sam. Inte särskilt smickrande, men när man är liten och har feber kan det mesta hända. Sam har alltid varit en samlare och stenar är nog det som stått högst i kurs. Det låg alltid en massa stenar i olika skålar på hennes rum. Då är det väl bara naturligt att man tar och lägger en kall och skön sten i pannan för att svalka bort febern. Naturligtvis somnade hon. =)

Att finna ett filmtema var inte särskilt svårt för som ni förstår är det rena dårhuset här hemma ibland.

Titeln från filmen Gökboet fick bilda rubrik. Eftersom den engelska filmtiteln kommer från ett barnkammarrim som i slutklämmen lyder "en (gås) flög över gökens bo" fick den skånska gåsen ta plats på tagen som också gömmer den dolda journalingen.
Det rutiga pappret med den stansade kanten får symbolisera nätinhängnaden som finns med på filmaffischen.

Layout av Bi

Jag själv (maxell) skapar i stort sett alla mina layouter i formatet A4. Det innebär att jag har en något mindre yta att tillgå för att till exempel skriva journaling. Samtidigt gillar jag interaktiva layouter och därför passar det bra med dold journaling. Här sitter den instoppad bakom ett mönsterpapper.


Jag inspirerades av Matrix. Vi vet väl hur det är med det röda och det blåa pillret, men hur det egentligen med det gula pillret...?

Det här är andra gånger jag gör en layout med ett blister. Denna gång har det piller i sig... Mer än så behövs inte sägas!

Layout av maxell



Rätt gula närbilder... :)
Layout av maxell

Hur löser du journaling? Låter du en vara synlig? Dold? Eller... hör du till dem som inte använder journaling så ofta?

Nedan finns länkar till tidigare publicerade inlägg som rör filmer och filmens värld. Där finns också ett inlägg som vi publicerade förra året med anledning av de så kallade Muhammedbilderna. Temat där är konstnärlig frihet... Kika gärna och låt dig inspireras. Film kan användas till mycket. :)

Skrotbokens länkar
Filmrelaterade inlägg
Vi skapar om Walt Disneys filmer och figurer av Skberg74
Filmtajm - Inspireras av filmens underbara värld av maxell
Filmtajm - Vi gör en box till våra popcorn av Bi - Tutorial med mall
Mall till popcornbox av Bi
Goth av Milo (tidigare Mimmelie) - Här har så kallade Gothfilmer en central roll
Mörker - Vi skapar med influenser från Goth av maxell - Gothalster passar bra i tiden då det snart är Halloween...
Mall till Kistask av maxell - En Gothinfluerad kistmall
Astrid Lindgren i våra hjärtan av maxell - Astrid Lindgrens böcker har filmatiserats...
Ett inlägg med anledning av publiceringen av de så kallade Muhammedbilderna
Konstnärlig frihet - Frihet inom konsten?av Bi

Med tandad kant...

on 28 september 2011

av maxell

Nu i dagarna firas Frimärkets dag. Skrotboken firar genom att använda den klassiska frimärksformen, det vill säga tandade kanter.

Frimärkets dag, som firas en lördag omkring den 1a oktober var år, är en temadag som ofta sammanfaller med att Posten ger ut nya frimärken. Dagen kommer från en Hans von Rudolphi som var med och arrangerade den första frimärkets dag i Österrike under december månad 1935. Frimärken är en stor hobby med samlare runt om i världen och temadagen firas i många länder - dock vid olika tidpunkter på året. I flera länder ges speciella frimärken ut för Frimärkets dag.

Tema för frimärkets dag 2011 är Hästar och Frögömmen. Speciella frimärksserier säljs med dessa teman till hugade spekulanter. Allmänt är frimärksfest hela dagen lång. Det är utställningar, lotterier och försäljning samt byten av såväl gamla som nya frimärken. Sist i inlägget finns en länk till en lista över arrangemang runt om i landet.

Kanske besöker du något av dessa arrangemang och hittar något att skapa med. Undvik dock till exempel ett svensk 8-skillingbanco med det välkända feltrycket då en 3-skillingkliche halkade med i tryckning. Denna gula treskillingbanco har ett kilopris på hela 562 miljarder kronor...

Annars går det utmärkt att skapa med frimärken. Vi kan använda frimärken på flera sätt varav detta inlägg visar på några. Alla alster här har med den klassiska frimärksformen, det vill säga tandade kanter.

Chruss, som får anses ha rutin på skapande, inleder med ett kort och en betraktelse av frimärket eller frimärksformens plats i skapandet.


När jag började min bana inom stämplingen var det väldigt populärt att göra egna frimärken och att lägga in en text som Happy Birthday, god jul, Sverige 12 kr etc etc.

Mallarna gjorde vi i datorn eller helt för hand. Skar ut rutor i OH-plast något mindre än själva frimärket, duttade färg och stämplade.

På den tiden fanns det saxar med så kallad ''Stamp'' - idag finns det ju även dies att stansa ut med. Kul var/är det!!!

Kort av Chruss

Riktigt effektfullt!

Jag kan säga att jag äger nog en sådan där sax som Chruss nämner. :) Säkerligen har jag också någon die.

Några som definitivt har sådana dies är Mahlin78, Martha och Elin.

Mahlin78 fick en frimärksdie på köpet med sin Cuttlebug, men har aldrig använt den. Här använder hon den för första gången på ett kort.


Jag rotade fram min die som ingick vid köpet av Cuttelbugen, och som aldrig blivit använd! Helt klart på tiden! En rolig dekoration att det är frimärkstaggigt hela vägen runt. Kortet har sommartema, kommer kanske användas till någon som fyller år längre fram i vinter!
Kort av Mahlin78

Martha har i alla fall använt sin frimärksdie - någon gång tidigare. :) Här kommer den till användning igen på ett kort.


Jag har en frimärkesdie som jag knappt har använt. När jag funderade på vilken typ av frimärken jag ville göra som kom jag att tänka på julfrimärken. För att matcha frimärkstemat så valde jag även ett papper med text på som påminner om ett brev.
Kort av Martha

Hurivida Elins frimärksdies går varma eller inte vet vi inte. Här har de i alla fall gått varma för en layout tillsammans med chipboardramar med frimärkskant.


Jag stansade ut några frimärken och använde som masker tillsammans med mist när jag gjorde bakgrunden. Hittade även chipboardramar i gömmorna som har den snygga tandade frimärkskanten.
Layout av Elin

Fler ramar används av Pippin på ett kort. Här är det också mönsterpapper med frimärken och - en härlig detalj - en sydd frimärkskant.


När jag såg temat frimärke kom jag genast att tänka på ett kort jag sett i en blogg. Där hade de frimärksramar runt en bild. Jag har satt små bilder i mina ramar och satt dem i rad. Det mönstrade pappret har också brev och frimärken som motiv och jag har sytt en kant runt pappret som påminner om frimärkskant (syns dock dåligt).
Kort av Pippin

Ett annat mönsterpapper med frimärksformen plockades fram av Samara för att göra en layout.


Farmors kusin Rudolf och hans fru Kerstin, bodde granne med mig några år när jag var barn. De var väldigt snälla, och han var så duktig på att spela dragspel. I år har de varit gifta 61 år och trivs fortfarande tillsammans.

Jag började med ett papper med ett diskret mönster, som jag oftast gör.
Eftersom temat på den här utmaningen var frimärkeskanter, så plockade jag fram mitt papper med motiv av rosenfrimärken, de satte jag som bård på båda sidor på min layout.

Journalingpapperet har texten Dream på sig, det var ju som gjort för en bröllopssida.
Som dekorationer har jag en 3D-stickers med ett fickur, en bit från ett mönstrat papper med en klocka och texten " Tiden", blommor, pärlor och spets kändes också helt rätt för en vintagesida från 1950.

Layout av Samara

Kanske förkommer frimärksformen vanligen i mönsterpapper som har vintageinspirerade och/eller romantiska motiv.

Samtidigt används också frimärksformen i mönsterpapper för att rama in ord och motiv. Här har Kicken använt ett sådant mönsterpapper där hon klippt ut detaljer för att göra sin layout.


Jag hittade ett papper som bestod av "bilder" med hjärtan och kärleks ord på, som var i frimäksform, så vad passar då inte bättre än en bild ifrån ett bröllop? :)
Layout av Kicken

Mönsterpapper förekommer då och då med frimärken eller frimärksformen. Det finns också hela ark som har frimärkskanter. Kosepute har använt ett sådant för sin layout.


Jag har använt mig av ett papper med tandad kant som ser ut som ett frimärke. Jag har hållt resten av layouten ganska avskalad då jag tycker att kanten är så dekorativ i sig.
Layout av Kosepute

Har du inget sådant papper som Kosepute har kan du relativt enkelt göra ett själv. :)

Frimärke förkommer vanligen på något. Ett kuvert eller... ett kort. Här har Pillan gjort ett gratulationskort som ser ut som ett vykort eller, som i äldre tider, ett brevkort. Det är såväl ett stort frimärke med brevkort på och ett stämplat och embossat frimärke på det.


Ett litet gratulationskort som jag gjort så det ska se ut som framsidan av ett brev och brevet är inuti ett frimärke…
Tandade kanter runtikring och ett litet stämplat och embossat frimärke och så en stämpel som fick se ut som en poststämpel. Stämplat linjer för adressfält och använde dymon till texten.

Kort av Pillan

Frimärken och frimärksformen förekommer då och då som stämpel. De kan ha olika utseenden och stilar. Själv tänker jag spontant på stämplar för collagestämpling och därför gjorde jag (maxell) ett sådant kort.


Ett tack kommer tyvärr inte alltid som ett brev på posten. Det var utgångspunkten för mitt kort.

En stämpel med frimärke maskades med en textstämpel och monterades tillsammans med mönsterpapper, stämplade bokstäver och hittat garn samt kork på ett tackkort.

Kort av maxell



Tacksamt frimärkt kort
Kort av maxell

Ytterligare att collagestämplat kort med frimärke finns länkat sist i inlägget.

Annars är frimärke också en återkommande form för att rama in olika motivstämplar. Ibland finns det också, som på Pillans kort här ovan, matchande stämplar för att få poststämpeln på det stämplade frimärket. :)

Stämplade eller ostämplade. Även riktiga frimärken har - hör och häpna - frimärkskanter. De används då och då i skapande. Några länkar till inlägg där sådana alster förekommer finns sist i inlägget. För detta inlägg visar Lillylva på hur det går att altra en liten dosa med frimärken.


Jag valde att altra en liten (väl diskad) snusdosa i metall. Ärvde en jättelik frimärkssamling för något år sedan och har titt som tätt pysslat lite med de som det finns dubbletter av. Nu slank det ned några som inte hade det heller, för att få en monokrom känsla. Turkost var färgen jag valde, så med blåa, turkosa och gröna frimärken blev den faktiskt det – på håll om man kisar lite,.. ;)
Altrad snusdosa av Lillylva



Frimärkt dosa
Altrad snusdosa av Lillylva

Från äldre frimärken i flera bemärkelser via nyare frimärken tillbaka till det äldre frimärkena... Från illusionen av frimärksformen vi bilder på frimärken till riktiga frimärken... Från frimärken i papper via frimärken som stämplas till stämplade frimärken... Frimärken och frimärksformen har bevisligen en plats i skapandet. Vilken plats har den i ditt skapande?

Vill du först få än mer inspiration för skapande med frimärken och frimärksformen följer du länkarna sist i inlägget. Det finns en hel del skapat med frimärken i Skrotbokens blogg. :)

Länkar
Lista från Sveriges Filatelist Förbund över arrangemang runt om i Sverige i samband med frimärkets dag 2011


Skrotbokens länkar
Några inlägg med frimärken och frimärksformen
Säg det med toner av Bi - Innehåller frimärke på en layout av Samara
Vatten, vatten, bara vanligt vatten av Bi - Innehåller frimärksstämpel på collagestämplat kort av Lillylva
Som ett brev på posten av maxell - Innehåller alster med saker som förknippar med Posten varav frimärken och frimärksformen är en sak
Skav i byta grejer... Sams byteshandel del 2 av Sam - Här ingick ett frimärke i byteshandel där alla skapade med samma material på ett och samma alster
ATC - Kort med tema - ATCkort av Bi med frimärken
Gården där hemma... av maxell - Innehåller frimärke på en layout av Samara
75 år sen Gagarin föddes av Samara - Innehåller frimärke på en layout av Samara
Lucia - ljusets drottning av Bi - Kort av Alien Bling utformat som ett vykort, självklart med frimärke
Alfred Nobel och jag av Bi - Layout av Bi med kuvert samt länk till en layout av maxell med frimärken och ett gammalt brev

Inlägg med annat som förknippas med Posten
Från en svunnen tid... - Layout av Bi med gamla kuvert
Födelsedagar - ett tema som klistrar sig fast av maxell - En layout av Samara med gratis klistermärken från posten
Älskar - Älskar inte av Alien Bling - Kort av Carola med motivstämpel där ett kuvert förekommer
Julklappsstugan 28/11 - Vi gör en julpostförvaring - Tutorial av Bi för att göra en egen julpostförvaring

av Mahlin78

I detta inlägg har vi nu kommit fram till ordet för vecka 39 i vår årslånga serie Mini Art Journaling.

Mer information om denna serie finner du genom att följa länken nedan.

Under vecka 39 väljer vi att jobba utifrån ordet Umgås.

Hur du väljer att tolka orden är upp till dig. Nedan får vi hjälp av "Mr Linky" att hålla ordning på de olika bidragen till vår Mini Art Journal serie.

Undrar du över något rörande Mini Art Journaling finns mer information i bloggen följ länk nedan eller i Skrotbokens forum (länkar finns även i högermarginalen).

Har du tolkat ordet Umgås för vecka 39 och lagt upp det i din blogg länkar du här:




Lycka till!

Skrotbokens länkar
Mini Art Journaling av Mahlin78 och maxell
Ord vecka 1 av Mahlin78
Ord vecka 2 av Mahlin78
Ord vecka 3 av Mahlin78
Ord vecka 4 av Mahlin78
Ord vecka 5 av Mahlin78
Ord vecka 6 av Mahlin78
Ord vecka 7 av Mahlin78
Ord vecka 8 av Mahlin78
Ord vecka 9 av Mahlin78
Ord vecka 10 av Mahlin78
Ord vecka 11 av Mahlin78
Ord vecka 12 av Mahlin78
Ord vecka 13 av Mahlin78
Ord vecka 14 av Mahlin78
Ord vecka 15 av Mahlin78
Ord vecka 16 av Mahlin78
Ord vecka 17 av Mahlin78
Ord vecka 18 av Mahlin78
Ord vecka 19 av Mahlin78
Ord vecka 20 av Mahlin78
Ord vecka 21 av Mahlin78
Ord vecka 22 av Mahlin78
Ord vecka 23 av Mahlin78
Ord vecka 24 av Mahlin78
Ord vecka 25 av Mahlin78
Ord vecka 26 av Mahlin78
Ord vecka 27 av Mahlin78
Ord vecka 28 av Mahlin78
Ord vecka 29 av Mahlin78
Ord vecka 30 av Mahlin78
Ord vecka 31 av Mahlin78
Ord vecka 32 av Mahlin78
Ord vecka 33 av Mahlin78
Ord vecka 34 av Mahlin78
Ord vecka 35 av Mahlin78
Ord vecka 36 av Mahlin78
Ord vecka 37 av Mahlin78
Ord vecka 38 av Mahlin78

av Mahlin78

I detta inlägg gör vi en uppföljning för vecka 35-38 i vår årslånga serie Mini Art Journaling.

Mer information om denna serie finner du genom att följa länken nedan.

Under dessa fyra veckorna har vi jobbat utifrån orden Utveckling, viktigt, mål och lycka.

Vi har alla tolkat orden på olika vis, dels genom formatet på våra kort men även beroende på ordets betydelse för oss. Hur du väljer att tolka orden och i vilket format är upp till dig. Varje vecka har vi haft hjälp av "Mr Linky" att hålla ordning på de olika bidragen till vår Mini Art Journal serie.

Undrar du över något rörande Mini Art Journaling finns mer information i bloggen följ länk nedan eller i Skrotbokens forum (länkar finns även i högermarginalen).

Nedan följer exempel från Skrotbokens fasta inspiratörer från de olika veckorna.


Mahlin78 tycker utveckling är viktigt på många olika plan, både privat, jobbmässigt men även inom scrapbookingen.
Mini Art Journal vecka 35 av Mahlin78



Bi har under en lång tid jobbat på att återställa trädgården till just en trädgård. Att se den utvecklas från ett jordupplag är verkligen en härlig utveckling.
Mini Art Journal vecka 35 av Bi




Vad Mahlin78 ser som viktigt har under 2011 ändrats, och idag är det saker som får henne att må bra som ska och får ta plats som är viktiga.
Mini Art Journal vecka 36 av Mahlin78



För oss alla är det mycket som är viktigt, för Bi kan det synas genom ett citat till exempel. I sitt filosoferande kring detta behöver hon både se tillbaka, se nuet och framtiden.
Mini Art Journal vecka 36 av Bi




För tillfället har Mahlin78 ganska många mål i livet, med de är alla av det positiva slaget!
Mini Art Journal vecka 37 av Mahlin78




Att nå framgång med trädgårdsarbetet är verkligen något som är lycka! Det kan Bi intyga :-)
Mini Art Journal vecka 38 av Bi



Att har gjort 1 SMAJ-kort varje vecka hela året är lycka för Mahlin78! Att öppna lådan de förvaras i och möta all den kreativitet och färgexplosion är underbart.
Mini Art Journal vecka 38 av Mahlin78


Har du precis hittat hit till oss och detta tema behöver du absolut inte känna någon panik kring att du missat något. Här skapar du i din egna takt och bara de veckor du känner att ordet passar dig. Vill du lägga upp en länk till ditt alster för en tidigare vecka hittar du länkar till respektive vecka längst ner i detta inlägg.

Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att maila oss, se nedan, eller hälsa på oss i vårt forum, länk dit finns i högermarinalen.
Lycka till!

Skrotbokens länkar
Mini Art Journaling av Mahlin78 och maxell
Uppföljning vecka 1-4 av Mahlin78
Uppföljning vecka 5-8 av Mahlin78
Uppföljning vecka 9-12 av Mahlin78
Uppföljning vecka 13-16 av Mahlin78
Uppföljning vecka 17-21 av Mahlin78
Uppföljning vecka 22-25 av Mahlin78
Uppföljning vecka 26-30 av Mahlin78
Uppföljning vecka 31-34 av Mahlin78
Ord vecka 1 av Mahlin78
Ord vecka 2 av Mahlin78
Ord vecka 3 av Mahlin78
Ord vecka 4 av Mahlin78
Ord vecka 5 av Mahlin78
Ord vecka 6 av Mahlin78
Ord vecka 7 av Mahlin78
Ord vecka 8 av Mahlin78
Ord vecka 8 av Mahlin78
Ord vecka 9 av Mahlin78
Ord vecka 10 av Mahlin78
Ord vecka 11 av Mahlin78
Ord vecka 12 av Mahlin78
Ord vecka 13 av Mahlin78
Ord vecka 14 av Mahlin78
Ord vecka 15 av Mahlin78
Ord vecka 16 av Mahlin78
Ord vecka 17 av Mahlin78
Ord vecka 18 av Mahlin78
Ord vecka 19 av Mahlin78
Ord vecka 20 av Mahlin78
Ord vecka 21 av Mahlin78
Ord vecka 22 av Mahlin78
Ord vecka 23 av Mahlin78
Ord vecka 24 av Mahlin78
Ord vecka 25 av Mahlin78
Ord vecka 26 av Mahlin78
Ord vecka 27 av Mahlin78
Ord vecka 28 av Mahlin78
Ord vecka 29 av Mahlin78
Ord vecka 30 av Mahlin78
Ord vecka 31 av Mahlin78
Ord vecka 32 av Mahlin78
Ord vecka 33 av Mahlin78
Ord vecka 34 av Mahlin78
Ord vecka 35 av Mahlin78
Ord vecka 36 av Mahlin78
Ord vecka 37 av Mahlin78
Ord vecka 38 av Mahlin78



Skrotbokens mail om du vill nå oss antingen med ditt alster eller sponsring av något slag.

av Bi, Lillylva och maxell

Sommaren är förbi och det sjuder åter av aktivitet i landets alla skolor. Datorerna är på stark frammarch i skolarbetet, men ännu behövs våra trotjänare - blyertspennan och radergummit. Idag suddar vi motiv.

En populär skolaktivitet; där det inte duger med en dator, är det kära klottrandet. Lite klotter här och lite klotter där. Nog händer det att bänken får lite extra färg, men oftast är det antecknings- och arbetsböckerna som får extra dekorationer på omslaget eller ute i kanterna. När man kladdat och klottrar behöver man ibland också sudda bort. Idag skall vi sudda.

Vi har ägnat oss åt att med olika tekniker och på olika sätt sudda eller ta bort färg för att få fram önskat motiv. Alla våra alster går i svartvitt eller gråskala.

Sudda blyerts av maxell
När jag var liten satt jag ofta och fyllde hela papper med blyerts som jag sedan gjorde något mer av. Ibland ritade jag i och dit detaljer med mörkare blyerts och ibland gjorde jag som jag gjorde här - suddade bort delar av den blyerts jag fört på för att få fram detaljer och motiv.

Du behöver

- Blyertspenna/blyertspennor - gärna med mjukare stift, det vill säga HB eller än mjukare
- Slätt vitt eller i alla fall ljust papper
- Papperstuss eller motsvarande
- Bra suddgummi
- Eventuella masker och stenciler att sudda efter
- Fixativ eller motsvarande
- Oömt underlag och gärna oömma kläder :)

För denna teknik bör det papper du använder vara slätt och ljust. Med ett slätt papper kan hela ytan täckas med den tunna spetsen som en blyertspenna vanligen har. Det är svårare att åstadkomma samma effekt med ett strukturerat papper. Samtidigt bör även underlaget vara slätt och samtidigt oömt.



Luta pennan och börja måla hela den yta du vill täcka. Det är enklare att fylla större ytor om pennan lutas jämfört med om den används med spetsen mot pappret. Vässa pennan vid behov då stiftet kan bli ojämt slitet och därmed inte når ner mot pappret.



Som överkurs kan du använda dig av så kallad frottage för att skapa mönster i din blyerts. Jag valde att använda två olikmönstrade saker under delar av mitt uppslag för att skapa mönster.

Tänk på att det håll du drar pennan åt ger variation i den pålagda blyertsen. Detta gäller speciellt om du har mönster som du målar över. Läs gärna på allmänna tips om färgläggning med färgpennor eller blyerts för att lära dig mer om detta.

Experimentera också med att variera trycket samt att använda olika grader av mjukhet och hårdhet för blyerts. Vill du få ett parti mörkare kan du också fylla på det flera gånger med blyerts.



Om du önskar tona ut eventuella kanter och linjer som bildats på pappret använder du en papperstuss eller motsvarande som gnuggas lätt över ytan. Gnugga i cirkulära rörelser för jämnare spridning av din blyerts.



När du är nöjd med ditt blyertspapper börjar du sudda. Använd bra suddgummi som verkligen tar bort blyertsen. Kanske vill du också ha olika storlekar på suddgummit beroende på hur mycket du vill ta bort eller snarare vilka mönster du vill skapa. Tryck olika hårt för att variera hur mycket som suddas bort.

Om du suddar fel, vill ändra på något eller helt enkelt förstärka med mörkare kontraster någonstans fyller du på med mer blyerts. Tänk då på att det oftast blir bäst om du återigen gnuggar den ytan med hushållspapper och suddar bort där du vill ha ljusare.



Sudda dina motiv och mönster på fri hand eller använd masker och stenciler att sudda efter. Jag suddade på fri hand, vilket är som att rita på fri hand. Tips om masker och stenciler kommer i nästa teknik i detta inlägg - Sudda grillkol av Bi.



När du är klar med suddandet är det en bra idé att fixera allt. Annars smetar blyertsen ut. Du får blyerts överallt inklusive där du inte vill ha det och ditt eller dina motiv kommer också att smeta igen. Som fixativ använder du fixeringsspray eller motsvarande.

Jag avvaktar dock något med att fixera mitt uppslag för att först göra det helt klart. :)

Lycka till!

Sudda grillkol av Bi

Du behöver
- Papper
- Rest av grillkol
- Suddgummi
- Hushållspapper
- Fixativ/hårspray

Tillvägagångssätt
Efter en grillkväll finns det som regel små rester av kol kvar, en bit av dessa har jag använt till mitt första försök att sudda fram motiv.

Jag började med att svärta in hela pappret ganska tjockt med svärta. Därefter torkade/gnuggade jag in svärtan med hushållsspapper. Jag upprepade processen ett par gånger för att få i så mycket svärta som möjligt. Kolen sitter ganska löst på pappret så man får vara observant på var man rör vid ytan så man inte suddar bort onödigt mycket färg.

Dags att börja sudda fram sitt motiv. Jag använde mig av både fingrarna, hushållspapper och suddgummi. Suddgummi ger den vitaste ytan. Beroende på hur hårt man ha gnuggat in svärtan i första ledet och beroende på suddgummits kvalitet kan man få fram olika mycket vithet. Ett bra suddgummi ger nästan helt vit yta igen.



Arbeta med nyanserna som blir av olika hårt suddad yta för att få fram ditt motiv. Lägg gärna till mer accenter med kolen. Den går att använda som en penna om du får tag på en tillräckligt spetsig flisa.
Arbeta växelvis med att sudda och svärta ner tills du får fram det önskade motivet.

Det går utmärkt att arbeta med maskning i samband med denna teknik.



Jag har här använt ett reklamblad för att göra min egen mask genom att klippa ut mönstret av en stjärnhimmel i det. Jag lägger det på mitt papper och suddar sedan fram motivet. Olika hård suddning ger olika grad av vithet.



Kolen fäster som sagts tidigare inte helt i pappret utan man måste fixera bilden när man är klar.

I brist på “riktigt” fixativ använde jag mig av vanlig hårspray. Det fungerar precis lika bra till att försegla ytan. Om du dock vill vara på den säkra sidan med beständighet bör du använda riktig fixeringsspray.

Fadening med stämpeldyna av Lillylva
Här kommer en liten guide på hur man kan skapa schyssta smetningar med en oljebaserad stämpeldyna som exempelvis Versafine.



Det här är vad som behövs
- en oljebaserad stämpeldyna
- vit cardstock och
- valfri stämpel



Stämpla upp ditt motiv som du vill sudda.



Gå snabbt och med lätt finger över motivet, öka trycket beroende på vilken effekt du vill ha. Nu är det lite olika uppsugningsförmåga på olika papper/cardstock. Många gånger räcker det med att sudda själva motivet, andra gånger kanske man måste ta till det tunga artilleriet.



Som här. Min cardstock vägrade släppa ifrån sig den mängd färg som jag var ute efter, så jag duttade lite med fingret på dynan och gned sedan ut det över motivet där jag ville ha lite extra stuns.



Nu har jag gått lös med fler stämplar och sedan chalkat kanterna med en Fluidchalk. Fungerar bra med andra dynor också, men den här torkar fort och smetar inte så mycket. Mer än där man själv vill.. ;)



Nu har jag dekorerat och monterat min cardstockbit på en kortbas. Lite kladdig om fingrarna, men vad gör det när det blir såhär effektfullt!

Summering
Vi har i detta inlägg presenterat några olika sätt för att sudda fram motiv och detaljer i svartvitt/gråskala. maxell visade på det klassiska vi suddar, det vill säga blyerts. Bi visade att vi även kan använda något som vi i första taget kanske inte tänker på som färg. Grillkol ger ifrån sig färg som kan suddas. Samtidigt använder konstnärer så kallat ritkol. Utöver blyerts och kol finns det självklart fler torra färger som kan suddas i svartvitt/gråskala.

Avslutningsvis visade Lillylva, som en komplettering till de torra färgerna, på en effektfull teknik där blöt färg suddas - fadening med stämpeldyna. Hon rekommenderar en oljig stämpeldyna för denna teknik.

Vår teknikutmaning denna månad blir att skapa ett valfritt alster där du suddar något i svartvitt. Använd detta inlägg som inspiration och släpp fram leklusten.

Lämna in ditt alster genom att lämna en kommentar med direktlänk eller e-posta till skrotboken(snabel-a)gmail.com märkt “Sudda svartvitt”. Skriv gärna något om vad du använt för färg och hur du gick tillväga. Senast tisdag den 11e oktober klockan 23.59 vill vi ha ditt alster för att det - om en månad - ska kunna visas upp i uppföljningen till detta inlägg.

Skrotbokens länkar
Art Journal och relaterade tekniker
Art Journal - Introduktion
Tutorial - Färga in papper med hjälp av snö av Bi och maxell
Collage - en teknik för Art Journal och annat
Collage - Alster - Innehåller alster där vi skapat med inspiration från ovanstående inlägg och gör collage på våra alster
Tutorial - sugrörsblåsning av Bi och maxell - Tutorial för att blåsa färg med sugrör, det vill säga det inlägg som är grund för detta inlägg
Sugrörsblåsning - Alster - Innehåller alster där vi skapat med inspiration från ovanstående inlägg "Tutorial - Sugrörsblåsning" och blås färg med sugrör på våra alster

Sugrörsblåsning - Alster

on 19 september 2011

av maxell

Här följer vi upp vår tekniktutorial från maj månad (Tutorial - Sugrörsblåsning) med skapande alster.

Under maj månad presenterade vi en tekniktutorial med sugrörsblåsning. Efter det inlägget har teknikerna haft ett rejält sommaruppehåll, men nu är det dags. I detta inlägg följer vi upp denna tutorial från maj med skapande alster.

Principen för denna teknik är enkel - Använd ett sugrör för att blåsa färg på valfritt alster. För mer information med tips och råd läses presentation som gavs i Skrotbokens blogg den 20e maj 2011. Inlägget heter "Tutorial - Sugrörsblåsning" (se även länk sist i inlägget).

I princip går det att använda alla sorters färg till denna teknik. Detta gäller så länge de är relativt blöta, det vill säga att de går att blåsa ut med hjälp av ett sugrör. Olika förtunning eller medier går att lägga till för att erhålla en bra konsistens. De flesta har, för detta inlägg, använt sig av akrylfärg som spätts ut med vatten. Några visar också att det går utmärkt att blåsa med andra färger och även att blanda färger.

Vi inleder med att fräscha upp minnet genom att visa två av de uppslag som Bi och maxell visade i teknikinlägget redan i maj. Först visas hur de såg ut då och sedan kommer det färdiga uppslaget. Efter den påminnelsen forsätter vi med fler härliga blåsta mönster och alster.

Vi presenterar vanligen teknikerna som Art Journal, men vi begränsar oss inte till att de endast gäller Art Journal. Här bjuds vi på bred inspiration för användningen av tekniken med sugrörsblåsning.

Distresser
Bi använde sig av distreser som blåstes på ett Gessounderlag...


Ett uppslag i min Art Journal. Sidorna är här först bearbetade med Gesso underlag, distressade två gånger inklusive ett lager med mask. Detaljbilderna visar lite tydligare hur resultatet blev med blåsning enligt alternativ ett - de bruna partierna och enligt alternativ två - de flesta gröna.

På dessa sidor har jag mest arbetat utifrån alternativ två och har då arbetat väldigt nära pappersytan.

Art Journal av Bi

... och det resulterade i ett personligt akvarium eller vatten med sjöväxter.


I teknikinlägget som publicerades inför detta inlägg hade jag med ett uppslag i min Art Journal där jag hade provat olika tekniker med sugrörsblåsning. Så här blev det färdiga resultatet.

Jag associerade till ett akvarium eller en damm- sjöbotten när jag såg de gröna sjögräsliknande formerna. Andra vet jag har sett annat men för mig fick det bli sjögräs. Temat passade bra för det jag ville förmedla till mig själv med detta uppslag.

Utblåsningen skedde lite för högt upp på sidan för att egentligen vara helt perfekt men för mig ligger lite av tjusningen med att jobba i min Art Journal i att det skall "gå undan" lite och därför gjorde jag inte om eller la till mer. Det fick bli en sandig botten istället. Samma sak här, färg/sandblandningen är långt ifrån optimal men det är så här det råkade bli. =) I det hela simmar några fiskar, så som de utformade sig just i den stunden. Uppslaget ser måhända enkelt ut men oj, va mycket symbolik det ligger i det, väl synligt för mig själv - och det är ju för min egen skull det har kommit till. =)

Art Journal av Bi



Skapartext
Art Journal av Bi

Vattefärg
Jag (maxell) blåste med vattenfärger. De lades på ett underlag av Gesso som fått färg på sig...


Uppslag i min Art Journal där jag först målat sidorna med Gesso som fick färg på sig när den torkat. Sedan började jag blåsa genom att använda alternativ 3, det vill säga att suga upp färg i sugröret och blåsa utan den över ytan. Jag lade även på någon extra droppe med färg i kanterna enligt alternativ 1 och blåste i ungefär samma banor som redan bildats. Avslutningsvis målade jag med samma färg utspädd med vatten runt kanten.

På bilden har jag fortsatt med uppslaget och ritat dit detaljer. Än är det dock inte klart. :)

Art Journal av maxell

... och det hela resulterade i ett uppslag med direkt inspiration från min lilla mans uttalande om uppslaget ifråga - en småläskig sak. :)


Här är mitt färdiga uppslag. Jag spann vidare på den spontana kommentar som min lilla man sa till mig när han såg uppslaget. Ett tema som passar nu när höstmörkret kommer närmare och närmare...
Art Journal av maxell



Skapartext
Art Journal av maxell

Distress Stains
Från distresser (men en avstickare i vattenfärg) till en besläktad relativ nyhet - distress stains. Dessa är rätt vattniga i sig varför de går utmärkt att blåsa på direkten. Det har Cajaba gjort och skapat ett kort.


Jag har provat blåsa med sugrör på detta kort. Jag har använt mig av Distress Stain färgerna och tänkte att det borde gå. Jag vill också prova blåsa med tunnare sugrör, jag hade bara grova sugrör. Ovanpå har jag stämplat med en textstämpel.
Kort av Cajaba

Grövre eller tunnare sugrör kan ge något olika resultat. Tänk bara på att det är svårare att blåsa i ett smalt sugrör så se upp så du inte blir för yr i din iver att skapa mönster. ;)

Allmogefärg
Innan vi går in på en vanlig färg i scrapsammanhang - akrylfärg - vill vi lyfta fram en annan färg. Allmogefärgen kan blandas med vatten och blåsas. NHL visar hur det kan se ut med ett kort och missa inte de finurliga tipsen som kommer med hennes tillvägagångssätt.


Utgångpunkt, vit kortstomme. 1. Jag lade ut starkt rosa e-lineblommor från Prima på kortstommen. 2. Blåste vattenspädd mörkturkos allmogefärg rakt ner på varje blomma. 3. Torkade med embossingfön tills de största vattenpölarna försvunnit. 4. Lyfte bort blommorna som färgat av sig på pappret. 5. Tryckte de fuktiga blommorna på de ställen blomtrycken behövde förstärkas. 6. Lät blommorna torka och limmade sedan fast dem med varsin liten halvpärla som dekoration. Även de infärgade blommorna fick halvpärlor.
7. Skumgummi bokstäver formar ordet "hej" och kortets hörn rundades till med en liten punch.

Tanken var egentligen att blommorna skulle fungera som masker, men detta blev ju så mycket roligare Smile Ibland är det bra när det blir "fel"

Kort av Nina/NHL

Riktigt effektfullt.

Akrylfärg
Akrylfärg kommer i olika konsistens. En del är tjockare, medan annan är mer rinnig i sin konsistens. Alla akrylfärger kan spädas med vatten och då, till exempel, blåsas med sugrör. Här bjuds vi på flera inspirationsalster.

Pippin har använt sig av starka färger och skapat en blomstrande layout genom att variera hur hon blåste.


Jag tog akrylfärg, spädde ut den med en hel del vatten. Sen droppade jag på ett akvarellblad och blåste med sugrör. På "blommorna" blåste jag direkt på i mitten och "bladen" blåste jag nerifrån och uppåt. Kul teknik och man kan ju verkligen göra en massa olika alster.
Layout av Pippin

snorsk blåste matchande färger åt i stort sett alla håll och kanter för att få färgerna att blanda sig något. Det uppkomna mönstret används på ett kort.


Jag använde mig av ett albumblad och akrylfärg som jag spädde med vatten. Jag sög upp färg i sugröret och blåste en bit uppifrån över pappret, sen blåste jag åt lite olika håll för att få färgerna att blanda sig. Slabbigt och skojigt! Jag vet två stycken som gärna hade deltagit om de inte hade sovit... Kanske testar utomhus i sommar tillsammans med barnen!
Kort av snorsk



Kort av snorsk

Elin blåste sin färg rakt uppifrån och det gav i hennes fall ett perfekt inslag för ett kort.


Jag använde mig av akrylfärg som jag spädde ut med vatten. Sög upp färg i sugröret och blåste rakt uppifrån (ca 1,5m över pappret).

Med den här tekniken kan man få till hur många olika resultat som helst med så lätta medel som ett sugrör och lite färg, kul!!

Kort av Elin

Kicken passade på att skapa en layout med det medie hon använde för att späda akrylfärgen - vatten. Riktigt passande.


Detta var en ny, och otroligt rolig teknik som jag aldrig provat innan! Jag använde mig utav svart akrylfärg, som jag lagt i någon droppe vatten i, även lite blått akrylfärg. Bilden föreställer mig och min syster när vi badade i Thailand, i och med att det är så mycket vatten i bakgrunden valde jag att fokusera på blått, utöver svart och vitt.
Layout av Kicken

Även vit akrylfärg går att blåsa. Då är ett mörkare underlag att föredra. Här visar Pillan hur det kan se ut när tekniken används för att skapa något som flera börjat på allvar med - julkort.


Jag använde mig av vit akrylfärg som jag spädde ut med lite vatten för tunnare konsistens, och droppade sedan ut på ett rött lite tjockare papper. Blåste därefter ut dropparna över papperet med ett tjockt sugrör. Det hela fick bli bakgrund till ett litet julkort. ”Järneksbladen” har jag ritat på fri hand och sedan färglagt med ProMarkers, därefter ett lager med crackle accent för den blanka effekten som järneksblad har…
Kort av Pillan

Mer färg
De alster som avslutar detta inlägg använder sig av ospecificerad färg. Några använder också flera olika färger på ett och samma alster.

Skberg74 har, med inspiration från är hon surfade efter pyssel för barn, blåst ett ljuvligt träd. Det hela resulterade i en tavla.


Jag har blåst en liten tavla, satt en dag och surfade på tips till pyssel för barn och hittade tipset att göra en körsbärsträdstavla, först målade jag bakgrunden i blått och sen tog jag brun färg och blåste ut till gren innan jag klistrade dit silkespapper i olika rosa toner på "grenen". Ett lite vårigt pyssel kanske men man kan ju klistra dit höstlöv istället om man vill variera sig efter årstid.
Tavla av Skberg74

Visst är det ett bra tips hon ger? Anpassa färgen och färgen på övriga detaljer efter årstiden.

Martha har provat flera olika färger, bland annat mist, och blåste ett speciellt mönster. Det resulterade i ett kort som passar för en kommande högtid och andra tillfällen.


Jag provade att blåsa olika typer av färg och upptäckte att det liknade ett spindelnät. Jag droppade en köpt mist på pappret och blåste ut.
Kort av Martha

Avslutningsvis har Missan78 blåst färg och varit barn på nytt.


Denna utmaningen gillade jag verkligen, resultatet blir både annorlunda och snyggt. Man kände sig nästan som ett barn när man tog fram sugröret och började blåsa. Tänkte på när man blåste bubblor i saften som liten. :D
Layout av Missan78

Följ Missans goda råd och lek du med! Det ÄR kul!

Skrotbokens länkar
Skapa med sugrör och färg
Tutorial - sugrörsblåsning av Bi och maxell - Tutorial för att blåsa färg med sugrör, det vill säga det inlägg som är grund för detta inlägg
Ätbart - Innehåller en layout av maxell där hon använt sugrör för att blåsa ut färg över bakgrunden
Bubblor i massor av Bi - Tutorial för att med hjälp av sugrör skapa bubbelmönster på papper
Art Journal och relaterade tekniker
Art Journal - Introduktion
Tutorial - Färga in papper med hjälp av snö av Bi och maxell
Collage - en teknik för Art Journal och annat
Collage - Alster - Innehåller alster där vi skapat med inspiration från ovanstående inlägg och gör collage på våra alster
Tutorial - sugrörsblåsning av Bi och maxell - Tutorial för att blåsa färg med sugrör, det vill säga det inlägg som är grund för detta inlägg
Sugrörsblåsning - Alster - Innehåller alster där vi skapat med inspiration från ovanstående inlägg "Tutorial - Sugrörsblåsning" och blås färg med sugrör på våra alster
Annat skapande med sugrör
Barnens påsk - Inför påsken 2011 gör vi, tillsammans med barnen, påskblommor med hjälp av bland annat sugrör
Har du gett nyårslöften? - Inför det nya året 2010 använder vi sugrör på våra alster

Prenumerera på: Inlägg (Atom)