Idag ger vi oss själva och alla andra utmaningen att dokumentera en hel dag.

Idag, den 29e juni firas, kamerans dag (engelska: Camera Day) i USA. Vad passar väl bättre än att fira denna dag genom att fotografera?

Under sommaren fotograferar vi i samband med högtider, semestrar, resor och utflykter. Visst fotograferar vi även vardagen, men fångar vi någonsin en hel sommardag? Skrotboken ger dig utmaningen att göra EFIT (Ett Foto I Timmen) under en hel sommardag

  • nu idag tisdag den 29 juni eller alternativt
  • nu på fredag den 2a juli
  • annan valfri sommardag
Du deltar genom att kommentera detta inlägg med en fungerande direktlänk till var du lägger upp dina bilder. Utmaningen gäller även Skrotbokens inspiratörer (såväl ordinarie som gäster) och dessa lämnar in på samma sätt.

Vi som scrappar och skapar vet att fotografier berättar historier. Det är våra minnen och berättelser fångade med bild och kanske även ord. Det finns så många fototillfällen - såväl positiva som mindre positiva stunder - och vi kommer aldrig att hinna med alla, men en dag. En dag med ett foto i timmen. Det kan vi göra då och då för att se vad vi gjorde just den dagen just de timmarna.

Framöver kan vi sedan sätta ihop bilderna på en layout eller kanske skapa ett minialbum om just denna dag i vårt liv. Stay tuned... :)

Länkar till vi som deltar i EFIT tisdag 29 juni
--


Länkar till vi som deltar i EFIT fredag 2 juli
Birgitta/Bi
Vem


Länkar till vi som deltar i EFIT lördag 3 juli
maxell

Vi har nu två vinnare att presentera!

Det bidrag som har utsetts till vår förste vinnare kommer från Lena A, en scrappare och kortmakare som har mycket härligt att bjuda på i sin blogg. Hennes bidrag är ett kort till en liten kille. Text och bild är lånade från hennes blogg http://lenamariabloggar.blogspot.com/


Sent i går eftermiddag (Skrivet den 15 juni, Skrotbokens anm.) fick jag förfrågan om att göra ett kort till lille Aron som fyller 1 år i morgon. Egentligen skulle jag nog sagt nej men med Skrotbokens tävling i färskt minne så fick nattsömnen sig en törn, men vad gör det för idag ska jag BARA SCRAPPA hela dagen!
Ett alster med vimplar var kravet och så här blev mitt resultat!
Och jag kan nog lova att det blir fler kort med vimplar för det var riktigt roligt att "pilla" med dom!

Kort av Lena A


Den andra vinnaren koras med hjälp av lotten.
Sent igår kväll förättade vi val här hemma. Sam var mig (Bi) behjälplig och jag hoppas ni har överseende med såväl mörka bilder som med de otroligt smutsiga naglar som visas upp på följande bilder. =) De blir visst gärna så efter en aktiv dag ute.


Sammanlagt åtta lotter preparerades av mig (Bi) och placerades i en "gyllene" kruka - guldet torde väl föra med sig lite tur. =)
Dragning



Sam blandar och blandar igen - drar en lott ...
spänningen stiger ...

Dragning



Vinnare i Nationaldagslotteriet blir Bollebygdsbo
Vinnare



Ett vinnande bidrag
Vimplar av Bollebygdsbo

Grattis till våra bägge vinnare Lena A och Bollebygdsbo - hoppas ni får mycket glädje av era nya fina silverörhängen.
Till alla er andra, tack för era bidrag och bättre lycka nästa gång och glöm nu inte att fortsätta skapa med vimplar; en kul och festlig dekoration.

Länkar
Lena bloggar
Bollebygdsbo bloggar


Skrotbokens länkar
De vackra vinst örhängena tillverkade av Caroline Liljeblad Design
Alster med vimplar

av maxell

... mer än att sanera efter midsommarhelgen. :) Den kan användas till att skapa med. Här visar vi några exempel på hur det kan gå till och vilka färger som passar för ändamålet.

Igår den 26e juni år 1498 anges som det datum då tandborsten uppfanns (undra om det var på förekommen anledning :) ). Dåvarande kinesiske kejsaren tog ett patent på en tandborste som bestod av svinborst som satt fast på en bit ben eller bambu och tandhygienen tog ett viktigt steg framåt. Denna tandborste fördes med till Europa där svinborsten ersattes av hästhår eftersom många tyckte svinborsten var för styv och föredrog ett mjukare hår. Med anledning av denna historiska händelse använder vi oss av en tandborste på något sätt när vi skapar.

Vi inleder med en kavalkad av Skberg74 och Lilla S över användningsområden för att skapa med hjälp av en tandborste. Som färg används distress refiller, men de säger att det går lika bra med vattenfärg. De använde tandborsten till att...


... spraya färg
Foto av Lilla S

Det resulterade i...


detta bebis grattiskort. Utöver det sprayade pappret har vi använt oss av material som blev över då jag scrappade på uppdrag av Scrapmoment.com som sponsrade Skrotboken under april månad.
Kort av Lilla S och Skberg74

Sen började de...


... måla med tandborsten istället för att spraya.
Foto av Lilla S

Bakgrundspappret användes till...


... mitt målade kort som också fick en stämplad drake. Det blev därmed ett lite tuffare grattiskort.
Kort av Skbreg74

Skapandet fortsatte och...


... Lilla S kombinerade alla stilar...
Foto av Skberg74

... plus att hon kom på att man kunde...


... stämpla med sugpropparna på skaftet.
Foto av Skberg74

Resultatet blev att...


...Lilla S skapade en sommaräng genom att bara använda tandborsten som verktyg.
Foto av Skberg74

En sådan underbar kreativitet och lek med ett redskap som vi kanske inte vanligen tänker på att använda för att skapa med. Man kan inte annat än gilla det hela och njuta av de personligt präglade resultaten.

Vi fortsätter med tandborstens förtäfflighet som redskap för att stänka och skvätta färg över en yta. Cissi visar en färgglad layout med denna teknik. Som färg använder hon refiller till fluid chalk och hon använder lättillgängliga hjälpmedel för att skapa intressanta mönster.


Här har jag använt mig av stänk o skvätt teknik. Resultatet blev ett eget mönstrat bakgrundspapper. Har använt vanlig cardstock med lite struktur och fluid chalk refill i tre färger.

För att bilda oregelbundna cirkelmönster placerade jag ut glas och muggar i olika storlekar på pappret innan jag började med färgen. Först droppade jag lite outspädd färg på tandborsten och med hjälp av tummen skvätte jag färgen. (rekommenderar plasthandskar - som jag såg ut på händerna sedan). Sedan tog jag lite vatten i en kopp och tillsatte i lite färg - doppade tandborsten i vatten/färgblandningen och skakade av den över pappret så att större färgpölar bildades runt glasen. När allt torkat gnuggade jag fast några små rubons-blommor. I vänsterkanten anar man en overlay bakom fotot.

Layout av Cissi



Jag hade många foton från det här tillfället.. och i stället för att lägga tillbaka dom i fotolådan med oscrappade kort gjorde jag en dokumentsmapp bakom fotot där dom får ligga istället. Låsningen är två gummiband som löper genom öljetter och stora brads.
Layout av Cissi

Även Dolores provade att leka loss med en tandborste. Hon sprätte och stänkte färg både här och där för att verkligen utforska vad man kan åstadkomma med hjälp av en tandborste. Som färg använde hon en tunnspädd blå färg - distress refill - samt några intressanta tillbehör.


Det här var första men absolut inte sista gången som jag använde mig av tandborste när jag skapar. Det var verkligen roligt att droppa, sprätta och stänka färg överallt (och jag var så inne i det att jag inte märkte förrän efteråt att det var färg även där det inte skulle vara någon)!

Jag plockade fram ett vanligt vitt A4-ark, vatten, vattenfärger, raklödder, perfect pearls och en gammal tandborste. Blandade ner en knivsudd perfect pearl i vattnet och valde en svag (tunnspädd) blå färg som grund och sprätte den över hela pappret tills det var nästan helt täckt med färg. Efter det sprätte, stänkte och droppade jag olika färger huller om buller över pappret, de olika teknikerna ger olika storlek på "splasharna". Jag blandade även lite färg med raklödder och sprätte i väg det med tandborsten (se det gula på närbilden) och lät de små raklödderdropparna ligga kvar på pappret och torka in (dagen efter torkade jag försiktigt med lite papper för att få bort de mjöliga resterna av raklöddret). Sedan stämplade jag ett motiv på pappret och klippte ut.

Till blommorna använde jag bara färg och raklödder som jag gnuggade och “stöplade” på ett vanligt vitt papper. Eftersom raklöddret tenderar att göra ytan mjölig när det torkat är det bra om man kan spraya med tex fixativ eller lite hårspray efteråt. Jag använde dock crackle accent och det blev en jättehäftig kombination med det målade, det ser nästan ut som batik.

Det här var jättekul, det gör jag gärna om!

Kort av Dolores



"Utforskande" närbilder
Kort av Dolores

Är du intresserad av att se en vägledning för skvätt och stänkteknik med tandborste rekommenderar vi att du besöker vår fd. inspiratör Metal_Minish som gjort en tutorial.

Från skvätt och sprätt till handfast målande. :) Jag (maxell) använde tandborsten som en pensel för att måla med akrylfärg på min layout.


Jag måste erkänna att jag ofta glömmer bort hur roligt det är att kladda med akrylfärg, men med en tandborste kom jag ihåg. Här har jag använt tandborsten för att måla och smeta ut gräddfärgad akrylfärg på bakgrunden, papperskanterna och fotokanterna. Nu målade jag kanterna innan montering och efter monteringen målade jag dit lite till färg på sidan om, men inte överallt. Jag gillar när det inte är heltäckande exakt överallt.

Layouten i sig då? En somrig sak med tankar om framtiden. Ljust som det bör vara. :)

Layout av maxell



Borstade närbiler
Layout av maxell

Jag själv (maxell) delar även med mig av att jag har en tandborste i min scrapverktygslåda som jag...


... använder till att tvätta stämplar med. Enkelt och effektivt!
Foto av maxell

Har du själv använt eller använder tandborsten i ditt skapande? Kanske någon laborerat med en elektrisk variant och fått underbara resultat. Lämna gärna en kommentar till detta inlägg.

Om tandborstens historia
Olika former av åtgärder för att förbättra munhygienen har funnits sedan urminnes tider. Vid utgrävningar världen över har bland annat pinnar, trädgrenar, fågelfjädrar och ben från olika djur hittats. Den äldsta kända tandborstsvarianten kommer från 3000 före Kristus och bestod i en liten kvist med en nött sida. Den ena änden av en kvist eller en rot tuggades tills den blev mjuk och uppblött. Denna ände användes sedan för att borsta tänderna. Ett annat vanligt sätt för att hålla tänderna i trim har i historien varit att gnida in dem med bakpulver eller krita.

Från 1233 finns en rapport om att kinesiska munkar använde borstar gjorda av hästhår fastsatta på ett handtag av oxben för att borsta sina tänder. Första förekomsten av ordet tandborste i engelskan daterar till 1690 när Anthony Wood skrev att han köpte en tandborste av J. Barret. Engelsmannen William Addis påstås ha tillverkat den första massproducerade tandborsten år 1780. Han vart 1770 fängslad för att ha startat ett upplopp och använde tiden i fängelset för att förbättra dåtidens metod för att hålla tänderna rena - att gnugga en matta med sot och salt mot tänderna. William borrade hål i små ben från djur, knöt ihop tofsar av borst eller skägg som han fick från en fångvaktare och limmade sedan fast tofsarna i de borrade hålen. Han blev snart mycket rik och hans företag är verksamt än idag. Kring 1840 masstillverksades tandborstar i England, Frankrike, Tyskland och Japan.
Svinborst användes för de billigare borstarna och bäverhår för dyrare varianter.

Det första patentet på en tandborste kommer från USA. Det var H. N. Wadsworth som 1857 fick ett patent, men masstillverkning började i USA först
1885. Tandborstningen slog inte igenom i USA förens efter andra världskriget då de amerikanska soldaterna fick borsta sina tänder varje dag.

Moderna tandborstar
Djurhår var inget bra material eftersom det inte torkar bra, bakterier ansamlades i borsten och borsten ramlade ofta av. Den första moderna tandborsten - där de naturliga djurborsten ersatts med syntetiska fiber togs fram och såldes av John O. Butler Company. Den tandborsten började tillverkas den 24e februari 1938 av DuPont de Nemours i New Jersey i USA och blev därmed den första handelsvaran av nylon. Den första elektriska tandborsten uppfanns i Schweiz 1954.

Andra användningsområden för tandborsten
Genom åren har tandborsten funnits i flera modeller. På grund av sin storlek används tandborsten även för rengöring av annat än tänder. Den passar till exempel bra för att komma åt alla delar av prydnadsföremål. Tandborsten är också central i mytomspunna - vanligen militära - straffkommenderingar där den används för rengöring av enormt stora ytor.

Länkar
Misting Comic Artists Style - Tutorial/vägledning av Metal_Minish (fd. inspiratör för Skrotboken) där tandborsten är ett centralt verktyg

av maxell

Idag, den 23e juni år 1868 patenterades skrivmaskinen. Vi uppmärksammar detta genom att använda "klassiska" skrivmaskinstypsnitt på det vi skapar.

Jag (maxell) gillar skrivmaskinstypsnitt i alla dess former. Troligen kommer detta från att jag exponerats för dem genom att dels som liten fått lära mig skriva på min mors otympliga skrivmaskin och alltid ha exponerats för skrivomslag där skrivmaskinsremsor förekommer (gissa en gång vad för slags musik det handlar om... :) ). Mina datorer har alltid haft ett helt gäng skrivmaskinstypsnitt installerade även om flera försvunnit vid datorbyten. När jag började scrappa var skrivmaskinstypsnitt något som jag letade efter och investerade i. Det blev bland annat stämplar och dies. Självklart gjorde jag återigen djupdykningar efter typsnitt till den dator jag hade då...

En av mina favoriter bland stämplarna är de små bokstavsstämplarna som jag ofta använder i olika utföranden och sammanhang. Eftersom de är små passar de bland annat bra för att göra egna små bokstavslappar (se länk till tutorial sist i inlägget). Jag har också några dies som har ett skrivmaskinstypsnitt och de kommer fram när det passar. :) Utöver det har jag, som säkerligen många fler, några bokstavstickers med klassiska skrivmaskinstypsnitt. Det har trots allt kommit flera - framförallt små - bokstavsstickers på senare tid baserade på olika skrivmaskinstypsnitt. Jag använder dem även om jag är något omständlig som föredrar att göra mina egna små lappar med hjälp av mina små stämplar... :)

Som synes finns det flera sätt för att använda skrivmaskinstypsnitt i skapandet. Vi visar inspiration här och sist i inlägget länkar vi till några (av flera) ytterligare alster där skrivmaskinstypsnitt förekommer.

Vi inleder med min egen (maxells) tolkning där såväl stämplar som datorn används.


För det här kortet har jag använt mig av en ytterligare uppsättning bokstavsstämplar som jag har. Det är magnetstämplar och de är praktiska för liten man att hantera. Nu stämplade han inbjudan till kalas helt själv - självklart i versaler så alla kan läsa... Å visst passar de in? :)

Pappret har mannen hjälpt mig att skrynkla och färga in. Dock valde vi att inte rita en skattkarta på varje... men annars kan man göra det.

Eftersom det var ett antal att göra "fuskade" vi lite till och använde datorn för all kalasinformation på insidan. Även här är det ett skrivmaskinstypsnitt.

Kort av maxell och son

Mahlin78 tog datorn till hjälp för att skriva ut titeln på ett mönstrat papper - självklart i skrivmaskinstypsnitt. Notera hennes praktiska tips kring denna utskrift.


För ett tag sen blev vi medbjudna till Äspölaboratoriet som ligger ca 10 mil norr om Kalmar. Ett otroligt häftigt besök! För att ta tillvara på hur speciell dagen var för oss valde jag att göra ett minialbum med min Bind-it-all.

På framsidan har jag skrivit ut titeln på mönstrat papper via skrivaren. För att slippa slösa ett helt ark med mönstrat papper tejpade jag upp en lagom stor bit på ett vanligt kopieringspapper och skrev sedan ut titeln. Sen var det bara att ta loss och sätta fast titeln.

Altrat minialbum av Mahlin78



Dimensionella närbilder
Altrat minialbum av Mahlin78

Även AnnaLilja har tagit datorn till hjälp för att göra hälsningen på sitt kort. Denna gång skrevs den ut på ett vitt papper.


Såhär i sommartider har jag gjort ett konfirmationskort. Jag tyckte att det passade med skrivmaskinstext till just detta kortet. Texten har jag skrivit ut på datorn.
Kort av AnnaLilja



Klassiska närbilder i en modern tappning
Kort av AnnaLilja

Någons om verkligen tog datorn till hjälp är Skberg74. Hon skapade en digital layout med skrivmaskinstypsnitt.


Lilla S älskar att spela spel både på datorn och sällskapsspel, när hon var sjuk en vecka nu för någon vecka sen så spelade vi dessa spel och säkert några fler.

Jag har använt digikitet Simple guy 2 (minikit) av DigiLover´s addiction och typsnitten Typwriter Oldstyle och Type keys.

Digital layout av Skberg74

De två avslutande korten kommer från två som har klassiska skrivmaskiner stående hemma. Dock är det tyvärr ingen av dem som riktigt fungerar som den ska så de hittade lite andra lösningar.

Milo valde att använda en skrivmaskin och petade i ett papper i den med en härlig hälsning. :)


Ett meddelande skrivet på maskin är inte var dag man får. Jag har en gammal skrivmaskin stående i skåpet från tiden före datorn, men jag skulle nog aldrig kunna förmå mig att göra mig av med den. En vattenkanna luktar sommar, och nyckeln i rosetten känns lite som pricken över i, på detta kort.
Kort av Milo

Lillylva använde mönsterpapper med text och letade också fram en stämpel för att göra hälsningen på sitt kort. Här är det en färdig stämpel och inte bokstavsstämplar som kombinerats. Smidigt och snyggt!


Min skrivmaskin har gått lite i sönder, så stämpeln med "hjärtliga gratulationer" fick bidra med sitt istället. Men text kunde även uppbringas ur en spillbit med papper som legat i gömmorna alldeles för länge.

En liten pin-up:a, gjord med transferteknik, fick sig lite uppiffning med bling, en döskalle och några brads. Vingen är egentligen en stämpel med två vingar och en kvinna i mitten, från Prima tror jag, som jag klippt isär och moddat lite för att passa mina behov bättre. :) Lite glitterlim och en rosenknopp i håret på den vackra kvinnan fick vara grädden på moset den här gången. Tack för mig!

Kort av Lillylva

Nedan kan vi lära oss mer om skrivmaskinen - historia, utveckling och kuriosa. Längst ned i inlägget finns, som redan nämnts, länkar till några av alla de alster där vi använt skrivmaskinstypsnitt i ett eller annat utförande. Läs, se och inspireras. Länkarna är valda för att representera några av de vanligaste sätten för hur skrivmaskinstypsnitt förekommer i vårt skapande.

Om skrivmaskinen
Den brittiske uppfinnaren Henry Mill var den förste som tog patent på en skrivande maskin - en mekanisk skrivmaskin - år 1714. Hans konstruktion lanserades dock aldrig kommersiellt. Det första amerikanska patentet inom området kom 1829. Totalt gjordes ett sjuttiotal övriga försök för att uppfinna en maskin som skulle kunna skriva fortare än man kan skriva för hand. Den moderna skrivmaskinen uppfanns av amerikanen Christopher Latham Sholes från Milwaukee som 1868 fick patent på det som brukar räknas som världens första skrivmaskin. Några år senare, år 1872, skapades den första elektriska skrivmaskinen av Thomas Alva Edison.

Den första mekaniska skrivmaskinen var stor som ett kylskåp. Papperet låg på en glasskiva under ett karbonpapper och förflyttades med hjälp av vikter i sidled och med via en pedal i höjdled. Skrivmaskinen hade enbart versaler då skift-tangenten introducerades först 1878.

Skrivmaskinen slår igenom och "försvinner"
Sholes arbetade tillsammans med kompanjonen Carlos Glidden vidare med att förbättra sin uppfinning. Skivan ersattes med en vals och karbonpapperet med ett band. 1873 skrevs ett kontrakt med vapentillverkaren Remington & Sons om tillverkning av skrivmaskiner och de första kom ut på marknaden året därpå. Remington tillverkade också symaskiner och det syntes tydligt även på designen av skrivmaskinen. Efter något år fick maskinerna det idag välkända namnet Remington No. 1 och under 1880-talet slog skrivmaskinen igenom som arbetsredskap.

Mark Twain sägs vara den förste författren som köpte en skrivmaskin år 1874. Han blev dessutom 1876 den förste författare att lämna in ett maskinskrivet manuskript - ett kapitel ur boken Tom Sawyers äventyr. I Europa blev Leo Tolstoj en föregångare på skrivmaskinsfronten.


Skrivmaskin från 1910
Bild som är fri att använda då copyrighten har gått ut

Mellan 1920-talet och 1980-talet skrev många författare sina verk på skrivmaskin. Sedan kom datorerna och konkurrerade ut skrivmaskinen, men del en skriftställare föredrog fortfarande att skriva på skrivmaskin. Lars Norén och Jan Guillou sägs höra till denna skara som håller fast vid skrivmaskinen.

Tangentuppsättningen
På Sholes första skrivmaskin var tangenterna placerade i alfabetisk ordning. Pekfingervalsen var det som gällde och typarmarna fastnade i varandra när man skrev för snabbt. Tangenterna placerades om för att reglera hastigheten och delvis fördela de vanligaste bokstäverna på höger respektive vänster sida långt ifrån varandra. QWERTY-tangentbordet föddes 1867. När väl tekniken förbättrats och touch-metoden uppfunnits var det dock för sent. Tangentplaceringen var inarbetad bland maskinskrivarna och den, trots att det tagits fram flera alternativa layouter som skulle kunna öka skrivhastigheten markant, överlever än idag.

Några varianter av skrivmaskinen
Värt att notera är att flera av de tidiga konstruktionerna togs fram för att göra det möjligt för blinda människor att skriva. I början skrevs texten underifrån så man såg inte vad man skrivit förrän papperet tagits ur maskinen. Den första maskinen med direktsynlig skrift kom 1895. Idag finns det skrivmaskinsvarianter som inte skriver vanliga bokstäver på papperet. Istället genomstansas papperet med nålar som ger punktskrift enligt Braille - en skrift som kan läsas med fingrarna.

Andra specialvarianter av skrivmaskinen är maskiner som skriver ut hela stavelser för varje tangenttryckning. Stavelserna sätts ihop beroende på vilket språk som används vid skrivningen och dessa maskiner, som kallas stenografiska maskiner, har haft sitt främsta användningsområde som ersättning för bandinspelning och vid diktering. De används i dagsläget till exempel inom det amerikanska domstolsväsendet för upprättande av rättegångsprotokoll och liknande. För att använda en stenograf krävs en speciell utbildning och det går att hålla samma takt som en talare talar.

Självklart finns det också skrivmaskiner som skriver på ett annat sätt. Arabisk och hebreisk skrift skrivs från höger till vänster och det finns skrivmaskiner som skriver "baklänges" med de speciella skrivtecken som gäller i dessa språk.

Skrotbokens länkar

av maxell

Igår, den 20e juni, uppmärksammades FNs Internationella Flyktingdag världen över. Skrotboken valde att skapa eklektiskt, dvs att använda mångfald i skapandet.

Varje år den 20e juni, sedan år 2000, uppmärksammas flyktingar och deras ansträngningar och styrka att börja om sina liv på nytt världen över.

Flyktingar finns i stort sett i alla länder världen över och de har alla en sak gemensamt. Det söker en trygg fristad för att återhämta sig från traumatiska upplevelser och skapa sig en framtid för sig själv och sin familj. En del flyktingar möts tyvärr av förakt och misstro när de istället borde mötas av medkänsla och förståelse. Den internationella flyktingdagen är den dag som påminner oss alla om att det en dag kan vara en själv som knackar på en främlings dörr för att söka skydd och att vi bör ge flyktingar samma välkomnande som vi själva skulle önska om vi vore i samma situation.

Alla som flytt sitt hem besitter såväl mod som beslutsamhet - egenskapar som är en enorm tillgång när de skapar en ny tillvaro på den plats dit de tagit sig. Den internationella flyktingdagen är en dag för att ge flyktingar erkännande för den rikedom och den mångfald som de för med sig till samhällen världen över.

Skrotboken tog fasta på mångfalden och valde därför att skapa eklektiskt. Med eklektiskt avses en stilfusion där vi väljer karakeristika från minst två scrapstilar och blandar dem på ett och samma alster.

På ett och samma alster blandar jag (maxell) oftast flera tekniker och detaljer som vanligen hör till en viss så kallad scrapstil. Det är inte alltid uppenbart vilka stilar jag blandar, men det går alltid att hitta dem vid en närmare anblick. Samma sak gäller för i stort sett alla som skapar. :)

Vi inleder med ett kort av AnnaLilja som blandar två närliggande scrapstilar som vanligen blandas ihop med varandra - Shabby Chic och Vintage Scrap.


Jag har använt mig av stilarna Shabby Chic och Vintage Scrap.

Från stilen Shabby Chic har jag använt mig av trasigt och slitet samt den vita färgen jag valt att använda.

Från stilen Vintage Scrap har jag använt mig av bruna inkade kanter samt har jag använt mig av papper från en gammal bibel.

Kort av AnnaLilja



Himmelska närbilder
Kort av AnnaLilja

Bi använder också inslag av Shabby Chic och blandar med såväl romantiskt, Pop Art som Retro i sin layout.


Denna layout är uppbygd och har många attribut som vi starkt förknippar med både shabby shic och den romantiska stilen. Inkade och rivna kanter, lite slarvigt rivet. Spets, blommor/blomrankor och rullarna av notpapper hör även de hemma i dessa stilar. Det typiska hade dock varit att använda antingen ljusa, vita eller creme färgade papper alternativ romantistk småblommiga ljusa papper och så vidare. Som kontrast har jag däremot valt att använda kraftiga färger och färger i skarpa kontraster samt med stora mönster som mer hör hemma i till exempel stilar som inspireras av så kallad PopArt eller retro.

En ganska halsbrytande kombination som jag trots allt tycker funkar ganska skapligt. =) Det är kul att utmana sig själv och göra något helt annat än standard.

Layout av Bi



Kärleksfulla närbilder
Layout av Bi

Jag själv (maxell) utgick från en romantisk stil och byggde vidare med inslag från såväl Vintage Scrap som så kallad klassisk Freestyle.


Här har jag valt att utgå från en traditionellt romantiskt dov färgskala med pastell samt karakteristiska blommor till en layout med en grabb. Jag gjorde dock inte min layout i en ren romantisk stil utan valde istället att låna typiska inslag från såväl Vintage Scrap som så kallad klassisk Freestyle för att bygga upp en sammanhållen helhet. Från Vintage Scrap kommer bland annat rivna och chalkade papperskanter (om än i helt andra färgskalar även vad som vanligen förknippas med Vintage Scrap), svart-vitt foto, slipade och ruggade fotokanter, spill av vätska som gett fläckar i ett av fotohörnen, en tag med garn, dold journaling samt skrivmaskinstypsnitt (på mönstrat papper). Från så kallad klassisk Freestyle kommer alla handritade detaljer över hela layouten, 3D-effekter med olika detaljer, handklippta och rivna detaljer, att rita på fotot samt lekfullheten i att blanda flera papper från olika tillverkare.

Jag får ofta hör att jag har en egen scrapstil - "maxellstyle". Å ja, det här är en rätt typisk sådan layout även om den saknar en av mina favoriter, det vill säga mycket material som inte är avsett för scrap.

Min layout anknyter också till mångfald och acceptans genom att jag skrivit ned några rader om en egenskap som min son har och ofta visar. En egenskap som jag hoppas han behåller. :)

Layout av maxell



Eklektiska närbilder
Layout av maxell

Det är inte alltid lätt att sätta fingret på vilken stil man skapar, men om man ser till detaljerna i kombination med helheten går det alltid att känna igen karakteristika som vanligen hänförs till en viss scrapstil.

Det viktigaste att komma ihåg är dock att inte försöka följa en viss scrapstil utan istället använda de saker som man själv gillar och trivs med - gärna tillsammans på ett och samma alster.

För att utveckla ditt skapande rekommenderar vi att du utmanar dig själv att aktivt bestämma dig för att blanda minst två stilar på ett och samma alster och skapa med fokus på tekniker och detaljer. Du kommer garanterat att upptäcka något nytt. Du kommer troligen också att upptäcka att du vanligen använder dig av inslag från någon eller några specifika stilar när du skapar och dessa är troligen svåra att låta bli att använda... :)

Länkar
UNHCRs sida om Den Internationella Flyktingdagen


Skrotbokens länkar
Vintage Scrap för ett slitet utseende
Från en svunnen tid - alster med fokus på Vintage Scrap
Trendspaning - Senhösten och vintern 2008 - alster med fokus på Shabby Chic och Vintage
Freestajl - något för alla?

Nationaldagstävling

on 19 juni 2010

Detta inlägg ligger överst så länge tävlingen pågår. Scrolla ner för övriga inlägg.

För att fira nationaldagen ordentligt utlyser vi härmed en tävling med fantastiska priser - två par underbara örhängen som skänkts av silversmed Caroline Liljeblad.

Vi fortsätter på det inslagna nationaldagstemat och önskar att du skapar med vimplar.

En vinnare låter vi lotten utse och en vinnare kommer att utses av en jury bestående av Skrotbokens inspiratörer.
Skrotbokens inspiratörer och anhöriga till dessa äger ej rätt att deltaga i tävlingen.

Vinster i tävlingen ...
är dessa vackra silverörhängen.


NOVA, 4 x 4 mm smidda i äkta 925 silver
Caroline Liljeblad Design



EDIT, runda örhängen, 4 x 4 mm smidda i äkta 925 silver
Caroline Liljeblad Design


Regler för nationaldagstävlingen
- På ditt alster skall det tydligt framgå att du har använt dig av vimplar som dekoration.
- Det är tillåtet med scrap, kort, digitalt, altrat och så vidare. Ju mer fantasifull tolkning dessto bättre.
- Ditt alster skall vara nyskapat till denna tävling

Ditt tävlingsbidrag kan lämnas in genom att välja ett av två alternativ
a) lämna en kommentar till detta inlägg samt skicka in ditt alster via e-post till Skrotboken märk e-brevet med "Vimpel" (ställ pekaren över länken eller titta i högerspalten för att se hela adressen)
b) lämna en kommentar till detta inlägg och där lämna en fungerade direktlänk till blogginlägg/motsvarande där du visar upp din bild.
Observera: för att kunna vinna i själva utlottningen skall du även publicera bild på ett av örhängena och länka tillbaka till Skrotboken i din egen blogg eller motsvarande. Detta är inte nödvändigt (men önskvärt) till den av jury utsedda vinsten.

Sista datum för inlämnande av alster är lördag den 19e juni kl. 23:59

Vem som vinner? Ja, det får du veta några dagar senare.

Välkommen med din kommentar och ditt tävlingsbidrag, inspiration finner du förhoppningsvis bland våra nationaldagsalster!


http://www.carolineliljeblad.se/


Länkar
Caroline Liljeblad Design


Skrotbokens länkar
Vi firar nationaldag 2010 - inspirationsalster med vimplar

av Lillylva

Har du någonsin varit nyfiken på hur en transfer går till? Här stillar vi nyfikenheten med en tutorial eller vägledning.

Alla foton i detta inlägg är tagna av Lillylva.


Material som behövs

Akrylmedium
Pensel
OH-plast för att skriva ut den bild eller de bilder som du vill använda
Det du vill föra över bilden till - papper, tyg osv.



Steg 1

Skriv ut och spegelvänd valfri bild/text på OH-papper med InkJetprinter.




Steg 2

Smeta ut ett lagom tjockt lager (man får prova sig fram) med valfritt akrylmedium på den yta dit du vill föra över bilden (göra en transfer)- som papper eller...




... tyg.



Jag använder Liquitex heavy gloss/matte medium. Säljs på Claes Olson för en överkomlig penning om man är sugen på att experimentera.

De har också OH-papper där. Jag använder Pelikans papper.




Steg 3

Lägg ned bilden med den korniga sidan nedåt, gnugga försiktigt bort alla luftbubblor och låt torka en stund. Hur länge beror helt på underlag, hur tjockt man lagt med mediet och hur mycket tålamod man har...

Jag tycker det är bäst att lägga åt sidan och helt enkelt glömma bort transfern en stund så att man inte rycker i kanterna och förstör för mycket.




Steg 4

Drag försiktigt loss plasten och lägg åt sidan igen för att torka helt.




Tjusningen med transfer, tycker jag, är den där lite suddiga ej kompletta bilden, men det är som sagt en smaksak.



Jag har experimenterat en tid med det och kommit fram till att akvarellpapper eller likvärdigt med ej för grov gräng/struktur är det allra trevligaste att jobba med om man föredrar papper.

Annars blir det himla snyggt på tyg också... :)



Lycka till!

Skrotbokens länkar
Nyckeln - i forskningens tjänst... och vår! - ett inlägg med många alster där nycklar är med på ett eller annat sätt.

av Birgitta/Bi

Benjamin Franklin använder den 15 juni 1752 en drake och en nyckel för att bevisa att blixten är ett elektriskt fenomen. Vi tar fasta på det och använder oss av nycklar i vårt skapande idag.

Benjamin Franklin som var den yngste i en syskonskara av sjutton barn föddes den sjuttonde januari år 1706 och dog den sjuttonde april 1790. Han var en amerikansk vetenskapsman, diplomat och politiker. Han är känd för många ting bland annat för sina experiment med elektricitet och som uppfinnare av åskledaren.

Nyckeln till vårt skapande ...
ligger må hända inte själva användandet av en nyckel men nog är den tacksam att använda både som föremål, symbol och dekoration vilket inte minst visar sig i mängden alster till detta inlägg. Så idag håller jag textmassan till ett minumium och låter bilderna tala för sig själva.

Nyckeln som föremål ...
En nyckel kan alltid behöva en praktisk nycklering.


Till tema nycklar vi gjorde en nyckelring med diverse olika nyckelberlocker.
Nycklering av MiaPuh



Det första jag kom att tänka på när jag såg temat nyckel var att göra en nyckelring till dotterns cykelnyckel. Jag valde ett svartvitt papper som jag sen fyllt i med färgpennor och sen mullberrypapper som jag stansade ut namnet med. Sen laminerade jag allt och satte fast en nyckelcharm och en nyckelring.
Nyckelring av Skberg74


En speciell nyckel
Vi skapar om en speciell nyckel - en nyckel full av minnen.


Äntligen har jag fått gjort det jag tänkt under flera år.
Denna blå nyckel hörde till dörren in till mitt barndomshem.
Jag har limmat fast den innanför glaset till detta "tittskåp".
Fotona som finns bakom nyckeln har alla ett samband med nyckeln.
Dörren finns med i skuggorna på några av fotona.
Brudparet framför dörren är maken och jag 1974.
Bilden längst ned till höger visar när huset raseras av grävskopan i mars 1977.
Jag har bevarat nyckeln eftersom det är enda som finns kvar av huset där jag växte upp.
Tyvärr blir det spegelreflexer när jag ska fota mitt tittskåp.

Tittskåp av Bollebygdsbo


Nyckel som tydlig symbol
Vi skapar och låter nyckeln vara en tydlig symbol för en faktisk händelse eller gåva.


Min första tanke på nyckel var nytt boende och därför blev det ett kort på det temat. Vart nyckeln går är det väl egentligen ingen av oss som vet, just därför som jag kunde använda nyckeln på kortet.
Själv tillhör jag typen som flyttar väldigt sällan, sist var för 9 år sen =)

Kort av Mahlin78



När vi fick temat "nycklar" började jag genast rota i mina gömmor efter allt som har med nycklar att göra. Jag hittade lite smått och gott men fastnade faktiskt för den fulaste av dem, en ganska trist, platt och kantig nyckel. (Jag har ingen aning om vart den här nyckeln går men jag har en dublett ifall att). Nyckeln liknade en bilnyckel och det passade perfekt eftersom jag fått en beställning på ett grattiskort till en kille som ska få en GPS i present. GPS - bil - bilnyckel... självklart!

På insidan står det Grattis På Solskensdagen - versalerna bildar ordet GPS och är en hint om vad som ligger i paketet. Undrar om han knäcker den?

Kort av Dolores


Nyckel som symbolik
En nyckel är fantasieggande att skåda och den kan ge många associationer. Här följer alster som alla vill låta nyckeln få peka på en särskild symbolik.


Underbart kort på min älskade make som finns där för mig närhelst jag behöver. Ville på detta sätt visa min kärlek till honom. Rubriken står för att han har en mycket speciell plats i mitt hjärta.

Layout av Sophie



Jag har gjort en tavla som är en inspirationskälla för mig då jag hängt den ovanför mitt pysslebord med texten "Belive in your dreams". Varje gång jag ser den blir jag påmind om att ingenting är omöjligt! Temat till denna var "Nyckel" och på min nyckel står det naturligtvis "Dreams", tanken bakom det hela är att nyckeln går till mitt hjärta och där följer jag mina drömmar.
Tavla av Mysmumlan



Drömska närbilder
Tavla av Mysmumlan



Min son är väldigt "pojkig" i det avseendet att han älskar knappar och sladdar och apparater i största allmänhet. Han är bojkottad i storasysters rum för att han alltid ska fram till hennes CD-spelare och trycka på alla knappar. När han fyllde ett kändes det givet att han skulle få en egen. Han gillar den skarpt, även om syrrans smäller lite högre ändå! Nyckeln till min sons hjärta går i alla fall via tekniska prylar!
Layout av snorsk



Upplåsta närbilder
Layout av snorsk



Vi håller precis på att fixa i ordning och inreda liten mans eget lilla hus (som är rätt stort) till en affär för lek och rekreation. Han valde rött för nya gardiner, blomma ute och några fler saker. Jag spann vidare på det röda för att försöka få det som ett genomgående tema i den naturligt färgglada affären. Jag lyckats hitta röda pennor och såklart ska affären ha en matchande pennburk.

Nu kan han inte läsa stämpeltexterna själv, men jag har berättat om dem för honom. Det handlar om att leka och att följa sina drömmar. Det är inte alla barn som kommer på att skaffa sig en affär och morsan hakar genast på för att realisera önskemålen. =) Nyckeln sitter där för nycklar är något som han gillar. Texten ovanför nyckeln säger "Gate key" och det påminner om att det är hans som är affärsföreståndare och därmed bestämmer i det huset. Å ja, han gillade morsans överraskning med en egen pennburk.

Altrad pennburk av maxell



Färgglada närbilder
Altrad pennburk av maxell

Gissa vem som fyller år idag? Yepp, maxells; nu mer store, kille - Grattis på födelsedagen! Hurra, hurra, hurraaaaa!

Nyckel som ren dekoration
Ibland vill vi bara ha med nyckeln för att den är vacker.


Minicanvas i storleken 10 x 7cm med titeln "Lucious"
Jag grundade canvasen med vit gesso innan jag gjorde en transfer med bilden på kvinnan. Länk till hur man gör en transfer - tutorial - finns sist in inlägget.

Efter transfern hade fått torka ordentligt - eller så långt mitt tålamod tillät... - så målade jag runt omkring kvinnan med lite akrylfärg.

Glitterlim till läppar, hår och samtliga kanter. Lite Rhinestones i varierande storlekar, fjädrar, ett par fjärilsvingar, som jag först stämplade på krympplast och värmde på, och slutligen en nyckel... kanske till damens hjärta??!

Minicanvas av Lillylva



Blingade närbilder
Minicanvas av Lillylva



Jag lette etter et papper med dekor av nyklor som jag viste jag hadde kjøpt for lenge sen

Sen knytte jag på en charms med nykkel

Kort av Iselinn Sofie



Nyckelbilder
Kort av Iselinn Sofie



Jag tycker om att använda mig av nycklar som dekoration och när jag satt mig ner för att göra ett studentkort så kunde jag inte motstå mina nyckelcharms. Jag tycker att nycklar och student passar väldigt bra ihop: Nyckeln till framtiden, till friheten, till resten av ditt liv. Nyckeln till alla dörrar du vill gå igenom. Nycklar har väldigt många betydelser & fungerar därför på många olika sorters kort och andra alster. Jag valde att använda mig av nycklar som var ganska diskreta men ville ändå ge dom utrymme, och har därför lämnat lite luft runt dom.
Kort av Anna Lilja



Luftiga närbilder
Kort av Anna Lilja



Det er laget til en god venn.
Som takk for at hun er den presis den vennen.
Som vanlig hittade jag et gullig kort:)
Og pyntet til med blonder - det skulle ju va et søtt kort
Jag elskar å lage staffeli kort =)

Kort av Janniche



Vänliga närbilder
Kort av Janniche


Länkar
Wikipedia om Benjamin Franklin


Skrotbokens länkar
Transferteknik - Hur gör man? kommande inlägg

Prenumerera på: Inlägg (Atom)