Vi liftar - information

on 31 mars 2009

av maxell

Skrotboken har börjat att leta reda på och lifta alster skapade av olika talangfulla scrappare runt omkring oss. I det här inlägget ger vi information om och kring liftning.

Det viktigaste är att Lift är inte samma sak som CASE även om de två begreppen är relaterade.

CASE = Copy and Steal Everything
CASE är när du ser någon annans alster och blir inspirerad på så sätt att ditt slutresultat är endera exakt likadant eller mycket liknande. Det är god kutym att ge credits till den som skapade originalet. Rimligen bör inte CASE användas i kommersiella sammanhang där du själv tjänar pengar.

Lift
En lift är när du skapar med inspiration från någon annans alster. Det kan handla om delar eller detaljer som du gillar eller som överhuvudtaget tilltalar dig. Du lånar helt enkelt idéer och gör något "eget". Även här är det god kutym att ge credits till den som skapade originalet.

När vi liftar kan vi inspireras och låna till exempel

- Titeln (själva texten, dess placering och så vidare)
- Ett ord (hur tolkar du det ordet?)
- Typsnitt (för såväl titel som journaling)
- Färg/er (färgkombination, färgskala och så vidare)
- Papper (använd samma papper på annat sätt)
- Foto/n på en layout (antal, placering och så vidare)
- Fotoupplägg (närbild, detaljer, landskap, fotoserie och så vidare)
- Layout eller upplägg (se originalet som en skiss för placering av papper, foton, text och dekorationer eller använd lager på lagerteknik, textremsor och så vidare)
- Dekoration/er (form, placering och så vidare)
- Tema (vad handlar alstret om?)
- Känsla (vad förmedlar alstret för känsla?)
- Tekniker (distressade kanter, rivna kanter, stämpling och så vidare)
- Och så vidare...

Att tänka på
De flesta av oss hämtar nog alltid inspiration för våra alster och frågan är när vi ska ge credits och när vi kan avstå från det. Var drar vi gränsen? Samtidigt, kan vi någonsin säga att något vi gjort är unikt och eget? Kan det inte vara så att någon någonstans i världen har gjort eller gör samma sak samtidigt eller före? Varje alster har en viss dimension av unikhet genom att det är vårt eget hantverk och våra egna tankar som vi komponerar ihop till en helhet även om vi hämtar idéer, inspiration, material och så vidare från flera källor. Poängen med en lift (och även ett CASE) är att vi hämtar inspiration direkt från minst ett alster. I dessa fall är det självklart att lämna credits till den som skapat originalet.

I sammanhanget är ett citat av en mycket känd konstnär tänkvärt. Pablo Picasso hade flera poänger när han sa "Good artists copy, great artists steal"... Citatet ska väl inte tolkas bokstavligen, men ändå är det väldigt nära sanningen. Alla lånar eller "stjäl" idéer och lösningar från varandra - hela tiden. Kom bara ihåg att ibland är det lämpligt att vi lämnar credits. ;)

Vill du bli liftad?
Har du skapat ett alster som alla kan lifta? Hör av dig till oss på [skrotboken@gmail.com].

Skrotbokens länkar
Vi liftar #1 - Carina Lindholm. Deadline 5e april.


av Sofia/skberg74

Påsken närmar sig med stormsteg varför inte ta och pyssla med barnen.

Det är något speciellt att pyssla tillsammans med barnen kring de större högtiderna. Oavsett vad vi ska göra runt påsk så vill jag ha en dag tillsammans med dottern och bara påskpyssla. Vi börjar med pyssel som passar åldrar

Använd händerna och fötterna


Här har vi målat Sagas händer med gul färg och trykt på papper. Sedan har vi ritat ögon, kam, näbb och fötter. Ett pyssel som passar i alla åldrar.
Barnpyssel av Sofia och Saga



Passa på att göra söta påskkort när händerna redan är kladdiga. Tryck med fingrarna och rita näbb och fötter.
Påskkort av Saga



Även Sam har "lagt fingrarna i blöt" och presenterar ännu ett kycklingkort. Texten är stämplad.
Påskkort av Sam



Klipp ut ett vitt ägg i papper. Stämpla ett gult fingertryck. Rita dit näbb, ben, fjädrar och en enkel ram runt om. Stansa ett hål i toppen och trä igenom en banddekoration och ett snöre eller band för att hänga ägget i påskriset.
Äggdekoration till påskriset av maxells son



Här har vi ritat av en fot och båda händerna för att sen klistra ihop och klippa till näbb, kam och fötter.
Höna av Saga och Sofia


Skrotbokens länkar
Barnens påskpyssel av skberg74


av Sofia/skberg74

Påsken närmar sig med stormsteg varför inte ta och pyssla med barnen.

När barnen är tvättade efter kladdandet så kan man plocka fram papper, flirtkulor, piprensare och resten av pyssellådan och låta fantasin och kreativiteten flöda. Här visar Sofias, maxells och Bis barn upp sitt påskpyssel.

Först ut är Sams lilla påskfamilj.


Hela familjen,tupp,höna och lilla kycklingen är gjorda av papper som formas till koner. Gör ett hack i toppen och fäst kammen. Dekorera vidare efter tycke och smak.
Påskig fågelfamilj av Sam


Dekorerade pappersägg


Rita ett ägg och klipp ut. Låt sedan barnen klistra "spill" från hålslaget på. Resultatet är prickiga ägg som kan användas till påskkort.
Påskkort av Saga



Även här klipper man först ut ett ägg av papper. Sedan är det bara att klistra fast en massa fjädrar och några roliga ögon, näbb och fötter. En söt kyckling att hänga i fönstret är klar.
Kyckling av Saga



En variant av fjäderäggskycklingen är att klippa ett papper som en äggform som dekoreras med färgat papper i olika färger. I toppen fästs en tråd som används för att hänga upp ägget i fönstret.

Det här en bra övning för barn som nyss börjat hantera saxen. Låt dem klippa ut ägget efter en ritad mall och sedan får de gå loss på färgade papper. De allra minsta barnen får hjälp med att klippa innan de släpps loss med sin artistiska frihet. ;)

Fönsterdekorationer - Ägg av maxells son med flera

Böj piprensare


Gör en åtta av en piprensare. Klistra fast den på ett kort och forma samtidigt till en kyckling. Roliga ögon och fjädrar klistras och näbb och ben ritas.
Påskkort av Saga och Sofia



En variant på kortet ovan. Här har vi "rullat" ihop piprensaren och fyllt åttan. Sedan är det bara att dekorera kycklingen efter egen smak.
Påskkort av Sofia och Saga

Använd en klassiker - flörtkulan


Här har vi målat flirtkulan gul. Den klistrades sedan fast den i en tillklippt äggkartongsdel och dekorerades med roliga ögon och näbb innan vi klistrade dit lite till äggkartong och fjädrar.
Kyckling i ägg av Saga



Måla två flirtkulor i olika storlek gula. Klistra ihop flirtkulorna och dekorera med näbb, fjädrar och roliga ögon. Sätt fast en blomsterpinne i botten och sätt kycklingen i blomman eller kanske påskriset
Blomdekoration av Sofia

Trolla med trolldeg


Den här charmiga enögda kycklingen är en av morsans favoriter bland påskdekorationerna.

Kycklingen skapade maxells son när han inte ens var två år gammal av gul trolldeg som knådats till en boll. Bollen dekorerades med gula kycklingben i plast, en pappersnäbb, en fjäder och två nabbipärlor (det andra ögat satt fast på ryggen ;) ).

Påskkyckling av maxells son

Färga ägg


Ett frigolitägg doppas och rullas i en färgblandning.

Förra året gjordes ägget från ett urblåst ägg, men det har jag (maxells son) "tappat" i golvet...

Färgat ägg av maxells son

Skapa ett eget konstverk att sätta upp på väggen


Färgsprakande påsktavlor skapas av barn i alla åldrar. Använd ett tomt ark, fjädrar, en liten kyckling, garn och papper + sax (orange till kycklingens ben och andra färger till eventuella andra dekorationer). De mindre barnen kan använda färdiga kycklingar och de större kan tillverka egna av klassiska garnbollar eller flörtkulor.
Påsktavla av fjädrar av maxells son



Med ett tomt ark, brun färg + pensel och fjädrar blir resultatet en tavla föreställande en färgglad bukett av påskris.
Påsktavla av fjädrar av maxells son

Påskriset


Använd lim för att fästa fjädrarna direkt på påskriset. Det är smidigast att doppa grenarna i flytande lim och fästa fast fjädrar. Det här är ett pyssel även för riktigt små barn - tänk bara på att använda ett barnvänligt (giftfritt) lim.
Påskris av maxells son



En för oss ny dekoration till påskriset är en så kallad häxfångare.

Av pappersremsor viks "serpentiner" som hängs upp i riset eller beroende på storlek och material kanske även ute i ett träd. Tänk vilken färgrik kaskad det skulle bli där ute!

Jag (Sam) har gjort dem i miniformat för att passa till riset där inne.

Häxfångare av Sam



Närbilder på hur vi viker häxfångare.
Häxfångare av Sam

Odla i ett äggskal
Traditionen att låta förskolebarnen sätta gräsfrön (eller krassefrön) i äggskal går enligt fröken på maxells sons förskola tillbaka till 1970-talet.

Plantera så här: Ägget pickas lätt och skal plockas bort från toppen. Innehållet hälls ut - kanske i en pannkakssmet - och istället fylls ägget med jord. Gräs- eller krassefrön planteras. Det hela vattnas och täcks med en bit plastfolie. Efter cirka 10 dagar kikar gräset upp förutsatt att jorden hålls fuktig.


På förskolan (där maxells son går) är det en årlig återkommande tradition att barnen planterar i äggskal inför påsken. Förra året gjorde grabben (maxells son) en variant med en färdig kyckling. I år - när han är ett år äldre - har han fått skapa sin egen kyckling genom att göra en klassisk garnboll. Han har även målat basen (en kartongbit) i grönt.
Kyckling med äggodling av maxells son



Sam har gjort en "Krassefamilj". Tyvärr åkte "lilleman" i golvet, men utan honom vore inte familjen komplett och han fick till sjukhus för omplåstring. Med ett pannband och lite lim i fogarna klarar han sig över påsken i alla fall!
Äggfamilj av Sam


Skrotbokens länkar
Barnen pysslar med händer och fötter av skberg74

av Birgitta/Bi

I morgon lördag får vi alla möjlighet att ta ställning till hur vi vill se vår framtid! Över hela världen firas Earth Hour.

Earth Hour är en internationell kampanj som ber privatpersoner, organisationer, föreningar, kommuner och företag att under en timme släcka ner så mycket lampor som möjligt; helst helt och hållet, och att stänga av alla sina icke-nödvändiga elektriska apparater. Detta för att spara energi och för att i förlängningen även minska växthusgaser. Det är en kampanj som bland annat drivs av Värlsdnaturfonden i ett försök att få oss att stanna upp och tänka till om den globala uppvärmningen.



Det började i Australien
Första gången Earth Hour hölls var i Sydney, Australien den 31 mars 2007. Resultatet då var att 2,2 miljoner Sidneybor och företag minskade Sidneys elförbrukning med 10,2%.

Sverige debuterade redan året därpå men i en blygsam omfattning där Örebro kommun och Kungliga slottet deltog. I år är det första gången som Sverige officiellt deltar i Earth Hour, även om vi har deltagit i mer eller mindre omfattning även tidigare.
Vid skrivande stund är det hela 2848 städer i 84 länder som har anmält sig till Earth Hour. Gå gärna in på länkarna nedan för att se hur det ser ut i just din kommun.

På Earth Hours hemsida kan du anmäla ditt intresse eller berätta vad du planerar att göra för att hjälpa till.



Lördag 28 mars kl. 20.30-21.30
Ett klockslag att minnas!

Vi på Skrotboken har bestämt oss för att utmana alla våra sinnen under denna timma och skapa något alster helt i mörker! Vi uppmanar dig att göra det samma.

Vår utmaning består i att lägga ut och montera färdigt ett alster; tyvärr alla digi-scrappare så fungerar det inte denna gång utan ni får hitta på annat =0), i fullständigt mörker. Du får lov att förbereda och lägga ut och planera ditt arbete i förväg men själva monteringen skall ske i mörker. För att slippa att vi limmar fast oss i bordet eller liknande rekommenderar vi tejpning och det viktigaste - alla alster skall ha något fastsatt med häftapparat.

Reglerna är alltså: montera i mörker och alstret skall innehålla minst en staple/häftklammer.

Vi kommer att publicera våra alster i börja av april. Om du hinner vill vi gärna att du också gör det möjligt att publicera ditt bidrag genom att lämna en kommentar med en fungerande länk till din tolkning eller enligt information i högerkanten.

Senare "inskickade" bidrag är naturligtvis också välkomna! Nu hoppas vi att ni också gillar utmaningar och att vi kan få se många tokiga, roliga och sköna alster att få inspireras av och få visa upp här i bloggen.



We celebrate Earth Hour
Skrotboken challenges you to create something during the Earth Hour. For more information concerning Earth Hour please follow the links below.

The item you create (layout, card, altered) shall be assembled in total darkness and must have at least one staple on it.

You are allowed to plan ahead and prepare your work but as mentioned the process of assembling shall be done in darkness.

Please leave a comment with a working link to your work of art! We are looking forward to publish some crazy, fun, awesome and inspiring works in Skrotbokens blog.

Länkar
Earth Hour
Earth Hour, Wikipedia
WWF, Earth Hour

av Bi och maxell

I norra delen av landet ligger snön fortfarande tung medan landets södra delar kan stoltsera med krokusar i trädgården och en begynnande vår. Ännu har hela landet frostnätter och det finns inga blåsippor som står ute i backarna. Därför kan vi fortfarande; åtminstonde enligt Anna Maria Roos text i visan som Alice Tegnér tonsatte 1895, med rätta påstå att "än är det vinter kvar, säger mor".

Vi tar fasta på detta och låter våra barn inreda sina tittskåp. I höstas visade de sina tolkningar av hur hösten kunde tas med in och visas upp (se länk nedan). Nu är det hög tid för en vintertolkning.

Snöfritt?
Det är lite vanskligt att packa skåpet fullt med snö om det skall stå inomhus. Därför fick barnen hitta andra vägar istället.

Sam tog vara på en del av de figurer som tidigare prydde sin plats i fjolårets julkrubba och placerade in dem i deras nya vintermiljö när julen väl hade plundrats och "kastats ut".


Jag har valt att låta några figurer från krubban få flytta in i mitt tittskåp.

Barnen har naturligtvis snöbollskrig och åker släde i snön medan snögubbarna tar en paus och grillar korv.

Undrar om de har det skönt vid brasan? Tycker det ser lite farligt ut. =)
Själv har jag bara haft snö att busa runt i under 4 dagar på hela vintern.

Tittskåp av Sam



Lite närbilder. Observera att den enda korv Sam gillar är röde pölser.
Tittskåp av Sam

Allt annat än snöfritt
Hos maxell med son täcks marken av metervis med snö. Det är kallt och igår snöade det - igen. Vi behöver bara titta ut genom fönstret för att få inspiration till vårt tittskåp.


Den här vintern har det varit en "riktig" vinter. Vi har haft och har än metervis med snö som täcker marken. Därför var snötemat givet. Figurerna är en udda uppsättning som vi inte använde till något speciellt. Nu drar tomten en vals på sitt dragspel och den luvbeklädda hunden gungar i takt. De befinner sig i ett frostbitet vinterlandskap där snön faller.
Tittskåp av grabben och maxell



Frostbitna närbilder.
Notera speciellt sockerteckningen som utgör bakgrund. Det gnistrar om den...

Tittskåp av grabben och maxell


Snart är det dags för påsklov. Vad är väl ett påsklov utan snö? Även om våren har gjort sin entré - åtminstone i vissa delar av landet - föreslår vi att lovet kan användas till att skapa ett tittskåp med vintertema.

Skrotbokens länkar
Våra barn tar in hösten av Bi och maxell - Höstens tittskåp
Se kristallklart - skapa kring snö och vinter av maxell

Våfflor i stora lass

on 26 mars 2009

av maxell

Igår stod våfflor på menyn. Vi skapar kring dessa gyllenfärgade, krispiga och härliga skapelser. Varje alster innehåller våfflornas karakteristiska rutmönster på minst ett sätt.

Sofia använde sig av en riktigt inbjudande våffla för sin layout.


Fotot är från dotterns första våffeldag hon var då sju månader och det var premiär inte bara för våfflor utan även grädde och sylt jag kan berätta att grädden var bäst tätt följd av sylten våfflorna var ingen riktig favorit men det har ändrats nu och hon äter mer än gärna våfflor idag.
Layout av Sofia

Birgittas våffla spelar i en egen division. Urläcker.


Under värsta pannkaks- och våffelperioden var vi på semester. Vad hjälpte det då att det fanns glass i stora lass - längtan efter framför allt våfflor var ändå stor och pannkakorna smakade inte som hemma! =(
Layout av Bi

Jag (maxell) valde att rita och måla våffelmönster på min layout.


Jag hittade inte igen det våffelfoto som jag vill scrappa, men jag hittade dessa foton från våffeldagen 2006. Hemma hos oss serveras våfflor då och då och självklart på våffeldagen. Grabben är tokig i dem och därav kommer titeln våffelmonster - som en variant av kakmonster.

Några kanske säger att fotonas kvalitet har mer att önska. Jag har enormt datorstrul och därför fick jag dessa effekter på köpet. Å ja, jag gillar dem på något charmigt sätt. Bakgrundspappret har legat till sig länge. Det var sommaren 2004 som jag färgade in det med te. De guldfärgade detaljerna anknyter såklart till att vi alltid serverar våfflorna med skogens guld, det vill säga hjortronsylt. :)

Layout av maxell



Monsternärbilder
Foton av maxell

Hoppas att du fick våfflor igår. Vi fick det och i eftermiddags talade grabben om att han fått fler våfflor idag. Våfflor och våffeldagen är en genomsvensk tradition som är väl värd att dokumentera och bevara. Gör det och lämna gärna en kommentar med en fungerande länk till din tolkning så vi kan inspireras och även visa upp den här i bloggen.

Skrotbokens länkar
Våfflor är en maträtt med anor - Vi berättar om våfflor och traditionen att fira våffeldagen
Vi bjuder på våffelfest av Bi - Recept på våfflor

Idag står våfflor på menyn. Här berättar vi om historia bakom och traditioner kring dessa läckerheter.

Våffeldagen, Vårfrudagen eller Jungfru Maries Bebådelsedag. Kärt barn har många namn. Samma sak gäller våfflornas tillredning och utformning. Såväl våffelsmet eller - för den delen - våffeldeg som våffeljärn kommer i nästintill oändligt många olika utföranden.


Detalj från "Marknadskvinna med grönsaksstånd" av Pieter Aertsen från 1567 (Fri licens)

Våfflor har en lång historia och de äts till såväl vardag som fest. De allra enklaste våfflorna baseras på enbart mjöl och vatten som sedan görs festligare med tillägg av grädde, socker, smör och ägg.

Två olika våffeldagar
Det finns två våffeldagar. Den internationella våffeldagen infaller den 25e mars varje år. Denna dag har sitt ursprung i den svenska våffeldagen.

Till detta kommer den amerikanska våffeldagen som uppmärksammas den 24e augusti. Cornelius Swarthout fick det första patentet på ett våffeljärn i USA just denna dag, den 24e augusti, år 1869. Detta järn var av den traditionella typen som måste vändas för att båda sidorna ska gräddas.

Firandet och traditionerna i Sverige
Firandet av Jungfru Marias Bebådelsedag - även Herrens bebådelse - går i de kristna länderna så långt tillbaka som till 600-talet. Jungfru Marias bebådelsedag infaller den 25e mars, det vill säga nio månader före jul och Jesu födelse. Denna dag är den dag då ärkeängeln Gabriel meddelade att Jungfru Maria var gravid. Tidigare var Jungfru Maria bebådelsedag som en röd helgdag i Sverige. Helgdagen avskaffades 1953 och samtidigt flyttades det kyrkliga firandet till söndagen mellan den 22a och den 28e mars medan det folkliga firandet och våffelätandet stannade kvar den 25e mars.


"Bebådelsen" av Leonardo DaVinci från 1472-75 (Fri licens)

Förr i tiden kallades Maria även för "Vår Fru" och därför kallas dagen även Vårfrudagen. Att det senare har blivit Våffeldagen anses vara ett språkligt misstag. Om vi säger "vår fru" snabbt många gånger på rad kommer vi snart att uttala det som "våfflor". I Skåne har våffelätandet ifrågasatts. "Fruedagen" (från danskan) används för att benämna dagen och det påminner inte det minsta om våfflor.

I Sverige är våfflor kända sedan 1600-talet. De tidiga våfflorna var fyrkantiga eftersom de gräddades mellan två rektangulära plattor över öppen eld. Redan från början fanns det karakteristiska rutmönstret med.

Vissa anser att våren börjar med våffeldagen. I det gamla bondesamhället var vårfrudagen en av de viktigaste och traditionsrikaste dagarna eftersom den markerade slutet på vintern och början på våren. Olika sysslor har knutits till dagen; i norr skulle timmerkörning och vinterkörslor vara avklarade och i söder skulle vårbruket inledas. Med våren ökade tillgången på både ägg och mjölk. Ägg symboliserar nytt liv och enligt en tradition börjar våren - och allt nytt liv - på våffeldagen. Våfflan blev helt enkelt en naturlig maträtt som kom med våren till allas bord.


Våffla serverad med sylt och grädde
Foto av Urbansuperstar (Fri licens)

Runt sekelskiftet 1900 blev det populärt att äta våfflor med grädde och sylt till kaffet. Våfflan blev en högst eftertraktad kommerciell produkt och flertalet våffelbruk uppstod runt om i landet och inte minst i huvudstaden. Det blev nästintill obligatoriskt att avsluta söndagspromenaden med att slinka in på något av de många våffelbruken som kantade promenadstråken. Våffeljärnet blev under denna tidsperiod något av en tidssymbol och en nationell symbol som kombinerade nationalromantik och jugendstil. 1891 öppnade Skansen och den så kallade "Skansenandan" bidrog till att öka våfflornas popularitet i Sverige.

I vissa bygder, bland annat i Dalsland och Värmland, förknipppas Junfru Maria bebådelsedag med tranans ankomst. Förr i tiden kunde man se människor "springa trana". Det var en lek som gick ut på att måla "tranbrev" och sedan springa med dessa till varandra. Det sades även att tranan "bar ljus i säng". Det betydde att man inte längre behövde tända ljus inomhus efter arbetsdagens slut utan dagsljuset räckte som ljuskälla.

En annan svensk tradition säger att om det frös under natten till vårfrudagen skulle det frysa i 40 nätter till.

Våfflor kommer i flera utföranden och baseras på än fler olika recept.
Det finns flera varianter av våfflor baserade på typ av och form på såväl våffeljärn som recept. I USA är de traditionella typerna och frusna våfflor populära. Våfflor finns även i till exempel gluten- och laktosfria samt vegetariska utföranden samt med olika smaksättningar som blandas i smeten (se länkar nedan).


Svenska våffelhjärtan
Foto av Urbansuperstar (Fri licens)

Svenska våfflor är tunna och tillagas i det speciella svenska runda våffeljärnet med fem hjärtan. Vanligen serveras den svenska våfflan med sylt tillsammans med vispad grädde eller glass. Det finns också de som föredrar en saltare variant och våfflor kan serveras med allt från gräddfil, rom, lök och räkor till ädelost.


Brysselvåfflor
Foto av Cipher (Fri licens)

Belgiska våfflor, som även kallas Brysselvåfflor, har ofta en lätt, tjock och kripsig konsistens samt större rutmönster jämfört med andra våfflor. Belgiska våffeljärn är rektangulära eller cirkelformade med 3 gånger 5 delar. Våfflorna serveras varma, pudrade med socker och ibland toppade med vispad grädde eller chocklad. Våfflan kan också serveras som dessert tillsammans med frukt eller glass.

Liègevåfflor, som kommer från staden Liège i östra Belgien, är mustiga, kompakta, söta och sega våfflor. De tillagas från degbollar i rektangulära våffeljärn med 4 gånger 6 eller 4 gånger 7 delar. Denna våffla uppkom under 1700-talet som en variant med pärlsocker som karamelliserar våfflans yta när den gräddas. Liègevåfflan, som är den vanligaste våfflan i Belgien, tillreds ibland med smaksättning som vanilj eller kanel.


Stroopwafles
Foto av Jacques Renier (Fri licens)

Stroopwafels eller holländska sirapsvåfflor är tunna våfflor med sirapsfyllning. De tillagas från deg och den färdiggräddade våfflan delas i två halvor. Den varma fyllningen sprids över halvorna och klistrar ihop dem. Stroopwafles är populära i Nederländerna och Belgien.

Amerikanska våfflor baseras på Belgiska våfflor och tillagas med bakpulver istället för jäst. De serveras toppade med smör och olika former av sirap till frukost, men de förekommer även tillsammans med friterad kyckling eller toppade med leverstuvning. Amerikanska våfflor är vanligen kompaktare och tunnare jämfört med belgiska våfflor.

I Hong Kong kallas våfflor "rutkakor". De liknar den traditionella våfflan, men är större, rund och indelad i fyra delar. I Hong Kong är våfflorna mjuka, lätta och de serveras som tilltugg. Smör, jordnötssmör och socker sprids ut på ena sidan av våfflan som sedan viks till en halvcirkel innan den äts. Smaken av äggula är karakteristisk för en våffla från Hong Kong, men de kommer även i smaker som choklad eller honungsmelon vilket även ger olika färger på våfflan.

Ett traditionellt svensk recept på våfflor
De flesta känner nog till Cajsa Warg. Prova på att laga våfflorna som de gjorde på 1600- och 1700-talet genom att följa hennes recept på sura gräddvåfflor (Källa: Cajsa Warg, Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber, 1755).


Ett svenskt våffeljärn
Foto av Donovan Govan (Fri licens)

Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt. NB. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.

Med modernare mått får vi 15 laggar av 3 ¼ dl sur tjock grädde eller crème fraîche, 6 ½ dl vatten, 1 ¾ dl smält smör, 2 ägg och cirka 5 dl vetemjöl.

Våfflans språkliga ursprung
Såväl det svenska ordet "våffla" som det engelska ordet "waffle" eller "wafer" har ett gemensamt etymologiskt ursprung. "Wafre" (även "wafer") förekommer i medelengelskan omkring 1377. Ordet lånades från mellantyskans "wäfele" och lågtyskans "wâfel" där l ändrades till r. Tyskans Det tyska ordet är i sin tur en variant av tyskans "wabe", det vill säga en slags honungskaka.

De moderna holländska "wafel", franska "gaufre" och tyskans "waffel" har också samma ursprung. Under 1700-talet anpassades det engelska "wafer" till modern amerikansk engelska och förändrades till "waffle". Den svenska stavningen skiljer sig genom att det stavas med å och detta beror troligen på att ordet lånats in vid två olika tidpunkter.


Våfflor till glass
Foto av Larsinio (Fri licens)

Våffla används i det svenska språket för att också benämna det rån som kul- eller mjukglass ofta serveras i. Vidare är våffelväv benämningen på en vävteknik som ger tyget ett mönster som liknar våffeljärnets mönster. Från anglosaxiska länder har vi också så kallade "wafers" som är fyllda kex med våffelmönster.

Kuriosa om våfflor
Under 1300-talet tillagade grekerna platta kakor mellan två metallplattor och i 1500-talets England såldes så kallade "waferers" av gatuförsäljare. Dessa våfflor var rustikare till sitt urförande eftersom de baserades på bland annat malt jämfört med dagens vetemjöl. Under medeltiden var det vanligt att våfflor tillagades med ost och kryddor.


"Marknadskvinna med grönsaksstånd" av Pieter Aertsen från 1567 (Fri licens)

I det medeltida Europa var det tillåtet att sälja våfflor utanför kyrkan i samband med religiösa högtider. Konkurrensen blev med tiden så stor och tidvis även våldsam att den franske kungen Charles IX inrättade en lag för våffelförsäljning. Denna lag krävde att våffelstånden skulle ha ett avstånd på minst "deux toises" eller 6 fot mellan varandra.

I Sverige är våfflor kända sedan 1600-talet. Samma århundrande, omkring 1620, förde Holländska pilgrimer "wafles" till Amerika. Drygt hundra år senare - 1735 - trycktes ordet "waffle" för första gången i engelsk text.

Omkring 1790 sägs president Thomas Jefferson ha tagit med sig ett våffeljärn från Europa. Under slutet av 1700-talet blev det vanligt med våffelpartyn och våfflor såldes på gatorna i Amerika.

1869 tillskrevs Cornelius Swarthout det första patentet för ett våffeljärn i USA. Under 1890-talet kom det svenska runda våffeljärnet med hjärtan och det klassiska och utmärkande rutmönstret. Detta skedde efter att järnspisen hade introducerades under 1860-talet.

I samband med sekelskiftet till 1900 ökade våfflans popularitet i Sverige där den serverades tillsammans med sylt och grädde till kaffet.


Eggo waffle
Foto av Rama (Fri licens)

1953, introducerade Frank Dorsa frysta våfflor i amerikanska mataffärerna under namnet "Eggo Waffles". 1955 öppnades det första "Waffle House" i Georgia av Joe Rogers, Sr och Tom Forkner. Under tidigt 1950-tal var snabbmatsrestauranger ett nytt koncept och Rogers idé var att kombinera snabbhet med bordsservering och tillgänglighet dygnet runt. Idag är "Waffel House" en restaurangkedja med över 1 500 inrättningar fördelade på 25 stater i USA. De flesta av dessa gulmålade våffelhus är lokaliserade till södern där "Waffle House" är en regional kulturikon.

En viktig milstolpe i våfflans amerikanska historia skedde 1964-65 när den belgiske krögaren Maurice Vermersch tog med sig sin frus våffelrecept till Världsutställningen i New York. Dessa fluffiga våfflor som bakades med jäst kallades till en början brysselvåfflor. Snart insåg Vermersch att de flesta amerikaner inte visste var Bryssel låg och han bytte därför namnet till belgiska våfflor eller mer exakt "Bel-Gem"-våfflor. Våfflorna blev snart mycket populära.

Länkar
Våfflor.se


Skrotbokens länkar
Vi bjuder på våffelfest av Bi
Våfflor i stora lass av maxell - Skapat med våffeltema

Vi bjuder på våffelfest

on 24 mars 2009

av Birgitta/Bi

Imorgon firar vi Vår Frudagen med att traditionsenligt bjuda på våfflor.

Våffelsmet finns i alla tänkbara varianter från färdiga pulvermixar till smet med och utan ägg, vispgrädde och så vidare.

Idag delar jag med mig av mitt favoritrecept som ger frasiga våfflor och som både är snabbt och enkelt att fixa.


Våfflor med bär och grädde
Foto av Bi

Grundrecept våfflor, 6-8 laggar

100 gram smör/margarin
3,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
lite salt (½ tsk)
2 dl mjölk
2,5 dl kallt vatten

Om du hinner så låt gärna smeten vila cirka 20 minuter men har du bråttom så går det bra att "tjuvstarta".

Smält matfettet och låt det svalna. Blanda under tiden mjöl, bakpulver och salt i en bunke. TIllsätt mjölk, vatten och till sist det avsvalnade fettet.

Grädda våfflorna i våffeljärn. Smörj till första laggen sen bör det inte behövas mer.
Om du behöver varmhålla så lägg våfflorna på galler i ugn i cirka 50 - 75 graders värme.

Servera med sylt/bär och grädde eller som nedan med ett saltare tillbehör.

Ett alternativ på ovanstående grundsmet är den till...

Basilikavåfflor med salt och dip
Grundrecept våfflor enligt ovan +
1 kruka basilika
½ dl färskriven parmesanost

Dip
1 rödlök
1 burk (125g) ansjovisfilé
1 burk (2 dl)lätt créme fraiche
½ tsk citronpeppar

Följ receptet som ovan och använd den saltmängd som står inom parentes. Hacka basilikan. Rör ner basilikan och den rivna osten i våffelsmeten.

Skala och finhacka löken. Låt ansjovisen rinna av och hacka den grovt. Blanda lök, ansjovis och lätt créme fraiche. Smaka av med citronpeppar.

Grädda våfflorna. Servera dem; brutna i hjärtan, att dippa i den salta dippen.

Skrotbokens länkar
Våfflor är en maträtt med anor - Vi berättar om våfflor och traditionen att fira våffeldagen
Våfflor i stora lass av maxell - Skapat med våffeltema (publiceras imorgon den 26e mars)

Den livsviktiga energin

on 23 mars 2009

av Sofia

Idag är det 29 år sedan vi svenskar gick till valurnorna för att rösta om kärnkraftens vara eller icke vara.
Idag är kärnkraften återigen på tapeten, hur ska det göras med valresultatet från 1980 ska vi avveckla eller utveckla kärnkraften? Kärnkraft fick mig att tänka på energi och jag utmanade villiga Skrotboks medskapare att skapa om energi, tolkningen av ordet energi var valfritt.



Jag gjorde ännu en lo till min BOM (boken om mig)och denna gång handlar den helt enkelt om att jag alltid är trött och orkeslös. Brist på energi så det sjunger om det mellan varven. Valde att scrappa med ljusa färger för att det inte ska kännas helt hopplöst att titta på den ;). Fotot är taget på morgonen, så jag är nyvaken o trött. Man måste ju bjuda på sig själv mellan varven.
Layout av Carola



Hemma hos oss är det ofta stökigt,men när jag för en gångs skull har det städat och prydligt så blir jag jätteglad och får energi, därför tog jag det här fotot för att påminna mig själv om hur det kan se ut.
Jag valde att använda temat Feng Shui för energi,och därmed blev det orientaliska papper och dekorationer, det är 2 små " kinesiska mynt " med bland annat.

Layout av Samara



En vän till familjen är lite nere och behöver muntras upp så jag valde att göra ett kort med energi givande innehåll.
Kort av Sofia



Jag har hållit i brandutbildning på min arbetsplats den senaste veckan, huruvida det var det som spelade in eller bara ett uppdämt behov är kanske underordnat men jag valde att altra ett emergency-skåp. Lite extra energi när nöden är som störst! =0)
Emergencykit av Bi

Vi liftar #1

on 22 mars 2009

av Carola

Vi liftar en layout.
Nu har vi tänkt dra igång lite liftutmaningar. Vi här på skrotboken har fått äran att lifta en layout skapad av Carina Lindholm. Det tackar vi för =). Titta gärna in hos henne, se länk nedan.
Vi vill se era tolkningar också. Ni väljer själva vad och hur ni vill lifta. Layouter, kort, altrat, digitala alster. Ja allt är välkommet.

Så här gör du för att vara med
Ladda upp ditt alster i din blogg och skriv en kommentar med länk till ditt inlägg. Har du ingen blogg kan du alltid maila oss på Skrotboken så fixar vi det åt dig. Den 8:e april visar vi upp utvalda alster, men tänk på att du måste ha visat oss ditt alster senast den 5:e för den chansen.

Först en bild på den layout som skall liftas:


Layout av Carina

Ett par tolkningar från oss:


När jag skulle lifta Carinas fina layout så valde jag upplägget och placering som utgångspunkt. Jag vet inte om det syns nu efter att jag tolkat det på mitt sätt.
Credits till Stacey och Vicki som skapat det underbara kitet "Let it rock"

Digital layout av Sofia



Jag valde att lifta upplägget, ett ord ur titeln, stjärndekorationer. Det vart till och med foton på 2 bröder. Mina tvillingkusiner i det här fallet.
Layout av Carola


Länkar
Carinas blogg


Skrotbokens länkar
Vi liftar - information av maxell

Prenumerera på: Inlägg (Atom)