Smileys eller smilgubbar

on 31 oktober 2010

av maxell

I det här inlägget använder vi så kallade smileys eller smilgubbar på ett eller annat. En enkel och mångsidig symbol.

I oktober månad infaller flera viktiga årsdagar som rör datorer och Internet. En av de saker som flera av oss använder vid datorkommunikation via Internet är smileys eller smilgubbar... ;)

Med anledning av det skapar vi alster som innehåller minst en smilgubbe.

Vi inleder med Pysseltjejens alster där hon har med flera olika smilgubbar. Hon kompletterar det hela med några tänkvärda ord.


Man använder jättemycket dessa figurer när man skriver på datorn.

Jag fann texten hos en livscoauch och tyckte de var väl valda och bra ord som jag ville ta med.

Digitalt alster av Pysseltjejen

Den glada smilgubben är nog den mest välkända. Den förekommer i flera olika sammanhang och den sprider glädje. Här har maxell använt den för att göra en glad hälsning.


Jag har dessa runda och glittriga smilgubbar i olika storlek på ett klisterark. Här använde jag tre av alla färgerna som de kommer i och skapade ett kort med en glad hälsning.

Jag återanvände färgerna på klistermärkena för var ruta. Samtidigt flyttade jag ramarna ett steg till höger för en intressantare effekt. Alla tre rutorna sitter sedan på en bit mönstrat papper i en härlig glad grön nyans och allt sitter mot en vit bakgrund. Enkelt och färgglatt som gör en glad. :)

Kort av maxell



Glittrande färgglada närbilder
Kort av maxell

Lillylva har också använt den glada smilgubben för sitt kort. Hon har skapat mönstret med en intressant teknik och lagt till några passande detaljer. Se själv...


Jag valde att göra något enkelt. En gammal hederlig smiley med små vingar..,

Själva smileyn är först ritad efter en äggkopp i blyerts, sedan lade jag ut lim efter randen och hällde på små, små glaspärlor. Tror de är inköpta på Panduro, väldigt roliga att arbeta med. MEN, de har en tendens att hamna precis överallt, så jag brukar köra samma teknik som med embossingpulver, ett vikt A4papper under.

Kort av Lillylva



Glittrande "glasklara" närbilder
Kort av Lillylva

När vi fick se Lillylvas kort kom Bi med ett annat tips vid användande av dessa små glaspärlor. Vi delar med oss här. Trä en nylonstrumpa över dammsugare när du ska städa upp. De har verkligen en tendens att rulla iväg exakt överallt. ;)

En till som använt smilgubben är Kosepute. Här är det en traditionell "datorskriven" smilgubbe som sitter på en layout med en uttrycksfull individ. Troligen kan ingen som ser denna härliga layout låta bli att dra på smilbanden...


Då jag ser smileys som något modernt ville jag göra en modern layout med mycket färg. Så det blev pappersrullar, egengjorda blommor och mist över layouten som dekorationer.
Layout av Kosepute

Dagen till ära, Halloween, avslutar vi detta inlägg med ett... ja, just det... Halloweenkort.


På detta kort förekommer två figurer som kan härledas till smilgubbar. Det är dels motivet som jag ritat själv. Visst ser vi likheterna med en vanlig leende smilgubbe? :) Det är också solen som sitter där och ler... :)

Jag gillar hur det vita som sitter i bakgrunden på en övre delen av kortet föll ut. Jag kommer för mitt liv inte ihåg vad det brukar kallas, men ja... det passar bra på ett Halloweenkort. Notera bör också att trädet och facklan är icke-scrapsaker. Det är klistermärken som jag en gång i tiden fått av Samara - TACK! De är underbar till det här temat!

Kort av maxell



Kusligt färgglada närbilder
Kort av maxell

Tänk nu på vad glädje en liten glad gubbe kan sprida och denna gubbe passar in i hur många sammanhang som helst. Låt därför smilgubbarna ta plats i ditt skapande.

Avslutningsvis önskas en kusligt glad avslutning på Halloweenkvällen.

Önskar du läsa mer om de händelser som inspirerat oss till detta inlägg läser du vidare nedan. Längst ner ges länk till ett inlägg där smilgubben förekommer på ett alster. Med största sannolikhet har vi publicerat fler sådana alster, men det här vad vi hittade igen just nu... :)

Betydelsefulla händelser i oktober månad relaterade till datorer och Internet
Den 29e oktpber 1969 föds Internet. Det var den dagen som en dator kopplades till en annan dator för första gången. Det hela är det som räknas som en föregångare till dagens världsomfattande nätverk Internet och således är det den dagen som Internet föddes.

Den 25e oktober år 2001 släppte Microsoft operativsystemet Windows XP. XP kommer från det engelska ordet "Experience". Operativsystemet har utsatts för hård kritik för bland annat instabilitet och säkerhetshål. Ändå är det ett operativsystem med enorm genomslagskraft - många känner till det och flera använder Windows XP på sina datorer.

Den 22a oktober 2009 släpptes en efterföljare till Windows XP - Windows 7 - för företagsanvändare och samma operativsystem släpptes, en vecka senare, den 29e oktober 2009, för privatpersoner.

Vad är då ett operativsystem? Jo, det är en samling datorprogram som används för att underlätta kommunikationen med och användandet av en dator. Det utgör helt enkelt länken mellan datorns maskinvara eller hårdvara och de tillämpningsprogram eller applikationer som en användare vill köra och använda på sin dator. Operativsystemet ansvarar för hantering av maskinvaran så att var program får tillgång till det som behövs för att köra programmet ifråga. Operativsystemet koordinerar också alla aktiviteter som körs på en dator och fördelar datorns resurser mellan alla dessa aktiviteter och program.

Många använder små gubbar vid kommunikation med hjälp av datorer och gärna över Internet. Det är de så kallade smileys eller smilgubbarna. De användes ursprungligen till att uttrycka känslor. Var teckenkombination motsvarade en specifik känsla och mottagaren förstod vad sändaren ville säga med just den symbolen. Med tiden har dessa smilgubbar tolkats olika och idag är det inte säkert att en viss symbol tolkas exakt så som du avser. Dock kan vi alltid veta att kombinationen :) förmedlar en glad och positiv känsla...

Skrotbokens länkar
Kontraster - som dag och natt - maxell använder en smilgubbe som detalj på en layout

av Birgitta/Bi

Det känns alltid kul att få kommentarer när man bloggar men extra roligt är det att få feedback i form av vackra alster!

Från och med den 2 oktober firade vi World Card Making Day, hela veckan lång presenterades nya kortmodeller och tutorials var dag.

Inspirerade av dessa har det kommit in fler bidrag som vi vill presentera för er idag. Det är verkligen jätteroligt!

Det som gör det hela extra roligt är att både Yvonne, Maya och maxell har vidareutvecklat tekniken eller användningsområdet och därmed gjort det till sitt eget. *Gillas skarpt*

Kortveckan inleddes med tutorials över olika värmeljuskort. Här bjuder Maya på ytterligare ett användningsområde för denna kortvikning.


Snart fyller barnens stora kusin år. Förra året fick han ett rymdkort som han verkligen gillade. Han är en färgglad kille som älskar starka färger och jag tror han tycker allra bäst om orange. Därför gjorde jag en lite annorlunda kombo med orange och knallgrönt. Han har sedan han var yttepytte älskat verktyg och jag tror han önskade sig en (riktig) motorsåg förra året när han fyllde år.
Kort av Maya



Här är insidan med en liten tag och plats för några små godispåsar i asken. Har inte köpt några än men fick ett så bra tips om att haribo har stora påsar fulla med småpåsar med godis. Tänkte plutta in så många som ryms där i lådan. Godis är gott!
Kort av Maya

På onsdagen var det min (Bi:s) tur att bjuda på tutorials och eftersom vi firade Samaras ryggsäck 25 år, fick det bli två olika varianter av ryggsäckskort. Olivia nappade på den ena beskrivningen.


Det blev en liten ryggsäck som jag hittade på Skrotboken. Det var kuuul att skapa igen! =)
Ryggsäckskort av Olivia



Insidan och baksidan
Ryggsäckskort av Olivia

Jag gillar att Olivia har vidareutvecklat kortet genom att sätta dit remmar även på baksidan (jag sparade in på dem) =).

maxell nappade på samma tutorial redan från start, men fick inte tiden att räcka till då när det begav sig. Nu passade det bättre att genomföra hennes alternativa användningsområde för ryggsäckskortet.


Det första som slog mig när jag såg Bis tutorial för ett ryggsäckskort i platt modell var att använda det för att göra en memohållare. Jag har en liten man som är i den där åldern när det är en massa saker som ska göras och tas med - vanligen till skolan. Sedan vet jag med mig att både han och jag kan glömma. Det slog mig att om jag gör en slags memosak och inför en rutin att kolla dels varje eftermiddag/kväll och varje morgon kanske vi slipper glömma de där extra strumporna som så väl behövs den här årstiden...

Vår ryggsäck är fylld med lappar där jag stämplat saker som ofta återkommer. Jag har mer än en designtanke med att färga in lapparna i rött. Det går att - vid behov - skriva dit extra kommentarer med blyerts, sudda ut och skriva igen. Genom att det är ojämnt infärgat slipper vi smetet som blir när blyerts inte suddas bort helt och hållet. :)

Sedan är de två fickorna fästa med en distanskudde längst upp. Allt för att det ska vara lättare att stoppa i och ur lapparna och flytta runt det som är aktuellt just den dagen. Även stjärnan på framsidan är fäst med distanskuddar och om man vill kan locket öppnas genom att hålla i stjärnan. Avslutningsvis fäste jag en extra lapp på insidan locket. Där kan veckans återkommande saker fyllas i. Jag har tänkt långsiktigt här och fäst den med flyttbar tejp, dvs det går att ta bort och byta ut den lappen.

Memohållare i form av ryggsäck av maxell



Närbilder som passar en liten man... och hans mor :)
Memohållare i form av ryggsäck av maxell

Här vill maxell passa på att ge ett tips på en sak som hon använde sig av för att göra sin memohållare i form av en ryggsäck.


Mallen för ryggsäcken har rundade hörn. De bör vara symmetriska. Jag - och säkert flera med mig lyckas inte alltid följa mallen till punkt och pricka. Då kan följande tips komma till användning.

Klipp det ena rundade hörnet. Vänd på pappret och lägg det lilla utklippta hörnet i det andra hörnet och rita av med blyerts - se bilden. Tänk på att rita så nära din lilla "mall" som möjligt. Klipp ut det andra hörnet. Nu bör de vara så lika som möjligt även om du klippt olika i mallen. ;)

Foto av maxell

Mot slutet av veckan; den 8e, presenterade Pippin sin version av Lapptäckesteknik. En teknik som fått både Yvonne och flera av oss Skrotbokare att testa metoden. Ett väldigt kul sätt att få användning för även de minsta spillbitarna.


Den här gjorde jag först som ett prov och tyckte det var så roligt och enkelt. Här stämplade jag direkt på i en brun färg. En fjäril fick vara med.
Kort i lapptäckesteknik av Yvonne



Det här har jag gjort helt i svart-vitt. Jag torrembossade alla papper först.

Stämplade två hörnor som jag sen silverembossade. Stansade ut en Spellbinder till mitten som fick lite svart på sig och en silverfärgad fjäril.

Kort i lapptäckesteknik av Yvonne



En gång i månaden brukar församlingen här hemma ha pysselkväll. Mamma och jag brukar gå dit och den här gången visade mamma för de andra hur man gör lapptäckeskort. Jag blev sugen och eftersom mamma ställde sig och skar ut en massa remsor på sin skärmaskin så tog jag chansen att norpa åt mig en hög! =) Det var faktiskt väldigt kul att göra kortet framför allt som jag slapp skära till bitarna själv.
Kort i lapptäckesteknik av Sam



Ett kort där jag använt mig av "Pippins lapptäckesteknik". Det är ett utmärkt sätt att få gång på papper i spillådan och dessutom väldigt kul.

Detta kort höll jag i lite "flickigt" rosa toner.

Kort i lapptäckesteknik av Bi



Jag gjorde även ett kort utifrån "min" modell av lapptäckesteknik.

Dessa kort fick tjäna som demonstrationskort vid träffen på församlingen.

Kort i lapptäckesteknik av Bi

Som avslutning på veckan ägnade vi dagen åt att göra kuvertkort. Pippin har tagit fasta på detta och har följt instruktionerna till ett väldigt enkelt men effektfullt kort.


Jag passade på att göra ett kuvertkort enligt Bis beskrivning. De blir ju så fantastiskt vackra och är roliga att göra. Jag har gjort den stora blå blomman och kallorna själv.
Kuvertkort av Pippin

Har du också gjort något efter inspiration från Skrotboken så var inte buskablyg utan kommentera och lämna en länk till ditt alster eller maila oss på Skrotboken.

Länkar
Välkommen till Yvonne Alster gjort utifrån tutorial om lapptäckestekniken
Små utbrott av kreativitet Alster gjort utifrån ljuskortstutorial
Lucas, Magnus och Olivia i fokus Alster gjort utifrån mall till Ryggsäck i form av kort.


Skrotbokens länkar
Skrotboken firar WCMD 2010 Här finner du länkar till alla inlägg under Skrotbokens kortvecka anno 2010

av Birgitta/Bi

Kvällarna bli mörkare, fullmånen kastar sitt vita ljus över nejden - det är åter dags för spökerier och rackartyg! Samtidigt ställer vi åter om klockan till normaltid vilket gör kvällens mörker ännu djupare.

All Hallows Eve ( i översättning Alla helgons afton) eller Halloween som det med tiden kom att heta, är åter här. En tradition med ursprung i Irland och delvis ifrån Skottland firas den 31 oktober. Detta skall inte förväxlas med svenskt datum för Alla Helgons Dag som i år infaller den 6e november.

Redan under 50-60-talet finns Halloweenfirande omnämnt i Sverige men det är inte förrän från mitten till slutet av 90-talet som firandet har blivt mer allmänt och som det har anammats av handel och press.
Firandet av Halloween ses numer som etablerat i Sverige och firandet omsätter varje år ca en miljard kronor.

Normaltid
Då det också är sista helgen i oktober är det dags att ställa om klockan till "vintertid", eller som det egentligen heter normaltid, igen. Mer om detta nedan.
Vi väljer därför att skapa alster som passar inför Halloween men ser också till att alla alster har en klocka representerad.
Maxell inleder med ett mustigt kort med en riktig skönhet på. =)


Jag har en samling med Halloweensaker för scrap och liknande. Däri finns mest alternativa saker och jag hittade bland annat en färglagd häxa som är en utskriven målarbild. Så var kortet igång. :)

Minns någon de svarta filtbanden med höstmotiv som kom för några år sedan? I min samling med halloweensaker fanns den vita skyddsplasten kvar och häxan fick ett spökträd med ett staket som också delvis påminner om en kyrkogård. Jag la helt enkelt trädet och staket på min kortstomme och maskade över med svart distress på svamp. Staket fick jag flytta allteftersom för att täcka hela kortet. På sina ställen kom lite svart med och här ger det en viss charm. Jag målade staketet med vit färgpenna (MCP-tekniken) och det svarta skiner lite igenom som smuts. Perfekt! Jag maskade också en måne och ritade dit fladdermöss som flyger. Bandet längst ner, döskallarna och spindeln med nätet är serpentiner. Döskallarna klippte jag ut från den smala pappersserpentinen och monterade på svart- eller gråfärgade ciklar varav en är den som jag använde för att maska månen. :) Katten är en digital halloweendekoration som jag köpte för några år sedan. I ena handen håller häxan en klocka i form av en liten stämpel. Slutligen gjorde jag två pappersremsor och skrev hälsningen för hand.

Det hela är färgglatt och sotigt smutsigt svart. Exakt så som jag gillar det. :)

Kort av maxell



Sotiga närbilder
Kort av maxell

En som verkligen har tagit Halloween till sitt hjärta är Lillylva. Hon har tagit fasta på en kortvikning som vi presenterade under kortveckan då hon gjort ett så kallat Tri Shutter Card. Ett utmärkt kort om man vill frossa i dekorationer.


Jag älskar Halloween. Inte bara den Amerikanska traditionen, utan även vår Svenska Alla helgons afton. Givetvis har jag en hel uppsjö med halloweenrelaterade stämplar.. så efter en stunds botaniserande valde jag ett tiotal att arbeta med. Jag tänkte som så att istället för ett mönsterpapper bygga sektionerna på kortet med hjälp av stämplarna. Baksidan däremot fick förbli enkel.
Tri Shutter Card av Lillylva



Kontrastrik närbild
Tri Shutter Card av Lillylva

Lägg särskilt märke till vad "Benajmin" har i handen.
Det finns fler som uppskattar helgen som för en pysslare kan innebära hur mycket extra kul utmaningar som helst. Stensaxoch påse har även hon ett kort att bjuda på. Här gäller det att ta en ordentlig titt och njuta av den ovanliga dekorationen.


Halloween är ju en sådan rolig tid att pyssla inför! Synd bara att denna dag inte firas mer i Sverige än vad den gör. Hade varit riktigt kul att åka till Usa och uppleva den på riktigt. Mitt halloweenkort har jag försökt få en spindelvävskänsla över genom att göra trådar med hjälp av limpistolen. Riktigt kul pyssel som varmt rekommenderas! :)
Kort av stensaxochpase



Invävd närbild
Kort av stensaxochpase

Med spindelväv i håret och kostymen på plats gör vi oss klara att gå på kalas. Vad passar väl bättre än att ta med en god choklad. Sötsaker kan blidka de flesta monster.


Jag hade aldrig provat på att altra en chokladkaka, så nu blev det äntligen av! Samtidigt gjorde jag även ett kort att antingen ge bort tillsammans med chokladkakan, eller separat.

För mig är det en otrolig utmaning att skapa något till halloween då orange verkligen inte är en färg jag har mycket av, enstaka baksidor på papper ärligt talat! Men hey - det är ju det utmaningar är till för!

Altrad chokladkaka med matchande kort av Mahlin78

Även Martha känner att choklad som gåva; för att blidka diverse demoner och otyg, fungerar var sig du besöker dem eller de kommer och ringer på din dörr för lite "Bus eller godis".


Först gjorde jag ett omslag till en chokladkaka. Bakgrunden är boksidor som jag har färgat in med distresser. Jag har använt urtavlestämplar och embossingpulver på bakgrunderna för att få mer mönster.

Och...

Altrad chokladkaka av Martha



... av resterna som låg kvar på bordet blev det ett inbjudningskort och två placeringskort.
Matchande inbjudningskort och placeringskort av Martha

I vår familj (Bi och Sam) kommer vi för första gången att ha Halloweeninspirerat kalas då det är dags för tjejmiddag/födelsedagskalas just denna helg.
Inbjudningskorten är skickade och dekorationerna börjar ta form.
Dukningen är det som har fått mest av Halloweentema. Med lila duk på bordet och med födelsedagsbarnets önskan om att få äta Tex Mex så infann sig idén att göra egna underlägg till bordet. Alla gästerna skall få göra sin egna.


Tanken är att alla gäster skall få göra sitt egen tablett till dukningen. Framme kommer att finnas alla möjliga papper och dekorationer både färdigtillverkade och mallar till att göra egna.
När motiven är färdiglagda är det dags att laminera. Jag har använt mig av laminat i A3 format. Så här blev mitt förslag.
Det är transparent och fotograferat mot vit bakgrund för att motiven skulle synas lite bättre vid fotograferingen men är helt klart mer effektfullt mot dukens lila färg.

Bordstablett av Bi



Jag har valt att hålla bordsdekorationen till ena kanten av bordet för att ingen av misstag skall råka putta till ljuset. Med en samling spökigt torra kvistar så gäller det att lågan inte kommer för nära. Sparsamt med dekorationer på ljusfatet med andra ord men dessto fler på bordet.
Torra kvistar från en ros med flera växter får utgöra basen. Lite spindelväv och spindlar hör naturligtvis till. Två små spöken får också plats. Ser du vad de är gjorda av? Svaret kommer sist i inlägget. =)
*Skäms* Glömde lägga dit urtavlan som också skall stå i bakgrunden innan fotograferingen så den får du tänka dit.

Bordsdekoration av Bi

Nu har vi sett alster i de traditionella färgerna orange, lila och svart men det behöver inte alls vara på det viset. Ett fantastiskt härligt Halloweenkort bjudet Kicken på - ett kort med hopp om ljusare tider kanske.


Jag valde att göra ett relativt lätt kort. Jag valde ett papper till grund och tog sedan spillbitar och gjorde en klocka. Efter det valde jag ett mönstrat papper, sedan satte jag ihop allt och avslutade med lite dekorationer och skrev dit "happy halloween". Kortet ska min kompis få på en halloweenfest som hon ska ha.
Kort av Kicken

Det var allt vad alster vi hade att bjuda på idag. Hoppas de har gett inspiration till helgens firande. Och så glöm inte ...
ställ om klockan. =)

Normaltid - igen
Förr, då tiden inte spelade så stor roll hade var ort sin egen tid. Klockan ansågs helt enkelt vara 12 på dagen då solen stod som högst på himlen, så kallad soltid. Med järnvägens intåg blev det dock allt svårare att skriva tidtabeller. Statens järnväg införde därför en egen tid, så kallad järnvägstid.
Stationsklockorna hade två minutvisare där den ena visade järnvägstid och den andra lokal tid.
Skillnaden mellan Strömstad och Haparanda var då 45 minuter.

För att ingen passagerare skulle komma för sent til tåget valde man att låta järnvägstiden vara densamma som Göteborgs lokala tid. Detta kunde svårligen accepteras i huvudstaden och en 15 år lång debatt tog vid. Denna utmynnade så småningom i beslutet att införa en Svensk lokaltid.
Detta beslut trädde i kraft den 1 januari år 1879.

Sverige blev härmed först i världen med att införa en gemensam tid.
Numer är det sista helgen i oktober och sista helgen i mars som gäller för skiftet mellan normaltid och sommartid.

Spökfrågan: Yepp, rätt svar är tamponger

Länkar
Wikipedia om Normaltid


Skrotbokens länkar
En färgrik helg av Bi
Halloweengodis av Bi
Dukningar inför höstens bjudningar av Alien Bling
Marbletekniken av Alien Bling
Pumpaprakt av Alien Bling
Creepy Crawlies - fyrbenta vänner av Alien Bling
Djävlar och bevingade varelser av Alien Bling
Häxor och katter av Alien Bling
Vi bakar inför Halloween av Bi och Sam
Häxmall av Bi och Sam
Monster klär i rosa av Alien Bling
Jag syr godispåasr till Halloween av Sam
Vi skapar från samma bild - nr 1 av Bi
Vi berättar om allahelgonahelgen av LenaS och Alien Bling
Hybridscrappa Halloween - oanade möjligheter med datorns hjälp av maxell
Vi tar vad vi har för att fira Halloween av maxell

CAPS LOCK

on 22 oktober 2010

av maxell

IDAG, DEN 22A OKTOBER, FIRAS "INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGEN". MED ANLEDNING AV DET ANVÄNDER VI VERSALER PÅ VÅRA ALSTER... OCH I DETTA INLÄGG... :)

DET FINNS VERKLIGEN DAGAR FÖR ALLT. IDAG, DEN 22A OKTOBER, ÄR FOKUS PÅ VERSALER ELLER STORA BOKSTÄVER. DET ÄR DEN "INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGEN". IDAG FÖRVÄNTAS VI LYSA UPP TILLVARON GENOM ATT LÅTA CAPS LOCK-LAMPAN LYSA PÅ TANGENTBORDET. DETTA GÄLLER HUR IRRITERANDE DET ÄN MÅ VARA MED ENBART VERSALER I EN TEXT. :)

DETTA INLÄGG, MED UNDANTAG FÖR BILDTEXTERNA, SKRIVS SÅKLART MED VERSALER. FATTAS ANNAT EN DAG SOM DENNA. VANLIGEN ANSES DET SOM ATT DU SKRIKER NÄR DU SKRIVER MED VERSALER OCH FLERA KAN TOLKA DET SOM ATT DU TILL OCH MED ÄR ARG. KANSKE HAR VI DETTA FRÅN SERIETIDNINGAR OCH SERIER DÄR UTROP VANLIGEN SKRIVS MED VERSALER. TÄNK DÅ PÅ ATT DET OCKSÅ FINNS ANDRA SYNVINKLAR.

TELEGRAM OCH MOTSVARANDE SKRIVS TRADITIONELLT VANLIGEN MED ENBART VERSALER. NÄR INTERNET BÖRJADE - UNDER 1960-TALET - SKREVS ALL TEXT MED ENBART VERSALER. VERSALER HAR ALLTSÅ VARIT STANDARD I DESSA SAMMANHANG. VERSALER FÖRKOMMER SEDAN I FLERA ANDRA SAMMANHANG PÅ ETT HELT NATURLIGT SÄTT. EN DEL FÖRKORTNINGAR AV UTTRYCK SKRIVS MED ENBART VERSALER. MÅNGA REKLAMTEXTER OCH LOGOTYPER ÄR MED VERSALER. TROLIGEN FÖR ATT DE SKA SYNAS BRA OCH KANSKE OCKSÅ FÖR ATT VI IBLAND SKA HAJA TILL OCH LÄGGA MÄRKE TILL DEM NÄR VI SER DEM.

BOKSTÄVER OCH GÄRNA VERSALER ÄR OCKSÅ POPULÄRT SOM INREDNINGSDETALJER. ENSTAKA BOKSTÄVER, SOM KANSKE ÄR FÖRSTA BOKSTÄVERNA I FAMILJEMEDLEMMARNAS NAMN, ELLER FLERA BOKSTÄVER SOM BILDAR HELA ORD ELLER BUDSKAP PRYDER FLERA HEM. VI SER OCKSÅ BOKSTÄVER PÅ ANDRA INREDNINGSDETALJER OCH INTE SÄLLAN ÄR DET VERSALER. BOKSTÄVER ÄR HELT ENKELT DEKORATIVA. FÖR MIG SOM SMÅBARNSFÖRÄLDER ÄR VERSALER HÖGAKTUELLA. MIN SON HÅLLER PÅ ATT LÄRA SIG ALFABETET OCH ATT LÄSA. HAN LÄR SIG SÅKLART DE STORA BOKSTÄVERNA - VERSALERNA - FÖRST...

SKROTBOKEN ANVÄNDER VERSALER
OAVSETT HUR VI SER PÅ VERSALER ANVÄNDER VI IDAG ENBART VERSALER PÅ VÅRA ALSTER. VI ANVÄNDER DEM DESSUTOM - PÅ ETT ELLER ANNAT SÄTT - I ETT DEKORATIVT SYFTE. NOTERA ATT ALLA BOKSTÄVER PÅ VAR ALSTER ÄR STORA BOKSTÄVER.

VI INLEDER MED EN CANVAS AV MARTHA DÄR HON VERKLIGEN ANVÄNDER BOKSTÄVERNA PÅ ETT DEKORATIVT SÄTT. NOTERA HUR FINURLIGT HON FÅTT MED HELA ALFABETET OCH HUR HON ANVÄNDER FÄRG FÖR ATT FÅ NÅGRA BOKSTÄVER ATT STÅ UT FRÅN MÄNGDEN. EN PERFEKT GÅVA TILL SÅVÄL LITEN SOM STOR.



Jag har gjort en canvas till en liten pojke som heter Ruben. Alla alfabetets bokstäver finns med.
Canvas av Martha



Konstrastfull närbild
Canvas av Martha

KOSEPUTE HAR OCKSÅ ANVÄNT BOKSTÄVER PÅ ETT DEKORATIVT SÄTT FÖR ATT GÖRA SIN LAYOUT. HÄR HANDLAR DET OM ATT ANVÄNDA BOKSTÄVERNA SOM MASKER. KLISTRA FAST, SPRAYA ELLER MÅLA ÖVER, PILLA BORT OCH DU HAR DEKORATIVA BOKSTÄVER.


Jag har satt fast thickers på min layout som jag sedan har sprayat över med blå mist. Och när jag plockade bort thickersen blev det så här fint!

Ser ni att det står Frank?

Layout av Kosepute

JA, VI SER ATT DET STÅR FRANK. ETT UNDERBART SÄTT ATT FÅ MED EN RUBRIK ELLER TITEL OCH SAMTIDIGT ANVÄNDA BOKSTÄVERNA SOM DEKORATION. SKRIV ORDET OCH LÄGG TILL BOKSTÄVER RUNT OMKRING. VILL DU ATT ORDET ELLER ORDEN DU ANVÄNDER SKA FRAMTRÄDA MER KAN DE MÅLAS MED EN ANNAN FÄRG ELLER EVENTUELLT FYLLAS I MED EN ANNAN FÄRG. ALTERNATIVT LÅTER DU BOKSTÄVERNA SOM BILDAR ORDET ELLER ORDEN VARA KVAR MEDAN DU PILLAR BORT RESTERANDE BOKSTÄVER. DET VIKTIGASTE ÄR ATT PROVA SIG FRAM OCH VÅGA LEKA MED BOKSTÄVERNA OCH ORDEN.

EN ANNAN SOM ANVÄNDER BOKSTÄVER SOM REN DEKORATION ÄR SKBERG74. HÄR HAR HON SKAPAT EN LAYOUT OM LILLA S OCH HENNES INTRESSE FÖR BÖCKER OCH ATT LÄSA. BOKSTÄVER SOM DEKORATION ÄR HELT RÄTT I DENNA KONTEXT.


När Lilla S var runt tre år gammal så började vi samla på Abc böcker från Go´boken och från den dagen har hon älskat bokstäver. När hon i vintras knäckte läskoden helt så var lyckan total och hon älskar böcker. Precis som jag när jag var liten så läser hon massor av böcker.
Layout av Skberg74

ATT LÄRA SIG LÄSA OCH SKRIVA BOKSTÄVER ÅTERKOMMER I MIN EGEN (MAXELLS) LAYOUT. DEN HANDLAR OM LITEN MAN SOM PÅ VÄGEN HEM FRÅN FÖRSKOLAN VISAR MIG VAD HAN LÄRT SIG UNDER DAGEN. HAN RITAR OCH SKRIVER I SANDEN - ELLER GRUSET - MED HJÄLP AV EN PINNE. JAG PASSADE PÅ ATT ANVÄNDA ETT ALFABET SOM KOMMER MED OLIKA TYPSNITT I ETT OCH SAMMA ALFABET OCH KOMBINERADE DET MED NÅGRA FLER BOKSTÄVER BÅDE HÄR OCH DÄR.


En dag när vi var på väg hem från förskolan ville du visa vad du lärt dig under dagen. Du satte dig ned på marken och började skriva och rita med en pinne. Det var såväl bilder som bokstäver. Jag gillar verkligen hur du kom på att du kunde rita på marken för att visa. För tänk vilken enorm rit- och skrivtavla det är...

Jag har valt att använda mitt alfabet som kommer med olika typsnitt för var bokstav. Det är ett så kallat ransomalfabet och jag är extra svag för sådana alfabet. De är lekfulla, dekorativa och helt enkelt underbara. Här la jag till extra lekfullhet genom att dels variera färgerna för bokstäverna och dels rita i detaljer på var bokstav. Jag skrev också dit början av titeln för hand, kompletterade med utklippta ord från två olika mönsterpapper samt använde ett mönsterpapper med bokstäver. Mönsterpappret hade bokstäverna "A SPY" på sig och ja, jag kände att just den här dagen fick jag spionera på vad du gör på dagarna i förskolan. Det gjorde mig lycklig.

Självklart klistrade jag även fast några pinnar samt några småstenar från marken där vi satt denna eftermiddag.

Layout av maxell



"Naturliga" närbilder
Layout av maxell

HAR DU INGET ALFABET SOM KOMMER MED OLIKA TYPSNITT FINNS DET ANDRA SÄTT ATT VARIERA BOKSTÄVERNA OCH DÄRMED FÅ ETT DEKORATIVT INSLAG I DET DU SKAPAR. VISST KAN VI ANVÄNDA OLIKA TYPSNITT FÖR VAR BOKSTAV, MEN DET ÄR NOG VANLIGARE OCH FRAMFÖRALLT ENKLARE ATT VARIERA TYPSNITTET MELLAN DE OLIKA ORDEN. PASSA OCKSÅ PÅ ATT VARIERA STORLEKEN PÅ ORDEN. DET BLIR GARANTERAT STILFULLT VACKERT MED ETT INSLAG AV LEKFULLHET.

HÄR FÖLJER FLERA ALSTER DÄR DETTA ANVÄNDS. FÖRST ÄR CAJABA SOM VARIERAR TVÅ TYPSNITT I OLIKA STORLEK FÖR ATT SKRIVA TITELN PÅ SIN LAYOUT. HÄR ÄR DET SISTA ORDET I ETT STÖRRE TYPSNITT.


Jag gillar att leka lite med rubrikerna när jag gör layouter. Som på den här layouten med nyckelpigan. Då har jag delat på ordet nyckelpiga så jag har piga med stora bokstäver och nyckel med lite mindre. Kortet är taget med min mobil när jag var på promenad i somras och fick syn på denna lilla piga.
Layout av Cajaba

SOM VARIATION KAN DET FÖRSTA ORDET VARA I DET STÖRRE TYPSNITTET. PIPPIN ANVÄNDER FÖR ATT SKRIVA TITELN PÅ SIN LAYOUT - EN AV FÅ LAYOUTER SOM PIPPIN GÖR. :)


Eftersom jag så sällan gör layouter, tänkte jag passa på nu och göra en med vårt lilla gullegryn Cindy. Den här stassen hade hon en påsk (en liten stund i alla fall). Sen hade jag ju det väldigt passande hundpappret till hands.

Jag tyckte det var kul med tassavtrycken på hundpappret, men hade ingen sån stämpel så jag gjorde en själv med gummirester från när jag klippt rent stämplar som jag klippte ut och limmade på en liten plastbit.

Layout av Pippin

YTTERLIGARE VARIATION ÄR ATT LÅTA ETT ELLER ETT PAR ORD VARA STÖRRE OCH LÅTA RESTEN VARA MINDRE. KANSKE HAR DU EN LÅNG TITEL OCH DÅ ÄR DENNA LEK MED BOKSTÄVERNA EN BRA LÖSNING. HÄR VISAR SNORSK PÅ INSPIRATION HUR DET KAN SE UT.



Jag älskar den här bilden på min dotter! Hon har precis vågat släppa taget och cykla utan stödhjul och körde varv på varv på gatan. Sken som en sol och jag är jätteglad att jag fick med mig kameran ut så jag kunde dokumentera hur otroligt stolt hon var den där kvällen! Killkompisarna på gatan kastade stödhjulen förra sommaren och hon var lite ledsen för att hon inte kunde. Men den här sommaren fick hon också svischa fram på två hjul!
Layout av snorsk

DETTA GÅR OCKSÅ ATT ANVÄNDA PÅ ANNAT ÄN LAYOUTER. HÄR SER VI HUR PYSSELTJEJEN LÅTER KORTETS HÄLSNING VARA I OLIKA STORLEK OCH OLIKA TYPSNITT. PŨSÅ SÄTT FÅR HON PLATS MED EN LÅNG HÄLSNING - NÅGOT SOM VI ANNARS KANSKE HAR SVÅRT ATT FÅ PLATS MED PÅ ETT KORT. NOTERA ATT DE TVÅ SISTA ORDEN I STORT SETT ÄR EXAKT LIKA BREDA OCH DET ÄR DEKORATIVT I SIG.


Capslock var en kul sak att prova och att det även skulle vara ledande i designen.

Figuren passade perfekt för mitt ändamål. Jag hade en mall på bokstäver, som ödlefötterna synkar med. Namnet har jag stansat ut och "målat" med crystal glaze.

Designen är lite Djungeltema eftersom det handlar om att killen älskar sina reptiler.

Kort av Pysseltjejen

ETT ANNAT SÄTT ÄR ATT LÅTA BOKSTÄVERNA LÖPA ÖVER STORA YTOR AV DET DU SKAPAR. DET BEHÖVER INTE VARA LÅNGA TEXTER ELLER ORD. DET VIKTIGA ÄR ATT INTE PLACERAS ELLER STAPLAS IHOP PÅ ETT OCH SAMMA STÄLLE. HÄR VISAR MAHLIN78 HUR HON ANVÄNT TVÅ TYPSNITT PLACERADE PÅ EN STÖRRE YTA OCH DÄRMED BINDER HON IHOP VAR SAK FÖR SIG. SAMTIDIGT BIDRAR DET OCKSÅ TILL ATT HENNES DUBBELLAYOUT HAR MATCHANDE SIDOR.


En layout om mitt besök på Bilkyrkogården i Kyrkö Mosse utanför Ryd i Småland hösten 2009. Tidigt en söndagsmorgon stack jag iväg till en kompis som körde oss dit. Häftigt att se bilvrak från 1940-talet. Det hela började som en bilskrot och i slutet av 90-talet blev kyrkogården skyddad under ett bygglov som en veterankarossanläggning, som sträcker sig 49 år framåt.

Det tråkiga idag är att de flesta bilarna är helt länsade på i princip allting och att det förekom en hel del skräp såsom läsk/ölburkar. Det roligaste jag såg var en dagstidning från 1978, vilket är mitt födelseår!

I tankarna finns nu en vag planering om att besöka den bilkyrkogården som finns strax utanför Uppsala.

Layout av Mahlin78



Skimrande närbilder
Layout av Mahlin78

HITTILLS HAR VI VISAR PÅ FÄRDIGA BOKSTÄVER OCH ORD SOM ÄR GJORDA FÖR SCRAP. AVSLUTNINGSVIS VILL VI POÄNGTERA DEN ENORMA POTENTIAL SOM FINNS I ATT ANVÄNDA SIN DATOR SOM HJÄLPMEDEL NÄR VI LEKER MED BOKSTÄVER OCH ORD. DET FINNS MÄNGDER AV TYPSNITT SOM ÄR GRATIS ATT LADDA NER OCH ANVÄNDA. DET FINNS OCKSÅ PROGRAM DÄR VI KAN LEKA MED BLAND ANNAT FÄRG, PLACERING OCH LUTNING.

BOLLEBYGSBO VISAR INSPIRATION I FORM AV ETT KORT DÄR HON MED HJÄLP AV DATORN SKAPAT SÅVÄL MÖNSTERPAPPER SOM DETALJER PÅ SITT KORT. DETALJER DÄR BOKSTÄVERNA ANVÄNDS PÅ ETT LEKFULLT OCH DEKORATIVT SÄTT.


Jag har använt mig av datorn för att göra ett mönsterpapper. Även Photoshop har jag använt. Sedan har jag stämplat och satt dit en blomma samt ett bastband att knyta ihop kortet med.

En av döttrarna ska får kortet på sin födelsedag.

Kort av Bollebygdsbo

VÅGA LEKA LOSS MED BOKSTÄVER OCH TYPSNITT. UTMANA DIG ATT ANVÄNDA ENBART VERSALER PÅ ETT OCH SAMMA ALSTER. DEKORERA OCH HA KUL!

OM CAPS LOCK
CAPS LOCK ÄR EN TANGENT SOM FINNS PÅ DE FLESTA TANGENTBORD TILL EN DATOR. TRYCKS TANGENTEN NER KOMMER ALLA BOKSTÄVER SOM SKRIVS ATT BLI VERSALER ELLER STORA BOKSTÄVER ÄNDA TILLS CAPS LOCK TRYCKS NER EN GÅNG TILL. VANLIGEN HAR TANGENTBORDET ELLER SJÄLVA CAPS LOCK-KNAPPEN EN LAMPA ELLER LYSDIOD SOM INDIKERAR ATT CAPS LOCK ÄR INTRYCKT. PÅ NÅGRA TANGENTBORD - BLAND ANNAT MITT EGET) - KAN SMÅ BOKSTÄVER TILLFÄLLIGT FÅS GENOM ATT SKIFT-TANGENTEN HÅLLS NERE NÄR EN BOKSTAV SKRIVS.

EN NEDTRYCKT ELLER PÅSLAGEN CAPS LOCK-TANGENT KAN STÄLLA TILL DET FÖR TILL TILL EXEMPEL PERSONER SOM ANVÄNDER BÅDE STORA OCH SMÅ BOKSTÄVER I ETT LÖSENORD. JAG ERKÄNNER ATT DET HÄNT MIG. JAG HAR LOGGAT IN OCH DET FUNGERAR INTE. JAG PROVAR IGEN OCH DET FUNGERAR ÄNDÅ INTE. SEDAN KOMMER JAG PÅ ATT CAPS LOCK ÄR INTRYCKT... HAR DET OCKSÅ HÄNT DIG?

OM INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGEN
FIRANDET INITIERADES AV DEREK ARNOLD SOM ÅR 2000 BESLUTADE ATT ALLA SKULLE SKRIVA ALLT MED VERSALER OCH TRYCKA NER CAPS LOCK DEN 22A OKTOBER. EGENTLIGEN FIRAS CAPS LOCK TVÅ GÅNGER PER ÅR. DEN 28E JUNI OCH DEN 22A OKTOBER ÄR INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGAR. DESSA DAGAR KAN VI SKRIVA SOM DE FÖRSTA INTERNETANVÄNDARNA GJORDE. JA, I BÖRJAN ANVÄNDES ENBART VERSALER. FIRANDET PÅ HÖSTEN, DEN 22A OKTOBER, ANSES SOM DEN VIKTIGARE AV DE TVÅ DAGARNA.

URSPRUNGET TILL HÖGTIDEN FÖRKLARAS AV DEREK ARNOLD SOM
"INTERNATIONAL CAPS LOCK DAY IS IN FACT A TESTAMENT TO THE SMALL MINDEDNESS OF CERTAIN WESTERN INDIVIDUALS; THE MAJORITY OF THE WORLD'S POPULATION WRITES IN SCRIPTS WHICH HAVE NO CONCEPT OF LETTER CASING. THEREFORE IT IS ADVISED TO LAUGH AT EVERONE WHO INVOKES THIS DAY AS AN EXCUSE TO DISMISS LOCAL TYPOGRAPHICAL CONVENTIONS; THEY ARE SIMPLY MAKING AN ASS OUT OF THEMSELVES."
INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGEN BÖRJADE SOM EN SKÄMTSAM HÖGTID OCH MÅNGA TAR DET PÅ ALLVAR. SEDAN ÅR 2000 HAR CAPS LOCK HYLLATS VAR ÅR - TVÅ GÅNGER PER ÅR.

DET HELA KAN UTTRYCKAS SOM ATT DAGEN FIRAR LIVET I SIG SJÄLVT OCH VI TILLÅTS SKRIKA TEXT SOM ÄR FULL AV KÄRLEK I ALL EVIGHET. JA, DET OCH DET HÄR INLÄGGETS TEXT SOM ÄRAR DEN INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGEN LÄR DEFINITIVT RETA NÅGON... VI ÄR HELT ENKELT FÖR OVANA ATT LÄSA LÖPANDE TEXT SOM SKRIVS MED ENBART VERSALER ELLER TROR NÅGON ATT VI SKRIKER I DETTA INLÄGG? ;)

Länkar
CAPS LOCK DAY - SJÄLVUTNÄMND "OFFICIELL" HEMSIDA FÖR INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGEN

av Birgitta/Bi

Den 14 oktober år 1926 publicerades för första gången berättelsen om en underbar liten filosof, en nalle som är lika aktuell idag som för 80 år sedan. Idag ägnar vi Nalle Puh ett eget inlägg där vi tar fasta på de underfundigheter, talesätt och citat som han förmedlat.

I oktober (den 27e) firar vi dessutom Nallens Dag så ta fram din nalle och kom och följ med och låt dig inspireras.

Vi börjar med en promenad, ja en sån där lätt och ledig en som inte tar på krafterna direkt. =)


Finns det någon visare filur än Nalle Puh? Så mycket klokt denna lilla björn har sagt. =)
Här har jag gjort ett kort med ett av mina favoritcitat "underskatta inte värdet av att göra ingenting, av att bara ströva omkring alldeles ensam, lyssna på allt som man inte kan höra och bara ha det bra". Något som man borde göra lite oftare kanske...?

Kort av stensaxochpåse



Ro-fylld närbild
Kort av stensaxochpåse

Bäst som man går där och inte gör någonting så kanske det bara, liksom av en händelse ändå händer någonting ...


Citatet jag använt är:
Poesi och visor är inte saker man hittar
utan det är saker som hittar en,
och det enda man kan göra
är att gå där de kan få tag på en.

Nalle Puhs citat är så talande i sig och bäddar för eftertanke och reflektion. Därför valde jag att göra mitt kort väldigt enkelt och utan alltför många färger och distraktioner.

Själva citatet är så klokt och underfundigt att jag inte alls håller med Nalle Puh som beskriver sig själv som "en björn med en mycket liten hjärna". Om det är så eller inte låter jag vara osagt, däremot är jag helt övertygad om att Nalle Puh har ett mycket stort hjärta!

Kort av Dolores

Men råkar man nu vara en liten nalle så blir man ganska fort sugen även vid en lätt, "göra ingenting" promenad och då kan det hända sig att man knackar på någons dörr för "När du gått omkring länge ute i blåsten och plötsligt går in i någons hus och han säger: 'Du kommer precis lagom för en munsbit av något slag!', då vet du att det är en trevlig dag."


Nu när hösten står vid dörren så är det baktider som gäller. Jag har själv hittat på figuren och tyckte det passade till Nalle Puhs text.
Jag fick tag i en hel bunte med papper med bakmotiv i en affär och nu passade det väldigt bra att ha.
Jag älskar att baka och Nalle Puhs text är precis som det är i min familj just nu, de som knackar på min dörr får en mumsbit eller två.

Kort av Pysseltjejen

"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre."
Man glöm för allt i världen inte bort att "När du tar en liten smakbit av något hos en vän, ät då inte så mycket att du fastnar i dörren." För bakom nästa hörn väntar ju nya äventyr och dem vill man ju inte missa. Vi tackar för besöket och beger oss ut igen - för "Om du alltid säger "vi får se" händer det aldrig någonsin någonting" men "Titta alltid var du går. Annars kan det hända att du trampar på en bit skog som blivit utelämnad av misstag"


Jag hittade ett Nalle Puh-citat som jag tyckte var väldigt roligt: "För att visa, att man inte alls blev rädd när man hoppade till, kan man hoppa upp och ner ett par tre gånger liksom för att motionera sig." Fotot är perfekt till citatet, då min kompis inte ville bli fotograferad och höll på att trilla baklänges. Men jag har dekorerat med två små monster för att det ska se ut som att han är rädd för dem. Omedvetet har jag nog inspirerats av Nalle Puh även när jag har gjort layouten, då det är mycket runda element på sidan. För visst har Nalle Puh en rund och go mage?
Layout av Kosepute

Med en mage rund och go så liknar man kanske, bara kanske ett litet moln eller varför inte en ballong?!


Ingen kan vara nere med en ballong!

Kort av Miapuh



Ett kort till en arbetskamrat som nu går vidare till annan tjänstgöring.
Eftersom jag aldrig hann med att göra ett Tri Shutter Card under vår kortvecka var jag tvungen att passa på nu. =)
Jag valde att hålla kortet i färger som påminner om Sjumilaskogen, blommor/natur, och naturligtvis orange för Nalle Puh själv.

Fram och baksida av kortet

Kort av Bi



"Ingen kan vara nere med en ballong!" är ett kort och koncist konstaterande helt i Nalle Puh-anda.
Jag har också valt att komplettera med en liten tag; som får hänga i ballongen, där jag kunde skriva en personlig hälsning.

Kortet som det ser ut när det är öppet (i liggande - för fotograferingens skull).

Kort av Bi

Men trots alla dessa äventyr; med eller utan ballonger och bin i märheten, finns det en sanning som alltid består.


Mitt citat från Nalle Puh:
"Det är verkligen ingen vidare mening med att uppleva intressanta saker som översvämningar, om man inte får vara två om dem. Det är bra mycket trevligare att vara två."

Med det citatet tänkte jag på min dotter och hennes pojkvän. Dom är verligen bra för varandra och det lyser om dom när jag ser dom tillsammans. Detta fotografi gillar jag och har länge velat göra något av det. Passade bra till detta citat från Nalle Puh.

Layout av Cajaba

Skulle det sen vara så att den du pratar med inte råkar höra vad du säger så kanske det beror på ...


Det blev ett julkort med Nalle Puh-citatet: "Om en person du talar med inte tycks lyssna. Var tålmodig! Det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat." Jag tyckte att den bedårande bilden passade så bra till Nalle Puh-citatet. Det är ju ofta så att det är barnen som har problemet att ingen lyssnar på dem.
Kort av Pippin



Luddig närbild?
Kort av Pippin

Det var vad vi hade att bjuda på i alsterväg och är det nu så att jag har snavat på tangenterna och skrivit fel någonstans så är det helt enkelt så att ...
"Min stavning är ruskig. Jag skriver egentligen bra, men det ruskar så att alla bokstäverna kommer på fel plats." =)

Winnie the Pooh ...
... som Nalle Puh heter på originalspråk författades av A.A. Milne.
Den litterära figuren Winnie the Pooh, kom till då författaren skrev en barnbok baserad på sonen Christopher Robins tygdjur. Han hittade på olika sagor omkring dessa.


Nalle Puh och hans vänner i originaltappning. Dessa finns fortfarande att beskåda/besöka i the Children's Reading Room of the New York Public Library on West 53rd Street.
Bilden är public domain

Sonen fick även han vara en av figurerna i sagorna. Christopher Robins tygbjörn; som han fick till sin första fördelsedag 1921, var uppkallad efter en kanadensisk björn vid namn Winnipeg, som far och son brukade besöka på zoo.

Nalle Puh är en snäll, men ointelligent, tygbjörn som tycker mycket om honung. Även om han nu är en björn med mycket liten hjärna så har han som synes ovan bjudit på många klokskaper. Googla gärna efter fler citat.
Andra figurer i Sjumilaskogen är Nasse, Uggla, I-or, Kanin, Tiger, Kängu och Ru.
Den första boken om Nalle Puh publicerades 1926 och illustrerades av Ernest H. Shepard. Boken har sålts i över 20 miljoner exemplar. Rättigheterna såldes på 1960-talet till Walt Disney Productions.
Den svenska översättningen gjordes av Brita af Geijerstam.

Efter övergången till Disney har Nalle Puh rönt framgångar både som TV-stjärna, filmskådespelare och som seriefigur.

Ett sista ord på vägen ...

"Some people care too much, I think it´s called Love."
Winnie the Pooh

Länkar
Wikipedia om Nalle Puh
Winnie the Poohs officiella hemsida


Skrotbokens länkar
Grönt är skönt av Bi med alster inspirerade av den gröna Sjumilaskogen
Värdesätt nallen på Nallens dag av Maria/Saawan

Prenumerera på: Inlägg (Atom)