av ikis

Trender kommer och går. Här presenterar vi ett antal trender som vi sett under hela hösten fram till nu.

Färgerna
Under hösten har vi sett att turkost kommit fram som den nya trendiga färgen tillsammans med brunt eller limegrönt. Vi vågar använda och blanda kraftfullare färger. Vi tänjer lite till på gränserna.


Äntligen är mina absoluta favoritfärger på tapeten. Turkost o limegrönt. Denna layout gick snabbt att slänga ihop eftersom jag ofta arbetar med dessa färger tillsammans.

Det bruna på det turkosa pappret lyfte jag fram lite extra med de bruna chipboarden och sen bröt jag av allt med lite knalligt rosa och en liten röd fjäril. Fotot föreställer min kusin Marlene/Mallo, som passar bra ihop med kalla färger.

Jag valde att vara ganska sparsam med dekorationer då jag tyckte de mönstrade papprena var så snygga och ville behålla så mycket som möjligt av dem.

Layout av Carola

Lila är en färg som en del tycker är svår att använda. Varför låter vi vara osagt. Några ger lila ett nytt försök. Du kan även göra som Essmo och Lena - skapa något i lila.


Många tycker att det är svårt att skapa i lila, men jag gillar lila. Det finns så många olika fina nyanser av lila.

Här har jag gjort ett ljuslila kort med ett embossat stämpelmotiv.

Kort av Essmo


Lena använder lila för både värme och kyla samtidigt som hon matchar med en ljusgul komplementfärg.


Lila är en färg som allt oftare smyger sig in i mitt skapande, trots att det inte är nån favoritfärg.

Här hittade jag ett foto taget nån sommarkväll när solen var på väg ner och vi var ute på en kvällspromenad då spindlarna började vakna till liv. Fotot känns rätt så varmt då den mörknande himlen fortfarande lyser svagt gul. Spindlar är inget favoritdjur och därför ville jag ha med lite kyla. Jag valde en mörkare varm lila som bakrund medan de mönstrade pappren är ljusare och kallare. De mönstrade pappren får lite representera den kyla som spindlar kan ge min ryggrad ;o)

Layout av LenaS

Dekorationerna
Dekorationer som kommit stort under hösten och som vi gärna använder anknyter till naturen. Vi använder till exempel igelkottar, rådjur, träd, löv, fjärilar.


Jag började med ett 12x12-papper till denna LO men kände att det blev så utspritt och temat med den här LO'n var ju mysiga kvällar ihopkrupen i soffan eller fåtöljen med en bok man kan försvinna i och då ville jag har fram en ombonad, nästan lite trång sida.

Eftersom fotot är ett stilleben ville jag mjuka till det och var inte så bekymrad när jag täckte mycket av det med grungeboard och "Bambi".

Från början hade jag tänkt hålla det ganska vuxet men när jag fick syn spillbiten av Sassafras Lass så kändes det så givet att den skulle vara med. Och då föll sig rubriken naturlig.

Man stiger in i en annan värld och kan uppleva allt från spänning, romantik och skräck när man läser en bok.

Tagen i hörnet satte jag där så att Bambi har något att titta på och den blev pricken över i!

Layout av Alien Bling



Ytterligere ett lila kort. Denna gång utan stämpel. Istället pryds kortet av en mäktig fjäril.
Kort av Essmo

Ätbara dekorationer inkluderar cupcakes/muffins, körsbär och svampar.


Ett mycket enkelt kort med vit kortbas som jag ritade direkt på och färglade med promarkers. Texten skrev jag på en bit papper som jag rev ut, chalkade och limmade fast på kortet.
Kort av Evelina



De här svamparna bör visserligen inte ätas... Med dessa härliga svamppapper valde jag att skapa en layout för att dokumentera grabbens ord för giftiga svampar samtidigt som vi påminns om när vi var iväg på svampjakt.
Layout av maxell



Giftiga närbilder
Foton av maxell

Icke-scraprelaterade saker
Vi fyndar på loppisar, rotar i barnens avlagda saker och använder alla skatter som vi kommer över för att dekorera våra alster. Varje alster blir därigenom mer och mer unikt. Vi är inte längre lika noga med att använda enbart syrafria produkter i vårt skapande. En söt bild från reklamskörden kan mycket väl hamna på ett kort eller en layout.

Under hösten har Skrotboken publicerat flera alster där icke-scraprelaterade produkter ingår. Bläddra i arkivet för att hitta inspiration.

Stämpla på layouter
Att stämpla på sina alster är inte längre begränsat till kortmakeri. Flera tillverkare har börjat med clearstamps och vi kan placera av ett stämpelmotiv exakt dit vi vill ha det. Det har blivit enklare att stämpla samtidigt som utbudet av stämplar har ökat och fortsätter att öka. Ett tips är att stämpla med vattenfast dyna eftersom det minskar risken för att motivet eller mönstret smetar ut över hela alstret.


Att stämpla på sin layout kan vara riktigt snyggt.

Här har jag använt mig av Basic Greys flourish clearstamps. Jag använde två olika stämplar - en i varje hörn.

Layout av Essmo

Nästa gång du skapar en layout - kom ihåg att plocka fram stämplarna som passar med temat.

Shabby Chic och vintage
Under hela hösten har vi sett att så kallad Shabby chic i vintagetappning kommer mer och mer. Det handlar om slitna, rivna eller ruffade kanter, mycket chalks och/eller distresser, olika nyanser av brunt och andra jordnära toner, blommor, bling och kanske lite metall.


Shabby Chic är himla kul. Riv kanter och gå loss med chalks. Då ser det genast lite slitet ut.

Jag har gjort en layout med ett foto från min bröllopsdag. Jag skrev ut det i svartvitt för att få det att se lite gammalt ut. Jag tog nagelfilen till hjälp och filade runt fotot. Jag har använt papper med text på som jag har rivit och chalkat. Hjärtat hittade jag på Panduro för massa år sedan. Jag tycker att det passar bra in här. Bling, blommor och tyll i lite murriga färger passade också bra...

Jag tyckte inte att det passade med nån stor text här. Därför blev det dessa små bokstäver. Klockan representera "forever".

Layout av Essmo


Denna layout skapade jag relativt snabbt. För tillfället gillar jag att riva papper och smutsa ner dem. :)

Snurklorna klippte jag ut ur vanlig cardstock och blingsnurklorna har jag pillrat ihop med lim och blingstenar. I övrigt har jag rivit, vikt och chalkat. Chalk får fungera som substitut så länge som jag inte har några distresser i min ägo.

Layout av Scräpemma

Slutligen
Låt fantasin flöda i ditt skapande. Ladda gärna upp dina "trendiga" alster i Skrotbokens galleri eller lämna en kommentar till detta inlägg med länk till det du skapat eller skapar.

Vi har korat en vinnare!

on 30 december 2008

Tack för alla fantastiska bidrag som trillade in till vår tävling, det har verkligen varit svårt att komma fram till en vinnare.

..men vi lyckades till slut!

Vinnaren är...



med sin fina LO och tillhörande text...



...Maja/ eyovine!!! Stort GRATTIS!!!


Tanken för mig är att forma och fostra trygga kärleksfulla barn... för får dom rätt rätt innehåll i sin livsryggsäck så blir valen-även de svåra- lättare att göra. För att fatta kloka val genom hela livet och våga stå på sig under framförallt tonårstiden så krävs det av dig som person att du har en grundstyrka inom dig... Å det är den jag vill fylla deras ryggsäckar med =)...

Har då några nyckelord, som jag skrivit in i de "doodlade" legobitarna, som jag tycker är viktiga för att bygga en HEL människa. Sen syftar rubriken till att byggandet av denna GODA HELA människa börjar från dag ett som vi håller vårt lilla knyte i famnen..

Det jag använt som icke scrapsaker är Lego och en bit vaxduk. Har dessutom stämplar med en duplo kloss, men det blev lite svagt så jag fyllde i med lite promarkers.
Runt hela LO:n skrev jag dessutom en text för att påminna mig själv.. å den lyder så här..

"Livet kräver många svåra beslut.Jag vill ge mina barn de bästa förutsättningarna för att klara av det.
För att ibland klara tunga beslut krävs en stark person. Jag vill ge er den styrkan.
Jag vill också ge er förutsättningarna att bli goda människor.

Om jag ska lyckas med det måste jag börja när ni är små.
Så jag hoppas att mina grundbultar formar er till människor som vågar göra rätt."

Papprena kommer från sassafrasslass och october afternoon... å så lite spillbitar från barnen gamla pyzzellåda.

Layout av Maja/ eyovine


Skrotbokens länkar
Skrotbokens tävling - val i livet

av Birgitta/Bi

Igår bjöd vi på lite tips till nyårsmiddagen. Hoppas du har kunnat hitta något du vill prova att laga själv. Idag presenterar vi resterande recept i vår Nyårsmeny.

Vi börjar väl med förrätten helt enkelt, den presenteras så här av Essmo.

En av mina absoluta favorit förrätter är Löjromsmacka! Det är enkelt & göra, tar inte lång tid, men är sååå gott! =)

Löjromstoast (4 pers)
Du behöver:
4 skivor rostbröd (jag brukar ta roast & toast)
1 burk röd löjrom
1 rödlök
Creme fraiche
Citron
Dill

Så här gör du:


Rosta mackorna, under tiden skalar & hackar du löken.
Skär bort kanterna på mackorna.

Löjromstoast/Foto av Karin/Essmo

Vi låter bilderna tala för sig själv...


Bred ut creme fraiche på mackorna.
Lägg sedan en klick löjrom på.
På med lite lök, en skiva citron & lite dill, klart!

Löjromstoast/Foto av Karin/Essmo

Svårare än så behöver det inte vara att få en mycket god förrätt på bordet. Vi tackar Karin för det tipset. Om du behöver förbereda denna rätt i förväg kan du ta ett salladsblad, breda på lite creme fraiche, lägga på rom och övrig dekoration och ställa kallt. När det är dags att servera tar du brödet (kan rostas på plåt i ugnen om ni är många) brer på lite creme fraiche och lyfter över hela fyllningen med salladsblad och allt på toasten. På detta vis blir brödet inte blött om det får stå och vänta på gästerna.

Dessertdags
Så långt förrätten nu kikar vi lite på vår dessert, den presenteras av Tiggy.

Många i min vänkrets ber mig ofta om att göra denna dessert. Första gången jag gjorde den var faktiskt bara för ett par år sedan men jag föll direkt för hur fantastiskt enkel & god den är. Lite som hemmagjord vaniljglass.

Kan förberedas långt innan!


Frusen Cheesecake med bärsås

3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
200 gram färskost (Philadelfia)
1 nypa salt
10-15 mariekex (jag tycker det är godare än digistive)
Ev smält smör

Krossa kexen, så de täcker bottnen på formen. Jag använder en rund pajform, 28 cm/diameter. Om man vill ha en fastare botten så rör du ihop kexsmulorna med lite smält smör och trycker sedan ut det i formen.

Separera äggulorna och vitorna i två skålar.

Rör äggulor, socker, salt & färskost till en jämn smet.

Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum, du ska kunna vända upp och ner på bunken utan att skummet åker ur. Observera också att vispen måste vara helt ren när du vispar vitan så det är praktiskt att börja med denna.

Häll grädden samt vaniljsockret i en tredje skål & vispa tills den är fluffig.

Vänd ner grädden och äggvitorna i färskostblandningen och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

Häll sedan smeten i formen och garnera eventuellt med några kexsmulor. Ta folie över och ställ sedan in i frysen. Låt stå minst 4 timmar.

Ta fram cheesecaken 15 minuter innan servering, så den blir mjuk att servera.

Bärsås
½ dl frysta bär per person (hallon är gott till)
Socker efter behov
Värm bären tills de är ljumma och ta i socker. Rör med en gaffel till en jämn sås.


Frestande avslutning!
Foto av Birgitta/Bi


Till nattlig spis bjudes det paj. Vi använder oss av ett recept som maxell tipsar oss om. Här har vi inga egna bilder utan hänvisar till Konsum Nords hemsida nedan.

Paj med Fetaost, oliver och ruccola
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
100 gram smör
2 msk crème fraiche
½ tsk salt

Fyllning:
100 gram Fetaost
4-6 cocktailtomater
10-12 svarta oliver
1 knippe färsk ruccolasallad
1 msk färsk timjan
salt och peppar
2-3 ägg
2 dl mellangrädde

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till pajdegen och nyp ihop den eller kör den i matberedare. Tumma ut pajdegen i en form och ställ kallt en stund innan gräddning.

Skär fetaosten i kuber, dela cocktailtomaterna på mitten, kärna ur oliverna och blanda alltsammans med ruccolasalladen. Krydda med timjan, salt och nymald peppar.
Fördela fyllningen i pajskalet, vispa ihop ägg och grädde och slå det över pajen.

Grädda i 20–30 minuter.

Receptet kommer från Milko via Konsum Nord

Till denna paj kan med fördel även serveras någon slags torkad skinka av Prosciuttotyp.

Skål och Gott nytt år!
Avslutningsvis hoppas jag att ni har kunnat hitta lite inspiration till festen, om det nu blir till nyår eller till något annat tillfälle under året som kommer.
Som det sig bör så här näst sista dagen på året önskar jag er ett smakligt slut och en god start på det nya året.

Skrotbokens länkar
Vi bjuder in till Nyårsmiddag av Birgitta/Bi

Vi bjuder in till Nyårsmiddag

on 29 december 2008

av Birgitta/Bi

Juldagarna är överstökade och vi ser fram emot nästa stora helg. Nyår! Gäster på ingång, men vad ska vi äta?

Vi vill hjälpa till med ett menyförslag som kan passa bra att servera både till det mindre och det något större sällskapet. Här tänker vi oss familjefesten med drop-in redan under eftermiddagen och en middag kring 18-tiden.
En hel del av middagen kan förberedas i god tid vilket underlättar för värden/värdinnan på själva festdagen. Recepten kommer att presenteras idag och imorgon.

Lite att plocka med efter hand som gästerna droppar in:
Tunnbrödsticks med örter
Olika grönsaker i bitar
Dippa med variation

Meny
Löjromstoast
Fläskfilé a la Kjelle med Hasselbackspotatis och grön sallad
Frusen cheesecake med bär

Nattlig spis
Paj med Fetaost, Ruccola och oliver

Efter denna måltid hoppas vi att ni kan se det nya året an med tillförsikt.

Recept på Tunnbrödsticks med örter.
Du behöver mjukt tunnbröd, örter, flingsalt, god matolja.


Lägg ut tunnbrödet på bakpappersklädd plåt.
Ringla och pensla ut lite god matolja över tunnbröden.
Strössla med kryddor tex. timjan, pizzakrydda, andra örtkombinationer som Arrabiata med vitlök samt strö över lite flingsalt.
Sporra; eller skär, bröden i remsor.

Tunnbrödsticks/Foto av Birgitta/Bi

Grädda i 200 graders ugn i 5-7 minuter. Håll ögonen på ugnen så de inte blir brända. (Fotografera alltså inte annan mat under tiden!)
Låt dem ligga kvar på plåten en stund och svalna. När de torkat kan du förvara dem torrt, i en burk, minst till nästa dag.
En liten varning dock - de brukar ha en strykande åtgång!

Serveringsförslag
Grönsaksstavar av tex. morot, paprika, gurka
Minibuketter av blomkål och broccoli
Dippor av olika slag tex. Guacamole, Sweetchili, Bluecheese, Sourcream-onion osv.

Ta ev. hjälp av barnen med att skära och dela grönsakerna, det finns få saker som gläder åtminstonde de mindre barnen så mycket som att få vara delaktiga i matlagningen. Det man själv varit med och förberett är dessutom godare att äta.
I princip alla grönsakerna kan förberedas dagen innan och förvaras i täta påsar i kylen. Övriga som tex. gurka, kan beredas tidigare under dagen.

Till dipporna kan man om man så önskar använda vanliga färdiga dippa-påsar eller så inventerar du helt enkelt kryddskåp och experimenterar. En bra grund till samtliga är gräddfil. Dipporna mår bara bra av att stå till sig så de bör förberedas dagen innan.


Drop-in tilltugg står framdukat
Tunnbrödsticks/Foto av Birgitta/Bi

Vi går direkt över till huvudrätten Fläskfilé a la Kjelle
Ingredienser:
Fläskfilé i bit (beräkna 120-150 gram/person)
Salt och peppar
Räkor
Sparris gärna färsk grön eller vit men det går också bra med konserverade
Bearnaisesås egen eller i burk från kyldisken (rätten får inte riktigt lika fin yta om du använder pulver men det fungerar smakmässigt)

Mycket av huvudrätten kan förberedas redan dagen innan.

Skala räkorna
Skölj och bryt sparrisen i mindre bitar
Finputsa, krydda och bryn den hela fläskfilén runt om

Förberedelse/Foto av Birgitta/Bi

Fläskfilén behöver inte bli genomstekt nu, då blir den torr under gratineringen. Det räcker att ytan blir brynt nu. Förvara allt väl förpackat i kylen över natt. Vänta gärna med sparrisen till festdagen så den inte torkar.
På festdagen tar du fram och tempererar filén, skivar och lägger den i en ugnsfast form, strör över de skalade räkorna och sparrisbitarna, använder du färsk sparris kan den eventuellt behöva ett kort uppkok så den mjuknar något utan att förlora sin spänst.


Filén i väntan på såstäcke
Foto av Birgitta/Bi

Dags att hälla över bearnaisesåsen. Gratineras i ugnen i 225 grader i ca. 10 minuter eller tills den fått fin färg. Om du har plats kan du passa på att ställa in formen mot slutet av gräddningen av Hasselbackspotatisen.


Klar för servering
Foto av Birgitta/Bi

Älskade Hasselbackspotatis
Ingredienser för 4 personer:
12 potatisar av fast sort
25 gram smör
salt
1 msk finsiktat ströbröd

Skala potatisen, skiva i ett par mm tjocka skivor men så att potatisen håller ihop i botten. Lägg gärna potatisen i en slev så går det snabbt och lätt, se bild.
Lägg potatisen i ugnsform och klicka smöret över. Baka potatisen i ca. 20 minuter i 225 grader varm ugn. Ta ut potatisen och salta samt strö över ströbrödet. Fortsätt baka potatisen i ungefär 15 minuter till. Ös gärna med det smälta smöret då och då.


Det är lätt att skiva potatisen om den ligger i en slev.
Färdigbakad

Foto av Birgitta/Bi

Imorgon presenterar vi övriga recept som ingår i menyn ovan.



När vi skulle skapa alster kring barns rättigheter, valde vi att skapa med fokus på ordet "stopp", i alla dess former, samt på dekorationer, relaterade till barn.


Egentligen behöver inte barn leksaker för att leka utan dom kan med fantasins hjälp leka med nästan vad som helst, dottern lekte ofta att pennor var hennes vänner när hon var mindre nu är det dockor och hästar som gäller men fantasin den finns fortfarande kvar och jag hoppas hon får behålla den länge.
Layout av Sofia/skberg74


STOPP!
av Emma/ScräpEmma
Jag ska berätta något för er. Det handlar om en av de stunder då jag inte känner mig särskilt stolt över mig själv som mamma, ja då jag till och med får skämmas över mig själv.

Jag hade varit till ögonläkaren med äldsta tösen, och då vi ändå hade åkt de 12 milen, så passade vi på att göra ett par ärenden, när vi ändå var i stan. Jag var inte på mitt bästa humör, jag var trött och jag tycker inte särskilt mycket om att köra bil, så jag kände mig lite stressad över hela resan. Trots att jag egentligen inte behövde göra det.
Vi stannade till på en Lindexbutik, för att köpa kläder i present till en liten baby. När vi köade vid kassan, höll tösen i kläderna och stod bredvid mig mest hela tiden. Visst gjorde hon nån liten lov, sådär som man gör när man ska fylla fyra år dagen efter, men hon var så duktig och krånglade inte det minsta. När de så äntligen öppnade en till kassa, försökte jag fånga tösens uppmärksamhet genom att ropa på henne, samtidigt som jag går till kassan. Stressad över att hon fortsatte att tralla på, samtidigt som allt fler samlades bakom mig i kö, ropade jag ännu lite högre. Hon dansade runt lite, hörde att jag ropade, men kom inte, i mitt tycke, fort nog till mig. Irriterad sträckte jag ut handen för att ta kläderna från henne, och då ropade en kvinna bakom mig "STOPP!"

Först blev jag förbannad och undrade för mig själv vad i h-vete hon menade!!?? Sedan kände jag mig oerhört dum. Efteråt önskade jag att jag hade tackat henne, men det gjorde jag aldrig.
Jag skämdes nog för mycket.
Av vilken anledning skulle jag låta min omotiverade irritation och stress gå ut över mitt barn?

Nu fanns det inte i min tanke, inte i min värld, att jag skulle smälla till henne - men tänk om det hade varit så? Tänk att denna kvinna stod upp för en okänd unge. För mitt barn.
Och tänk om vi vore fler som vågade göra det!


Jag hade detta foto av yngsta tösen, som jag ville använda till denna layout. Hennes blick kan betyda så mycket, hennes allvar likaså. Nu är hon ju en av alla de lyckligt lottade, som är älskad och respekterad, men när man tittar på fotot, skulle man lika väl ha kunnat titta på ett barn som upplever våld och smärta i sin vardag. Ibland är det skrämmande hur svårt det är att se, och hur lite vi kan veta. Jag valde att använda både ordet "stopp" och något barnrelaterat (foto samt bild från bokmärke). Lappen där det står "aktas" har jag sparat från en leverans av scrapsaker...
Layout av Emma/ScräpEmma



Dessa bilder från ett helt vanligt besök på Nationalmuseum i Köpenhamn får skildra min uppmaning om att "Stoppa den hand som slår"!
Den barnrelaterade dekorationen får här vara en trasig Pollydocka från Sams gömmor.

Layout av Birgitta/Bi


Hur viktigt är det inte att bli sedd?
av Birgitta/Bi
Maken såg en gång en liten pojke som stod och fiskade efter saltgurka i en sån där hink de brukar ha i affärerna ibland. Pojken stod i djup koncentration och försökte och försökte. Min man stannade upp och iakttog honom medan mamman rusade runt och plockade varor, i och för sig såg hon att han höll på men tyckte väl det var en bra sysselsättning medan hon skötte övriga inköp.

Så kom stunden när han äntligen efter ca. 20 minuters fiskande lyckades fånga en gurka och stolt höll upp den samtidigt som han letade efter mammans blick för att få bekräftelse. Mamman fick syn på honom och kom stormande, slängde ner gurkan i spadet och sa "men som du kladdar - nu måste vi genast åka hem för jag har handlat färdigt!" Pojken såg fullständigt förkrossad ut. Han hade äntligen lyckats och så fick han inget erkännande för det! Mamman drog med pojken till kassan medan han gång på gång sa "men mamma, jag kunde ju..."

Den gången gick maken fram och berömde pojken och sa att han hade varit otroligt duktig som hade jobbat så bra och inte gett upp trots att det inte gick från början. Han berättade för mamman vilken duktig kille hon hade och det slutade med att både pojken och hans stressade mamma fick växa av stolthet och de gick ifrån affären med lugn och glädje istället för sönderstressade och besvikna.

Just denna gång blev han sedd av en utomstående men hur ofta missar vi inte själva att se och uppskatta våra barn i alla deras små eller stora projekt.
Jag har haft anledning att minnas "gurkan" många gånger när jag/vi har varit och handlat! =0)


Jag har använt två kulkedjor som kommer från ett leksakshalsband Sam hade som liten. De får förstärka klätterställningens rep och bli till en lina som hon kan balansera på. (Symboliskt för den balansgång vi alla behöver gå genom livet.) Spetsen som finns bakom svarta blomman med blingsten är en sjal från Barbiekläderna som inte används längre.
Layout av Birgitta/Bi



Jag tycker om det här fotot, där mellantösen kramar om sin lillasyster. Någon som bryr sig om. Det borde vara en självklarhet att varje barn skulle ha minst en vuxen som gör just det, men så ser ju verkligheten inte ut. Tyvärr.
Den lilla nallen, som "hänger" i blingsnurklan, kommer från en dragkedja i en barntröja.

Layout av Emma/ScräpEmma


Våra barn, allas ungar av ScräpEmma

av Emma/ScräpEmma

Idag, den 28e december, är det Värnlösa Barns dag. Den hette tidigare Menlösa barns dag, men namnet ändrades, då det fått en negativ klang. Dagen firas för att hedra de barn som kung Herodes lät döda i jakten på den nyfödde judakonungen Jesus.
Tänk om det vore så att dessa barn var de enda små offer för grymma vuxnas händer, som fanns att hedra. Men vi vet alla att så många fler barn har offrats sedan dess, och många på än mer bestialiska sätt. De små finns i krigs- och katastrofhärjade områden, i storstadens slum, i kåkstäder och läger, i det fina bostadsområdet, det välbärgade hemmet och i din stad.
Denna artikel publicerar vi för att hedra dem.

Barnets rättigheter
Den 20 november 1989 antog Förenta Nationernas generalförsamling konventionen om barnets rättigheter. Detta datum firas nu Internationella barndagen.
Barnkonventionen tillerkänner barn medborgerliga, politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.
Den bygger på fyra grundläggande principer:
* att alla barn har samma rättigheter
* att barnets bästa ska beaktas vid alla beslut
* att alla barn har rätt till liv och utveckling
* att alla barn har rätt att säga sin mening och få den respekterad

Julfrid?
Den 19 november var det Världsdagen mot barnmisshandel.
Det finns så mycket vi skulle kunna skriva, så många tragiska exempel vi skulle kunna ta upp och skrämmande statistik vi skulle kunna lista. Jag tänker inte göra det, jag ber er bara att tänka efter.
Bara i vårt land finns det alldeles för många barn som lever i misär, och under förhållanden som ofta blir än värre under helger som jul och nyår. Det är ju då det är mer legitimt att dricka alkohol och skyddsnät såsom dagis, fritids och skola har stängt under flera veckor och kompisar firar jul på annat håll, med de sina.
Stressade föräldrar bråkar, skriker, kränker och kanske till och med slår. Både varandra och sina barn.

Den omskrivna ekonomiska krisen har väl inte undgått någon? Det första jag tänker på är alla barn som får betala för den. I familjer som redan har det tufft, blir läget än värre när det sociala skyddsnätet får allt större revor: förutom de gräl och de pressade situationer som barn får bevittna, så blir det än lättare för de vuxna att ta till flaskan, och för dem som brukar våld, att dela ut fler slag och hårda ord.
Det är känt att det brukar vara barnen som får betala det högsta priset.

Vårt ansvar
Det är få som inte berörs av barn som far illa. De är så utsatta, och är ofta helt i händerna på förövarna, fullt beroende av den hand som slår, eller den famn som vägrar närhet.
Det är få som inte önskar att det fanns någonting de kunde göra.
Det första, och viktigaste, är att vi alla måste våga se. Våga reagera om vi tror att någonting är fel, vare sig det rör en liten i vår närhet, eller ett främmande barn. Vi måste våga stå upp för varenda unge.

Det finns några riktigt vidriga exempel, kända från media, där man undrar varför ingen, varken släkting eller utomstående har reagerat, eller vad viktigare är: agerat. Vi minns väl alla t ex Bobby och Baby P? Det är oerhört lätt att blunda, att tänka att det inte rör mig. Men det är vårt ansvar som medmänniskor att våga stå upp för varenda unge.
"Det är inte de onda människornas ondska som är farligast, utan de tigande människornas tystnad." ( Martin Luther King).

Senare idag kommer vi att publicera alster vi skapat kring Barnets rättigheter.

Användbara länkar:
Barnkonventionen
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Rädda Barnen
Barnombudsmannen

För dig som är förälder, och behöver råd och stöd, har både Rädda Barnen och BRIS en föräldratelefon. Numret till dessa finns på respektive hemsida.

Om du befarar att ett barn i din omgivning far illa, går det alltid att kontakta exempelvis BRIS eller Rädda Barnen, för att få råd i hur du ska gå till väga.
Du kan också kontakta Socialtjänsten i den aktuella kommunen.

Vi skapar kring barns rättigheter av ScräpEmma & Bi

God Jul!

on 25 december 2008

av Birgitta/Bi

Från oss alla till er alla, en riktigt GOD JUL!

Nu har julafton redan passerat men julfirandet fortsätter i ytterligare ett par dagar. Inom den anglosaxiska (till exempel USA och Storbrittanien) är det idag som tomten kommer farandes ner genom skortstenen.

Mitt i allt rumstrerande och bland alla julklappssnören finns det förhoppningsvis något utrymme för lite pyssel mellan varven. Våra julklappsstugetips är över för i år, men ett litet extratips från Tiggy vill vi i alla fall bjuda på.



Jag har länge velat göra nånting med postit-lappar och häromdagen såg jag ett par roliga tips på Youtube.

Grunden till fram- och baksida är helt vanlig kartong från en papperslåda
jag hade liggandes.

Det blev en liten hållare. Perfekt att ge bort.

Kan varieras i oändlighet!

Post-it Hållare av Tiggy

Beskrivningen av hur du gör denna fina hållare demonstrerar vi inte här eftersom det finns en sådan bra beskrivning på Youtube.
Följ denna länk så hittar du en bra film.

Framöver kommer vi bland annat att visa inspiration till hur vi pysslar julen i form av layouter och annat smått och gott.

Vi önskar er en fortsatt skön helg och får ni tid över till pyssel vill vi som vanligt gärna få vara med och se era alster. Detta sker enklast genom att ni lägger upp era bilder på Flickr, se information till höger.

av Birgitta/Bi

Nu är det äntligen dags att få njuta av allt vi har pysslat, städat och donat med under de senaste månaderna eller är det dags för sista minuten panik? Klappar som måste fixas i racerfart?

Visst kan det hända att vi står där och smått desperata undrar vad vi ska hitta på till den extra jul-gästen som kommer om en timme. Hur kunde NN glömma att berätta att h*n skulle ta med sig en vän. Eller farmor som helst bara vill ha en lott för det är kul att se om man kan vinna någonting och så vidare.

Snabba lösningar som presentkort, biobiljetter, blomstercheckar är perfekta att ta till och är oftast välkommna dessutom, men vi drar oss kanske för att ge bort dem då det gärna ser lite tråkigt ut.

Lägg en liten extra stund på emballaget till lotten, biljetten eller vad det nu är så blir presenten ännu mer uppskattad. Bäst av allt, det fungerar året om.

Gåvoförpackningar av cellofanpåsar
Nedan visar jag prov på ett par varianter där jag använt mig av cellofanpåsar.

Material:
Cellofanpåsar i valfri storlek. Mina är 9x20 cm.
Mönsterpapper eller cardstock
Dekorationer, band osv.
Lim eller genomskinlig dubbelhäftande tejp


Materialet på plats. Mönsterpappret är skuret i 2 st bitar med samma bredd som påsen men ytterligare ca. 5 cm längre, detta behövs för att kunna fästa ihop "påsen" sedan.

Om du vill ha ett "fönster" på kuvertet så måste det klippas/skäras ur innan monteringen. Tänk också på att dekorationer som skall monteras igenom pappret måste göras nu. Eventuella öljetter kan också behöva sättas i nu.

Här ser vi hur påsen sitter fast mellan de båda papprena.

"Presentkort"/Foto av Bi


Dags för montering.
Om du vill ha kanterna chalkade så gör det först.

Sätt tejp/lim direkt på påsens ytterkanter, passa in påsen på bakstycket och tryck fast. OBS! Lämna ca. 0,5 - 1 cm i nederkanten för att papprena skall kunna fästa ordentligt i varandra innan cellofanpåsen börjar.
Limma/tejpa fast framsidan över bakstycket och cellofanpåsen.

Dekorera efter önskemål.
Här finns det verkligen möjlighet att leka loss ordentligt beoende på vem som är mottagare av "Presentkortet".


Mina två förslag.
Ett kort med fönster som skall få rymma det smycke som ligger halvvägs ner i förpackningen. Blingstenar, blommor och nätet från insidan av en cykelhjälm får pryda detta kort. Lite glitterlim hade varit perfekt runt fönstret om jag hade haft lim i rätt färg. ;

Ett kort utan möjlighet att tjuvkika, vilket kanske passar bra för biljetter mm.

"Presentkort"/Foto av Birgitta/Bi


Dessa kuvert/påsar/Presentkort kan användas på många olika sätt. Det går tex bra att fylla dem med godis till en gottegris eller med kakor av hembakat snitt och med receptet fastsatt på baksidan osv osv.

Lycka till med ditt eget skapande, om det nu blir idag på julafton eller en annan dag. Som vanligt vill vi gärna att du delar med dig av dina alster.

av Birgitta/Bi

Så här i sista stund kan vi kanske behöva ett snabbfixat pyssel som dessutom för tankarna till den nykokta skinkan.

Förr var det alltid tradition att sätta en pyntad pinne i julskinkan. Har du en stund över medan skinkan blir färdig så varför inte göra en egen.

Material:
Blompinne ca. 25 cm lång
Silkespapper, rött och vitt

Lägg samman en bit rött och en bit vitt papper, 15x50 cm. Vik mitt på; på längden, så det röda pappret kommer ytterst.
Gör inte vecket för hårt.


Materialet på plats.
Klipp fransar från den vikta kanten, ca en halv centimeter breda och 5 cm långa. Gör gärna ett veck för att markera hur långt in du ska klippa.

Linda den delen av pappret som inte är klippt överst runt blompinnen och fäst med klister eller tejp. Fortsätt rulla.

Skinkpinne/Foto av Bi

När du har rullat hela pappret; snett nedåt, är det dags att fästa det. Fäst med lim eller med tejp.

Om du tejpar pappret så kan det behövas ett band för att dölja tejpen.
Min pinne fick rött band med en liten rosett på.


Den färdiga pinnen redo att stickas in i julskinkan.

Vår skinka kokas inte förrän senare under dagen så pinnen får vänta ytterligare några timmar på sin hedersplats.

Skinkpinne/Foto av Birgitta/Bi

av Henrietta

Här har vi en klassiker. Väldoftande apelsiner hör verkligen julen till.

Idag visar vi hur man på ett enkelt sätt får dessa söta apelsiner att pryda sitt hem med. Perfekt att göra med barnen i väntan på julafton.


Du behöver hela nejlikor och apelsiner.

Apelsin och nejlika ihop sprider en härlig doft av jul tycker jag. Jul är ju så mycket dofter som påminner mig om barndomens jular.

Apelsiner av Henrietta



Nu börjar apelsinen bli färdig.
Apelsiner av Henrietta



Många knyter ett rött band om apelsinen och hänger upp den i fönstret.

Jag brukar däremot lägga dom på vågen i köket. Det ser så härligt ut!

Apelsiner av Henrietta


10 000 - Tävlingen avgjord

on 22 december 2008

av Birgitta/Bi

Vi firar fantastiska 10 000 besök-tävlingen är nu avgjord!

För att vara med i utlottningen av en julklapp ville vi att ni skulle besvara några frågor och vinnare har nu lottats fram bland de korrekt besvarade mailen.

Svaren till 10 000 "kronors" frågorna i Skrotbokenkunskap.

1. Vilket datum publicerades första inlägget i Skrotboken?
Svar: Den 20e oktober i år.
2. Vad är titeln på layouten i Eftertanken nummer 1?
Svar: Ett globalt - trick or treat
3. Vad handlar inlägget "En helg att minnas" om?
Svar: Om Alla Helgona helgen, om att minnas, hedra och att skapa kring sorg, död och de som lämnat oss.
4. Vad används som gardinstång i Evelina/Alien Blings inlägg "Dukningar inför höstens bjudningar"?
Svar: En sopkvast
5. Om vad handlar det inlägg där vi tar datorn till hjälp?
Svar: Hybridscrapping när man tar datorn till hjälp och tex. skriver ut papper och texter och använder tillsammans med sitt vanliga scrapmaterial.
6. Vad kallas den teknik Evelina/Alien Bling demonstrerar den 25e oktober?
Svar: Marbletekniken
7. I ett Julklappsstugetips använder sig Sofia/skberg74 av gips. Till vad?
Svar: Till att gjuta kylskåpsmagneter.
8. Vilka två personer har bjudit på de första skisserna att inspireras av?
Svar: Alien Blig och Mison
9. Vad bjöd LenaS oss att äta den 30e november?
Svar: Mumsiga Lussekatter och pepparkakor.
10. Vem har skrivit inlägget med etiketten "Vi delar med oss och lär av varandra"?
Svar: Emma/Scräpemma

Så långt själva tävlingen. En bra träningsrunda i att hitta rätt bland våra inlägg genom att söka via etiketter eller i vårt bloggarkiv.
Den glade vinnaren kommer att få ett mycket fint paket skänkt av vår Essmo, andrapristagaren får ett dekorationspaket från undertecknad.


Godis
Foto av Essmo

Pukslag och fanfarer, vinnare är...
Tur i lottningen hade Ann-Charlotte Andersson, Kungälv som vinner Essmos fina paket. Paketet med dekorationsmix går till Anna Björklund, Göteborg.

Stort grattis till våra vinnare och ett lika stort tack till alla som ville vara med i tävlingen.

av Sofia/skberg74

En riktig klassiker bland julgranspynten är pappersduvorna.


Rita, klippa, vika och glittra - det är lätt att göra duvor.
Pappersduvor av skberg74


Börja med att rita upp duvan på vit kartong och klipp sedan ut din duva (Bild 1).

Skär en cirka 2 centimeter bred skåra i duvan för vingarna (Bild 2).

Jag har skuggat kanterna runt duvan med ProMarkerpenna och sedan använt glitterlim runt kanterna samt för detaljer på duvan.

Vingarna gör du av silkespapper och du viker på samma sätt som när du viker smällkarameller (Bild 3). Trä den färdigvikta vingen genom skåran som du gjort.

Du kan välja om du vill rita dit ögonen eller om du gör som jag och klistrar fast ögon.


Nu flyger det duvor i vår julgran.
Pappersduvor av skberg74

av Sam och Birgitta/Bi

Alla har vi väl någon gång varit med och gjort en smällkaramell eller två till granen.

Sam och jag vill visa på både den traditionella karamellen och på ett par lite mer scrapinfluerade godsaker.

Material:
Silkespapper i olika färger
Snöre eller band
Toalettrulle/Hushållspappersrulle
Bokmärken eller scrapdekorationer
Eventuellt mönsterpapper
Lim
Tejp

1. Välj ut några ark silkespapper, helst i olika färger. Storleken på arket beror på hur stor rulle du har. Du behöver rullens storlek plus cirka en och en halv cm på vardera sidan samt så mycket som du vill att fransarna skall hänga ner i sidan/sidorna av karamellen.
Du kan också göra en mindre variant med bara en kola inlindad i hårt papper istället för rulle. Det ska då bara vara frans på den ena sidan och ett upphängningssnöre som fästs på den motsatta sidan.

2. Lägg ihop arken ovanpå varandra och placera rullen i mitten. Gör en markering cirka en och en halv cm från rullens kant.

3. Vik pappret på kortsidan med cirka en cm djupa veck, först åt ena hållet och sedan åt andra så pappret blir veckat som ett dragspel. Fortsätt fram och tillbaka ända fram till markeringen. Gör likadant på den andra kortsidan.

4. Klipp hack över vikningen. Hack som klipps tätt ger många fransar medan glesare hack ger färre.

5. Lägg tillbaka rullen i mitten igen, rulla in den i silkespappret och limma eller tejpa - beroende på hur du tänker dekorera din karamell.

6. Lägg gärna in lite godis. Eller varför inte en liten överraskningspresent?

7. Snurra försiktigt ihop kortsidorna och bind om med band.

8. Skaka ut och fluffa till fransarna.

Nu till dekoreringen!

Antingen traditionellt med klister- och bokmärken eller kan du titta i scrapgömmorna efter dekorationer.

Här visar vi på några av årets smällkarameller.


Sam har gjort en traditionell karamell i rött och vitt med långa fransar.
Foto av Birgitta/Bi


De lite mindre traditionella har även fått lite mer ovanliga färgkombinationer vid vårt val av silkespapper.


Överst en karamell i de otraditionella färgerna orange/lila med dekoration av punchinella, blommor och brads.

Till höger två i grönt som fått pynt av mönsterpapper. Den längst till höger har även fått band och blommor. (Färgåtergivningen där är mystisk.)

Slutligen längst ner till vänster en fristilad variant i turkos, vitt och grönt med apelsinnät och snöflinga.

Foto av Birgitta/Bi

av maxell

Här visar jag på en "enkel" metod för att ge ett föråldrat och slitet utseende till en julklappsetikett.

Det finns många metoder för att ge ett åldrat och slitet utseende till papper. Här använder jag mig av en bas i form av röda nyanser som kompletteras med brunt och svart. Självklart går det att välja andra färgkombinationer. Prova dig fram till vad som passar dig och det du avser att skapa.


Börja med att ta fram en etikett. Du kan ta en färdig eller göra som mig och klippa en egen. Skrynkla ihop och släta ut. Det gör inget om vissa veck kvarstår.

Dra över etiketten med en röd distressdyna. Jag valde Fired Brick. Färgen kommer främst att fastna i de uppåtstående vecken och runt kanterna.

Foton av maxell



Spraya vatten över etiketten. Dränk helst inte etiketten då det gör den porös och den lätt går sönder när du fortsätter med de följande stegen.

Dra återigen över etiketten med mer röd färg - endera samma eller en något ljusare variant. Jag valde en kombination på denna etikett. Spraya eventuellt med mer vatten. Dutta över etiketten med en pappersbit för att suga upp överflödigt vatten samtidigt som du sprider färgen och även suger upp överflödig färg.

Foton av maxell

När du är nöjd med basfärgen låter du etiketten torka. Du kan välja att stryka med strykjärn. Se till att ha något mellan strykjärnet och etiketten för att skydda strykjärnet. Annars kan du göra som mig och låta det lufttorka - eventuellt under en press.


När etiketten är torr eller åtminstone torrare drar du över kanterna med en lämplig brun nyans. Jag valde Vintage Photo. Dra en bit in på etiketten.

Du avslutar genom att dra över kanterna med en svart dyna (Black Sooth). Denna gång drar du inte lika långt in utan det gäller snarare att nudda kanterna. Du drar även med dynan lätt över hela etiketten för att få ett allmänt sotigt intryck.

Foto av maxell


Nu är etiketten klar att dekorera.


Min färdiga jul(klapps)etikett.
Foto av maxell


Har du föråldrat en julklappsetikett eller någon annan etikett? Kanske blir du sugen på att prova. Visa gärna upp resultatet i Skrotbokens galleri.

Skrotbokens länkar
Föråldra en julklappsetikett av maxell

av maxell

Med hjälp av scrapmaterial och annat går det utmärkt att göra egna julklappsetiketter. Här visar vi inspiration för att piffa till julklapparna.

Kombinera utstansade figurer och variera med dekorationer
I höstas köpte jag julkitet från Quickutz. Där ingick dessa fina julgranskulor som jag direkt kände skulle kunna passa som julklappsetiketter. Det går bra att klippa ut cirklar och göra egna julgranskulor. Det gjorde jag förra julen.


Varje sig vi väljer att stansa eller klippa ut våra julklappsetiketter gör vi en lite större cirkel som bakgrund och en lite mindre att sätta i. Sedan är det bara att börja dekorera.
Foton av LenaS



Jag stämplade upp lite olika motiv att använda. Jag skrev också ut juletiketter som Mirabyll, en givmild scrappare, delar med sig av i sin blogg.

Jag stansade, klippte, klistrade och fick ihop ett gäng olika etiketter. Sist men inte minst tycker jag att glitter hör till julen och därför har alla mina kulor fått en hel del glitterlim på sig.

Julklappsetiketter av LenaS

Julklappsetiketter av vad du råkar ha framför dig
Visst brukar vi alla få någon form av spill över när vi skapar? För julklappsetiketter och andra presentetiketter är det perfekt att använda det där allra minsta spillet. Ta vad du har framför dig och gör vad det blir. Komplettera eventuellt med någon ytterligare dekoration. Det blir garanterat personligt och relativt unikt.


Här har jag letat reda på ett antal små spillbitar av cardstock och använt mig bland annat av överblivna, stämplade motiv samt band- och spetsrester.
Foto av maxell

Stämpla och färglägg etiketter
Henrietta visar ett relativt snabbt sätt för att göra julklappsetiketter.


Jag använder en stämpel från hÄnglar när jag gör mina julklappsetiketter. Jag stämplar med Adirondackdyna eftersom jag sedan målar med ProMarkers.
Foto av Henrietta



Färglägg motivet.
Foton av Henrietta



Klipp ut din etikett och chalka runt om. Det tycker jag gör mycket för helheten.
Foto av Henrietta

En åldrad julklappsetikett
Jag (maxell) har gett mig i kast med att skapa ett åldrat eller gammaldags slitet stuk på julklappsetiketterna. I mitt fall blir det också garanterat sotigt och svart. :)


Med rött som bas har jag åldrat och sotat till denna julklappsetikett. Bocken är embossad i guld. Jag är inte direkt förtjust i guld, men här passade det bättre än silver. :)

Texten är handskriven och embossad i svart innan den monterades på etiketten. Stämpeln ovanför bilden, spetsen, de tre olika stjärnorna och garnet skapar en helhet.

Foto av maxell


Om du följer länken här nedan hittar du en enkel beskrivning steg för steg för hur du skapar basen till ovanstående juletikett.

Hur gör du dina julklappsetiketter? Visa gärna i Skrotbokens galleri.

Skrotbokens länkar
Föråldra en julklappsetikett av maxell


Länkar
Mirabylls blog

Prenumerera på: Inlägg (Atom)