av Birgitta/Bi

Hans Majestät Konungens födelsedag, Valborgsmässoafton OCH ovanligt vackert väder i nästan hela landet!!! Idag knyter vi ihop säcken genom att använda knopar på våra alster. =)

2009 ägnade vi vårt Valborgsinlägg åt att värma oss vid eldar. De eldiga alster som gjordes då kan du finna via länkarna nederst i inlägget. Idag hyllar vi istället vår Konung, Carl XVI Gustaf på hans 65 års dag genom att rikta blickarna mot något som ligger honom varmt om hjärtat.

Hans Majestät Carl XVI Gustafs djupa engagemang för natur och miljö väcktes tidigt, mycket tack vare de erfarenheter som vanns som vargunge i Clara-Jacobs scoutkår i Stockholm. Hans djupa engagemang i scoutrörelsen startade tidigt, år 1955. Idag är Kungen hedersscout i Svenska Scoutförbundet, och även ordförande i World Scout Foundation.

Citat ur intervju med scout Carl XVI Gustaf av Mattias Abrahamsson för SCOUTmagasinet

- Jag har alltid varit road av att vara ute i naturen med mina vänner och lära mig sammanhanget i naturen. Det är väl det som jag har levt med sen i hela mitt liv. Jag tror att grunden till mitt miljöengagemang lades mycket tack vare Scouterna.

På stora läger som världsjamboreer eller nationella jamboreer ges Kungen ofta ansvaret att inviga eller avsluta lägret med ett tal inför alla scouter.
I samband med talet har det blivit något av en tradition att Kungen leder "Raketen". Raketen är en lägerbålslek där man med klappande och stampande skjuter iväg en ljudraket.

Skrotboken skickar iväg en symbolisk "Raket" till Hans Majestät idag på födelsedagen och firar genom att använda knopar av olika slag på de alster vi presenterar idag.

På land och till sjöss
Inledningsraderna om man tittar på Wikipedia ang. knop lyder som följer:
Knop eller knut, från nederländskans knoop som betyder "knut", kallas anordning använd för att sammanfoga tågvirke, rep, linor, trådar etc., för att fästa dem vid något, eller för att bilda ögla. Ordet knop används främst av scouter eller i samband med båtar.

Att Skrotbokens inspiratörer funnit sin mesta knopkunskap i samband med just båtliv blir tydligt när vi ser dagens alster. Vi ger oss ut på böljan blå ...


När jag hör talas om knopar kommer jag osökt att tänka på min barndoms somrar som tillbringades i vår segelbåt i skärgården. Ett par bekanta till familjen var med oss ofta och mannen i den båten, Per, brukade ha knopskola med mig! Det var pålstekar, skotstekar, dubbla halvslag om egen part... Tyvärr har jag inte underhållit mina kunskaper något vidare, så idag minns jag inte så mycket.
Layout av snorsk



Råbandsknop med sällskap
Layout av snorsk

snorsk fick inleda med en Råbandsknop. Råbandsknopen kallas även för sjömansknop eller revknop. Namnet har den fått för att den användes till att knyta fast råsegel vid råarna. Det är en knop som används för att binda om något med ett rep, som ett paket, en rulle, ett knippe eller vid läggandet av förband. Råbandsknopen är inte säker vid sammanfogning av två linor och bör aldrig användas för detta ändamål, knopar som skotstek, fiskarknop eller vattenknop till exempel.
Den är dock fullständigt säker att använda på en layout vilket gör att även Kosepute kan andas ut.


Jag är född nära havet, men flyttat därifrån. Så ibland saknar jag havet, speciellt på sommaren! Tur att min pappa har en båt vid kusten som vi kan åka till! Fotot är från båthamnen. Jag har skvätt med glimmer glam för att få känslan av skummigt, skvättande vatten. Vågform på pappret för vågorna. Och en knop på repet för segelbåten.
Layout av Kosepute



Råbandsknop i vitt
Layout av Kosepute

Även maxell använder sig av en Råbandsknop men hon går upp på torra land tillsammans med liten man.


Det händer att vi roar oss kungligt i Stockholm. Här ett foto från Kungsträdgården med slottet i bakgrunden. Ibland händer det att han längtar dit... till slottet, men oftast är det bäst hemma i "kojan". ;)

Den lilla kungen, slottet, kronan, kungen och en kunglig tofs kompletteras med två knopar. En klassisk råbandsknop och en blodknut - båda knutna med dubbla "rep".

Layout av maxell



Råbandsknop och Blodkut
Layout av maxell

Blodknut är en knop som är lämplig för att sammanfoga linor eller tunnare rep av samma tjocklek. Den är vanlig för att förlänga fiskelina, särskilt för flugfiske. I handarbetssamanhang kan den användas som avslutningsknut eller som mönsterdetalj.

Efter det strandhugget - man måste väl i land för att besöka slottet en dag som denna =) - beger vi oss åter ut i skärgården.
Vi far dock iväg en bra bit och lämnar Stockholms skärgård bakom oss för en tur i solnedgången. Även om Mahlin78 har mångårig seglarvana handlar just denna layout om en annan form av sjöfärd.


I mars 2008 var vi på Aruba och då åkte vi på en så kallad Sunset Trip, en båttur i solnedgången helt enkelt. Katamaran är inget jag är van vid, trots att jag har seglat i ca 20 år. Knopar däremot är jag van vid, och särskilt en knop har följt mig genom åren - pålsteken. En seglarinstruktör hade en väldigt pedagogisk ramsa som användes när vi skulle lära oss att knyta knopen, därav att den fortfarande sitter kvar i mitt minne!
Layout av Mahlin78



Pålstek
Layout av Mahlin78

Kan ramsan möjligen ha varit den om Prinsessan och draken?
När man lär ut pålstek gör man det ofta genom att berätta en saga om en drake som kommer upp ur en sjö och fångar prinsessan och drar ner henne i djupet

Pålstek är en knop som används för att göra en fast ögla på ett rep.
Pålsteket är lätt att slå och lätt att lösa upp efter belastning. Öglan är pålitlig och löper aldrig. Pålsteket används till exempel på förtöjningstrossar. Pålsteken är också möjlig att slå med en hand vilket till exempel används när man slår den kring den egna kroppen som räddningslina.
Det är kanske inte för inte som Pålstek ibland kallas för "kungen bland knopar".


Jag har gjort ett seglingsinspirerat grattiskort. Som dekoration och även en liten present har jag gjort en nyckelring med en knop på. Knopen kallas apans näve. Den blev ganska liten eftersom jag hade ganska tunt snöre.
Kort av Pippin



Apans knytnäve eller Apnäve
Kort av Pippin

Apnäve är en knop som oftast används för att avsluta en tamp. Knopen är oftast rund och mycket hård.
Knopen kallas ibland för kastlineknop eller livlineknop. Anledningen till det är att den användes i ändan på kastlinor. En bra knop om man vill kunna kasta ett tunt rep en längre sträcka en knop i ena änden ger en bra kasttyngd framför allt om man binder in något tungt i knopen. Vidare kan man använda den som flöte om man istället sätter in en bit kork i knopen.


Jag har gjort ett blomkort (ett sånt man sätter i blombuketten) där jag använde en knop som dekoration. Tanken är att det skulle vara en åtta men jag vet inte om det blev det eller om jag helt enkelt hittat på en egen knop.
Kort av Skberg74



Åtta?
Kort av Skberg74

Jag har tyvärr för dålig syn för att avgöra om Åttan är riktig eller ej men lite information om Åttan kan jag bjuda på. =)
Åttan är en vanlig seglarknop som används för att förhindra att skot löper genom öglor. Slås knopen med dubbelt rep erhålles en dubbelåtta vilken används inom klättring. Den dubbla åttan ger en ögla, vilken klättraren kan kroka fast sin sele i.

Knopar till nytta och nöje
Förutom vid scouting och båtliv används knopar inom flera andra fritidssysselsättningar både utom- och inomhus.
För sportfiske finns ett antal knopar speciellt anpassade för fiskelinor.
Ett annat modernt användningsområde för knopar är avancerat friluftsliv såsom klättring och glaciärvandring.

Vill vi nu vara lite mindre äventyrliga kan vi istället ägna oss åt lite mer konstnärliga uttrycksformer genom exempelvis makraméknytning och som visats ovan vid scrapbooking.

Vi önskar dig en fantastiskt skön Valborgsmässoafton med eller utan knåp och knop.

Länkar
Scout.se Svensk Scoutings hemsida
Wikipedia om knopar


Skrotbokens länkar
Valborgsmässoafton - 30 april av Bi, en eldfängd hyllning anno 2009
Sköna Maj välkommen ... av Bi, information om Majblomman

Färgstarka böcker

on 28 april 2011

av maxell

Under påskhelgen var det Världsbok- och upphovsrättsdagen. Med anledning av det använder vi minst en boksida som vi färgat in med hjälp av någon teknik för att skapa valfritt alster.

Världsbok- och upphovsrättsdagen (engelska: World Book and Copyright Day) instiftades av Unesco 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Det är en dag för böcker, författare och läsning samt värnandet om upphovsrätten och människors fria tillgång till information.

Bakgrunden till dagen är spansk. I Katalonien har sedan 1900-talets början den 23e april varit vigd till att fira skyddshelgonet Sankt Görans dag. Dagen firas där med att ge en bok till den man tycker om och få en ros tillbaka samt att en ros ges med köpet av var bok som säljs det datumet. Efter ett spanskt förslag vidgades firandet till att omfatta hela världen. Datumet sammanfaller också med minnsdagar för några kända författare. Den 23e april 1616 är det datum då Cervantes, Shakespeare and Inca Garcilaso de la Vega lämnade jordelivet. Det är också ett datum då flera andra författare endera avlidit eller fötts. Maurice Druon, K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla and Manuel Mejía Vallejo är några kända författare som förknippas med den 23e april.

Världsbok- och upphovsrättsdagen firas den 23e april var år med undantag för några år då dagen bytt datum för att inte kollidera med påskhelgen. 2011 sammanfaller den 23e april med Påskdagen varför det getts rekommendationer om att dagen istället skulle firas den 13e april. Dock är det fortfarande den 23e april som är det officiella datumet för Världsbok- och upphovsrättsdagen.

För detta bokinspirerade inlägg skapar vi valfritt alster med fokus på färg och teknik. Vi anknyter till april månads tävling (se information i i högerspalten) och använder minst en boksida och minst en specifik teknik där färg (sort - inte kulör) ingår för att färga in minst denna boksida. Var alter har också en beskrivning av den eller de tekniker som använts.

Innan vi börjar med alstren vill vi tipsa om att det finns flera inlägg i Skrotbokens blogg som rör tekniker där färg används på ett eller annat sätt för att färga in papper och annat. Titta till exempel under etiketterna "Vi lär oss tekniker" och "Vi använder färg".

Boksidor kan färgas in på många olika sätt. I detta presenteras några exempel. Vilka kan du själv komma på? Vilka har du själv använt? Lämna gärna en kommentar till detta inlägg och dela med dig av dina erfarenheter samt tips och råd.

Distress ink - med eller utan tillägg
Att använda distresser eller distress ink får ses som en "vanlig" infärgning av såväl boksidor som andra papper. Det är intressant att använda distress ink eftersom ingen infärgning är den andra lik. Var infärgning har sitt eget liv och var skapare färgar in på sitt sätt.

Från att ensam ha använts för infärgning har distress ink på senare tid fått ett komplement i form av så kallad Glimmer Mist eller motsvarande. Detta ger en skimrande glittrig yta och kan därför kännas något lyxigare jämfört med att enbart använda distress ink.

snorsk har använt distress ink för att färga in sin boksida. Hon valde två färger och använde Ink Blending Tool som redskap för sin infärgning. På det lade hon sedan ett lager med Glimmer Mist för extra effekt.


Jag tog min boksida och färgade in den med distresser i två olika färger med min ink blending tool. Sedan sprayade jag den med glimmermist i två olika färger. Även det turkosa bakgrundspappret fick lite mist för att passa bättre i färg.

Fotot är från när sonen hade vattkoppor och satt i soffan och kramade sin nalle... Nallen fick han i doppresent och blev omedelbart förälskad! Han "pratade" massor med sin nya kompis till alla släktingars stora nöje, väldigt gulligt!

Layout av snorsk



Layout av snorsk

Carola har också färgat in med distress ink med tillägg av Glimmer Mist. Notera hennes infärgningsverktyg - en disksvamp klippt i bitar.


Jag har färgat in min boksida med Distress Inks och lite glimmermist. Som infärgningsverktyg tog jag en disksvamp som klipptes i mindre bitar och så använde jag den grövre sidan.

Cardstocken har jag också färgat in med glimmermist och stämplat swirls runitikring.
Banden och bokstäverna fick sig också några duschar färg när jag ändå var i farten. :)

Layout av Carola

Utöver att lägga på Glimmer Mist är Perfect Pearls värda att nämna. Detta glittriga pulver kan användas för att uppnå liknande effekter. Blanda pulvret direkt med färg och spraya eller mista över ytan. Den infärgade ytan kan också målas med pulvret i efterhand. Möjligheterna är nästintill oändliga för att uppnå glimrande och lysande effekter. :)

Distress Stains
Närbesläktat med distresser är Distress Stains. Cajaba använder distress ink för att färga in sin boksida som hon skrynklat ihop. Distress Stains kommer med genom att hon använd dem för att grundfärga in en mapp som hon sedan stämplat på. Hon lade även till distress ink för att få extra färg i bland annat kanterna.


En liten mapp för anteckningar har jag gjort. Jag har använt ett vitt papper som jag "kladdat" färg på med Distress stain. Det är ungefär som en bingopenna med en rinnande färg i. Sedan har jag torkat färgen med embossingfön. På det har jag sedan stämplat med olika stämplar för att få mer "liv" i det jag färgat in. På allt detta har jag använt Distress ink och gnuggat in färg på papperskanterna och även över allt jag gjort med olika färger.

Boksidan har jag knölat till ordentligt och sedan färgat in både kanterna och mitt över med olika färger av Distress ink.

Se detaljer i nästa bild.

Detta var riktigt roligt att göra. Att få kladda ordentligt med färg tycker jag är kul. När jag sitter och håller på med detta tänker jag att det ser inte ut att bli något speciellt, men sedan det är klart ser det helt annorlunda ut. Prova gärna! Man kan se på YouTube om man skriver in distress stain. Lycka till!!

Mapp av Cajaba



Den vänstra bilden visar att även till baksidan har jag använt mig av dessa olika infärgningssätt och olika stämplar.

På den högra övre bilden syns det kanske lite tydligare de olika stämplarna jag använt och stämplat över pappret. Fjärilarna var vita, även till dom har jag använt Distress stain.

Den nedre högra bilden visar hur mappen ser ut på insidan. Där har jag använt ett mönstrat papper och bara stämplat lite.

Mapp av Cajaba

Fluid Chalks och andra chalks
Såväl blöta som torra chalks kan användas för att färga in boksidor och andra papper. Färga in hela sidor och tona mer färg här och där.

Ett bra tips om du vill få en distressad sliten look är att göra som MiaPuh gjort för sitt kort. Hon både rev och knycklade ihop sin boksida. Såväl de rivna kanterna som alla veckan tar åt sig mer färg varför resultatet liknar ett gammalt papper som har några år på nacken.


Har gjort ett kort med en gammal boksida, wellpapp, bokstavsstickers och lite spets. Blommorna är rosor som jag gjort av en boksida.

Jag färgade in sidan med lite chalk för att få den lite mer sliten, sen rev jag lite :) och knycklade ihop pyttelite. Chalken jag använt mest är Creamy Brown sen tog jag lite av en mörkbrunare chalk med.

Kort av MiaPuh



Skapartext
Kort av MiaPuh

Passa även på att använda mer än en färg. Minst en ljusare och minst en mörkare nyans ger en bra effekt.

Hobbyfärg, akrylfärg och motsvarande
Färger kommer i många olika former och sorter. Akrylfärger har förekommit inom scrapping i flera år och hobbyfärger kan användas på liknande sätt. Båda kan användas för att färga in boksidor och andra papper.

Skberg74 målade sin boksida med ett tunt lager hobbbyfärg och sedan färga in kanterna med Fluid Chalks samt stämpla en swirl i ena hörnet.


Jag började med att måla boksidan med ett tunt lager gul hobbyfärg. Jag ville att texten skulle synas igenom. När färgen hade torkat inkade jag kanterna och drog med lätt hand med fluid chalk över hela sidan och sen avslutade jag med att stämpla en swirl stämpel i ena hörnet.

Blommorna är egentligen inte svarta utan dom har jag målat med PM-penna och sen använt svart stickles för att få lite glitter i blommorna.

Kort av Skberg74

Vanligen är såväl hobbyfärger som akrylfärger täckande. Detta går att kringgå genom att måla med ett tunt lager och eventuellt även späda ut färgen något. Då kommer underliggande text och mönster att skina igenom. En minst sagt användbar egenskap som ger härliga effekter.

Jag själv använde båda delarna för innehållsförteckningen i min Art Journal. Här är det akrylfärg som är grunden för att täcka över och delvis täcka över befintlig text på mina boksidor.


Jag använder en bok för att skapa min Art Journal och här är innehållsförteckningen. Jag återanvände de olika delarna som finns i boken för att få fyra avsnitt i min Art Journal. Detta innebär att jag målade över och runt boksidan med akrylfärg i olika nyanser och lager. Överst ligger ett tunt lager med guldfärg här och där.

Mellan varven - innan färgen torkat - slog jag igen boken och tryckte därmed över färg till motstående sida. Denna sida kläddes med en bit av alla de papper som jag och min lilla man färgade in med hjälp av snö - se länk sist i inlägget. På det sitter också en del från en av de boksidor vi färgat in på samma sätt samt början på en versrad från en gammal bibel. Den senare färgade jag in med distresser innan montering.

Det mesta har också fått stämplade detaljer i olika matchande färger för att få än mer detaljer och en sammanhållen helhet. :)

Innehållsförteckning i Art Journal av maxell



Innehållsförteckning i Art Journal av maxell

Utöver boksidor med akrylfärg har jag också med dels boksidor infärgade med distress ink och infärgningsverkyg - i mitt fall en svamp - samt boksidor infärgade med distress ink och snö. För att se hur det senare går till följer du länken sist i inlägget.

Aktuell tävling och pågående utmaning
Under april månad pågår en tävling som relaterar till detta inlägg. Där handlar det om att färga in en boksida på valfritt sätt och använda den på valfritt alster. Vinsten är ett härligt matchat paket med scrapsaker från Skaparlusten. Vintage är temat för det priset och bland annat ingår en populär nyare pappersserie och cracle paint - ännu en färg som kan användas för att färga in boksidor och andra papper...

Kika i högermarginalen eller följ länken sist i inlägget för att ta reda på vad som gäller för att delta med chans till att vinna scrapsaker. Missa inte att också titta på vad våra inspiratörer skapat för kreativt med motsvarande kit.

Skrotboken har också en pågående utmaning som passar bra för infärgade eller - för den delen - ofärgade boksidor. Det handlar om Collage. Titta återigen i högermarginalen eller följ länk sist i inlägget för att ta reda på mer och delta.

Länkar
Unescos hemsida för Världsbok- och upphovsrättsdagen - på engelska


Skrotbokens länkar
Tutorial - Färga in papper med hjälp av snö - Tutorial för att färga in papper på det vis som maxell gjort för innehållsförteckningen i sin Art Journal
Collage - en teknik för Art Journal med mera - Presenterat en teknik som kan användas för att skapa med infärgade boksidor. Notera att detta är en pågående utmaning som avslutas den 10e maj 2011 klockan 23.59
Vi hämtar inspiration från böcker - Alster skapade med inspiration från bokomslag

April månads tävling - Färgstarka böcker - All information om april månads tävling som avslutas den 30e april klockan 23.59
April månads sponsor - Inspirationsalster del 1
April månads sponsor - Inspirationsalster del 2
April månads sponsor - Inspirationsalster del 3

av Mahlin78

I detta inlägg presenteras ordet för vecka 17 i vår årslånga serie Mini Art Journaling.

Mer information om denna serie finner du genom att följa länken nedan.

Under vecka 17 väljer vi att jobba utifrån ordet Tid.

Hur du väljer att tolka orden är upp till dig. Nedan får vi hjälp av "Mr Linky" att hålla ordning på de olika bidragen till vår Mini Art Journal serie.

Undrar du över något rörande Mini Art Journaling finns mer information i bloggen följ länk nedan eller i Skrotbokens forum (länkar finns även i högermarginalen).

Har du tolkat ordet Tid för vecka 17 och lagt upp det i din blogg länkar du här:




Lycka till!

Skrotbokens länkar
Mini Art Journaling av Mahlin78 och maxell
Ord vecka 1 av Mahlin78
Ord vecka 2 av Mahlin78
Ord vecka 3 av Mahlin78
Ord vecka 4 av Mahlin78
Ord vecka 5 av Mahlin78
Ord vecka 6 av Mahlin78
Ord vecka 7 av Mahlin78
Ord vecka 8 av Mahlin78
Ord vecka 9 av Mahlin78
Ord vecka 10 av Mahlin78
Ord vecka 11 av Mahlin78
Ord vecka 12 av Mahlin78
Ord vecka 13 av Mahlin78
Ord vecka 14 av Mahlin78
Ord vecka 15 av Mahlin78
Ord vecka 16 av Mahlin78

av Mahlin78

I detta inlägg gör vi en uppföljning för vecka 13-16 i vår årslånga serie Mini Art Journaling.

Mer information om denna serie finner du genom att följa länken nedan.

Under dessa fyra veckorna har vi jobbat utifrån orden positivt, njuta, vårkänslor och acceptera.

Vi har alla tolkat orden på olika vis, dels genom formatet på våra kort men även beroende på ordets betydelse för oss. Hur du väljer att tolka orden och i vilket format är upp till dig. Varje vecka har vi haft hjälp av "Mr Linky" att hålla ordning på de olika bidragen till vår Mini Art Journal serie.

Undrar du över något rörande Mini Art Journaling finns mer information i bloggen följ länk nedan eller i Skrotbokens forum (länkar finns även i högermarginalen).

Nedan följer exempel från några av Skrotbokens fasta inspiratörer från de olika veckorna.


Först ut för vecka 13 är Pippin som med sitt kort påminner oss alla om att livet blir så mycket lättare om man kan tänka positivt.
Mini Art Journal vecka 13 av Pippin



Näst ut är Snorsk som påminner sig själv om att försöka se positivt på saker och ting, istället för att alltid se det värsta tänkbara scenariot!
Mini Art Journal vecka 13 av Snorsk



Pippin sätter ord på det vi alla så väl vet, men ändå glömmer bort - att det är en svårt konst att njuta av varje ögonblick!
Mini Art Journal vecka 14 av Pippin



Snorsk längtar efter sommaren och värmen, och den tiden på året då man bara kan gå rakt ut genom dörren, utan att bylsa på sig en massa kläder. Snart är vi faktiskt där, om inte redan....
Mini Art Journal vecka 14 av Snorsk



Vecka 15 var ordet Vårkänslor och Mahlin78 längtar även hon efter att få slippa vinterjackan och mössan, men även att få grilla och fixa i ordning ytterkrukorna!
Mini Art Journal vecka 15 av Mahlin78



Snorsk bidrag till vecka 15 sprider i sig massor med vårkänslor!
Mini Art Journal vecka 15 av Snorsk



Ordet för vecka 16 var klurigt - acceptera. Inte helt självklart vad som ska stå på baksidan, men för Mahlin78 blev det en påminnelse om att acceptera livets gilla gång och vad det för med sig, på alla plan!
Mini Art Journal vecka 16 av Mahlin78

Har du precis hittat hit till oss och detta tema, behöver du absolut inte känna någon panik kring att du missat något. Här skapar du i din egna takt och bara de veckor du känner att ordet passar dig. Vill du lägga upp en länk till ditt alster för en tidigare vecka hittar du länkar längst ner i detta inlägg.

Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att maila oss, se nedan, eller hälsa på oss i vårt forum, länk dit finns i högermarinalen.
Lycka till!

Skrotbokens länkar
Mini Art Journaling av Mahlin78 och maxell
Uppföljning vecka 1-4 av Mahlin78
Uppföljning vecka 5-8 av Mahlin78
Uppföljning vecka 9-12 av Mahlin78

Ord vecka 1 av Mahlin78
Ord vecka 2 av Mahlin78
Ord vecka 3 av Mahlin78
Ord vecka 4 av Mahlin78
Ord vecka 5 av Mahlin78
Ord vecka 6 av Mahlin78
Ord vecka 7 av Mahlin78
Ord vecka 8 av Mahlin78
Ord vecka 8 av Mahlin78
Ord vecka 9 av Mahlin78
Ord vecka 10 av Mahlin78
Ord vecka 11 av Mahlin78
Ord vecka 12 av Mahlin78
Ord vecka 13 av Mahlin78
Ord vecka 14 av Mahlin78
Ord vecka 15 av Mahlin78
Ord vecka 16 av Mahlin78



Skrotbokens mail om du vill nå oss antingen med ditt alster eller sponsring av något slag.

av Sam

Idag skall jag presentera resten av det jag har gjort med det häftiga material jag fick från månadens sponsor SkaparLusten

I ett tidigare inlägg visade jag det kort jag gjorde utifrån Kickens tutorial men idag blir det lite andra grejer. =)

Jag är inne i en period då jag hellre altrar än gör layouter och det syns tydligt i dagens inlägg.

Kommer du ihåg vad som fanns i paketet?
Här kommer en påminnelse ...


Kitet består av en ursnygg bok, brun cardstock, designark från BoBunny, 1 fp crackle paint och en massa trevliga dekorationer


och alltihop kommer från April månads sponsor


Skaparlusten som sponsrar Skrotboken i april 2011


som dessutom sponsrar månadens vinstpaket! DU glömmer väl inte att vara med i tävlingen! Se information till höger i marginalen.

OK nu är det dags att visa vad jag har hittat på.

Först ett väldigt enkelt bokmärke


Jag klädde en av de medskickade tagsen med en sida ur boken och sprayade med mist. Som mask använde jag en av de fjärilar som jag hade på kortet och dessutom en del av de små spillbitar som blev när jag punchade ut fjärilarna. Kanten är målad med crackle paint. Jag tycker inte om för tjocka och klumpiga bokmärken så den enda övriga dekorationen fick bli bandet och en metalldekoration.
Bokmärke av Sam

Därefter gjorde jag i ordning en ask som jag har haft liggande väldigt länge. Nu kom jag på att den skulle passa perfekt som förvaring av våra bokstavslappar.
Vår familj har en "lek" som vi brukar sysselsätta oss med lite då och då gärna efter middagen. Var och en plockar ut bokstäver som tillsammans bildar ett ord - sen ger man det vidare till en annan vid bordet för att den skall lista ut vilket ord man tänker på. Det kan hålla en sysselsatt ganska länge - ibland med riktigt kluriga ord kan man behöva flera dagar för att komma på det medan andra ord kan kännas igen direkt! Nå, nu var det själva asken det hela skulle handla om ...


Jag ritade upp fyrkanter på alla boxens sidor och lock och så klädde jag rutan med bitar av boksidor som jag rivit ut av boken. Distressade dem först innan jag fäste med decpoupagelack i lager på lager. Målade kanterna med crackle paint men jag målade lite för tunt så det blev inte så bra - målade över med brun akrylfärg istället. Lite av det spruckna syns igenom vilket är häftigt. Sandpapprade lite här och där för att få en lite sliten look. Jag klädde ännu en tag med boksida och distressade även denna. Skrynklade ihop och chalkade lite på vecken. Med mammas hjälp fick jag den till sist som jag ville ha den - som ett stöd bakom mina bokstäver.
ABC-box av Sam



Bokstäverna är målade med ganska tjockt lager crackle paint och sedan chalkade till den färg jag ville ha. Jag fäste dem mot etiketten som vi limmat fast. Toppen är i övrigt dekorerad med en bit web-band, blommor och en nyckel, Ja visst ja, jag emossade ju runt fyrkanten också för att göra en tydligare markering mellan fyrkanten och den målade ytan.
Bilden visar fram- och baksida. På framsidan dekorerade jag också med en av de metall trinkets som jag fick i mitt paket.

ABC-box av Sam

Efter ordlekandet vill man kanske få vara ifred en stund - för att göra läxor, läsa böcker eller bara för att få softa ett tag.
Tänkte att en "Stör ej" - skylt kunde passa då.
Jag hade några dörrskyltar i trä som jag inte använt förut så de fick bli grunden till min stör ej skylt.


Här har jag grundat med akrylfärger som jag tyckte passade bra till de fina knapparna som var med i paketet.
På den gröna sidan har jag valt att sätta fast en klädnypa där jag kan sätta fast olika låt mig vara ifred- meddelanden på. Den rosa sidan är när alla är välkommna, man måste ju ha en sån sida också. =)
Här har jag använt mig av en trinket, en klocka från mönsterpappret, ett band och måååånga knappar från kitet till att dekorera med.

Dörrskylt av Sam

Sist men inte minst - en väska.

Jag tokgillar verkligen det vackra bokomslaget. Det var självklart att jag skulle göra något med det men jag kunde inte riktigt komma på vad. Helt plötsligt när jag satt och lekte med den kom jag på att det ju var en väska!!!
Mamma fick hjälpa mig att komma på något bra att göra själva väskdelen av för att bokomslaget skulle vara locket - det var självklart för mig. Mamma fick dessutom hjälpa mig att forma botten men sen tog jag över. =)


Mamma hittade ett brunt bomullsgarn som stämde bra i färgen. Sen var det bara att virka en påse med lock. Väskan är fordrad med brunt fodertyg (där fick mamma hjälpa till lite igen för att få måtten rätt) och som axelrem tog jag en kedja från ett halsband som jag aldrig använder och sydde fast på insidan. Locket har fått ännu en trinket som dekoration. Väskan "knäpps" med ett magnetlås.
OK, den rymmer kanske inte hur mycket som helst men den är kul och jag gillar den verkligen.

Väska av Sam

Det var vad jag hade att bjuda på idag. Tack till Ilona och SkaparLusten för ett kul paket att arbeta med.

Länkar
SkaparLusten - Webbutik
SkaparLusten - Blogg
SkaparLusten - På facebook


Skrotbokens länkar
Vi presenterar SkaparLusten - månadens sponsor april 2011

Min plats på jorden

on 20 april 2011

av maxell

I detta inlägg använder vi något som tinar fram så här vid vårkanten. På var alster har vi använt oss av sand, jord och/eller lera.

Den 22a april, det vill säga om två dagar från idag, firas sedan 1970 "Jordens dag" på det norra halvklotet. Dagen, som firas under hösten på det södra halvklotet, heter på engelska "Earth Day" och uppmärksammar världens miljöproblem. Om du undrar är svaret ja på frågan om Earth Day är relaterad till Earth Hour som inföll nu i mars. Båda rör något som rör oss alla - vår miljö. Vi håller nog alla med om att vi ska ta tillvara och vara rädda om de resurser vi har att tillgå så att de håller generation efter generation. Vill du veta mer om Jordens dag och vad du själv kan göra för miljön och framtiden kan du läsa vidare på den officiella hemsidan, följ länk sist i inlägget.


Inofficiell flagga för Jordens dag
Bild som är public domain

Skrotboken väljer att uppmärksamma Jordens dag genom att använda något som jorden har att erbjuda. Vi använder oss av jord, lera och/eller sand på valfritt alster.

Alla dessa tre naturliga resurser har länge använts av konstnärer och andra som målar för att blanda med färg. Med sand i färgen erhålls struktur på den målade ytan. Detta används inom inredning för att dölja ojämnheter eller skapa intressanta skiftningar på en målad yta. Konstnärer använder samma sand i färgen för att bygga struktur och skapa dimensioner på sina alster.

Jag själv (maxell) kände att det var läge att prova detta väl beprövade målningssätt och skapade en layout.


Jag blandade sand med akrylfärg och började måla. Visst smulade det en del och jag fick borsta bort lös sand. Resten sitter förhoppningsvis kvar.

Min layout är "naturnära". Färgvalet, fotot och flera av dekorationerna inklusive färgen som blandats med sand används för att påminna om vikten av att vara naturlig. Att alltid vara sig själv och stå för den person som du är. För mig är detta en självklarhet. :)

Layout av maxell



Layout av maxell

Sam har också använt sig av sand och med hjälp av sin mor, Bi, har hon hittat en säker förankring av sanden. En lösning som ger personliga associationer och som väl passar in i temat hon valt att skapa kring.



Så här i påsktider satte jag mig för att dekorera ett påskägg med en del av det sponsorsmaterial som jag fått från SkaparLusten denna månad.

Jag klädde ägget med boksidor och sprayade med olika blå mister. Eftersom misten har olika hav inspirerade färgnamn flög mina tankar iväg till den plats på jorden där jag kopplar av och njuter för fullt. Stränderna i Los Christianos på Teneriffa.
Då fick jag plötsligt för mig att använda en del av de snäckor jag genom åren samlat på mig därifrån och de ena gav det andra och så behövdes det en sandstrand. Mamma hjälpte mig med idén att använda sand och lim för att forma den. Det syns inte så bra på bilden men de supersmå fina sandkornen gör att det gnistrar som diamanter. Jag sprayade ett par lager med sandfärgad mist över den delen. Det gav en kul effekt att det vid kanten till "vattnet" blev en rand som är mer kopparfärgad. Jag tänker på skummet av vågorna när jag ser det. Att sanden är limmad gör att det ser ut som om vattnet just spolats ut över sanden och sjunkit tillbaka igen. Web-bandet påminner mig om fiskenäten som hänger på tork i hamnen. =)

Nu har jag ett ägg att minnas med - har man tur kanske påskharen lägger några euro i den. Euro som jag kan använda nästa gång jag kommer dit.

Påskägg av Sam

Vi håller tummarna att påskharen fyller Sams ägg med det hon önskar och längtar efter.

Från ett s(tr)andnära tema till ett annat. Alex har gjort en layout med foton från en resa till en plats som har en speciell jord - en jord som passande nog har kärlekens färg.


Vi var i Sydafrika på vår bröllopsresa. Detta vackra land har lämnat många starka intryck på mig.

Jag önskar att jag hade tagit med mig lite av den röda jorden hem, men jag fick det i alla fall i digital form. :) Den här layouten handlar om just det - Afrikas röda jord.

Jag har riktig sand på layouten, men det syns knappt. :( Jag mistade cirklarna med Shimmerz Concrete och medan färgen var blöt pudrade jag över lite fin sand med en borste. Så här i efterhand kan jag tycka att jag borde ha öst på lite mer, men jag var nog lite feg. Försökte ta en närbild men det gav inget ...

Layout av Alex



Layout av Alex

Visst går det att limma fast sand på detta vis. Täck med lim eller något annat klistrigt och ös på sand. Låt torka och borsta bort det som inte fastnat.

Själv har jag en gång i tiden gjort en layout med ett foto från en sandstrand på varmare breddgrader. Då limmade jag sanden på ett papper och sydde ovanpå detta fast en overlay med plats för journaling. På så sätt säkerställde jag att den sand som eventuellt lossnar med tiden ändå är kvar där den placerades. :)

Ett annat sätt att lösa detta är att göra som Samara har gjort på sin layout. Återigen är vi ute och reser till platser med soliga sandstränder.


Första gången jag var utanför norden var när vi åkte till Lanzarote 1986. Det var en otroligt lång backe från hotellet ner till stranden. Och ner gick väl an, men när man skulle upp, då var det inte så kul. Vi pratar än i släkten om den hemska backen. ;)

Jag har dekorerat med stickers och en zippåse med sand i. Jag sparade sand från stranden i en filmrulleburk och sen dess har jag sparat sand från mina resor.
Fotona från stranden är lite mörka, så för att ljusa upp dem har jag vit fotomatta under två av dem. Den översta bilden har en fotomatta med att härligt papper som ser ut som vattendroppar.

Jag har ingen rubrik, för min layout är en av många i samma album så det räckte med en liten journalingtag tycker jag.

Layout av Samara

Det är väl härligt att hon löst hur hon kan få med den sand som hon sparat i alla dessa år. En memoriabilia som sitter på dess rätta plats.

Det var det sista alstret i detta inlägg. Alla använde sand på sina alster och ingen valde jord eller lera. Jag kan i alla fall berätta att jag en gång stämplat en layout med lera. Jag tog på mig mina kängor, klev ut i leran och sedan på det papper som jag skulle scrappa på för att göra ett avtryck. Det gick någorlunda. Leran ville inte riktigt som jag ville och jag skarvade lite genom att fylla på med stämpelfärg på kängan ifråga. En dag borde jag prova igen. En lerig dag. Kanske jag borde passa på nu när det är vårlerigt i stort sett överallt? :)

Länkar
Officiell hemsida för Jorden Dag - på engelska


Skrotbokens länkar
Sommar, sommar, sommar... - Innehåller en layout av Skberg74 där hon använt sand

av Bi och maxell

Collage är en enkel och väl beprövad teknik för att lägga in och skapa konst i såväl din Art Journal som i annat skapande. Collage är mångsidigt och det bör finnas något för alla i denna teknik. I detta inlägg presenteras collage främst relaterat till Art Journal, men samma principer gäller för alla typer av collage.

Med största sannolikhet har du gjort minst ett “traditionellt” collage i ditt liv. De flesta som gått i skolan har arbetat med collage någon gång. Kanske har du klistrat bilder tillsammans med löv och annat naturmaterial på en yta för något tema i skolan.

Språkligt är collage både namnet för slutresultatet som benämningen på den teknik som används för att skapa ett collage. Kort sagt är collage en artistisk komposition med hjälp av olika material på en yta. Material väljs fritt och de behöver nödvändigtvis inte “normalt” associeras med varandra. Att göra collage är roligt, vanebildande och kreativt - precis som scrapbooking och kortmakeri. :)

Egentligen är all scrapbooking en form av collage. I detta inlägg ska vi dock fördjupa oss i collage som vanligen används inom Art Journals, så kallad Mixed Media och fler områden. Tekniken kan självklart också användas när du skapar till exempel layouter eller kort.


Ett uppslag i min Art Journal där jag använt mig av flera lager för att bygga upp ett collage av bilder, text och detaljer. Här har jag lekt en del med färg av olika slag och några olika tekniker för att få de olika delarna att smälta ihop och förmedla det jag vill fånga och förmedla.
Art Journal av maxell

Collage skapas för att sammanfoga olika delar - ord, bild/er, färg/er, form/er med mera - till en helhet. Ofta förmedlar ett collage något budskap och/eller en känsla. Ibland är det tydligt vad som förmedlas och ibland är det mer diffust och inbakat i helheten. Ett exempel är att du kan använda ett ord eller en bild för att förmedla en viss känsla. Alternativt använder du istället struktur och färg framför text och bild för att förmedla samma känsla. Variera gärna mellan tydliga och diffusa budskap i dina collage. Experimentera, lek och känn dig fram till vad som passar just dig och just detta collage.

Samla på dig en grund för collage
För att skapa collage och flera collage börjar du samla på dig material. Tänk gärna på vad som inspirerar dig, men välj gärna också sådant som du kanske inte vanligen skapar med. Se på allt med kreativa skaparögon.

Några, av många, exempel på material att använda är

  • spillbitar av papper, tidningar; både dags- och veckotidningar, påsar; både av plast och papper, tapeter och tapetprover, folie; både plast och aluminium, servetter.
  • bokstäver och återigen bokstäver. Här inkluderas allt från utklippta bokstäver från böcker och tidningar via bokstavsstämplar till pennor för att skriva dina egna bokstäver.
  • foton, bilder; till exempel från tidningar och broschyer, vykort
  • snören, band, tråd, pärlor, tyg, knappar, dragkedjor och annat material som du använder för andra former av pyssel och skapande
  • material med en egen struktur; till exempel sandpapper, disktrasa. Här inkluderas även allt som du kan använda för att skapa struktur och mönster samt använda som stenciler eller masker.
  • naturmaterial; löv, trä, blommor, fjädrar med mera
  • allmänt “jox” som du kan använda för ditt collage. Spara smått och gott på en egen plats som din egen skattkista för collage. :)
  • stämplar och saker du kan stämpla med samt stämpeldynor

Som synes behöver du inte springa iväg och handla material för ditt collage. Använd det du har och det du hittar. Saknar du det du vill använda för att uttrycka det du vill - försök tillverka det av material som du har.


Detaljbild från framsidan av min Art Journal. Jag har blandat olika material och använt mig av saker jag samlat på mig. Här finns också en dekoration som jag tillverkat själv av det jag hade.
Framsida för Art Journal av Bi

Utöver saker och material att fästa fast behöver du också någon form av lim eller medie för att fästa fast dem på en yta. Alla former av lim går bra att använda. Prova dig fram vad du trivs bäst med att använda eller kanske har du redan ett favoritlim för ditt scrappande som du kan använda. Tänk dock på vad du ska fästa fast. Använder du tyngre saker satsar du på ett starkare lim. Tänker du använda dig av olika tekniker eller arbeta med struktur bör några olika former av medier införskaffas. Vilka medier du behöver beror på vad du vill göra och vilka medier du trivs med att använda. Ser du någon som skapar något speciellt som du vill prova kan du alltid fråga vad som använts för att skapa just det collaget.

Det är också bra att ha tillgång till färg och pennor - av alla de slag. Titta vad du har hemma i form av akrylfärg, akvarellfärg och vattenfärg, stämpeldynor och refiller, pennor, kritor med mera. Fyll sedan på med vad du känner fattas. Grundläggande är vanligen att ha bra svarta pennor i några olika skriv- och ritbredder och gärna även minst en vit penna.

Välj en bas för ditt collage
Ett tjockare papper/kartong utgör en bra bas för alla collage. Du kan också använda andra material där spånskiva och målarduk är två exempel av många. Basens färg är vanligen underordnad. Basen kan till och med ha ett mönster på sig. Det viktigaste är att det går bra att limma, rita och måla på underlaget.

I detta inlägg fokuserar vi på Art Journal varför basen i stort sett är given. Vi berättade mer om Art Journal och val av Art Journal i ett tidigare inlägg. Följ länken sist i detta inlägg för att läsa mer om detta.

Förbered din Art Journal för collage
Med stadiga och tjocka papper i din journal kan collage göras direkt på dessa sidor. I andra fall kan det vara bra med någon form av förberedelse eller grund för att få ett bra resultat.


Detaljbild från collage i min Art Journal.

På bilden syns stämplar i flera lager. De olika lagren med akrylfärg har getts en extra genomskinlighet genom att fuktas och torkas av med hushållspapper. Det gör att de olika lagren med akrylfärg samt den med distresser färgade bakgrunden skiner igenom.

Art Journal av Bi

En bra grund att arbeta vidare är Gesso. Grunda din sida genom att måla den med Gesso och låt torka. Några fördelar med att använda Gesso är att det inte väter igenom när du fortsätter med flera lager med lim och färg, att det är starkt nog för att du ska kunna göra collage i lager på lager och använda tyngre dekorationer på din sida samt att Gesso möjliggör att du enkelt kan arbeta med struktur på din sida. En nackdel är att din sida har en tendens att bli tung. Samtidigt blir det nästan alltid tungt med collage med alla lager på lager. :) För dig som aldrig tidigare använt Gesso kan det vara intressant att notera att i slutänden blir sidan mjuk och böjbar.

Arbetstekniskt är Gesso en så kallad primer som konstnärer använder för att grunda innan målning. Gesso kommer idag i en vattenbaserad variant som fäster på de flesta material. En yta som täckts med Gesso förhindrar att vätska från lim eller färg sugs upp av grundpappret. Tänk dock på att låta ena sidan torka innan du målar den andra. Om det inte torkat förseglas vätska med pappret och därmed finns risk att sidan lätt går sönder. En yta som täckts med Gesso är i regel inte helt slät varför färg och annat fäster bra och det går att, om så önskas, slipa ytan.
Vanligen kommer Gesso i vitt, men det finns även i färg varav svart kan vara effektfull att använda. Vi rekommenderar att du börjar med vit Gesso eftersom du alltid kan lägga till färg själv. Några exempel på färg som kan användas inkluderar akrylfärg, akvarellfärg och hushållsfärg samtidigt som alla sorters färger går att använda.

Alla sidor behöver, som sagt, inte grundas med Gesso och långtifrån alla som gör Art Journal använder Gesso som grund. Prova dig fram för att se om Gesso är något för dig eller inte. Tänk också på att som grund räknas att färglägga din sidor eller dina sidor i den färg eller de färger du önskar använda.

Gör ditt collage
I grunden är collagetekniken snabb. Detta gäller speciellt när du fått in snitsen och hittat de delar och de steg du själv trivs med att använda. Enkelt sett kan du antingen sätta dig och förbereda de olika stegen i tanken eller “köra på” och se vart skapandeprocessen för dig. Vilket tillvägagångssätt som passar dig avgör du.

För dig som föredrar att planera ditt collage kan det vara en god idé att först lägga ut de motiv, bilder och detaljer du vill använda för att se och eventuellt justera placering med mera. Fotografera gärna ditt collage innan du börjar montera eftersom minnet kan svika och saker kan komma i oordning. :)

Personligen tycker vi (Bi och maxell) att det är roligast att bara göra och se var vi hamnar. Visst kan vi också ha en idé och plan, men vi låter det bli som det blir. Vi har kanske något som vi vill använda oss av och förhoppningsvis kommer det också med i det färdiga alstret. På vägen lägger vi till och drar ifrån saker utifrån vad som för stunden faller oss in.

Detta andra mer spontana sätt att skapa passar inte alla, men vi rekommenderar alla att prova minst en gång. En relaterad bra egenskap hos collage är att du kan göra “klart” och sedan - om du önskar - fortsätta lägga till och ändra saker. Denna egenskap gör också att du kan ändra och bygga om eller bygga vidare. Ett collage som du inte är helt nöjd med kan utvecklas vidare - om och om igen. Du kan låta ditt collage leva och skapa under en längre period, låta det vara klart som det är någonstans på vägen och till och med återanvända delar av ett collage till ett nytt collage.


Detaljbilder från ett uppslag i min Art Journal som visar på hur det kan bli när jag gör saker som faller mig in. De runda ringarna råkade bara hamna där och sedan fick de mer och mer färg. Älghornet lockade till att rita en döskalle med någon form av sjömansmössa på. Sedan tyckte jag det var tomt mellan hornet och ringarna varför det fick bli en sol som kikar fram bakom ett blått moln som regnar...

Kort sagt målade jag en grund, ritade ringar och klistrade fast en bild för att avsluta med att rita och måla i detaljer med hjälp av olika färger. Visst är det några fler lager där, men de kom på som de föll mig in under skaparprocessen.

Art Journal av maxell

För montering av ett collage finns inga regler om i vilken ordning eller hur saker ska göras. Du provar dig fram och hittar en väg som passar dig med tiden. För den som vill ha en vägledning att följa ger vi här en beskrivning av hur olika lager i ett collage kan fördelas. Notera att det är bra att låta vart lager torka innan nästa lager påbörjas samt att några lager med fördel kan delas upp i fler lager. :)

Lager 1
Utgå från cardstock eller ett tjockare papper. Det kan fungera med en sida i din Art Journal.

Lager 2
Grunda med Gesso. Det ger en bra grund för att bygga vidare på genom att det gör att lim och färg inte väter igenom till pappret samt möjliggör att du kan använda något tyngre dekorationer på din sida. Detta lager kan ibland hoppas över.

Lager 3
Lägg på akrylfärg - en eller flera - med hjälp av valfri målningsmetod. Använd gärna olika tekniker varav resist är en av flera. inkludera också gärna andra färger som akvarell/vattenlösliga kritor, andra kritor, mister med mera samt medier.

Lager 4
Fäst boksidor/tidningssidor eller delar därav samt bilder och urklipp i allmänhet. Fästmetoden är valfri. Ibland eller ofta används mod podge eller motsvarande, men det går också bra med allt från decoupagelack till lim eller dubbelhäftande tejp.

Lager 5
Tona ner och täck delvis över det förra lagret genom att måla över med Gesso eller vit akrylfärg. Det går bra att tona ner med andra färger. Detta gör att de fastlimmade bilderna smälter in i helheten.

Lager 6 och uppåt
De föregående lagren kan ses som en grund att bygga vidare på. Efterföljande lager - ett eller flera - använder sig av alla möjliga material, färger och medier tills du anser att ditt collage är klart. Här är det återigen plats för tekniker som till exempel resist, stämplade mönster, färger av alla de slag och då självklart de eventuella dekorationer du vill använda. Här är det också plats för att såväl rita detaljer som att skriva din journal med pennor av alla de slag.


Ett collage som jag byggt upp av, i första hand, boksidor. De är infärgade med distresser och fästa på sidan med decoupelack. Utöver boksidorna har jag använt andra papper för att göra ögon och mun och förstärka collagekänslan. Om samma papper används för alla delar och detaljer kan det blir ett ganska enahanda collage. :)

Grunden för denna sida är en sida i min Art Journal där jag lagt ett lager med matt medium och sedan färgat in med distresser. På det kommer ett par lager med akrylfärger som såväl målats som stänkts på sidan. Sedan kommer själva collaget av boksidor och papper från reklamblad som kombineras med swirlsstämplar. Text och noter har stämplats i flera olika lager. Jag har förseglat sidan med ett lager decoupagelack. Dock stämplade jag även dit text och noter i matchande färger och gav sidan en sista omgång med mist efter förseglingen.

För mig skall/får/bör det inte ta för lång tid att färdigställa en sida i min Art Journal. Då får det hellre bli som det blir. =)

Art Journal av Bi

Praktiska tips
Det går att ge i stort sett hur många tips och råd som helst kring collage och collage i Art Journals. Utöver det som tas upp i introduktionen av Art Journal - följ länk sist i detta inlägg - vill vi nämna tips och råd som att

... klippa och riva bitar av olika sorters papper. Klipp på fri hand eller använd olika mallar att klippa efter med sax eller mönstersax. Riv för hand eller med hjälp av till exempel rivlinjal. I vanlig ordning ger det en ruffig och något sliten yta att riva jämfört med en klippt “rak” kant när du använder sax.


Detaljbild från collage av rivna boksidor och reklamblad.
Art Journal av Bi

... använda foton; hela eller delar av. Använd gärna de som ibland betraktas som “misslyckade foton”. Prova även att digitalt bildbehandla ditt eller dina foton.

... inkludera bilder och stämplade motiv i ditt collage. Klipp ut bilder från till exempel tidningar. Tänk på frågan om copyright och försök därför förändra andras bilder som du använder - se mer under nästa punkt.

... skissa, rita och måla såväl figurer som mönster med hjälp av alla sorters färger och pennor. Använd mallar för dina former och figurer, rita vidare på “färdig” bilder, färglägg, rita i detaljer med mera.


Detalj från ett uppslag i min Art Journal där jag använt en bild på en slingrig varelse som kikar på en fågel. Jag har färglagt och ritat i detaljer i bilden samt förlängt fågelns gren så den sitter på ett helt träd som jag ritade dit.
Art Journal av maxell

... montera delarna efterhand. Under tiden lägger du ut delarna på din bakgrund, flyttar runt och leker med färg, form och material. Du kanske kan låta någon eller några delar falla från handen och hamna där de hamnar. Våga låta detta vara en kluddrig eller brokig process där du tänjer gränser. Blanda färg och mönster som du vanligen inte tycker passar ihop. Det oväntade och oplanerade kan vara det som i slutänden lyfter helheten.

... använda lim som passar det material du ska limma fast. Detta gäller speciellt för tyngre saker och en del material som kan vara nog så kluriga att få att fästa.

... tänka på att alla ytor inte måste vara platta. Skrynkla, vik och så vidare för att ge ytan en intressant struktur.


Detaljbilder från ett uppslag i min Art Journal som visar exempel på bland annat en viss struktur. Denna struktur har skapats med en grund av skrynklat papper där färg lagts ovanpå i lager på lager.

Det går att använd mer eller djupare och tydligare struktur i sin Art Journal, men den kommer att bli svårare att stänga igen... :)

Art Journal av maxell

... låta ditt collage torka. Låt ett lager torka något innan du påbörjar nästa lager och låt ditt färdiga collage torka ordentligt. Se även nästa punkt.

... skydda din Art Journal; både under skapandet och efter under torktiden, från att färg smetar runt och hamnar på fel ställe eller gör att dina sidor klibbar ihop. Som skydd kan du använda vaxat papper, bakplåtspapper eller overheadfilm. Läs mer i inlägget med introduktion till Art Journal - följ länk sist i detta inlägg.

... du kan försegla eller lacka över ditt collage när du är klar. Använd Gesso, mod modge/motsvarande eller decoupagelack. Du kan också använda flytande lim för att försegla din sida. Blanda 3 delar vatten med 1 del lim för en tunn “lack” som du kan applicera med pensel.

... våga experimentera. Blanda färg, form, mönster, material, tekniker, struktur med mera. Våga prova sådant som du inte provat förut.

... du skapar för din egen skull. Det är du som bestämmer vad du vill ta med och hur du vill göra samtidigt som du också kan tillåta det att bli som det blir. :)


Ett viktigt budskap som berör skapandet av Art Journals...
Art Journal av maxell

Dessa punkter är inga regler som måste följa. Se dem för vad de är - tips och råd. Använd de du vill och modifiera efter dina egna behov och önskemål. Sedan är det...

… din tur att dela med dig
Har du några egna tips och idéer för att skapa collage får du gärna dela med dig genom att lämna en kommentar till detta inlägg.

Självklart vill vi gärna också att du delar med dig av vad du skapar och gör i din Art Journal. Lämna kommentar här eller skicka ett e-brev till oss på skrotboken[snabel-a]gmail.com märkt "Art Journal". Kanske har du en rolig teknik som du vill dela med dig av eller en sida/ett uppslag som du vill visa upp för att ge inspiration till alla som är intresserade av denna form av skapande.

Om en månad följer vi upp detta inlägg med skapade collage. Har du ett collage eller blir du inspirerad att skapa ett collage från detta inlägg och denna vägledning skickar du bild och en text om ditt alster till skrotboken[snabel-a]gmail.com märkt "Collage" senast den 10e maj. Berätta i texten hur du gjort ditt collage. Notera att du får skapa valfritt alster med collage, det vill säga att ditt alster måste inte vara Art Journal.

Dagen efter denna uppföljning, det vill säga den 20e maj, presenterar vi en ny teknik som rör Art Journal och skapande i allmänhet.

Skrotbokens länkar
Art Journal
Art Journal - Introduktion
Tutorial - Färga in papper med hjälp av snö

Inlägg med collage
Sagofåglar - Innehåller ett uppslag i Bis Art Journal där hon använt collage

Prenumerera på: Inlägg (Atom)