Olofsmässa och bakverk

on 29 juli 2010

av Birgitta/Bi

"Ifall Erik ger ax, ger Olof kaka". Med det menade man att om säden hade gått i ax på Eriksdagen, 18 maj, så skulle man kunna baka bröd av årets skörd på Olofsdagen 29 juli. Idag hämtar vi inspiration ur detta talesätt och skapar något som kan förknippas med kakor och/eller andra bakverk.

Olofsmässa (Olsmässa, Olsmäss) var ursprungligen en katolsk högtid tillägnad Olof den helige av Norge (på norska Olav den hellige) som stupade vid slaget vid Stiklestad år 1030.

I Sverige firas dagen numera enbart på ett fåtal ställen, som i till exempel Härjedalen, men i Norge är Olsok, som den där kallas, en nationell flaggdag. Olav den helige är också Norges skyddshelgon. På Färöarna har firandet av Ólavsøka kommit att betraktas som Färöarnas nationaldag och börjar redan dagen innan.

Olofsmässan var en av sommarens stora festdagar. Trots uttrycket "Ifall Erik ger ax, ger Olof kaka" så stämde det ofta inte och säden från det gamla året hann ta slut innan den nya var skördad – olsmässokroken kallades glappet mellan skördarna då man fick gå hungrig. Det sades även att ”Olof kastar första kallstenen i vattnet” – då var det dags att sluta bada utomhus.

Från säd till kaka
Naturligtvis måste vi först baka våra kakor för att kunna äta dem. Vi presenterar några riktigt härliga layouter där glädjen över att baka lyser lång väg.


En bagarmästare på bordet!
Layout av Janniche



Jag och min bror - lika mjöliga båda två! =)
Layout Iselinn Sofie



"Mjölig" närbild
Layout Iselinn Sofie

Men det är klart att det finns fler sätt än ett att få till smarriga kakor ...
eller läckra kanske är ett bättre uttryck, för just dessa; hur läckra de än må vara att beskåda, tror jag inte att jag vill smaka.


Här bakas det andra bullar... nämligen sandtårta. Hemma hos mormor fanns en skattkista under sängen och den var full med knappar. Simon hade alltid med sig en liten påse med knappar hem när vi kom därifrån. Visst har han väl gjort en riktigt läcker tårta med ljus o allt.
Jag förstorade upp en närbild på tårtan och klippte ut den.. nederkanten blev inte så fin så för att dölja den klippte jag också ut några blad och kvistar från mönsterpappret och fäste med 3-d kuddar över hinken - blev en kul effekt.

Layout av Cissi



Stjärnspäckade närbilder
Layout av Cissi

Men vad är det för mening med att baka om det sen inte kommer någon och äter av godsakerna. Nej, det är nog bäst att skicka ut en inbjudan.


Jag tycker att de tjusiga muffinspapper som finns är alldeles utmärkta att klippa sönder och använda till korttillverkning! Till dotterns födelsedagskalas häromdagen gjorde jag inbjudningar med just urklippta cupcakes, det blev väldigt tjusigt! Tyvärr glömde jag fota innan vi skickade iväg dem.
Men jag har gjort en annan variant, en inbjudan till fikadate! Jag har några gamla kompisar som jag inte träffar särskilt ofta, men brukar försöka att få till en fika nån gång per år iallafall. Då passar det ju utmärkt att skicka ett litet kort!

Kort av snorsk

Hoppla, här går det undan - första gästen kommer på stört! Det vankas ju Semlor! Han har väl suttit och varit sugen ända sedan han såg Iselinn Sofies layout förstås. =)


Här är en layout på mitt äldsta barn. Det är första gången han äter semla efter att han fyllt 1 år och första gången han får äta tårta på sin 1-års dag. Tycker att han är så söt med grädde i hela ansiktet och lyckligt sträcker upp armarna i skyn =) Han gillar fortfarande semla också. Jag har dekorerat med lite bakelser och småkakor vid fotona.
Layout av Eva J



Gräddiga närbilder
Layout av Eva J

Ahh, det smakade med födelsedagstårta också - då kommer ett grattiskort som på posten.


Färgglada cupcakes ser man överallt numera, inte bara som ätbara bakverk utan det är målade cupcakes, stämplade, virkade, gjorda av papper och tyg. Dessutom finn cupcakes som mönster på allsköns ting - ja, listan kan bli lång.
Förutom att äta dem så föredrar jag att stämpla och färglägga mina. Och visst passar pastelliga cupcakes med en tjock "glasyr" av glossy accent och en ros på toppen bra till ett grattiskort!

Kort av Dolores

Medan vi ändå är igång med firandet kan vi lika gärna klämma in ett namnsdagskort också. Fler goda cupcakes/muffins kommer på löpande band. Mums.


Ett enkelt namnsdagskort på kaktemat har jag gjort.
Använde ett papper med "cupcakes" som jag till viss del målat med promarker-pennor. Har klistrat fast små muffinsformar vari jag stoppat små meddelanden, samt några biljetter.

Kort av Bollebygdsbo

Du har väl inte missat ordvitsen som Bollebygdsbo bjuder på?
Muffins är inte bara goda de kan vara väldigt vackra också.


Jag har gjort en cupcake/muffin, otroligt liten blev den. I mina scrap-favorit-färger, brun och rosa!
Cupcake av Kicken

På ett riktigt bra fikabord skall det finnas vetebröd, en mjuk kaka, något småbröd och tårta. Vi har serverats Semla, muffins och tårta så då återstår väl bara en vanlig (?) kaka ...


Som den godisgris jag är så tänker jag direkt på choklad när jag hör ordet kaka=CHOKLADKAKA. En perfekt gå-bort-present tycker jag denna altrade chokladkaka är!
Altrad chokladkaka av Sophie



Tänkvärd närbild
Altrad chokladkaka av Sophie

Med den "kakan" avslutar vi dagens kafferep men bjuder in dig att fika med oss. Skapa något med anknytning till kaka/bakverk och låt oss ta del av det hela. Lämna in ditt bidrag antingen genom att kommentera detta inlägg och lämna en fungerande direktlänk till ditt alster eller skicka ett mail till oss på Skrotboken märk ditt mail med "Kafferepet"


Länkar
Wikipedia om Olofsmässa
Olavsfesdagene 28/7 - 3/8 i Trondheim
Olsok i Tolga 2010
Nordiska museet om Olofsmäss


Skrotbokens länkar
Kanelbullens dag 2009 Vi bjuder på alster
Kanelbullens dag 2009 Vi bakar kanelbullar - recept och tips
Rulla, rulla liten bulla, 2009 Vi bakar semlor - recept och tips
Julklappsstuga 2008 Vi julbakar
Kladdkakans dag 2008 Vi bjuder på recept och alster

Carl Michael Bellman

on 26 juli 2010

av Birgitta/Bi

Idag den 26 juli firas Bellmandagen och på många håll uppmärksammas Carl Michael Bellman lite extra med olika evenemang – så gör även vi då vi skapar med anknytning till musik, vi har även med minst ett musikinstrument som motiv, form eller dekoration i vårt skapande.

Carl Michael Bellman
Född 4 februari 1740, död 11 februari 1795. Enligt Bellmans levernesbeskrivning hände det sig att han som fjortonåring, i feberyra talade allting på vers. Föräldrarna förstår då att det i Carl Michael bor en litterär begåvning och låter sammankalla familjens intellektuella bekanta till ett rådslag där det utses en ny informator till Carl Michael vid namn Claes Ludvig Ennes. Carl Michael visade sig också vara mycket duktig som elev och redan som femtonåring hade han författat flera "bref och Poesier" samt gjort översättningar av psalmer från flera språk. Redan som sjuttonåring kan han ge ut två böcker i egen översättning.
Bellman räknas till en av Sveriges nationalskalder. Mer om Bellman nedan.


Carl Michael Bellman
Porträtt av Per Krafft d.ä. 1779


Vi inspireras ...
av ovanstående bild och skapar om Bellman och musik i allmänhet samt har med minst ett musikinstrument som motiv, form eller dekoration i vårt skapande

Idag inleder jag (Bi) själv då jag har använt mig av foton som direkt knyter an till Bellman då det skildrar Malmö Par Bricoles Bellmanfirande 2004. Läs gärna mer om Par Bricole nedan.


En layout som skildrar Bellmanfirande i en park i Malmö. Det är Malmö Par Bricole som varje sommar håller i dessa festligheter. Det blir tal, sång och musik av både solister, kör och orkester medan den som vill slår sig ner på sin filt och packar upp sin medhavda picnic-korg och njuter av sommaren.

Inspirerad av klädseln har jag använt mig av spetsar och metallknappar. Instrument - ja de finns på fotot. =)

Layout av Bi

"Käraste Bröder, Systrar och Vänner,
Si, Fader Berg, han skrufvar och spänner
Strängarna på Fiolen,
Och stråken han tar i hand."
ur Fredmans Epistel n:o 9

Nästa musikaliska inslag står Miapuh för då hon plockar fram violinen och låter sköna klanger ljuda.


Asken har jag vikt av vanlig cardstock sedan limmade jag på kartong uppe på locket och nere i botten för att få lite mer stabilitet. =)
Grundmålade ganska slarvigt med vit akrylfärg, sedan distressade jag på för att få fram en lite "sliten gammeldags look".
Fiol eller egentligen är det en violin, notpapper och ett hjärta med spets, lite romantiskt och Bellmaninspirerat. =)
Just det jag målade lite med cracklepaint med för att få fram lite sprickor o sånt där.

Ask av Miapuh

"Ach hör ett roligt giftermål!
Tänk Venus skal stå brud
Med Bacchus som hon gärna tål ..."
ur Fredmans sång n:o 22

Måhända det inte är just Venus och Bacchus men till bröllop skall vi dock ...


På denna layout har jag använt ett bröllopsfoto, som jag nämnt innan är jag inne i en fas då jag skapar layouter till mitt "högtidsalbum".
Som synes har jag inspirerats av färgerna på Bellman bilden. Här har jag dekorerat med en fiol nere i högra hörnet av fotot för jag tyckte det passade så bra till fotot och jag fick även här med ett par rosor i punchinellan som jag tyckte blev lite pricken över i.

Layout av Eva J



Romantisk närbild
Layout av Eva J

"Hör Pukor och Trompeter!
Hvar Riddare står så feter,
Med rosor och guld-beslag."
ur Fredmans sång n:o 4

Iselinn Sofie firar med pukor och trumpeter.


Jag har funnet et ark med instrumenter og en charms med instrument.
Jag har rufset alle kanter og brukt distresser

Kort av Iselinn Sofie



Blåsig närbild
Kort av Iselinn Sofie


Med sommartema får det bli...

"Fjäriln vingad syns på Haga,
Mellan dimmors frost och dun ..."
ur Fredmans sång n:o 64

Varsågod Samara - scenen är din.


Robert Wells är en musiker jag verkligen gillar. Han är så duktig, det är fart på hans musik och man blir glad av den.
Tyvärr har jag aldrig träffat honom men mina föräldrar har varit på konsert med honom en gång och en annan gång träffade de honom när de var på en marknad. Han bara gick där som en vanlig besökare några timmar innan han skulle spela, då fick de en autograf till mig.

Jag valde ett papper som var lite somrigt eftersom de såg konserten utomhus på sommaren.
Jag scannade och skrev ut autografen. Ett stämplat piano, en liten bit spillpapper och en bit pärlband blev enda dekorationerna för jag tyckte papperet var nog mönstrat som det är.

Layout av Samara

"Lilla Charles, sof sött, i frid,
Du får tids nog vaka ..."
ur Vaggvisa för min son Carl

En vaggvisa får bana väg för Kickens alster.


Jag har nog världens konstigaste förklaring till att jag gjort en barnvagn. Men på tecknade filmer från när jag var liten (har jag för mig...) och ett barn föddes kom det trumpeter och truddeluttade lite. Så därav blev det en barnvagn, jag satte på en rub-ons i form av en skallra för att visa "musik-temat"
Barnvagn av Kicken

Det var allt vi hade att erbjuda i alsterväg idag men för den intresserade följer lite kort om Bellman och om Par Bricole. Mer intressanta fakta finns att finna om du följer länkarna nedan, hemsidorna där jag har funnit min information.

Carl Michael Bellman
1758 skriver han in sig vid Uppsala Universitet; hans korta vistelse där tycks dock ha använts mest till nöjen och uteliv. Enligt egen uppgift trakterar han nu cittra på ett ojämförligt sätt och ger även lektioner på instrumentet.

Under flera år ägnar sig Carl Michael åt att festa på kredit och lånade pengar. Detta håller naturligtvis inte hur länge som helst och i slutet på augusti år 1763 är han så tvungen att fly undan sina fodringsägare, till Norge. Hans skulder uppgick då till 18.000 daler. Redan i slutet på september får han dock ett kungligt lejdebrev som ger honom möjlighet att återvända hem och ordna upp sina skulder.

Kungen älskade teater, i synnerhet opera, vilket föranleder Bellman att göra ett par försök i genren. 1773 blev Bellman kallad till kungen att recitera sin opera "Fiskarena". Kungen blev ganska road och Bellman blev tillsagd att närvara på Slottet alla onsdagkvällar. "Fiskarena" gjorde dock fiasko på slottet och Bellman ombads omarbeta den helt och hållet.
Kungen visade dock uppskattning för de visor Bellman brukade framföra på onsdagskvällarna, trots de "låga" ämnena. 1775 beviljar Gustav III honom ett årligt underhåll på 100 speciedaler; året därefter får han på kungens rekommendation en tjänst som sekreterare i det nyinrättade Nummerlotteriet och utnämns även till hovsekreterare, en titel som han därefter gärna svängde sig med. Tjänsten inbringade 1000 daler om året. För att slippa gå dit lär han dock ha överlåtit arbetet på en underhuggare.

Sommaren 1777 träffar Bellman den femton år yngre Lovisa Fredrika Grönlund och i december gifter de sig. De får sönderna Gustaf 1781, Elis 1785 som dock dör bara dagar efter tredje sonen Carls födelse år 1787 samt Adolf 1790.

Ett liv fyllt av dryckenskap och ekonomiskt trångmål med ständiga skulder ändas då Bellman blir bysatt och är tvungen att spendera perioden april till mitten på juni 1794 i högvaktsflygelns arrestlokal. I arresten påbörjar Bellman sin levernesbeskrivning, som dock aldrig blir avslutad. I arresten är det kyligt och när Bellman med hjälp av sina vänner blir frisläppt är han sjuk.
Efter frisläppandet blir han och hans hustru, på egen begäran, satta under förmyndare. 1795, den elfte februari klockan halv ett på natten avlider Bellman i lungsot. Han begravs den 17:e samma månad på Klara kyrkogård, utan sten. Han lämnar en utfattig familj efter sig.

Bellman säger sig inte äga djupsinne, och det verkar som att han som person inte brydde sig särskilt mycket om politik, filosofi eller vetenskap. Men konstnären Bellman äger desto mer djup – nåja, inte alltid kanske – men i sina bästa stunder är Bellman en mycket känslig och skarpsynt skildrare av livet. Hans texter är mångbottnade; myt och realism går in i vartannat, satir och allvar, festglädje och dödsångest.
Där samtidens författare hellre sökte sig till högre sfärer i samhället beskriver Bellman utan försköning även de mindre vackra sidorna av Stockholms sociala verklighet. Men han är samtidigt en lyriker av oöverträffad rang, med ett språk som utgör det vackraste svensk litteratur kan erbjuda.

Bellmans val av ämnen och hans sätt att beskriva dem ansågs ofta "låga" av samtiden. Och även idag finns det en och annan som stöter sig på hans råa och osminkade sätt att beskriva människor och deras beteenden.
De personer Bellman diktar om tillhör i huvudsak det lägsta sociala skiktet i samhället; huvudpersonerna i verket Fredmans Epistlar utgörs av alkoholister och horor. Men Bellman är ingen moralist, han ser aldrig ned på dem han skildrar, tycker aldrig synd om dem. Han skriver med lidelse och sympati, och just därigenom lyckas han fånga sammansattheten i människor och deras frustration.

Att Bellman är rolig är sant, men att Bellman därmed skulle vara glad och lättsinnig är en fördom. Det finns en underliggande smärta i texterna som gör att Fredmans ständiga uppmaningar till att supa och förlusta sig får en efterklang av tomhet.

Par Bricole
Par Bricole är ett ordenssällskap; med c:a 5000 medlemmar, vars mål är att vårda och bevara det svenska kulturarvet, särskilt vad rör sång, musik, teater och talekonst.
Den senare hälften av 1700-talet var ordensväsendets guldålder. Sällskapet Par Bricole tillkom år 1779 och det ligger därmed i sakens natur att sjuttonhundratalskulturen vårdas särskilt ömt. Så är till exempel ritualerna vid Sällskapets sammankomster idag i stort sett desamma som de var för tvåhundra år sedan och Carl Michael Bellmans litterära och musikaliska arv omhuldas särskilt.

Namnet, som kan verka förbryllande, är en fransk biljardterm. I svensk översättning betyder den ungefär "av en slump", "på omvägar" eller "genom tillfälligheter". Att sällskapet valde ett så egendomligt namn hade däremot inget med slumpen att göra.
1700-talet var ett sekel fullt av mysticism och ordenssvärmeri. Det demokratiska genombrottet förebådades av underjordiska sällskap av mer eller mindre revolutionär karaktär - frimureriet är ett av många exempel. Dess ledamöter kallade sig "Bröder" oavsett här- eller inkomst.

Tre av förgrundsfigurerna vid Par Bricole:s tillkomst var vännerna Carl Michael Bellman, Carl Israel Hallman och Olof Kexél. Av dessa tre var det Kexél som var organisatören, och det anses vara hans förjänst att Par Bricole kom att överleva medan flertalt andra ordenssällskap gick ur tiden. Bellman och Hallman var båda vittra och lysande riddersmän. Bellman blev Par Bricole:s förste ordensskald och efter hans död 1795 blev Hallman den andre.

Länkar
Bellman
Par Bricole


Skrotbokens länkar
Säg det med toner Vi skapar med noter och notblad

Sy en kanindräkt

on 18 juli 2010

av Cissi

Simons klass bjöd in till en liten musikal där dom sjöng Majas visor. I sista stund kom jag ihåg att Simon skulle vara kanin och kvällen innan sydde jag den här kanindräkten - som blev tjejjernas favorit, alla ville gosa med öronen.
Den gick snabbt att sy, eftersom jag utnyttjade de redan färdigsydda sömmarna på filten så långt det gick. Allt blev klart på under 1 timme.



Färdig kanindräkt


Det du behöver är:
1 filt (eller 2 om du behöver större storlek)
4 tjocka piprensare (eller dubbelt så många tunna, att stadga upp öronen med)
Resår till midjan på byxorna
Symaskin, nål och tråd... eventuellt garn om du även vill göra en liten kanin-rumpa.

Jag har inga exakta mått utan tog helt enkelt en befintlig tröja och ett par byxor och ritade upp storleken efter dessa.




Tröjan behöver bara sys i innersömmen på ärmen och sidsömmarna samt en liten fåll på baksidan där man klippt av "filten".
Sy ihop luvan baktill och klipp upp ett lagom stort hål för halsen på tröjan - mät hur vid luvan är nedtill så att den passar exakt i hålet.
Öronen sys ihop och vänds ut o in. trä in piprensare på insidan och sy en kant en bit in så att de sitter fast. Placera öronen ganska högt upp på luvan och sy fast med sicksack söm.







Vik resterande tyg i fyra delar och klipp ut de två byxdelarna, yttersömen behöver inte sys eftersom man utnyttjar den vikta kanten- sy längs innersömmen på benen, nåla sedan ihop framdel mot framdel resp bakdel mot bakdel och sy ihop grenen. Avsluta med att vika ner linningen och sy en kanal där resåren träs i.

Klart! Bara att skutta iväg...

Sy i tyg och papper

on 17 juli 2010

av Birgitta/Bi

Den 17 Juli 1790 patenteras Thomas Saints symaskin i Storbrittanien. Det var den första fungerande symaskinen och maskinen var helt i trä. För att fira detta delar vi idag med oss alster där vi har använt symaskinen.

Hemsymaskinen är en av de äldsta hushållskapitalvarorna.
Det kom många efterföljare till Thomas Saints symaskin. Bland andra konstruktörer kan nämnas Elias Howe (1846), Bartholomé Thimonnier (1773-1857). Tekniken kom att utvecklas alltmer och först 1856 kom de första maskinerna för hemmabruk. Denna symaskin var konstruerad av Isaac Merrit Singer och den slog snart igenom med ”the Red S Girl”-trademark, den dåtida mest överlägset sålda symaskinen.
Strax innan elektrifieringen, runt 1900-talets början, konstruerades den första maskinen för knapphålssömmar, vilket i alla tider varit något av ett "nålsöga" att klara av, både för maskinen i sig och för den som använder maskinen.

Hemmasymaskinen når Europa
Till Nordamerikanska inbördeskrigets slut när industin kom igång med civil produktion var symaskiner en av de varor som snabbt började spridas i Europa och Sverige. Även Tyskland konkurrerade med kopior på de amerikanska maskinerna.
I Sverige startades symaskinstillverkningen vid Husqvarna Vapenfabrik (nu Viking Sewing Machines) 1872. De blev snabbt den dominerande tillverkaren på den svenska markaden. Redan 1865 hade dock en symaskinsfabrik startat i Mora.

Symaskinen i skapandets tjänst
Vi använder symaskinen, inte bara när vi skapar praktiska ting som kläder och liknande utan även när vi skapar i scrappande sammanhang.
Nedan berättar maxell, Mahlin78 och snorsk om sina erfarenheter av detta.


Ett receptkort som jag gjort för en swap med drinktema. Eftersom efterenheten sa mig att det kan vara slabbigt med drinkar ville jag täcka receptet i sig med något för att - om möjligt - skydda det. Lösningen blev att jag lade en OH-plast över hela receptkortet, petade i några paljetter och sydde fast runt om. Detta kort är det första jag sydde på och jag kom direkt fram till att raksöm var bättre (färre trasiga nålar, mindre trassel på baksidan och tätare stängning för de minsta paljetterna). De övriga receptkorten har därför raksöm. Ifall någon undrar så har jag redigerat ihop själva receptdelen med hjälp av en bild på damen ifråga (som är utan copyright), ett "passande" typsnitt och funktioner i datorprogrammet jag använde.

Innan detta receptkort använde jag samma teknik för att täcka över saker som annars lätt kan lossna på en layout. Jag sydde då fast plast över ett journalingkort där jag limmat fast sand från sandstranden. Efteråt utökade jag shakerboxtemat genom att klippa ut en stor stjärna (som sträckte över hela layouten) i såväl papper som plast och fyllde med små blingstjärnor. Den layouten tyckte liten man att den var intressant att vicka och vända och vrida på...

Receptkort av maxell



"Blodiga" närbilder
Receptkort av maxell

Från en "enkel" söm för att fästa ihop papper och plast går vi över till Mahlin78 som har använt sina sömmar både till att fästa och som ren dekoration. Det är lite extra kul när mönstersömmen som här fångar upp formen på pappret.


Ett kort där jag sytt ihop 3 olika lager av papper med en sicksacksöm av det lite roliga slaget. Jag valde att använda mig av 2 olika färger på tråd för att lite mer effekt. Även den största knappen är sydd med maskin, lite pilrigt men otroligt mycket smidigare än att sy för hand.
Kort av Mahlin78



3D detaljer i närbild
Kort av Mahlin78

Även snorsk har använt sig av symaskinen för att fästa sina papper och även om sömmen här är en vanlig zick-zack söm "för att fästa papper" så blir den en extra dekoration som på ett läckert sätt ramar in papper och bild.


Jag använder symaskinen i mitt skapande med ojämna mellanrum. Varje gång jag gör det slås jag av hur bra det blir och hur kul det är. Då brukar det bli några alster till av bara farten, sen åker symaskinen in i sitt lilla hörn igen och så går det en tid...

Till den här layouten började jag med att skära till det cerisa pappret, sen letade jag upp några remsor i passande färger och sicksackade fast dessa. Sedan valde jag ett vitt cardstock och bestämde mig för att sy runt det rosa också. Sist valde jag ett foto, som råkade bli väldigt vintrigt, men det passade så bra i färg! Det var faktiskt lite roligt med snöstjärnor nu när jag inte använt sånt på ett tag!

Layout av snorsk



Svalkande närbilder
Layout av snorsk

Vi kan förutom att använda symaskinen till våra scrappade alster förstås använda den i andra pyssel- och hobbysammanhang.


Detta är Bollebygds kyrka.
Jag har använt mig av en tavla som inspiration när jag gjorde detta alster i lappteknik.
Försökte välja tyger med bra struktur till varje detalj.
Denna kyrka ska jag fortsätta med så att den hamnar på en bra bakgrund.
Detta måste jag dock "klura" lite mera på hur jag vill ha det.
Men en symaskin kan man använda till mycket.

Förutom att sy kläder använder jag symaskinen, eller symaskinerna eftersom jag har några av olika ålder, även till lappteknik och när jag gör kort.

På min egen blogg kommer det att finnas lite mer om symaskinens användningsområde under juli månad.

Kyrka i lappteknik av Bollebygdsbo

Oftast använder vi nog dock symaskinen till att sy kläder eller andra paktiska ting.


Simons klass bjöd in till en liten musikal där dom sjöng Majas visor. I sista stund kom jag ihåg att Simon skulle vara kanin och kvällen innan sydde jag den här kanindräkten - som blev tjejjernas favorit, alla ville gosa med öronen.
Den gick snabbt att sy, eftersom jag utnyttjade de redan färdigsydda sömmarna på filten så långt det gick. Allt blev klart på under 1 timme.

Kanindräkt av Cissi

Mönster och beskrivning på denna kanindräkt kommer att presenteras i ett eget inlägg imorgon.

Några av de alster som har kommit i "närkontakt" med våra symaskiner finner du i länkarna nedan.

Länkar
Wikipedia om Symaskin


Skrotbokens länkar
En layout med sömmar av Cissi
En sydd påskgumma/värmekuddeav Sam
En layout med sömmar av Bi
En layout med sydda dekorationer av Carola

Money, money, money...

on 14 juli 2010

av maxell

Den 16e juli år 1661 utgavs de första sedlarna i Europa av Stockholm Banco, föregångaren till Sveriges Riksbank. Vi skapar kring pengar och har med någon form av sedel på varje alster.

Pengar är något som ständigt påverkar våra liv. Somliga har för mycket pengar, andra har inte ens så att det räcker till mat och husrum. I dagsläget är pengar högaktuellt i vårt lilla Sverige. Varslen har slagit och slår hårt, låneräntan är till mångas glädje ännu låg och lagom till sommaren behöver vi pengar för att ha någon form av semester utöver tak över huvudet och mat på bordet. Pengar har såväl positiva som negativa associationer och vi kan beröra alla infallsvinklar om vårt förhållande till pengar när vi skapar.

Badar du likt von Anka i pengar? Saknar du pengar? Har du äntligen lyckats köpa något som du sparat länge till? Drömmer du om högvinsten på den där lotten som du aldrig köper? Har du nyss fått löneförhöjning? Fick du restskatt i år? Har du gjort en riktigt bra investering? Har du förlorat pengar som du inte ville förlora? Leker barnen affär och har kassalådan full av pengar? Vad skulle du göra om du oväntat kommer över en viss mängd pengar? Vet du någon som verkligen skulle uppskatta en gåva i form av några extra slantar - vare sig det är en person eller en organisation som arbetar för att förbättra människors livssituation någonstans i världen?

Låt dig inspireras av temat pengar och använd någon form av sedel på det du skapar. Har du råd kan du använda en riktig. Andra kan klippa ur reklamblad och motsvarande. Tänk på att det är inte tillåtet att kopiera eller avbilda sedlar. Ett annat alternativ är att leta bland leksakerna (eller i leksakbutiken) efter till exempel monopolpengar.

Här kommer våra pengastinna tolkningar...

Samara inleder med en layout där hon använt leksakspengar för att skapa om en dröm hon har...


Jag har aldrig haft en ny bil. Mina "nya" bilar är alltid begagnade med mer eller mindre skavanker på och nu har jag bestämt mig att jag vill spara ihop till en fabriksny bil, som jag själv får välja färg och utrustning på.

Eftersom vår ekonomi är inte är så bra är det inte bara att spara pengar hur som helst, men jag kom på ett bra knep. Varje gång jag blir frestad att köpa en tidning, kläder som jag egentligen inte behöver, ytterligare ett läppglans och så vidare ska jag istället lägga undan pengarna. För har jag råd att shoppa upp de pengarna har jag råd att spara dem.

Jag började med det här i januari och redan har jag fått ihop över 8000 kronor. Det kommer nog att ta cirka 8 år innan jag har fått ihop summan, men den som väntar på nåt gott...

Jag skrev rubriken med bokstäver i plast. De hade egentligen små magneter på baksidan - antagligen för att använda på kylskåpet - men jag scrappar gärna med dem. Pengarna är leksakpengar jag fyndat på loppis. Tjejen klippte jag ur ett reklamblad. Jag tyckte att hon såg så drömmande och längtande ut. Några cardboard stickers fick bli både dekoration och extra text. Hjärtat har jag stansat ut med QuicKutz.

Layout av Samara

... och fortsätter med en annan layout där riktiga pengar används för att minnas just den platsen i världen.


Min layout handlar om Ryska marknaden i Tallinn. Eftersom den ska sitta i ett album med bara layouter från Tallinn så skrev jag aldrig ut orten i journalingen.

Jag har några 2 kroonsedlar över och använde en till att scrappa med, fast jag satte fast den med fotohörn så den inte ska bli skadad. Det kändes hemskt om jag skulle ha limmat fast en äkta sedel.

Layout av Samara

Efter det kommer vi till ett kort där Iselinn Sofie använt ett mönsterpapper med sedlar och matchat med en riktig sedel.



Jag valgte et papper med sedler på - så knytte jag fast en seddel.

Har anvendt edge shaper - jag elskar den! Og distressat rundt om. Krøllet pappert og rettet ut igjen og dro over med distress. Sen har jag tørrembossat det glansiga pappert med hjerte dekor. Motivet har jag tusjet. Båndet kommer från en gammal lampa!

Kort av Iselinn Sofie



Sedelrik närbild
Kort av Iselinn Sofie

Sedan följer ett par kort där pengar fästs för att ges bort som gåva.

Skberg74 har gjort små sedelfästen på insidan av sitt kort som ges bort till någon som sannolikt kommer att uppskatta presenten...


När barnen närmar sig tonåren är det ofta det är pengar som står på önskelistan, just det stod på dotterns kusins lista och jag valde att göra ett stafflikort där pengarna är med som dekoration.
Kort av Skberg74



Pengastinn närbild
Kort av Skberg74

Bollebygdsbo har en annan lösning för att fästa sedlar på insidan av kortet. Fiffigt.


En bild från insidan av ett grattiskort.

Jag löste det lilla "problemet" med att fästa sedlar så här. Rullade och vek ett papper. Klistrade fast detta inuti kortet och stoppade in sedlarna.

Kort av Bollebygdsbo


De första sedlarna
De första sedlarna tillkom efter en kris. År 1660 sänktes kopparinnehållet i kopparplåtarna som användes som betalningsmedel så mycket att alla ville ta ut dem. Syftet var att smälta ner plåtarna för att sälja vidare kopparen som var mer värd som handlesvara än som mynt. Banken som lånat ut pengarna var då tvungen att lösa det hela på något sätt. De så kallade kreditivsedlarna, som bestod av dels daler kopparmynt (daler kmt) och dels daler silvermynt (daler smt), började delas ut.

En Kreditivsedel, som hade ett bestämt belopp som motsvarade insatta pengar på banken, var räntefria skuldförbindelser. Kreditivsedeln avsågs lösas in mot kopparmynt när banken hade krävt in alla sina utestående lån. Sedlarna blev populära vid sidan av kopparmynten. Framgången var inte konstig med tanke på att ett kopparmynt kunde väga cirka 19 kilo styck...

Dessa banksedlar är de första som gavs ut i Europa i det avseendet att de var de första sedlarna som gavs ut på jämna belopp (1 000, 100, 50 och 25 daler kmt eller 100, 50, 25 och 10 daler smt), att beloppet var tryckt på sedeln, att alla sedlar var numrerade och underskriven av bankens tjänstemän samt att att innehavaren hade att fodra angivet belopp och att de kunde överlåtas till vem som helst.

Kreditivsedlarnas livslängd var kort. De blev snart oinlösliga eftersom även deras värde sjönk. Stockholm banco gick i konkurs 1664, Kredativsedlarna drogs in 1667 och banken avvecklades 1668.

Skrotbokens länkar
Antag att jag ekonomiskt oberoende - innehåller flera layouter med tema pengar och där pengar finns med
Hålkort med leksaker - kort med ficka på insidan som har plats för till exempel sedlar

Att färga in med kaffe...

on 11 juli 2010

av maxell

Häromdagen presenterade vi ett inlägg där något ätbart ingick i skapandet. En klassiker i sammanhanget är att använda kaffe (eller te) för att färga in papper och annat och här visar vi hur det kan gå till.

Kaffe och te är optimala ingredienser för att färga in, distressa och ge papper ett slitet och gammalt utseende. Resultatet är spontant ett vintageinslag, men samtidigt kan det användas till vad som helst.

Det var evigheter sedan jag själv (maxell) provade på denna metod. När jag för första gången kom i kontakt med begreppet Scrapbooking under våren 2005 tänkte jag mycket på vad jag hade hemma som jag kunde använda mig av för att skapa. På den tiden fanns det inte många just några vägledningar (tutorials) och faktum är att jag hade inte ens tillgång till en bra Internetuppkoppling där jag befann mig. Men scrappa skulle jag och jag letade runt i husets alla rum efter saker jag kunde använda mig av. I köket kom jag direkt att tänka på såväl kaffe (inkl sump) och te. Så många gånger som jag skapat ringar under koppen insåg jag att det måste bara fungera för att färga in papper och annat. Jag började att prova mig fram och fick till ett antal distressade papper.

Mina tips som jag nu tagit direkt ur mitt huvud är

  • Använd underlag (till exempel en stor uppvikt tidning) eller en oöm yta.
  • Pulverkaffe är bättre än kok- eller bryggkaffe
  • Mörkt eller svart te är bättre än grönt eller ljust te
  • Använd vatten för att blanda - börja med lite vatten för att sedan tunna ut och få ljusare nyanser
  • Skrynkla papper och lägg i blöt i färgat bad. Låt dra länge - gärna minst en timme. Ta upp. Var försiktig när du skrynklar ut så att pappret inte går sönder. Platta ut och använd eventuellt strykjärn (med mellanlägg).
  • Välj om du vill ha skrynklat papper (distressad look) eller inte.
  • Använd papper som inte är för porösa eller för tunna. De går lätt sönder när de är blöta.
  • Pensla eller svampa över ett slätt papper med vatten. Täcka hela ytan. Kasta ut pulverkaffe över ytan. Se hur det löses upp och flyter ut i olika mönster. Detta ger lite av en "mögeleffekt".
  • Använd vad du har, dvs penslar, fingrar, svampar (disk- eller badsvamp fungerar), pappersnäsdukar, tyg och så vidare för att måla, stänka, droppa och kladda på pappret.
  • Torka pappren som de är eller i press. Strykjärn, hårfön och embossingfön kan skynda på processen.
  • Färga också in tyg, garn, snöre, neutrala band, spets och så vidare...

Vi börjar med Mahlin78 som färgat in både det enda och det andra. Såväl papper som tyg får färg från resterna av morgonkaffet...


Dekorationer infärgade med kaffe.
Foto av Mahlin78



Jag sparade lite kaffe jag bryggt på morgonen, lät det svalna och hällde sedan över det i en djup tallrik. Därefter la jag i de saker jag ville färga in, och petade försiktigt med en gaffel för att se så allt blev täckt av kaffet.

Den här gången lät jag alla saker ligga i kaffet i ca 5-6 timmar, har även provat kortare tid och skillnaden blir att den kaffefärgen fastnar i mindre koncentration, dvs inte lika intensivt.

Foto av Mahlin78



När jag plockade upp det ur kaffet lade jag det direkt på dubbelvikt hushållspapper, bytte till nytt och torrt efter ca 15-20 minuter. Sen fick det ligga på det över natten för att torka riktigt ordentligt.
Foto av Mahlin78



Sen är det bara att använda sakerna på sina alster!

Kan dock rekommendera ett icke smaksatt kaffe till detta projekt, om man inte vill att det ska lukta... ;)

Foto av Mahlin78

Bi provade att färga in papper med hjälp av kaffe och te. Här delar hon med sig av sina erfarenheter.


I mitt första experiment strödde jag bara ut lite te och kaffe på ett albumblad. Jag försökte strö en del av kaffet i swirls men det var svårt att portionera ut det jämnt. Ett par tepåsar fick också hamna på arket.

Jag sprayade vatten med min minimister lite då och då under loppet av ett par dagar.
Bilderna visar förloppet från start till färdigt resultat.

Kul att notera är att under kaffeswirlsen var det vitt. Färgen har bara spridit sig ut åt sidan.

Foto av Bi



I mitt andra försök ville jag få till några swirls och kom då på att jag kunde måla med pensel och vatten i olika mönster och sedan medan det var blött strö över kaffepulver.

Jag fick göra det i flera omgångar då penseldragen torkade snabbt. När jag var klar med mönstret sprayade jag ytterligare lite vatten på ytan. Sprayandet upprepades även denna gång vid ett par tillfällen under ett par dagar.

Denna gång har det som synes fungerat bättre att göra mönster.

Foto av Bi

Läckra resultat med mönster. maxell har använt kaffe och te för att dels droppa fläckar på papper och dels stryka ut färg över pappersytan. Erfarenheterna säger att färgintensiteten varierar och det gäller att vara varsam med vattnet som tillförs för att inte få ett blaskigt resultat.

Kaffe används också ibland för att stämpla med. För visst har vi väl sett kaffelayouter där kaffekoppen eller kaffemuggen använts för att göra runda kaffecirklar över alstret? Ett mycket passande användningsområde. Annars passar kaffeinfärgade detaljer för vintageinspirerade alster.

Skrotbokens länkar
Våfflor i stora lass - maxell använde kaffe för att färga in ett papper
Ätbart! - alster där något ärbart förekommer

Ätbart!

on 9 juli 2010

av maxell

Idag, den 9e juli, år 1962 ställde Andy Warhol för första gången ut sitt berömda konstverk föreställande Campbells soppburkar i Los Angeles. Med anledning av detta använder vi något ätbart på det vi skapar.

Andy Warhol är en konstnär som inspirerat många på flera plan. Det är också samme man som sagt att "Varuhusen är vår tids konstmuseer." Å tänka sig... vi har nyligen publicerat ett inlägg där förpackningar från köket figurerar. För detta inlägg valde vi att variera oss genom att istället fokusera på innehållet. Därför innehåller varje alster något som är ätbart!

Ätbara saker har länge använts för skapande i olika form. Garn färgades in med diverse ätbara delar eller rester från något som är ätbart. Inom förskoleverksamheten är det vanligt att använda ätbara ingredienser i till exempel lera och färglösningar som barnen sedan får skapa med. Å visst känner vi väl till begreppet att "leka med maten" eller... kanske har du hört eller själv sagt "Lek inte med maten!". I det här inlägget gör vi just det där som inte alltid passar sig - leker med mat. ;)

Många känner säkerligen redan till att det går att använda kaffe och te för att färga in papper. Längst ner hittar du länk till en publicering med tutorial för att färga in några olika saker med hjälp av kaffe. Det är tips och trix och flera olika material som färgas in. Kika, läs och inspireras.

Men det finns mer saker som vi kan använda för att färga in med. Jag (maxell) har gjort en del efterforskningar i vad som användes förr i tiden (och än idag) för att färga in till exempel garn. Det är massor av ätbara saker och allt ger inte den färg man kan tro... Bland alla dessa saker valde jag en lättillgänglig sak för att testa på papper. Med hjälp av lökskal och lite vatten fick jag ett mönsterpapper.


Mitt andra försök att färga in papper med hjälp av fuktade lökskal gav ett ok resultat. Här har jag använt pappret för att göra ett kort i matchande nyanser av brunt, beige och vitt.
Kort av maxell



"Skalade" närbilder
Kort av maxell

Bi tolkade det hela mer handfast och botaniserade i kryddskåpet för att skapa ett kort.


Detta kort är i princip bara framställt av det som finns i köket.

Mönsterpapper och blomma är framställa med hjälp av servetter; tutorial har presenterats tidigare, se länk nedan. Texten är av krossad svartpeppar och krydd- och vitpeppar får stå för inramning. På cocktailpinnen har jag fäst en bit vitlöksnät och blomman får sällskap av torkade lagerblad.

De vita fälten över och under kortet är solglimtar som fann sin väg genom persiennen när jag fotograferade, en liten extra effekt bara =)

Kort av Bi



Kryddstarka närbiler
Kort av Bi

Milo gick till skafferiet och hittade riskorn till ett bröllopskort. Notera hur fiffigt hon fäst dem.


Jag har använt mig av riskorn på mitt bröllopskort. Jag har lagt dem, så att det ska se ut som en söm i kanten på ett par papper.
Kort av Milo



"Langetterade" närbilder
Kort av Milo

Avslutningsvis har vi en annan variant för att färga in sina egna mönsterpapper. Jag (maxell) rotade bland min "kompletta" samling av karamellfärger och blåste för glatta livet...


Här har jag äntligen tagit mig för att prova något som jag tänkt på länge - riktigt länge. Det handlar om att droppa färg på ett papper och sedan blåsa ut färgen med hjälp av ett sugrör. Jag använde karamellfärg i svart, rött och blått och fick detta mönster.

Pappret monterade jag på en svart bakgrund för bäst konstrast. Jag valde sedan ett svartvitt foto som har action i sig och placerade det så att fotot täcker mina stora droppar med färg och ger liv åt helheten. Till det kommer detaljer i vitt och turkost.

Layout av maxell



Färgintensiva närbilder
Layout av maxell

Har du själv skapat med något ätbart? Kommentera gärna med länk och tips och trix. Ytterligare exempel på alster där något ätbart ingår finner du via länkarna nedan.

Skrotbokens länkar
Att färga in med kaffe... - Tutorial för att färga in olika saker med kaffe
Du och jag för alltid - Samara använder riskornen från bröllopet på en layout
Bubblor i massor - Tutorial för att göra eget mönsterpapper med hjälp av bland annat vatten
Vatten, vatten, bara vanligt vatten - Alster där vatten använts på något sätt
Färgläggningsskolan - Pigmentrika färgpennor och vattenpensel/a> - Tutorial för att färglägga med pigmentrika färgpennor och vattenpensel
Föråldra en julklappsetikett - Tutorial för att föråldra en tag/etikett med distresser och vatten
Våfflor i stora lass - maxell använder ett kaffeinfärgat papper på en layout
Höstens färger del 6 - Beige - Skberg74 använder en kanelstång på en layout
Julklappsstuga 15/11 - Gör ditt eget badsalt - Tutorial för att göra eget badsalt med hjälp av bland annat hushållssalt och karamellfärg
Vi tar vad vi har för att fira Halloween - maxell använde salt för att göra en shakerbox i form av ett spöke
Kladdkakans dag - fira med fika - Receptkort med mera
Än är det vinter kvar - Vinterns tittskåp - maxell och son använde en sockermålning som bakgrund för sitt tittskåp
Länk till Skrotbokens alla publicerade recept
Gör ditt eget mönsterpapper - Tutorial - hur du gör ditt eget mönsterpapper med hjälp av servetter

Prenumerera på: Inlägg (Atom)