Med fokus på franska

on 31 mars 2010

av maxell

Det brukar sägas att det är något speciellt med våren i Paris... och i det här inlägget skapar vi med fokus på "franska"...

Den 31a mars 1889 invigdes Eiffeltornet på världsutställningen. Vi låter detta inspirera oss genom att skapa med "franska". Vi använder ordet "franska" eller ord på franska.

Vi börjar med en layout av Miss E där rubriken är just ordet "franska". En finurlig tolkning med ljuvliga inslag som i mina ögon påminner om så kallad fransk lantstil. :)


Denna utmaningen var lite svår för jag hade ingen idé vad jag skulle göra med något på franska eftersom jag inte har någon kontakt med frankrike alls. Efter att ha tänkt en del kom jag på att en av mina närmsta vänner läser franska. Därför fick layouten handla om det.

Layouten går i ljusa färger och med en drös blommor och dekorationer vid ena hörnet på fotot så är det klart!

Layout av Miss EBlomstrande närbilder
Layout av Miss E

Skberg74 har scrappat om ett besökt i Paris när hon upplevde kärleken på plats.


Jag har gjort en digital layout med mig och min älskling (=mon amour). Fotot togs när vi var på en weekendresa till Paris med några vänner 2002.

Credits till Stacey som designat digikitet jag använt.

Digital layout av Skberg74

Jag själv (maxell) tog också fasta på romantiken och gjorde ett kärlekskort på franska.


Ett välkänt uttryck som vi kan på mer än ett språk är utgångspunkten för detta kärlekskort.

Det mönstrade pappret som ligger längst bak har franska ord på sig. Alla stygn är handmålade med brun penna. Ramen är en egengjord overlay och hjärtana är urklippta på fri hand från en tapetbit som jag färgade in lite.

Kort av maxell

Avslutningsvis har vi Samara som scrappat om en - för henne betydelsefull - sång med anknytning till Paris.


Jag valde att scrappa en av mina favoritsånger som handlar om en resa till Paris, Lilla Sofie, med Eldkvarn. Det är en så vacker sång som alltid gör mig avslappnad.

Jag har tyvärr ingen aning om vad papperna heter. Textstämplarna ingår i ett set med tema Paris. Papperskanterna är chalkade och ett pärlband fick bli pricken över i.

Layout av Samara

Av någon anledning går alla alster som vi skapat i dova färger. Kanske är det så vi ser på saker som anknyter till franska och Frankrike? Shabby chic i sann fransk lantstilsanda...

Vad kommer du själv att tänka på för att skapa franskt? Jag kommer själv att tänka på halvfranska band och alla dessa underbara boksidor med fransk text. De är minst sagt användbara, inte minst för till exempel kommande bröllopskort... :) Eller varför inte skapa något med fokus på det franska köket och alla dessa franska viner samt cognac? Lämna gärna en kommentar om du skapar med fokus på "franska".

Om Eiffeltornet
Eiffeltornet (franska: La Tour Eiffel), som är ett torn byggt av järn, är beläget på Champ de Mars i Paris. Eiffeltornet är troligen Paris mest välkända byggnad och ett av världens mest kända landmärken.

Tornet uppfördes mellan 1887 och 1889 med avsikt att bli en storslagen entré till världsutställningen "Exposition Universelle" som anordnades 1889 i Paris för att fira hundraårsjubileet av den franska revolutionen. Konstruktörer var Gustave Eiffel och hans medhjälpare; ingenjörerna Maurice Koechlin och Émile Nouguier samt arkitekten Stéphen Sauvestre. För tornets konstruktion och byggande krävdes att ett femtiotal ingenjörer och designers tog fram 5 300 ritningar, ett hundratal personer som byggde fler än 18 000 olika delar och 132 personer som monterade tornet på plats. Grunden som grävdes med enbart spade tog 5 månader att få klar.

Den officiella invigningen var den 31a mars 1889 och då var tornet 312 meter högt. Höjden ökades till 324 meter 1959 när en TV-mast placerade i toppen. Tornet väger totalt imponerande 10 100 ton. Av dessa utgörs 7 300 ton av själva metallkonstruktionen i form av ungefär 12 000 järnbalkar som är sammanfogade med hjälp av 2,5 miljoner nitar. Tornets konstruktion är mycket stabil och som en jämförelse ryms motsvarande mängd solitt stål i en kub med en sida på knappt tio meter. Tornet rör sig i vinden och under stormen 1999 flyttade det sig 13 centimeter. Tornet påverkas också av värme och den del som utsätts för sol expenderar mer än den del som är i skugga. Totalt handlar det om att tornet kan luta upp till 18 centimeter under en solig dag.

Eiffeltornet har 1 665 trappsteg - inte 1 792 som flera fransmän påstår för att få talet synonymt med den franska republikens införande. Tornet har även en hiss och det behövs för att komma högst upp då den tredje och sista avsatsen är stängd för allmänheten. Kliver du på alla trappsteg som finns i Eiffeltornet och räknar rätt får du siffran till 668 trappsteg.

Apropå höjd utförde 1987 A.J. Hackett ett av sina första bungyjump från toppen av Eiffeltornet. Han använde en specialkonstruerad kabel som han själv varit med om att utveckla och Parispolisen arresterade honom när han nådde marken.

Eiffeltornet, som kostade 7,8 miljoner franc av 1889 års penningvärde att bygga, var fram till 1929 världens högsta konstruktion. Tornet är öppet varje dag året runt. På tornets första våning finns sedan 2004 en isrink öppen för allmänhetens skridskoåkning under vintertid. Drygt sex miljoner personer besöker årligen Eiffeltornet och den 31a december 2007 hade drygt 236 miljoner människor hunnit besöka tornet. I tornet finns två restauranger varav den ena ingår i Michelinguiden.

Tornet målas om vart sjunde år med hjälp av 60 ton färg, 25 målare med pensel och 15 månaders tid. Hittills har tornet målats om 18 gånger. Initialt var tornet mörkrött. I början av 1900-talet var tornet blekt ockragult. Numera är färgen ljust chokladbrun. Den senaste ommålningen började i december 2001 och pågick till juni 2003. Intervallen för ommålning är numera bestämda till vart femte år från första avsatsen till toppen och vart tionde år för hela tornet. Mellan åren 1925 och 1934 hade tornet, på tre av sina fyra sidor, lysande reklam för bilmärket Citroën och var den tidens största reklampelare. Reklamen, som gick i den populära stilen art déco bestod av 250 000 elektriska lampor i olika färger.

Länkar
All you need to know about the Eiffeltower - Information på engelska som också inkluderar filmer, musik, konstverk mm där tornet förekommer.
Eiffeltornets officiella hemsida


Skrotbokens länkar
Costume à la Nation - Skrotboken uppmärksammar Frankrikes nationaldag 2009 genom att skapa i de franska färgerna rött, vitt och blått.

av maxell

Idag pysslar vi med valfritt papper för att dekorera påskriset och skapa dekorationer som kan hängas upp - i påskriset eller på andra platser i hemmet.

Vi inleder med söta kycklingar skapade av Skberg74 med hjälp av hjärtformade papper.


Till min kyckling har jag använt mig av en hjärtstans som jag stansat ut två likadana hjärtan med det ena med dubbelhäftande tejp på. Sedan har jag tagit ett snöre och lagt på det tejpade hjärtat så det bildat både ögla och ben på kycklingen. När det var gjort satte jag ihop hjärtana.

På baksidan klistrade jag fast en bit av en fjäder och på framsidan ögon och en näbb som jag klippt i kartong.

Dekoration till påskriset av Skberg74

Det går självklart att göra fåglarna från en hel fågelmall. Sofia har provat att göra en variant av den julfågel som hon publicerade en vägledning av inför julen 2008 (se länk sist i inlägget).


Här har jag använt mig av duvmallen som jag använde när jag julpysslade med dottern 2008 (se länk sist i inlägget).

Istället för vingar av silkespapper har jag använt dun från en fjäder som vinge och sen har jag målat orange näbb med ProMarker-penna och satt dit ett öga.

Dekoration till påskriset av Skberg74

En större variant av Skbergs pippifågel kommer i multipel form. Det är en påskmobil att hänga i till exempel fönstret.


En mobil med "färgglada" fåglar!

Detta pyssel lämpar sig även för nästan alla åldrar. I just denna variant är det barn som pysslat. Om jag hinner innan påsk vill jag prova att göra en variant med mönstrade papper och scrapdekorationer. Det borde bli läckert. :)

Pippimobil av maxell

Att måla urblåsta ägg är ett klassiskt påskpyssel. Här visar Cissi på en mer scrappig variant som lockar till att blåsa ur äggen till pannkakssmeten... bara för att sedan kunna scrappa dem...


Här har jag altrat några vanliga "urblåsta" hönsägg, Riktigt skoj. Till det här är det perfekt att använda alla spillbitar som bara ligger och dräller.

Till att klä in hela ägget i papper har jag klippt till två smala remsor = äggets omkrets, och klippt remsor längs hela längden, men lämnat en halv centimeter så att det hänger ihop. Limma fast runt mitten på ägget och remsorna fästs lite omlott på äggets topp/botten.

Till det här är det bäst att använda lite tunnare papper.

Dekorerade ägg till påskriset av Cissi

Den som har bråttom och vill piffa till påskriset eller den som vill ha ett påskris som räcker långt efter påskhelgen kan använda sig av nedanstående pysseltips.


Ett vårigt påskris som räcker långt efter påsk...

Använd flytande lim på kvistar och strössla över små bitar av tunt silkespapper eller motsvarande. Låt torka. Stoppa i en flaska eller vas och placera ut på lämpligt ställe i hemmet. Detta våriga ris fungerar också utmärkt som dekoration för dukningen till påskmiddagen eller som en allmän vårdekoration i hemmet.

Ett pyssel som lämpar sig att göra tillsammans med barn eller med hela familjen.

Påskris av maxell

Hur dekorerar du ditt påskris? Lämna gärna en kommentar.

Föregångare till påskriset
En variant av ris heter fastlagsris. Det ska inte blandas ihop med påskris. Fastlagsris kommer från en sed på 1600-talet att risa varandra, det vill säga att husets far piskade de övriga familjemedlemmarna med ris, på antingen fettisdagen eller långfredagens morgon. Seden var en symbolisk påminnelse om Jesu lidande och risningen ansågs vara såväl livbefrämjande som lyckobringande. Under 1700-talet förändrades sedan till en lek där barnen piskade sina föräldrar på morgonen och där sjusovare utsattes för risbastu liknande den finska bastutraditionen. Björkris var vanligast även om andra sorters ris förekom.

I slutet av 1700-talet började fastlagsriset dekoreras med till exempel färgglada band, pappersblommor. Ibland användes rim i färgade pappersremsor. Det var först på 1800-talets mitt som påskfjädrarna introducerades och under 1930-talet tog fjädrarna över i populäritet. I landets huvudstad, Stockholm, såldes under denna tid färdigdekorerade ris från 1870-talet och välbärgade barn kunde få ris med godis, det vill säga ätbara dekorationer.

Påskriset i Sverige och pyntet
Påskris som används till dekoration har funnits i Sverige, främst i Stockholm och delar av östra Svealand, sedan 1800-talets slut. Påskris var - och är fortfarande - kvistar, vanligen från björk, som togs in i hemmet och pyntades till påsk. Påskriset är på så sätt påskens motsvarighet till julgranen.

Påskriset kunde vara utsmyckat på samma sätt som fastlagsriset, men ibland saknade påskriset pynt. Först under 1930-talet spreds det pyntade påskriset i hela landet och dekorationerna bestod vanligen av färgade fjädervippor, kulörta pappersblommor och kycklingar av bomull.

Oftast togs påskriset in före påsk och sattes i vatten för att löven skulle hinna slå ut. Denna tradition handlar om att få gröna blad inomhus under en tid på året när gröna blad är ovanligt ute i naturen. Idag är det vanligt att påskriset står utan vatten eftersom det kan orsaka besvär för allergiker.

Utöver fjädrar dekoreras påskriset idag vanligen med målade urblåsta hönsägg, konstgjorda ägg i olika storlekar, figurer i form av kycklingar, höns och tuppar i olika material samt påskkärringar eller påskgummor. Den dominerande färgen för pyntet är påskgult.

Påskriset utanför Sverige
Påskris förekommer även i Finland, på de Brittiska öarna, i Tyskland och i flera andra länder i Centraleuropa. Det som varierar mellan länderna är pyntet. Påskfjärdar är endast vanligt i Sverige och Finland. I Centraleuropa används ofta dekorationsägg, trä-, papp- och tygdekorationer samt färgglada band. Britternas motsvarighet, som heter "easter tree" (påskträd), dekoreras färgglatt med kulörta ägg. I USA är traditionen med påskris ny och deras motsvarighet "egg tree" (äggträd) kan vara allt från ris till en hel gran eller ett annat träd som dekoreras med färgglada ägg.

Skrotbokens länkar

av Birgitta/Bi

Idag fortsätter vi med vårt påskpysslande. Det finns otroligt mycket man kan hitta på för att pynta där hemma eller varför inte för att förgylla tillvaron för någon annan. Vi visar på några inspirationsalster där fjädrarna får stå i fokus som dekoration.

Igår tittade vi lite närmre på egentillverkade blommor. Maxell och son bjuder idag på fler blommor men idag får de förstås sällskap av fjädrar.


Jag började på detta projekt för jag ville dels prova att göra egna blommor och dels pyssla tillsammans med min son. Nu vart det inget av dem fullt ut egentligen, men det vart ett samarbete mellan mor och son som resulterade i en påskbukett med vas.

Blommorna är delade ljusmanchetter som jag satte ihop i en påskfärgad blandning och fäste på grönmålade blomskaft. På varje skaft sitter sedan ett par egentillverkade blad av papper. Vasen är ett samarbete mellan mig och sonen. Längst upp satte vi fast några fjädrar för att få en bättre balans med de tre blommorna. Dessa fjädrar är fastknutna med en bit meshband.

Vasen är gjord på ett liknande sätt som Sofia och hennes dotter gjorde sin påskvas. Se länk sist i inlägget till en vägledning/tutorial.

Påskvas med blommor

Vilken färgsprakande påskbukett - visst blir man glad! Glad det hade jag då definitivt blivit om jag hade fått vara mottagare av Skbergs läckra påskägg. Mums!


Redan förra påsken altrade jag påskägg, jag tyckte det var så roligt att jag valt att altra ett i år med. Jag ville ha mycket färg på ägget eftersom fjädrarna har så glada klara färger.

Påskägg av Skberg74En närbild på dekorationerna visa en blandning av pärlor, charms. blommor och paljetter.

Påskägg av Skberg74

Den dekoration som Sam bidrar med har faktiskt några år på nacken redan. Den har fått sitta kvar på väggen även efter påsk för man blir lika glad var gång man ser den. Den brukar bara få vila lite över advents- och juletid. När fastlagen börjar och längtan efter ljus och vår sätter in då plockar vi fram den igen. =)


Man klipper ut en oval i lite papp. Den ska vara ca. 10 cm hög. Sedan klistrar man på fjädrar runt om hela pappskivan. När alla fjädrar är på plats limmar man dit ett par fötter, en näbb och ett par ögon. Klart.
Den kan både sättas upp som den är eller hängas upp i ett ris.

Påskkyckling av Sam

En liknande kyckling; fast lite mindre "galen", presenterade Skberg i förra årets påskpyssel - du glömmer väl inte följa länkarna nedan för mer inspiration.
Efter dessa färgkaskader avlutar jag med ett kort i blekbeiga toner, för visst kan man väl önska Glad Påsk även i en mildare färgskala?


Ett påskkort i vintagestil där jag har använt mig av en fjäder för att ytterligare förstärka fågeltemat i kortet och mönsterpappret.
Kort av Bi


Skrotbokens länkar
Barnens påskpyssel av Skberg74 - Barnen pysslar inför påsken 2009
Barnen pysslar med händer och fötter av Skberg74 - barnen pysslar med händer och fötter inför påsken 2009
Vi skapar påskris med vas tillsammans med barnen av Skberg74 - Vägledning inför påskpysslet 2010
Barnens påskpyssel 2010 av maxell - Barnen pysslar inför påsken 2010

Du nalkas ljuva sommar...

on 28 mars 2010

av Birgitta/Bi

Den 28e mars är snart till ända och vi har därmed avverkat den första dagen med sommmartid för i år.

Säkerligen är det en och annan som är extra trött idag när den gångna natten blev en timma kortare. Vi får dock trösta oss med att vi får en extra timmas sömn i höst igen. Som tröst finns också tanken på den nalkande sommaren som förhoppningsvis kommer att bjuda på sol, värme, bad och lediga dagar.
Idag firar vi att sommmaren nalkas genom att presentera alster som alla har det gemensamt att de har blommor som vi tillverkat själva som dekoration.

Blomma av tyg
Miss E inleder med en egentillverkad tygblomma.


Här är den stora blomman uppe i hörnet till vänster den blomman jag har gjort själv, jag sydde den för hand och sprejade den sedan med glimmer mist. Jag blev otroligt nöjd med blomman!
Kortet är svart cardstock och en sida utriven från en bok (som skulle kastas!) som jag har sprejat glimmer mist på och även distressat med distress ink.

Kort av Miss E

Blomma av papper
Nedan följer ett par alster av Mahlin78 och Carola som båda har använt papper vid blomtillverkningen.


Maken och jag gjorde en roadtrip i augusti 2009 och valde att köra kustvägen upp till Mönsterås (kan varmt rekommenderas). Denna underbara renfana hittade jag utsmed vägen och som tur var körde vi långsamt, så det var inga problem att få stopp på bilen och ut och fota blomsterprakten.

Det vita bakgrundspappret har jag klippt till utifrån ett mönstrat i den formen. Har haft det liggandes en tid, och här kände jag att det passade perfekt. Alla mönstrade papper är från Basic Greys serie Origins.

Layout av Mahlin78Detaljbilder: (övre) De underbara knapparna har jag vänt upp och ner varannan gång. Den gröna stenen sitter fast i en hattnål som i sin tur sitter fast i en glasbrad. Floristnålen sitter rakt igenom lite vaxad lintråd. Runt hela ytterkanten på det vita pappret har jag duttat med PearlMaker.

(nedre) Båda blommorna är gjorda utifrån min Spellbinder Petite Scalloped Circles i olika storlekar. Alla papper har sedan antingen fått Distress Ink och/eller blivit ihopknölad innan jag satt ihop blommorna. Några har jag även chalkat kanterna på och sedan lagt på lite Glitter Stickles.

Layout av Mahlin78En julig lo mitt i mars =). Jag har använt mig av blompunchen "Retro flower" Large och gjort om dem lite så de skulle likna julblommor lite mera. Knappar och hjärtbling i mitten på dem och en silvrig kullänk som jag snurrat runt blommorna.

Layout av CarolaBlommande närbilder
Layout av Carola

Blomma av papper och piprensare


Jag har gjort båda dessa blommor förr, men det var ett bra tag sedan nu - ett par år minst. :)

Den första skapar du genom att snurra en piprensare i blomform. Snurra gärna runt en pennspets eller motsvarande för att få "fina" böjar. Här valde jag att använda ett brett papperssnöre som blomstjälk samt klippte ut blad och en grästuva på fri hand.

Den andra är ett brett papperssnöre som limmas allteftersom det snurras. I mitten sätts en knapp av valfri modell. Rita ett par blad på fri hand eller stansa ut och fäst strax under själva blomman.

Kort av maxellSpirande närbilder
Kort av maxell

Blomma av garn
Vi fortsätter i rosa men nu med virkade blommor.


De senaste veckorna har dottern och jag lekt SPA/massage när det är dags att smörja in med mjukgörande kräm och plötsligt är det inga problem att bli insmord. Nu senast skulle hon ha gurka på ögonen som det ska vara på riktigt.
Layout av Skberg74Jag kan inte virka men några blommor har jag lyckats få till och dom har jag använt här.

Detaljbild, layout av Skberg74Jag har tagit tillfället i akt och har under årets första månader tagit chansen att vara med Sam i skolan ett par gånger. Den ena dagen jag var med hade de syslöjd. Jag kan ju inte bara sitta bland en massa trevligt material och rulla tummarna så förutom att vara fröken behjälplig så passade jag på att försöka virka ett par blommor.
Det här är den blomman jag fick med mig hem.
I mitten har en liten charm fått ge lite extra bling åt det hela. Färgen på blomman blev ju lite intetsägande men som sagt det var det material som råkade finnas närmast till hands just då.

Kort av Bi


Sist men inte minst vill jag hänvisa er vidare till vår egen inspiratör Martinas tutorials över inte mindre än fem olika blommor. Följ länken nedan så hittar du dem.

Länkar
Scrap with V Martina delar med sig av fem blomtutorials

Barnens påskpyssel 2010

on 27 mars 2010

av maxell

Påsken erbjuder ett ypperligt tillfälle att involvera barnen i pysslandet. Här ger vi inspiration till olika påskpyssel av och med barn i olika åldrar.

Tuppen
Vi börjar att kika närmare på några olika tuppar.


Vad vore påsk utan tuppar? Här skapas de med utgångspunkt från en tom pappersrulle (till exempel toa- eller hushållsrulle) som täcks med filt. Rullen kan också målas och/eller täckas med papper - enfärgat eller mönstrat. En tuppkam görs av piprensare. Övriga detaljer av filt och papper/kartong eller kanske till och med rullögon.

Ett påskpyssel som passar även för de allra yngsta barnen.

Påsktuppar av maxellRita eller ta en färdig utskriven bild på något påskigt, som till exempel en tupp. Här har vi lagt den på en bricka för att slippa kladd på bordet. Placera en overheadfilm eller liknande plast över bilden och tejpa fast plasten och bilden på underlaget så det inte kan flytta sig under arbetets gång.

Börja rulla/knöla ihop bitar av silkespapper och limma fast med limstift. Det gör inget om det kommer lim utanför kanterna det går lätt att ta bort med en fuktig trasa sedan.

Påsktupp av SamDen färdiga bilden kan sedan antingen sättas upp på ett fönster så som den är eller ev. klippas ut. Det är vackrast om den hänger på ett fönster så ljuset kan sila igenom men det går så klart att sätta upp den var helst man önskar.
Påsktupp av SamRedan förra året visade vi denna klassiska tupp som skapas genom att måla barnens händer och låta dem trycka på papper för att sedan måla i detaljer. Just den här varianten piffas upp genom att fingrarna målas i olika färger varav några färger även innehåller glitter.

Ett påskpyssel som passar även för de allra yngsta barnen.

Påsktupp av maxell

Kycklingen
*pip* *pip* :)


Flirtkulor minns jag från min egen barndom. Här kommer de i modernare tappning genom att de träs med gul "stickad strumpa".

Ett påskpyssel som passar även för de allra yngsta barnen.

Påskkycklingar av maxellTumtryck i gult blir vackra kycklingar om du ritar dit detaljer som näbb, ögon och ben. Här är en påsktavla med en hel kycklinggård. :)

För upphängningen används en tavelhängare av mindre format som klistras fast på baksidan av ramen och "döljs" med en knuten rosett. Dessa tavelhängare kommer i färdigt format eller kan tillverkas av en hängare, papper och lim.

Ett påskpyssel som passar även för de allra yngsta barnen.

Påsktavla med fingertryckta kycklingar av maxellGarnbollar kan vara pillriga, men är ändå enkla att få ihop. Här är en garnkyckling ute på grönbete omgiven av naturen.

Gör en gul garnboll (eller två gula garnbollar i två olika storlekar - montera den mindre ovanpå den större). Lägg till detaljer som ögon, näbb och annat. Täck en bit kartong med grön filt och sätt fast kycklingen. Avsluta med att lägga dit eller limma fast en kvist med små kottar.

Garnkyckling av maxell

Påskharen
Påskharen är kanske inte så utbredd i Sverige, men visst förekommer den.


Har du inte introducerat påskharen i ditt påskfirande än kan du enkelt skapa din egen med relativt enkla medel. Haren tillverkas på liknande sätt som påsktuppen här ovan.

Ett påskpyssel som passar även för de allra yngsta barnen.

Påskhare av maxell

Påskgumman
Ja, det handlar om hon som åker till Blåkulla...


En påskgumma som jag har sytt i slöjden. Hon får fungera som dekoration nu men efter helgen kommer jag att använda den som värmekudde - praktiskt va?

Börja med att klippa ut en rektangel i ett tyg. Vik tyget på mitten så att rätsidan är vänd inåt och ligger mot varandra. Sy ihop långsidorna och en bit in på kortsidan men lämna ca 8 cm öppet i mitten på kortsidan.

Vänd tyget så rätsidan kommer utåt. Dekorera "påsen" med lite små lappar.
Klipp ut en stor cirkel i hudfärgat tyg och tråckla runt om. Drag ihop tråden så att det bildas ett huvud. Innan tråden dras ihop helt måste huvudet fyllas med antingen ull eller tygspillbitar. När du fått fram rätt form drar du ihop tråden helt och syr ihop i botten.

Fyll "påsen" med vetekorn eller liknande (som går att värma i micro). Sy fast huvudet och sy samtidigt ihop påsen så inte fröna kan trilla ut.

Sätt på en sjal eller dekorera som du tycker passar bäst.

Klart och som sagt får du ont i magen av allt påskgodis kan du bara värma gumman i micron i ca. 1 - 1½ minut så blir hon varm och go att lägga på magen.

Påskgumma av Sam

Ägget!
Vi avslutar detta inlägg med tips från en gäst som har stor vana av att pyssla tillsammans med barn i olika åldrar. Jag ger ordet till Emy som arbetar som förskollärare.


Här kommer en bild på ett av mina favoritpyssel, själva pysslet har ett par år på nacken och dottern har gjort detta på sin förskola men jag har också gjort det på mitt jobb med barn 1-2 år gamla. Det blir superfina ägg!

Så här gör man: Ge barnen lite tjockare papper och fina färger. Flaskfärger brukar fungera bra för detta ändamål och gärna blanka färger, men man kan också blanda i lite marwin medium för samma effekt, dock ej nödvändigt denna gång om du avser lacka målningen, den blanka effekten får du då.... När målningen torkat så är det dags att lacka med marwin medium eller liknande, strö på glitter och paljetter och placera också ut fjädrar, pappersremsor och dylikt. Låt torka, klipp ut stora ägg och lacka en sista gång med till exempel spraylim. När ägget torkat monteras det på ett svart papper (typ hobbykartong) och vill man så skriver man glad påsk med en snygg penna!

Fler pysseltips finns på min blogg (se länk nedan).

Påskägg av Emy

Vad brukar du själv skapa tillsammans med barn inför påsken. Lämna en kommentar med tips och idéer.

Ytterligare tips hittas om du följer länkarna nedan.

Länkar
Förskollärare - Emys egen blogg fullmatad med pyssel för barn i olika åldrar


Skrotbokens länkar
Barnens påskpyssel av Skberg74 - Barnen pysslar inför påsken 2009
Barnen pysslar med händer och fötter av Skberg74 - barnen pysslar med händer och fötter inför påsken 2009
Vi skapar påskris med vas tillsammans med barnen av Skberg74 - Vägledning inför påskpysslet 2010

av Skberg74

Här bjuder vi på en vägledning för att pyssla påskris med vas tillsammans med barnen.


Vi började med att pyssla ihop ett påskris i toarulle.

Det vi gjorde var att först "sätta" botten på toarullen genom att klistra fast cardstock sen klädde vi rullen med mönstrat papper (ca 4x6 tum behövdes).

När det var klart dekorerade vi toarullen med fjädrar, knappar och paljetter.

Påskris av Skberg74 med dotterNär detta var klart så fyllde vi cirka 1/3 av rullen med linser för att den skulle stå stadig, stoppade i lite björkris och stoppade sen silkes papper runt riset och över linserna.
Påskris av Skberg74 med dotter

Sen var det dags att göra lite dekorationer till riset.


Påskkärring av knäckformar och flirtkulor är ett enkelt pyssel som riktigt små barn klarar av.

Ta två knäckformar i olika färg och klistra fast dom på en flirtkula. Vi hade färdiga flirtkulor med ansikte annars är det bara att rita mun och ögon själv. Klipp sen en trekant av valfritt tyg och sätt på flirtkulan som sjal.

Påskris av Skberg74 med dotterEn liten kyckling blev det också.

Då klipper/stansar man ut en cirkel i valfri storlek i gult papper, klipp ett jack in till cirkelns mitt, klistra ihop dom klippta kanterna så det blir en kon. Klipp en näbb i rött eller orange papper, rita ögon och sätt fjädrar och veckat silkespapper ”i rumpan”.

Man kan också göra en större i vitt papper och med kam så blir det en höna/tupp.

Påskris av Skberg74 med dotter


Skrotbokens länkar
Barnens påskpyssel 2010 - med länkar till påskpyssel inför påsken 2009

Vår Fru dag = Våffeldag!

on 25 mars 2010

av Birgitta/Bi

Idag får vi återigen frossa i en riktig delikatess - våfflan.

I perioder; framför allt när Sam var liten, har våfflor varit mer eller mindre vardagsmat men jag är nog inte ensam om att det också kan gå långa perioder utan att järnet får komma fram.
När Sam var liten användes som sagt järnet flitigt då det mesta som serverades i våffelform var god mat, oavsett smaksättning och olika fyllningar. Nu blir det mest som efterrätt och bara någon gång per år. Lite synd eftersom variationsmöjligheterna är i princip oändliga.

Idag bjuder jag dock inte på recept för mitt absoluta favorit grundrecept har jag redan publicerat förra året. Länkar till detta och till andra inspirerande inlägg finner du som vanligt i slutet. Vi bjuder istället på lite inspiration och tar fasta på våfflans rutmönster när vi skapar.
Ska du besöka någon? Jajisses har lösningen.


Varför inte ta med sig lite uppiffad våffelmix när man ska på kaffe.
Papperspåse som jag embossat vitt rutmönster på och tag med handskrivet recept. Lite blommor och bling piggar upp.

Värd/värdinnegåva av Jajisses

Glöm inte att ta fram kameran och dokumentera dagens våffelfestande!
Jag talar av egen erfarenhet för det har visst jag lyckats att glömma vart eviga år. Det fick jag bekräftat när jag skulle söka våffelätande bilder till en layout. Det finns visst inte en enda i hela mitt fotoarkiv vilket ju är direkt skamligt när man scrappar, eller?
Jag har istället gjort några kort där jag använt mig av rutigt mönsterpapper.


Ett vintageinspirerat kort. Jag gillar verkligen det rutiga pappret jag har använt till detta kort. Det är nog det närmaste våffelrutigt man kan komma. =)

Kort av Bi

Till de följande två korten har jag använt mig av samma rutiga mönsterpapper. Ljuvliga "Äntligen! Fika ute" från Maja deisgn. Det är kul att göra lite olika kort med samma papper.


Här har det rutiga pappret fått sällskap av några sällan använda rosor och ett jeansband med vit brodyr. Ett fynd från en genomresa i Mjölby. Jag har valt att inte stämpla någon text på kortet för att lämna användningsområdet helt öppet.
Kort av BiEnklare än så här kan väl knappast ett kort bli. =)
Kort av Bi

Hoppas att våra alster har gett lite inspiration att skapa med rutor och att du får chansen att smaska i dig ett par våfflor under dagen. Som sagt glöm inte kameran. =)

Skrotbokens länkar
Vi bjuder på våffelfest av Bi, här delar jag med mig av mitt favoritrecept
Våfflor i stora lass av maxell, här presenteras en massa läckra alster
I dag står våfflor på menyn av maxell, här får du en massa fakta om och omkring våfflor

World Poetry Day

on 21 mars 2010

av Birgitta/Bi

I dag firas World Poetry Day runt om i världen och vi deltar i firandet genom att presentera ett par alster med dikten i fokus.

Världspoesidagen instiftades av Unesco (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) 1999. Dagen instiftades för att befrämja läsande, skrivande, publicering och undervisandet av posei bland annat genom att stärka den muntliga traditionen, synliggöra poesin i media och öka kontakterna mellan poesin och andra konstarter. Idag skildrar Skrotboken mötet mellan konstarterna scrapbooking och posei.

Vi inleder med Samara som berättar om ett författarmöte som inte bara bjöd på minnen utan som också gav tillgång till en dikt fylld av längtan.


Jag brukar ofta välja foton först och dekorationer sen, men den här gången började jag med att välja en dikt,och sen foton som passar till.
Fotot är taget för ca 10 år sen, jag var väldigt trött och nyvaknad när min pappa fotade mig i köket.
Den andra bilden föreställer Templet i Västerhaninge, varje sommar åker jag dit en vecka för att få frid och koppla av, hela Västerhaninge är för mig en symbol för semester och fridfullhet.
Jag valde en dikt av Solja Krapu för att fira att hon fyllde 50 år i tisdags, jag träffade henne för några år sen, hon är en väldigt fin människa.

Papperet är American traditional designs - Blue dot.
Jag använde vitt papper runt fotona, och chalkade kanterna med ceriserosa för att få lite liv i en annars lugn sida.
Det är blandade stickers köpta på Ica som dekorationer.
Trollsländan fick kamerans blixt på sig,den är annars mer färggrann.

Layout av Samara

Jag har valt en dikt som jag har älskat sedan mycket unga år. Min tolkning av dikten då var i och för sig en helt annan än den är idag. Karin Boyes Ja, visst gör det ont när knoppar brista


Från början hade jag tänkt mig att använda en hel del bilder till denna layout men efterhand som jag arbetade med den så försvann den ena bilden efter den andra och kvar blev istället enbart dikten och de känslor den idag får representera - fästa på det mönsterpapper jag till sist fastnade för istället för originalidén. Så kan det gå. =)
Trots sin enkelhet innehåller den många symboler för mig. Huset som står för det som är idag, Vänstersidan med farhågor och blomman som spirar ur huset de förhoppningar som finns. Insmuget bland mönstret finns det små handskrivna notat.

Layout av Bi

Det var alla inspiration vi hade att bjuda på idag. Hoppas du också tar tillfället i akt och firar dagen med lite poesi. Antingen som ovan genom att använda något poetiskt på ett skapat alster, uppkrupen i soffan med en bok i knät eller varför inte som deltagare på ett av alla de evenemang som hålls med anledning av Världspoesidagen.

Vi presenterar Dan/Oldboy

on 20 mars 2010

Idag hälsar vi varmt välkommen till Oldboy! Vi har redan sett något alster av honom och det kommer fler nu i slutet av mars och i april. Å ja, Skrotboken är såväl glada som mycket stolta över att ha ett manligt inslag i bloggen. Way to go!


Dan/Oldboy


Så här kom jag i kontakt med scrapping och kortmakeri: Jag blev presenterad för formatet av "Lillylva" i början på december 2009 och det var kärlek på en gång. Innan dess har jag inte pysslat alls.

Mitt bästa scrapminne: Ett mail från Tim Holtz hahaha... samt när jag började med ATC´s.

Mitt sämsta scrapminne: Måste ändå vara det första försöken med Liquitexen. Blev en heldel barnförbjudna ord då :)

När jag kommer över Alladins lampa ska jag passa på att önska mig: En Volvo Amazon från 1966 mint condition Svart

Mitt goda råd till alla som skapar: Våga prova nya tekniker och saker du ser som du tycker om. Jag menar det värsta som kan hända är en extra vända till papperskorgen.

I övrigt vill jag säga ... Jag är 37 år och bor i Värnamo men ses ofta i Uddevalla. Ska börja plugga till hösten. Annars är de stora intresset musik och kläder samt matlagning. Mitt hjärta dunkar extra hårt för 60-talet samt min egen barndom och det jag minns från den. Tycker om att altra saker och att göra ATCer. Använder mycket minimister med distressink i. Liquitex/Golden akrylmedium förekommer också samt en hel del drybrushing med akrylfärger.

Länk till min blogg: http://evilintent.wordpress.com/


*Jesus built my Hot Rod*
Shadowbox av Oldboy

Lagt kort ligger

on 19 mars 2010

av maxell

Den 19e mars 1931 legaliserade Nevada, USA hasardspel. Vi uppmärksammar detta genom att använda minst ett spelkort på det vi skapar.

Ordet kort kommer från det latinska "charta" som betyder pappersstycke. De första spelkorten lär ha introducerats i Kina för 1000 år sedan eller mer. Den äldsta kända uppgiften om kortspel kommer från Kina där Kejsar Mutsung spelade kort med sina hustrur på nyårsaftonen år 969. I Europa introducerades spelkorten cirka 1370 och i Sverige blev de populära under 1700-talet.

Det finns flera olika kortlekar varav några är den fransk-engelska kortleken (som dominerar i Sverige och många andra länder), Tarotkortlek, Spansk kortlek, Italiensk kortlek och Schweizisk kortlek. Utöver det finns speciella kortlekar som vanligen endast används i patenterade spel som UNO eller i samlarkortspel i olika utföranden.

Vanligtvis används spelkort för att spela kortspel. Andra användningsområden inkluderar byggande av korthus och som arbetsredskap för illusionister. I detta inlägg utökar vi användningsområdet något genom att använda spelkort i vårt skapande.

Vi inleder med Skberg74 layout om grabbarnas pokerkväll som fick en extra deltagare.


Sambon skulle ha pokerkväll här hemma med kompisar, men dom fick inte vara ifred för dottern. Hon skulle vara med och spela poker med grabbarna.
Layout av Skberg74

Mahlin78 scrappar om hennes och makens besök besök vid ett av Sveriges casinon. Där mötte de en trollkarl som visade dem ett korttrick.


Påsken 2006 åkte jag och maken ner till Malmö, bodde på hotell, njöt av vårvärmen och gjorde ett första besök på Casino Cosmopol.

Vi hade bestämt oss för att äta middagen där och mitt i middagen kommer det fram en man till oss, det visar sig att han är trollkarl. Han tar fram ett spelkort och ber maken skriva sitt namn på det, så vi ska kunna identifiera det. Sen blir vi helt bortgjorda och känner oss otroligt lättlurade. För vi kunde verkligen inte förstå vad som hände framför våra ögon! Men kul var det :)

Layout av Mahlin78Övre bilden: här har jag lagt ett lager med grön akrylfärg på de vita bokstäverna, ovanpå det ett lager med GlossyAccent och slutligen lite röd GlitterStickles.

Nedre bilden: Blommor är något jag använder på nästan alla mina alster, och då gärna i flera lager. Blommorna har fått lite grön GlitterStickles på sig.

Layout av Mahlin78

Samara använder spelkort för att fånga upp den rätta känslan från en sommar i början på 1990-talet.


Sommaren 1993 bodde jag på Toros Motel i Side, Turkiet i 3 veckor. Personalen var väldigt trevliga och personliga. Efter några dar var vi vänner och pratade och la patience.

Jag har nog sällan lagt patience så ofta som då, och ofta höll jag till på receptionsdisken när det inte var andra gäster då.

Jag har använt 2 spelkort från en gammal lek. För att piffa upp journalingrutan klippte jag den med mönstersax.

Layout av Samara

Pysseltjejen spinner vidare på temat med en "full hand" i form av sin egen älskade familj.


Visste direkt hur jag ville lägga upp det. Det handlar om att jag har en full hand i familj. Min man, jag och våra 3 barn. man kan väl inte ha bättre ess på hand ;)

Jag använde två olika storlekar på kortlek, som var ofullständiga och låg och väntade på att få användas. Kul utmaning :)

Layout från Pysseltjejen

Carola använder ett ess för att det helt enkelt passar personen som hon scrappar om.


När jag fick det här fotot av Sofi så kom jag å tänka på hur stor hon har blivit. Därav titeln. Hon är 8 år yngre än mig så hon har vart liten i mina ögon så länge. Men idag är hon 20 år och inte så liten längre och mycket roligare att umgås med. ;o)

Det blåa i fotot inspirerade till att fortsätta använda mycket blått i olika nyanser. Spelkortet fick bli ett ess bara för att det passar henne så bra.

Layout av Carola

Avslutningsvis bjuder Lillylva på ett hermafroditiskt spelkort med rojalistiska detaljer.


ATC i form av ett spelkort helt enkelt.

Klippte itu kungen och pusslade ihop den med drottningen för ett tvåkönat kort. Målade med silvrig akrylfärg, drybrushade med lite svart och dekorerade.

ATC av LillylvaDetaljrika närbilder
ATC av Lillylva

Hoppas att detta inlägg inspirerar till olika tolkningar om, kring och med spelkort av alla de slag. Sist i inlägget ges länkar till ytterligare ett par alster med spelkort varav ett kommer från en annan kortlek än den traditionella. Vad har du för giv själv? Dela gärna med dig genom att lämna en kommentar till detta inlägg.

Hasardspel blir lagligt
Den 19e mars 1931 legaliserade Nevada, USA hasardspel. Hasardspel är ett samlingsnamn på spel om pengar där slumpen spelar en stor roll. Inte sällan spelas hasardspel, med hjälp av spelkort, tärning, bingobrickor och liknande, om monetära vinster.

Hasardspel i Sverige
Sverige har en reglerad spelmarknad. Det största bolaget, ATG, är statligt och till det kommer ett antal privatägda företag som ATG och Folkspel (som äger Bingolotto).

Utöver de svenska företagen agerar ett antal utländska operatörer, som Betsson och Ladbrokes, i Sverige - främst via Internetlösningar.

Skrotbokens länkar
Vi beger oss ut på det stora vida Internätet - maxell använder ett silvrigt jokerkort på en layout
Rune Andreasson och Bamse - maxell använder ett spelkort från en bamselek till en layout

Prenumerera på: Inlägg (Atom)